Τσέλσι: Οι αλλαγές του Τούχελ και το χαμόγελο του Βέρνερ
«Είναι η δική μου δουλειά να επαναφέρω το χαμόγελο στον Βέρνερ» δήλωνε ο Τόμας Τούχελ μετά το 0-0 ανάμεσα σε Τσέλσι και Γουλβς, στον πρώτο του αγώνα στον πάγκο των Μπλε, μετά την απομάκρυνση του Φρανκ Λάμπαρντ. Λιγότερο από οκτώ μέρες αργότερα, το χαμόγελο θα επέστρεφε στον Γερμανό επιθετικό.
Ο αγώνας Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι είχε μόλις ολοκληρωθεί. Το τελικό 1-2 αποτελούσε τη συνέχεια των καλών αποτελεσμάτων και κυρίως των καλών εμφανίσεων της Τσέλσι μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τούχελ. Αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία όμως ήταν το χαμόγελο του Τίμο Βέρνερ μετά τη λήξη του αγώνα. Πώς μπορεί όμως ένας ακριβοπληρωμένος επιθετικός που διανύει τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας στην καριέρα του (έχει να σκοράρει 14 αγώνες στην Premier League) να χαμογελάει, έπειτα μάλιστα από έναν ακόμη αγώνα στον οποίο δεν κατάφερε να σκοράρει; Η απάντηση στοιχειοθετεί το πρώτο έργο του Τόμας Τούχελ στους Μπλε.
Έχοντας μετακομίσει στο Λονδίνο με ένα αρκετά σημαντικό ποσό, ο Βέρνερ δέχθηκε αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό τα πυρά για την έλλειψη των γκολ του, παρά το γεγονός ότι αρχικά φαινόταν πως μπορούσε να προσαρμοστεί στην Αγγλία, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ίδια. Στα πρώτα 16 παιχνίδια της Premier League, ο Βέρνερ αγωνίστηκε βασικός στα 15, ενώ στα 12 από αυτά αγωνίστηκε στα πλάγια αριστερά, μια επιλογή την οποία συχνά ο Αγγλικός Τύπος καταχώριζε ως τακτικό λάθος του Φρανκ Λάμπαρντ και ως έναν από τους λόγους των μέτριων εμφανίσεων του Γερμανού επιθετικού. Η αλήθεια είναι πως ο Βέρνερ διαθέτει την ταχύτητα και το αγωνιστικό στιλ για να αγωνιστεί στα εξτρέμ, το έκανε σε κάποια παιχνίδια και στη Λειψία, εκεί όμως που πλαισιωνόταν από κάποιο «δυνατό» κορμί, όπως οι Σικ και Πόουλσεν, οι οποίοι ελευθέρωναν το χώρο για να δράσει ο Βέρνερ. Από την άλλη, ο Και Χάβερτς συνέχισε τις μέτριες αποδόσεις ενώ αχτίδα αισιοδοξίας ήταν οι εμφανίσεις του Ζιγιέκ, όποτε όμως αυτός αγωνιζόταν καθώς ταλαιπωρούνταν συχνά από μικροτραυματισμούς.
Η επιθετική, κυρίως, λειτουργία της Τσέλσι ήταν αυτή που οδήγησε στην απομάκρυνση του Φρανκ Λάμπαρντ. Στη θέση του ήρθε ένας λάτρης της τακτικής, ο Τόμας Τούχελ, έχοντας αφήσει το δικό του στίγμα στην Ντόρτμουντ αλλά και αργότερα στην Παρί. Το έργο του στους Μπλε μόνο εύκολο δεν ήταν μετά τις τελευταίες εμφανίσεις κάτω από τον Λάμπαρντ αλλά και την απαίτηση όλων να ενεργοποιηθούν τα ακριβά, καλοκαιρινά αποκτήματα του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο Τούχελ έπιασε αμέσως δουλειά, διορθώνοντας αρκετά στο τακτικό κομμάτι. Έφυγε από το 4-3-3 του Λάμπαρντ και επανέφερε την τριάδα στην άμυνα και τα δύο μπακ-χαφ, θυμίζοντας την Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε που έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έδωσε την ηγεσία της άμυνας στον αειθαλή Τιάγκο Σίλβα που δείχνει ότι η Premier του ταιριάζει απόλυτα, ενώ επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον πάντα τίμιο αρχηγό Θεζάρ Αθπιλικουέτα και τον Αντόνιο Ρούντιγκερ. Κυρίως, έβαλε ξανά στην αριστερή γραμμή τον Αλόνσο, ο οποίος ήταν παραγκωνισμένος επί Λάμπαρντ, με τον Ισπανό να αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά.
Παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του Ν’ Γκολό Καντέ, ο τρόπος που αγωνίζεται η Τσέλσι κάτω από τις οδηγίες του Τούχελ δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως το δίδυμο Κόβασιτς-Ζορζίνιο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για το ενεργητικό παιχνίδι γρήγορης κατοχής που πρεσβεύει ο Τούχελ και ο Γερμανός δικαίως εμμένει σε αυτό, αφήνοντας σε ελεύθερο ρόλο τον Μέισον Μάουντ, ο οποίος συνεχίζει να κρατάει στα πόδια του το παιχνίδι των Μπλε, κάτι που έκανε και επί Λάμπαρντ. Στον αγώνα με την Τότεναμ, ο Μάουντ ήταν απολαυστικός δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα στον Μουρίνιο αλλά και χώρους στους συμπαίχτες του, διαθέτοντας εκπληκτική πρώτη επαφή. Ο νεαρός Άγγλος ήταν από τους καλύτερους στη νίκη επί της Τότεναμ ενώ παρόμοια απόδοση είχε και κόντρα στην Σέφιλντ.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Τούχελ είναι ο Τίμο Βέρνερ. Στον πρώτο αγώνα με τη Γουλβς, ο Γερμανός έμεινε στον πάγκο ενώ στη νίκη επί της Μπέρνλι δεν εντυπωσίασε. Ωστόσο, από εκείνο το παιχνίδι, έγινε εμφανής ο τρόπος που ο Τούχελ θέλει να εκμεταλλευτεί τον Βέρνερ, δίνοντας του ως βοήθεια άλλον έναν επιθετικό και βάζοντας τον Γερμανό όχι στα πλάγια αριστερά, αλλά σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο στην αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής ως ένα δεύτερο «δεκάρι» μαζί με τον Μέισον Μάουντ. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στο παιχνίδι με την Τότεναμ, με τον Βέρνερ να κερδίζει το πέναλτι από τον Ντάιερ. Μάλιστα, από τα φετινά 14 πέναλτι που έχει κερδίσει η Τσέλσι, τα 7 οφείλονται σε προσπάθεια του Βέρνερ. Ο Γερμανός ήταν μόνιμος κίνδυνος για την ομάδα του Μουρίνιο, ενώ η ταχύτητα του και η επιμονή του στα αμυντικά του καθήκοντα ουσιαστικά εκμηδένισαν κάθε πιθανότητα για την Τότεναμ να αναπτυχθεί από πίσω. Αυτή του η επιμονή στα αμυντικά καθήκοντα και στη βοήθεια προς τους συμπαίχτες του αποτελεί κατά καιρούς παράγοντα που αποτρέπει στον Γερμανό να σκοράρει περισσότερο, σημείωσε διακριτικά σε δηλώσεις του ο Τούχελ, λέγοντας ότι ίσως ο Βέρνερ «νοιάζεται περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε για επιθετικός».
Λίγες μέρες αργότερα, ο Βέρνερ έκανε ίσως την καλύτερη ολοκληρωμένη εμφάνιση του με την Τσέλσι, δίνοντας την ασίστ στο γκολ του Μάουντ και κερδίζοντας και το πέναλτι με το οποίο σκόραρε ο Ζορζίνιο. Ο Γερμανός ήταν ο MVP στη νίκη επί της Σέφιλντ, έχοντας τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή, τα περισσότερα σπριντ στον αγώνα αλλά και έμμεση συμμετοχή και στα δύο γκολ της ομάδας του. Καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο Βέρνερ ήταν πολύ πιο ενεργός στο πλάι του Μάουντ και πίσω από τον ογκόλιθο Ολιβιέ Ζιρού. «Μας δίνει πολλές ιδέες. Τώρα παίζω ως αριστερό 10ρι, όχι αριστερό εξτρέμ, οπότε έχω περισσότερο χώρο για τις κούρσες μου στο κέντρο και μπορώ να παίξω πίσω από έναν επιθετικό, ή με έναν 10ρι πίσω μου ως δεύτερο επιθετικό. Είναι πολύ καλό για μένα και νομίζω ότι υπήρξαν επίσης καλές κινήσεις από τον προπονητή στις δύο τελευταίες νίκες» σχολίασε μόλις χθες ο Βέρνερ, εγκωμιάζοντας τον προπονητή του για την επιλογή του να τον μετατοπίσει πιο κεντρικά στο γήπεδο.
Το εγκώμιο του Τούχελ για τις αλλαγές που έφερε στο τακτικό κομμάτι έπλεξε και ο Χακίμ Ζιγιέκ, ο οποίος αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι του Τούχελ στον πάγκο της Τσέλσι, στο 0-0 με τη Γουλβς, ενώ από τότε παραμένει στον πάγκο. Ο Γερμανός μετακίνησε τον Ζιγιέκ πιο κεντρικά στο γήπεδο, δίνοντας του τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του και να κινείται ανάμεσα στις αντίπαλες αμυντικές γραμμές, έχοντας έναν αρκετά ελεύθερο ρόλο στο πλάι του Και Χάβερτς και πίσω από τον Ολιβιέ Ζιρού. «Είναι μια θέση όπου μου αρέσει να παίζω, χωρίς να έχω στην ευθύνη μου τη μπάλα, αλλά προσπαθώντας να βρω χώρο» έλεγε ο επιθετικός των Μπλε μετά το ματς με τους Λύκους. «Αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Να μπαίνω ανάμεσα στις γραμμές, να βρίσκω χώρους μεταξύ των γραμμών με μία ή δύο επαφές».
Έχοντας ούτε μήνα στο Λονδίνο, τα συμπεράσματα για τη δουλειά του Τόμας Τούχελ δεν είναι ασφαλή, ωστόσο από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια, ο Γερμανός έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές. Μέχρι στιγμής, κάτω από τις οδηγίες του Τούχελ, η Τσέλσι έχει δεχθεί τα λιγότερα σουτ στο στόχο στην Premier League, έχει τις περισσότερες επαφές μέσα στην μεγάλη περιοχή αλλά και τους περισσότερους πόντους στο Αγγλικό πρωτάθλημα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.