Σβεν Μίσλιντατ: Ο «Μίδας» που... άγγιξε τον Μαυροπάνο
Από τότε που πάτησε το πόδι του στο Βόρειο Λονδίνο και παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου με έναν χαρτοφύλακα και φορώντας γυαλιά σε ύφος καθηγητή πανεπιστημίου, ο Αρσέν Βενγκέρ είχε μια αγαπημένη συνήθεια. Να ανακαλύπτει ταλεντάκια, να τα «αρπάζει» κάτω από τη μύτη των ομάδων που ανήκαν και να τα πλάθει σε ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές βγάζοντας από μέσα τους το 100% των δυνατοτήτων τους. Μοναδικός στο είδος του ο Αλσατός, ο οποίος φυσικά είχε και την ικανότητα να πουλάει τα δημιουργήματά του σε αλμυρές τιμές, εφαρμόζοντας και το πτυχίο των οικονομικών του στην ποδοσφαιρική βιομηχανία.
Το τελευταίο χάρισμα ο Βενγκέρ δεν το έχασε ποτέ. Μέχρι και σήμερα η μαεστρία του στις πωλήσεις και η εξυπνάδα να βάζει στα ταμεία ανέλπιστα έσοδα από τις διαπραγματεύσεις παραμένουν ισχυρές. Από την άλλη, όμως, ο Αλσατός τεχνικός είναι φανερό πως έχασε την διορατικότητα του. Το… μάτι του φάνηκε να χάνει την αιχμηρή του διάσταση σε σχέση με το παρελθόν και η ικανότητά του να ανακαλύπτει και να εξελίσσει το ταλέντο δεν είχε την ίδια δυναμική. Ίσως το γεγονός ότι αναγκάστηκε μέσα στον οργανισμό της Άρσεναλ να καλύπτει πολλούς ρόλους να έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Αυτό που αντιλήφθηκε, καθώς και όλοι μέσα στην Άρσεναλ, ήταν πως χρειαζόταν έναν βοηθό. Και τον βρήκε το πρόσωπο του Σβεν Μίσλιντατ.
Το «διαμαντένιο μάτι» στην Ντόρτμουντ
Μπορεί κάποιος να τον αποκαλέσει και Mr Ντόρτμουντ. Στην ποδοσφαιρική πιάτσα είναι γνωστός ως ο άνθρωπος με το… διαμαντένιο μάτι. Χούμελς, Μπλαζικόφσκι, Καγκάβα, Λεβαντόφσκι, Γκουντογκάν, Ομπαμεγιάνγκ, Πούλισιτς, Ντεμπελέ, είναι μερικά από τα ευρήματά του στην Μπορούσια. Το δίκτυο scouting, που αυτός δημιούργησε στον γερμανικό σύλλογο από το 2006 που βρέθηκε εκεί, έπιασε στα δίχτυα του ατόφιο ακατέργαστο ταλέντο. Το δούλεψε κατάλληλα στην Μπορούσια και έβγαλε έργα τέχνης. Πρώτα ως σκάουτ και μετά ως αναβαθμισμένος αρχισκάουτ της Ντόρτμουντ, ο 45χρονος σήμερα Μίσλιντατ εργάζεται τους τελευταίους μήνες για χάρη της Άρσεναλ, μετά από υπόδειξη του Αρσέν Βενγκέρ. Δεν είναι και λίγο πράγμα ο μάστερ του είδους να σου δίνει τα κλειδιά του μαγαζιού. Ο Μίσλιντατ το κατέκτησε με τη δουλειά του.
«Νοιάζεται πολύ για μοντέρνες ιδέες με στατιστικά και αναλύσεις, αλλά είναι επίσης δυνατός στο σκάουτινγκ με το γυμνό μάτι. Στην Μπορούσια δούλεψε με ένα ευρύ δίκτυο σκάουτς διαφορετικών backgrounds. Θα ακούσει και τους νέους, αλλά και τους παλιούς σκάουτς με τις παραδοσιακές αξίες για να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Η Ντόρτμουντ ήταν το ιδανικό μέρος για να μάθει. Είχαν περιορισμένα οικονομικά και έπρεπε να είναι έξυπνοι και προσεκτικοί στις επιλογές τους. Αν κοιτάξει κανείς την τρομερή ανατροπή από την πτώχευση ως τον τελικό του Champions League απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το 2013, τέσσερις άνθρωποι παίρνουν το μερίδιο της επιτυχίας γι’ αυτό: Ο Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, για την οικονομική αναδιάρθρωση, ο Γιούργκεν Κλοπ για την αλλαγή της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, ο Μίκαελ Ζορκ ως τεχνικός διευθυντής και ο Σβεν Μίσλιντατ που ήταν τόσο δυνατός στο σκάουτινγκ. Διέθετε μια ποιότητα στη δυνατότητα να εκτιμά πόσο καλά θα εξελιχθεί ένας παίκτης στο μέλλον», αναφέρει στον Guardian σκιαγραφώντας το προφίλ του Μίσλιντατ ο Κρίστοφ Μπίρμαν, ένας συγγραφέας που γνώρισε τον 45χρονο Γερμανό σκάουτ μέσα από συζητήσεις μαζί του για ένα βιβλίο το οποίο γράφει σχετικά με τη χρησιμοποίηση των στατιστικών στο ποδόσφαιρο.
Το δέσιμο με την Μπορούσια
Η πρόσληψη του Μίσλιντατ στην Άρσεναλ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Από μικρό παιδί ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ντόρτμουντ, την πόλη στην οποία εξάλλου γεννήθηκε. Γι’ αυτόν η Μπορούσια ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας εργασιακός χώρος. Ήταν όλη του η ζωή. Η οικογένειά του ήταν εκεί, οι δεσμοί του τόσο έντονοι που δεν θα μπορούσαν να σπάσουν με τίποτα. Γι’ αυτό άλλωστε το περασμένο καλοκαίρι το ενδιαφέρον της Μπάγερν, που θέλει να «κλέβει» ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί μέσα στη Γερμανία, δεν τον τράβηξε στο Μόναχο. Από την άλλη, όμως, η πρόκληση που ανοιγόταν μπροστά του ήταν τεράστια. Και όταν ο Αρσέν Βενγκέρ σου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψεις γι’ αυτόν πάνω στο κομμάτι του σκάουτινγκ, τότε ίσως η επιλογή σου να είναι μία και μοναδική.
Ο Μίσλιντατ αφού το σκέφτηκε αρκετά, δέχθηκε και σήκωσε μανίκια. Και η πρώτη του κίνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Νησί, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Άγγλοι, θέλοντας να αφαιρέσουν το βάρος της κριτικής τόσο από τον νεαρό Έλληνα αμυντικό, όσο και από τον Μίσλιντατ, ξεκαθαρίζουν πως η εξέλιξη που θα έχει ο Μαυροπάνος δεν θα σημαίνει απολύτως τίποτα για κανέναν. Ωστόσο, το δεδομένο θα είναι πως ο Μαυροπάνος θα αποτελεί την πρώτη επιλογή του Μίσλιντατ στην Άρσεναλ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον 20χρονο στόπερ όσο και για τον 45χρονο Γερμανό αρχισκάουτ σε περίπτωση επιτυχίας της πρώτης του μεταγραφής στο Βόρειο Λονδίνο.
Αμέτρητες ώρες σε ταξίδια και αναλύσεις
Οτιδήποτε κάνει πάντως ο Μίσλιντατ το σκαλίζει μέχρι βάθους. Το ψάχνει όσο τίποτε άλλο μέχρι να πάρει την τελική απόφαση προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα λάθους. Το 2010 η Ντόρτμουντ είχε προχωρήσει στην απόκτηση του Καγκάβα από την Οζάκα έναντι μόλις 350.000 ευρώ. Ο Μίσλιντατ μαζί με το team του χρειάστηκε να ταξιδέψουν έξι φορές στην Ιαπωνία για να δουν τον Καγκάβα να αγωνίζεται από κοντά και να δημιουργήσουν καμιά 15αριά βίντεο με λεπτομερή ανάλυση του νεαρού Ιάπωνα για το αν διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο ώστε να εξελιχθεί μετέπειτα στην Ντόρτμουντ. Ο ίδιος ο Μίσλιντατ θεωρεί, μάλιστα, τη συγκεκριμένη ανακάλυψη ως κομβική για την καριέρα του στο σκάουτινγκ. «Ο παίκτης κλειδί στην καριέρα μου ως σκάουτ ήταν ο Σίντζι Καγκάβα. Όταν βρίσκεις έναν νέο ποδοσφαιριστή στη δεύτερη κατηγορία και έρχεται με λίγα χρήματα για να κάνει τη διαφορά, τότε αυτό αποτελεί μια στιγμή κλειδί που όλοι θέλουν στην καριέρα τους», είχε αναφέρει για τη μεταγραφή του Καγκάβα ο Μίσλιντατ.
Οι ποδοσφαιρικές… μηχανές του
Εκτός όμως από την απίστευτη ικανότητά του να ανακαλύπτει το ταλέντο, ο Μίσλιντατ είχε και μία αστείρευτη παραγωγική σκέψη στις ποδοσφαιρικές μεθόδους και στον τρόπο προπόνησης. Αυτός επέβλεψε το περίφημο Footbonaut, αυτό το «κλουβί» με τεχνητό χλοοτάπητα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις προπονήσεις της Ντόρτμουντ. Μια καινοτόμος ιδέα, όπου ο παίκτης τεστάρεται στην αντίδραση, στη σκέψη και στην τεχνική, με ρομποτικές μηχανές να «εκσφενδονίζουν» μπάλες και τον ποδοσφαιριστή να καλείται να κοντρολάρει και να πασάρει σωστά σε δευτερόλεπτα. Και όλα αυτά μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή συμπαικτών. Μία διαδικασία στην οποία η τεχνολογία συναντήθηκε με την τέχνη του ποδοσφαίρου και αποτελεί πιθανότατα προάγγελο όσων θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Οι προπονήσεις απέκτησαν… αλατοπίπερο και για τους παίκτες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι αποτελούν μέρος μιας μαθησιακής διαδικασίας και γίνονται συνεχώς καλύτεροι. «Είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα να μπαίνεις στο Footbonaut. Δεν υπάρχουν πολλοί σύλλογοι στον κόσμο που μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνολογία και αυτόν τον τρόπο δουλειάς. Είμαι πολύ τυχερός που μπορώ και προπονούμαι εδώ», είχε δηλώσει ο αμυντικός της Ντόρτμουντ, Μαρκ Μπάρτρα.
Όλα τα παραπάνω ο Μίσλιντατ φυσικά με τη χρήση του τάμπλετ του. Δεν το αποχωρίζεται ποτέ και καταγράφει σε αυτό τα πάντα. Κάθε κίνηση ποδοσφαιριστή, κάθε λάθος του επιλογή, κάθε του τρέξιμο, το πρέσινγκ, τα κλεψίματα, τις πάσες, τα σουτ, τα τάκλιν, τις κεφαλιές, τα μαρκαρίσματα, τις αποκρούσεις. Όλα τα στατιστικά για όλους τους παίκτες για να παρακολουθεί την πορεία τους, τη βελτίωσή τους, αλλά και το που χρειάζονται περισσότερη δουλειά στις προπονήσεις. Το τάμπλετ του Μίσλιντατ ήταν, άλλωστε, ο… καλύτερος φίλος του Γιούργκεν Κλοπ στην Ντόρτμουντ. Ο Γερμανός τεχνικός του είχε τυφλή εμπιστοσύνη, επιτρέποντας στον Μίσλιντατ να κατεβαίνει στο ημίχρονο στα αποδυτήρια της ομάδας και μέσω του τάμπλετ που είχε καταγράψει την απόδοση τους στο πρώτο μέρος, να τους αναλύει επ' ακριβώς τι πρέπει να βελτιώσουν στο δεύτερο ημίχρονο. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο σε όλο της το μεγαλείο!
Τα κλειδιά στο Βόρειο Λονδίνο
Το βιογραφικό του Μίσλιντατ στην Ντόρτμουντ, ο τρόπος που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο, το οξύ του μάτι, οι μέθοδοί του στις προπονήσεις και η φιλοσοφία του για το παιχνίδι ευθυγραμμίζεται με αυτήν του Αρσέν Βενγκέρ. Απλούστερα, τα χνώτα τους ταίριαξαν. Και ο Βενγκέρ γνωρίζοντας ότι πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τους παλιούς ρυθμούς και να κάνει μόνος του αυτή τη δουλειά, προτίμησε να παραχωρήσει τον ρόλο σε έναν νέο έξπερτ που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του. Οι δυο τους, όσο βρίσκονται μαζί στην Άρσεναλ θα τα πάνε περίφημα. Όχι μόνο γιατί θα μιλάνε την ίδια γλώσσα (σ.σ.: Ο Βενγκέρ μιλάει άπταιστα τα γερμανικά), αλλά γιατί ο Αρσέν Βενγκέρ θέλει όταν φύγει από το πόστο του να παραδώσει τον σύλλογο στα καταλληλότερα γι’ αυτόν χέρια. Και ο Μίσλιντατ ίσως είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της επόμενης μέρας στο Βόρειο Λονδίνο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΠΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.