Wyscout Analysis - Μπόρνμουθ: Ο Ιραόλα και οι καρποί ενός καλιμπραρισμένου ρίσκου
Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Μπόρνμουθ έπλεε στους βάλτους της βαθμολογίας της Premier League δίχως νίκη μετά τις εννέα πρώτες αγωνιστικές και το ξεκίνημα στη νέα της ζωή με τον Άντονι Ιραόλα στο τιμόνι έδειχνε κάθε άλλο παρά ομαλό. Ο κίνδυνος του υποβιβασμού ήταν εκεί, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης σεζόν. Ορατός. Μόνο που δίπλα του ακόμα πιο ορατή για τους ανθρώπους του συλλόγου ήταν η ιδέα τους για αυτό που ήθελαν να δημιουργήσουν και όσα ήδη έβλεπαν να γεννιούνται σταδιακά.
Τα Κεράσια είχαν αποφασίσει πως θα ρισκάρουν, πως δεν θα συμβιβαστούν με τη μετριότητα και θα ψάξουν με πείσμα το βήμα παραπάνω. Φυσικά στήριξαν τον Ιραόλα γιατί ήξεραν πως το άξιζε και σήμερα βλέπουν τις θαρραλέες επιλογές τους να δικαιώνονται. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στο πρότζεκτ της Μπόρνμουθ που ανθίζει εντυπωσιακά.
Η θαρραλέα απόλυση του Γκάρι Ο'Νιλ
Δύο και κάτι χρόνια μετά την επιστροφή της Μπόρνμουθ στην Premier League, ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που κλήθηκε να πάρει; Όχι, δεν ήταν το να συνεχίσει να πιστεύει στον Ιραόλα μετά το τραγικό του ξεκίνημα. Αλλά το να απολύσει τον προκάτοχό του, τον Γκάρι Ο'Νιλ. Γιατί για να το κάνει χρειάστηκε να κλείσει τα μάτια της στην επιτυχία του «σήμερα», να την αγνοήσει και να κρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτή ήρθε, τη βιωσιμότητά της στο «αύριο».
Είχε μόλις επιστρέψει στην Premier League, ξεκίνησε τη σεζόν 2022/23 με τον Σκοτ Πάρκερ και, όταν εκείνος έφυγε κακήν κακώς μετά την εκκωφαντική εννιάρα από τη Λίβερπουλ, αντικαταστάθηκε από τον βοηθό του, τον Ο'Νιλ. Η ομάδα ήταν ένα από φαβορί για τον υποβιβασμό, ο Άγγλος ξεκίνησε ως υπηρεσιακός όμως παρουσίασε αποτελέσματα και το φθινόπωρο υπέγραψε συμβόλαιο μόνιμου για 18 μήνες.
Η Μπόρνμουθ σώθηκε. Εύκολα, πολύ πιο εύκολα από όσο θα περίμενε κανείς. Παραμονή δίχως άγχος στην Premier League στην πρώτη χρονιά της επιστροφής = Επιτυχία. Αναμφίβολα. Επιτυχία ωστόσο, που δεν ήταν αρκετή για τον σύλλογο. Η ομάδα του Ο'Νιλ καβάλησε το κύμα και σώθηκε παίζοντας ένα ποδόσφαιρο που είχε ταβάνι. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο (χωρίς τα πέναλτι φυσικά) η διαφορά της στα Expected Goals ανά παιχνίδι, το πόσο απειλούσε και το πόσο απειλούταν δηλαδή, βρισκόταν στο -0,79xGD (1,16xG - 1,92xGA).
Ο Ο'Νιλ πέτυχε, αλλά αυτό δεν σήμαινε πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τον σύλλογο στο επίπεδο που η διοίκησή του ονειρευόταν να τον δει. Όχι βάσει αποτελεσμάτων, αλλά βάσει της απουσίας ξεκάθαρης ποδοσφαιρικής ταυτότητας, βάσει των επιδόσεων της ομάδας του, βάσει της αλήθειας του παιχνιδιού του. Μια αλήθεια που η Μπόρνμουθ διέκρινε με ψυχραιμία και ανάλυση. Τον ευχαρίστησε και του έδειξε την πόρτα της εξόδου για να βάλει μπρος στη νέα της εποχή. Η απόφασή της σήκωσε μπόλικα φρύδια, επικρίθηκε, χαρακτηρίστηκε αλαζονικό ρίσκο. Ρίσκο ήταν, αλλά ήταν ένα ρίσκο καλιμπραρισμένο με όσα ανέλυσε και όσα ήθελε να πετύχει.
Η σταδιακή εκτόξευση στα χέρια του Ιραόλα
Ο Ιραόλα εξαργύρωσε την εξαιρετική του τριετία στη Ράγιο Βαγιεκάνο και πήρε το χρίσμα στα Κεράσια. Με στόχο να αλλάξει τη φιλοσοφία τους, να γίνει ο εκφραστής της φιλοδοξίας τους για κάτι καλύτερο. Το ποδόσφαιρό του γνωστό και συγκεκριμένο. Σύγχρονο και θαρραλέο, ορκισμένο στην ένταση και την ταχύτητα, την αμεσότητα.
Αυτονόητα, οι αρχές του παιχνιδιού του δεν θα μπορούσαν να μεταδοθούν στους παίκτες του από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για αρετές που απαιτούν τέλειο συγχρονισμό, απόλυτη κατανόηση και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Με δύο λέξεις: χρόνο και πίστη. Τα κέρδισε και τα δύο με το σπαθί του. Η Μπόρνμουθ γνώριζε πως δεν θα ήταν όλα ρόδινα. Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο, αλλά η δουλειά γινόταν και το τσιπ, ακόμα και σε αυτό το άσχημο ξεκίνημα, φαινόταν πως είχε αρχίσει να αλλάζει. Το αποτέλεσμα; Η Μπόρνμουθ έσπασε το ρεκόρ βαθμών της στην Premier League (48) ήδη από την πρώτη της σεζόν με τον Ιραόλα. Μα όχι μόνο. Αφού κατάφερε - και αυτό ήταν ακόμα πιο σημαντικό - να αφήσει για τα καλά πίσω της το ποδόσφαιρο του Ο'Νιλ και να αντικατοπτρίσει πλήρως όσα αντιπροσωπεύει ο Ισπανός κόουτς.
Η αφετηρία της ήταν αυτό το -0,79xGD/90' στη διαφορά των xG που συζητήσαμε πιο πάνω. Στην πρώτη του σεζόν, ο Ιραόλα βελτίωσε σημαντικά τόσο το πόσο απειλούσε η ομάδα του ανά ματς (από 1,13 στο 1,43xG), όσο και το πόσο απειλούταν (από 1,92 στο 1,40xGA). Μιλάμε δηλαδή για ένα άλμα στην Expected Goals Difference της τάξης του +0,82/90'. Τόσο βελτίωσε την Μπόρνμουθ και την έφερε στο... ίσα βάρκα, ίσα πανιά με τους αντιπάλους της (+0,03xGD/90'), ξεκινώντας βέβαια από ένα πολύ χειρότερο σημείο.
Όσον αφορά στην πίεση και την ένταση, το σήμα κατατεθέν του δηλαδή; Τη βελτίωσε κατά σχεδόν πέντε μονάδες στο PPDA, φτάνοντάς τη από το 14,1 στο 9,4. Το PPDA (Passes Per Defensive Actions) είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης πίεσης και μετρά τις πάσες που αλλάζει ο αντίπαλος, προτού μια ομάδα παρέμβει με αμυντική ενέργεια. Όσο πιο χαμηλό είναι, με τόσο μεγαλύτερη ένταση πιέζει ψηλά στο γήπεδο αυτή η ομάδα. Και η διαφορά στην Μπόρνμουθ του Ιραόλα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής σε αυτόν τον τομέα, που αποτέλεσε την ταυτότητά της, τον πυλώνα του παιχνιδιού της.
Ήδη, δε, από νωρίς στη νέα σεζόν, τα Κεράσια έχουν φροντίσει να δείξουν στο χορτάρι πως όχι μόνο δεν ήταν κάποιο πυροτέχνημα, αλλά πως ακόμα δεν έχουν φτάσει καν στο ταβάνι της. Μπορεί η 11η θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή να μη... συγκινεί, όμως η αλήθεια για όσα κάνουν στο γήπεδο είναι διαφορετική. Άλλωστε, βάσει των Expected Points, η Μπόρνμουθ θα έπρεπε να είναι 4η στην Premier League.
Ο δείκτης της πίεσής της (PPDA) έχει παραμείνει πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα (10), ενώ καμία άλλη ομάδα δεν έχει τρέξει περισσότερα χιλιόμετρα από εκείνη φέτος (782km). Ταυτόχρονα είναι 2η στην κατάταξη των high turnovers, των ανακτήσεων κατοχής δηλαδή στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, και συνεχίζει να βελτιώνει τη διαφορά της στα Expected Goals. Από το -0,79 με τον Ο'Νιλ, έφτασε στο +0,03 την πρώτη σεζόν του Ιραόλα και φέτος βρίσκεται στο +0,30xGD (1,45xG - 1,15xGA), με ταυτόχρονη βελτίωση σε επίθεση (μικρή) και άμυνα!
Και όλα αυτά έχοντας ήδη αντιμετωπίσει στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι και η Νιούκαστλ, με την 3η πιο νέα ηλικιακά ενδεκάδα στη λίγκα (Μ.Ο 25 ετών). Με σημαντικό θετικό ισολογισμό στις μεταγραφές της (+66 εκατομμύρια ευρώ) και παίκτες που βελτιώνονται διαρκώς και αποτελούν assets για το παρόν και το μέλλον.
Η Μπόρνμουθ τόλμησε να μη συμβιβαστεί με τη μετριότητα και κυρίως έκανε κάτι για να ξεφύγει από το πέπλο της. Με ρίσκο, θάρρος, ανάλυση και πλάνο. Με πίστη και στήριξη στον «εκλεκτό» προπονητή. Όπως κάθε πρότζεκτ που αξίζει προσοχή και χειροκρότημα. Και τώρα - απλά αρχίζει να - απολαμβάνει τους καρπούς της, αποφασισμένη να φτάσει σε νέα ύψη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.