Ο Αρσέν Βενγκέρ στο Gazzetta: «Χάρηκα για το Conference League του Ολυμπιακού, είναι αλήθεια ότι ήμασταν κοντά!»

Θάνος Σαρρής
Ο Αρσέν Βενγκέρ στο Gazzetta: «Χάρηκα για το Conference League του Ολυμπιακού, είναι αλήθεια ότι ήμασταν κοντά!»
Ο σπουδαίος Αρσέν Βενγκέρ βρέθηκε στην Αθήνα για τη Γενική Συνέλευση της ECA και μίλησε στο Gazzetta για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, για την κατάκτηση του Conference από τον Ολυμπιακό, αλλά και για το... παρελθόν του με τους «ερυθρόλευκους».

Όταν το 1996, Ο Ντέιβιντ Ντιν αποφάσισε να προσεγγίσει για δεύτερη φορά τον Αρσέν Βενγκέρ προκειμένου να αναλάβει τον πάγκο της Άρσεναλ, η πρόσληψη ενός μη βρετανού προπονητή σε κλαμπ της Premier League δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Υπήρχε μεν ο Ρουντ Γκούλιτ στην Τσέλσι, ωστόσο η κλάση του ως ποδοσφαιριστής και το γεγονός ότι είχε παίξει στο Νησί έκανε τα πράγματα ευκολότερα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Γιόσεφ Βενγκλός είχε αναλάβει την Άστον Βίλα και είχε γίνει ο πρώτος τεχνικός εκτός Βρετανίας ή Ιρλανδίας που κάθεται σε πάγκο αγγλικής ομάδας. Οι Villans τερμάτισαν δύο θέσεις πάνω από τον υποβιβασμό.

Η πρώτη προσέγγιση του Ντιν στον Βενγκέρ δεν είχε στεφθεί με επιτυχία και ο Αλσατός είχε ξενιτευτεί στην Ιαπωνία. Ο Μπρους Ρίοκ που ήρθε στη θέση του, έμεινε για έναν χρόνο. Οδήγησε τους Gunners στην πέμπτη θέση, όμως άφησε μια καλή κληρονομιά για τον Βενγκέρ: Έβαλε τις βάσεις για την αλλαγή του ποδοσφαιρικού στιλ που έκανε το «boring, boring Arsenal» να αντηχεί στις αντίπαλες κερκίδες, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη από την άμυνα και προσπαθώντας να δημιουργήσει περισσότερες συνθήκες σκοραρίσματός από το «πετάξτε την μπάλα στον Ίαν Ράιτ». Φυσικά, άφησε και τον Ντένις Μπέργκαμπ.

Αρσέν Βενγκέρ: Ένας καθηγητής στην Premier League

Ο Βενγκέρ έμοιαζε στην αρχή περίεργος. Μιλούσε πέντε γλώσσες, είχε πτυχίο στα οικονομικά, ενώ για ένα μικρό διάστημα σπούδασε και ιατρική. Ασχολήθηκε λεπτομερώς με θέματα όπως η διατροφή των ποδοσφαιριστών και τα συμπληρώματα, οι συνήθειες πριν και μετά την προπόνηση, η στροφή προς την τεχνική των ποδοσφαιριστών, οι μεταγραφές από το εξωτερικό η εμμονή σε συγκεκριμένες καταστάσεις στο παιχνίδι. Η νοοτροπία του δεν θύμιζε σε τίποτα τους φωνακλάδες Άγγλους και στην αρχή το στιλ του προκάλεσε χλευασμό, ακόμα και από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής που κατακτά πρωτάθλημα και το masterpiece του, η ομάδα των «αήττητων», μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

​​​​Το άγαλμα του Βενγκέρ

 

Oραματιστής, επαναστάτης, πρωτοπόρος. Όλα τα επίθετα που έχουν ακουστεί, λένε την αλήθεια. Ο Αρσέν Βενγκέρ άλλαξε την Premier League, άφησε τη σφραγίδα του στο αγγλικό ποδόσφαιρο και έθεσε κάποια στάνταρ, τα οποία στη συνέχεια ακολούθησαν οι περισσότεροι. H πορεία του από το 1996 μέχρι το 2018 στον πάγκο των Λονδρέζων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στον σύλλογο, ενώ το άγαλμά του βρίσκεται έξω από το Emirates για να θυμίζει σε όλους το πέρασμά του. Στα 74 του, πλέον, ο «καθηγητής» είναι επικεφαλής Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ανάπτυξης στη FIFA, με τις ιδέες του να παραμένουν ριζοσπαστικές.

Ο Αρσέν Βενγκέρ βρέθηκε στην Αθήνα, για τη δεύτερη μέρα της Γενικής Συνέλευσης της ECA. Παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν, αντάλλαξε απόψεις και πριν αποχωρήσει, μίλησε στο Gazzetta!

Ο Αρσέν Βενγκέρ στο Gazzetta

Κύριε Βενγκέρ, βρεθήκατε στην Αθήνα για τη Γενική Συνέλευση της ECA. Τι εντύπωση αποκομίσατε;

«Ήταν πολύ όμορφα τις μέρες αυτές στην Αθήνα. Η ECA εξελίσσεται σε έναν πολύ σημαντικό οργανισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και είναι καλό που όλοι οι σύλλογοι συνδέονται και θα μπορούν να συνδυάζουν τις φωνές τους σε μία, θα ακούγονται περισσότερο έτσι. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις ένα καλύτερο μέλλον».

Ποια είναι η άποψή σας για το παρόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου;

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία φάση που το ποδόσφαιρο κινείται, αλλάζει πολύ και είναι σημαντικό να βλέπεις και να δοκιμάζεις πιθανές αλλαγές που μπορούν να συμβούν στο παιχνίδι».

Τι γνώμη έχετε για το καλεντάρι των ομάδων, μετά και το νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων;

«Το νέο καλεντάρι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτή τη στιγμή. Αλλά νομίζω θα βρούμε λύσεις γιατί όλοι θέλουμε το καλό του ποδοσφαίρου».

Ο Βενγκέρ στην Αθήνα

Περιμένατε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Conference League;

«Δεν έχει σημασία τι πίστευε ο οποιοσδήποτε, σημασία έχει ότι το κατέκτησε κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Είναι εκεί ο φίλος μου, ο Κριστιάν Καρεμπέ, οπότε χάρηκα και του εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να έχει κι άλλες τέτοιες επιτυχίες στο μέλλον!».

Είναι αλήθεια ότι ήσασταν κοντά στον Ολυμπιακό μετά την Μονακό, πριν χτίσετε την αυτοκρατορία της Άρσεναλ;

«Ναι, αλήθεια είναι. Είχα μιλήσει με τον Ολυμπιακό, είχαμε αρκετές συζητήσεις όμως τελικά δεν ολοκληρώθηκαν θετικά κι έτσι δεν ήρθα ποτέ να προπονήσω στην Ελλάδα».

Γιατί δεν είχε προχωρήσει;

«Να σας πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Συχνά στο ποδόσφαιρο τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εύκολα από τη μια στιγμή στην άλλη».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα