Συμβαίνουν και στην Αγγλία: Ο θάνατος του οπαδού της Γουέστ Μπρομ και τα αναπάντητα ερωτήματα

Συμβαίνουν και στην Αγγλία: Ο θάνατος του οπαδού της Γουέστ Μπρομ και τα αναπάντητα ερωτήματα

Newsroom
Συμβαίνουν και στην Αγγλία: Ο θάνατος του οπαδού της Γουέστ Μπρομ και τα αναπάντητα ερωτήματα
Σε ηλικία 57 ετών, ο Μαρκ Τάουνσεντ έχασε τη ζωή του στην κερκίδα του Χίλσμπορο, ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν και επαναφέροντας τα ερωτήματα για την ασφάλεια των γηπέδων.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, ο 57χρονος Μαρκ Τάουνσεντ, πιστός φίλαθλος της Γουέστ Μπρομ, ξεκίνησε για το Σέφιλντ με την ελπίδα να δει την αγαπημένη του ομάδα να αντιμετωπίζει τη Γουένσντεϊ. Αυτό που έπρεπε να είναι μια ακόμη αξέχαστη ποδοσφαιρική εμπειρία, κατέληξε σε τραγωδία, καθώς ο Μαρκ κατέρρευσε στις κερκίδες του «καταραμένου» Χίλσμπορο και τελικά έχασε τη ζωή του.

Η απώλεια του Τάουνσεντ προκάλεσε όχι μόνο θλίψη αλλά και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την αντίδραση έκτακτης ανάγκης στον αγώνα, ενώ οι ερωτήσεις γύρω από τη διαχείριση του περιστατικού παραμένουν αναπάντητες.

Το χρονικό του τραγικού συμβάντος

Ο Μαρκ Τάουνσεντ κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης της Γουέστ Μπρομ με τη Γουένσντεϊ. Ο ανιψιός του, Ματ, βρισκόταν δίπλα του. Οι φωνές των φιλάθλων για βοήθεια άρχισαν να ηχούν στις κερκίδες, καθώς οι προσπάθειες για ανάνηψη ξεκίνησαν αρχικά από τους φιλάθλους, ενώ οι γιατροί του γηπέδου ήταν άφαντοι. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες τόσο από τους παρευρισκόμενους όσο και από τους γιατρούς που έφτασαν αργότερα, η Γουέστ Μπρομ ανακοίνωσε το θάνατό του το ίδιο βράδυ.

Η καθυστερημένη αντίδραση του ιατρικού προσωπικού

Ο αδελφός του Μαρκ, Στιβ Τάουνσεντ, εξέφρασε στο Athletic σοβαρές ανησυχίες για την καθυστέρηση στην ανταπόκριση των γιατρών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πέρασαν τουλάχιστον εννέα λεπτά μέχρι να φτάσει το ιατρικό προσωπικό, αν και η Σέφιλντ Γουένστντεϊ υποστηρίζει ότι το διάστημα ήταν τέσσερα λεπτά. Όπως και να 'χει, δημιουργούνται έντονα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση του περιστατικού, καθώς η αναμονή για βοήθεια σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

 

Πολλοί φίλαθλοι μίλησαν επίσης για την ανικανότητα των ανθρώπων του γηπέδου να ενημερώσουν άμεσα την ιατρική ομάδα, λόγω της έλλειψης ραδιοεπικοινωνίας σε ορισμένους από αυτούς. Ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε, ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε σώσει τον Μαρκ.

Προβλήματα με τον εξοπλισμό

Μια ακόμη συγκλονιστική πτυχή του περιστατικού ήταν ότι ο πρώτος απινιδωτής που χρησιμοποιήθηκε για τον Μαρκ εξαντλήθηκε μετά από δύο σοκ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί δεύτερος απινιδωτής για να συνεχιστεί η ανάνηψη. Η καθυστέρηση αυτή ήταν καθοριστική, καθώς κάθε λεπτό χωρίς χρήση απινιδωτή μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 10%.

Ασφαλιστικά μέτρα στο Χίλσμπορο

Το Χίλσμπορο έχει βεβαρημένο ιστορικό όσον αφορά την ασφάλεια των φιλάθλων. Το 1989, 97 φίλαθλοι της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία που έμεινε γνωστή ως Hillsborough Disaster. Οι μαρτυρίες των φιλάθλων δείχνουν ότι το γήπεδο εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση του πλήθους και στην εκπαίδευση των επιτηρητών. Το στενό πέρασμα στις κερκίδες, όπου βρισκόταν ο Μαρκ, έκανε την μεταφορά του εξαιρετικά δύσκολη, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ιατρική ομάδα που προσπαθούσε να τον μετακινήσει.

Το κάλεσμα για δικαιοσύνη και αλλαγές

Ο Στιβ Τάουνσεντ ζητά τη διενέργεια νεκροψίας και την πλήρη διερεύνηση των περιστατικών που οδήγησαν στο θάνατο του αδελφού του. Ο ίδιος δήλωσε στο Athletic: «Δεν θέλω κανένας άλλος να περάσει αυτό που πέρασε ο αδελφός μου. Κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να μην επιστρέφει σπίτι του.»

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Mark, η οικογένειά του προσκλήθηκε στο γήπεδο της Γουέστ Μπρομ για να τιμηθεί η μνήμη του. Στο 57ο λεπτό του αγώνα, το πλήθος σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε θερμά, αποτίοντας φόρο τιμής στον φίλαθλο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη της ομάδας του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα