Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τεν Χαγκ: Τα αρνητικά «παράσημα» και μια εύλογη απόλυση

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τεν Χαγκ: Τα αρνητικά «παράσημα» και μια εύλογη απόλυση

Άρτεμις Κλεφτάκη
ten_hag
Η απόλυση του Έρικ Τεν Χαγκ από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμοιαζε να έρχεται μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής. Μία... εύλογη κίνηση που δικαιολογούν οι αρνητικοί αριθμοί του Ολλανδού, με τον σύλλογο να ψάχνει τώρα τον διάδοχό του.

«Δεν ανησυχώ, στις τελευταίες μου έξι σεζόν πάντα υπάρχουν τίτλοι τον Μάιο κι αυτός είναι ο στόχος. Έχω οκτώ τίτλους σε έξι χρόνια, θα ολοκληρώσουμε με επιτυχίες τη σεζόν», δήλωνε στις αρχές του τρέχοντος μήνα ο Έρικ Τεν Χαγκ, σίγουρος ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα τον στήριζε κι ότι μαζί θα επέστρεφαν στις επιτυχίες.

Παρ' όλα αυτά, ο κύβος ερρίφθη και η απομάκρυνση του Έρικ Τεν Χαγκ από τον πάγκο της ομάδας είναι γεγονός.

Λίγες ώρες μετά την ήττα από τη Γουέστ Χαμ (27/10, 2-1), η διοίκηση των Κόκκινων Διαβόλων ανακοίνωσε αυτό που φαινόταν να... έρχεται και έμοιαζε αναπόφευκτο: Να απολύσει τον Ολλανδό, παρά το γεγονός ότι είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Γιουνάιτεντ έως το 2026 τέσσερις μήνες πριν.

Εννέα αγωνιστικές μετά την έναρξη της Premier League, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην 14η θέση με μόλις έντεκα βαθμούς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 4 ήττες), ενώ στο Europa League μετράει τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς ούσα 21η στη βαθμολογία της League Phase.

Από την πρόσληψή του τον Ιούλιο του 2022, ερχόμενος από τον Άγιαξ, ο Τεν Χαγκ δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει τον κόσμο της Γιουνάιτεντ ότι ήταν ο κατάλληλος το τιμόνι της ομάδας και να την επαναφέρει στο σωστό δρόμο, αυτόν των επιτυχιών.

Τα αρνητικά ρεκόρ έδειξαν την «έξοδο»

Οι αριθμοί στο ποδόσφαιρο μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά όσον αφορά την περίπτωση του Τεν Χαγκ, μάλλον την λένε. 128 ματς, 70 νίκες, 23 ισοπαλίες και 35 ήττες. Σε επίπεδο Premier League, ο Ολλανδός είχε μόλις 1.72 πόντους ανά παιχνίδι όντας ένας από τους χειρότερους στην κατηγορία αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, στην μετά-Φέργκιουσον εποχή, ο Τεν Χαγκ έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση βαθμών μπροστά μόνο από τους Ντέιβιντ Μόγιες και Ραλφ Ράγκνικ (1.68, 1.54 βαθμοί ανά ματς). Καλύτερη συγκομιδή είχαν οι προκάτοχοί του Ζοσέ Μουρίνιο (1.89), Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (1.81), Λουίς Φαν Χάαλ (1.79), ενώ φυσικά στην κορυφή της λίστας είναι ο Σερ Άλεξ (2.16).

Η 14η θέση της Γιουνάιτεντ σηματοδοτεί και το χειρότερό της ξεκίνημα εδώ και 35 χρόνια. Η πρόσφατη ήττα από τα Σφυριά στις καθυστερήσεις, προστίθεται στο 1/4 των παιχνιδιών (ποσοστό 25,9%), στα οποία η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ ηττήθηκε με γκολ μετά τη συμπλήρωση των 90 λεπτών.

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, σε ολόκληρη την ιστορία τους οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν χάσει εννέα ματς στην Premier League δεχόμενοι τέρμα στο 90ό λεπτό και έπειτα, με τα επτά (!) από αυτά να έρχονται όσο ήταν στον πάγκο ο Τεν Χαγκ.

Στα... θετικά, εάν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, είναι η κατάκτηση ενός Κυπέλλου Αγγλίας (2024) και ενός League Cup (2023), τρόπαια που φυσικά δεν θα μπορούσαν να χρυσώσουν το χάπι του Τεν Χαγκ.

«Νομίζω ότι τόσο η έλλειψη ταυτότητας όσο και του στυλ παιχνιδιού είναι κάτι που αποτελεί ''μυστήριο'' εδώ και 2,5 σεζόν. Οι μεταγραφές δεν ήταν και οι καλύτερες, κατά καιρούς μάλιστα ήταν απαράδεκτες. Χθες σοκαρίστηκα όταν είδα τον Κασεμίρο να ξεκινάει και τον Ουγκάρτε, που υποτίθεται ότι θα τον αντικαθιστούσε, στον πάγκο», σχολίασε μερικές ώρες πριν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ.

Τα «χαμένα» λεφτά των μεταγραφών

Υπό τον Τεν Χαγκ, η Γιουνάιτεντ απέκτησε 21 ποδοσφαιριστές, πολλούς από τους οποίους ο Ολλανδός «έφερε» από τον Άγιαξ όπου είχαν συνεργαστεί. Κάποιους μάλιστα τους ήθελε διακαώς, όπως τον Άντονι, ο οποίος δεν απέδωσε ούτε στο ελάχιστο όσα περίμεναν όλοι από αυτόν. Και κυρίως ο προπονητής του.

Συνολικά, η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ ξόδεψε περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, περισσότερα από όσα ξόδεψαν όλοι οι προκάτοχοί του μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον. Άλλοι ξεκίνησαν πολλά υποσχόμενοι, αλλά στην πορεία... χάθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έκαναν ποτέ αισθητή την παρουσία τους.

Αναλυτικά, οι μεταγραφές υπό τον Τεν Χαγκ

Μαλάσια - 15 εκατ. ευρώ
Έρικσεν - ελεύθερος
Μαρτίνες - 57 εκατ. ευρώ
Κασεμίρο - 70 εκατ. ευρώ
Άντονι - 95 εκατ. ευρώ
Ντουμπράβκα - δανεικός
Μπούτλαντ - δανεικός
Βέγκχορστ - δανεικός
Ζάμπιτσερ - δανεικός
Μάουντ - 64 εκατ. ευρώ
Έβανς - ελεύθερος
Ονάνα - 50 εκατ. ευρώ
Χόιλουντ - 73 εκατ. ευρώ
Μπαγιντίρ - 5 εκατ. ευρώ
Άμραμπατ - δανεικός
Ρεγκιγιόν - δακεινός
Ζέρκζι - 42 εκατ. ευρώ
Γιορό - 62 εκατ. ευρώ
Μαζράουι - 15 εκατ. ευρώ
Ντε Λιχτ - 45 εκατ. ευρώ
Ουγκάρτε - 50 εκατ. ευρώ

Τα ματς που θα ήθελε να... ξεχάσει

Το διάστημα που έμεινε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, πιο εύκολα θυμάται κανείς τα ταπεινωτικά αποτελέσματα της ομάδας κι αυτό αποτελεί ακόμη ένα αρνητικό «παράσημο» για τον Ολλανδό.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο... αξιομνημόνευτες ήττες της Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ:

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 7-0 (2023)

Η Γιουνάιτεντ βίωσε μία από τις μεγαλύτερες συντριβές στην ιστορία της και παράλληλα τη χειρότερη ήττα της μετά από σχεδόν έναν αιώνα. Το «Άνφιλντ» αποδείχθηκε εξαιρετικά εχθρικό και η Λίβερπουλ δεν έδειξε ίχνος ελέους απέναντι στους Κόκκινους Διαβόλους. Χάκπο, Νούνιες, Σαλάχ και Φιρμίνο έστησαν το δικό τους πάρτι μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό, με το «εφιαλτικό» 7-0 να μοιάζει σαν ταινία τρόμου στα μάτριξ του γηπέδου.

Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0 (2024)

Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της περσινής σεζόν, η Κρίσταλ Πάλας «σκόρπισε» τη Γιουνάιτεντ στο «Σέλχαρστ Παρκ». Τα λάθη των Κόκκινων Διαβόλων διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τον Κασεμίρο να εκτίθεται επίσης, σε ακόμη ένα τραγικό απόγευμα για τη Γιουνάιτεντ.

Μπρέντφορντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0 (2022)

Ήταν μόλις το δεύτερο ματς υπό τον Τεν Χαγκ στην Premier League, μετά την ήττα από την Μπράιτον στο «Ολντ Τράφορντ». Η Μπρέντφορντ έδειξε στον Ολλανδό ότι στην Αγγλία η πραγματικότητα είναι διαφορετική, η Γιουνάιτεντ δέχθηκε και τα τέσσερα γκολ πριν το ημίχρονο, ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που ηττήθηκε στα πρώτα δύο ματς της σεζόν τα τελευταία 30 χρόνια.

Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3 (2024)

Τι κι αν βρισκόταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 90+9', η Γιουνάιτεντ «κατάφερε» όχι απλά να δεχθεί την ισοφάριση από την Τσέλσι, αλλά να μην πάρει τίποτα από το ματς! Ο Πάλμερ «χτύπησε» δις στο 90+10' (με πέναλτι) και στο 90+11' μετά τα τραγικά λάθη των φιλοξενούμενων για να δώσει τη νίκη στους Μπλε.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γαλατάσαραϊ 2-3 (2023)

Το πρώτο εντός έδρας ματς του Τεν Χαγκ στο Champions League εξελίχθηκε σε ακόμη έναν... εφιάλτη, με τη Γιουνάιτεντ να χάνει από τη Γαλατάσαραϊ με ανατροπή στο τελευταίο 20λεπτο, σε ένα ματς τόσο η άμυνα, όσο και ο Ονάνα τα έκαναν «θάλασσα».

Και τώρα ποιος;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέταζε εδώ και καιρό τους αντικαταστάτες του Τεχν Χαγκ σε περίπτωση που η κατάσταση έφτανε στο σημείο της απόλυσης όπως και έγινε, παρά την πεισματική άρνηση του Ολλανδού. Ποιος θα αναλάβει τώρα την Γιουνάτεντ, είναι ένα καλό ερώτημα. Προσωρινά, η ομάδα θα πορευτεί με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης.

Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Γκρέιαμ Πότερ, Τόμας Φρανκ, Τσάβι, όπως και του Αμορίμ, ο οποίος όμως φαίνεται πως απέρριψε την πρόταση των Κόκκινων Διαβόλων. Μέχρι και για επιστροφή του Σόλσκιερ γράφουν οι Άγγλοι, καθώς για την ώρα τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Όποιος αναλάβει πάντως τα ηνία της Γιουνάιτεντ, θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο για να την επαναφέρει στη σωστή πορεία, από την οποία έχει ξεστρατίσει εδώ και πολύ καιρό.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα