Είναι αδύνατον να του πάρεις του Άγγλου οπαδού το ποδοσφαιρικό παιχνίδι από τα χέρια
Είναι σοκαριστικό να βλέπεις εκατοντάδες οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο του “Ολντ Τράφορντ” δύο ώρες πριν από την έναρξη του ντέρμπι με την Λίβερπουλ. Είναι μια αγγλική ποδοσφαιρική εικόνα που έχεις ξεχάσει, αν είσαι μεγάλος, ή δεν έχεις δει ποτέ, αν είσαι μικρός. Αυτή η εικόνα, της Κυριακής, είναι η πιο δυνατή εικόνα που έχει εκπέμψει η κοινωνία των Άγγλων ποδοσφαιρόφιλων στην διάρκεια των τελευταίων ετών, αν όχι δεκαετιών. Είναι ένα καθαρό μήνυμα της άρνησής τους να συμβιβαστούν με την ιδέα της μετατροπής του ποδοσφαίρου σε ψυχαγωγικό προϊόν ψηφιακής εκμετάλλευσης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Καθαρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά τους να επιβάλλουν με την στάση τους το ελάχιστο στην τήρηση των παραδόσεων και την διατήρηση ενός μέρους της φύσης του ποδοσφαίρου όπως εκείνοι το γνώρισαν: η ομάδα τους θα παίζει στο αγγλικό πρωτάθλημα, στα αγγλικά γήπεδα, μπροστά τους. Όχι μόνο σε κλινικό περιβάλλον για χάρη μιας όποιας πλατφόρμας που θα στριμάρει την εικόνα στον πλανήτη προκειμένου να κερδίσει στη μπίζνα του ο επιχειρηματίας.
Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ πραγματοποίησαν την Κυριακή την μεγαλύτερη διαδήλωση που έχουν κάνει στην διάρκεια των τελευταίων 10+ ετών. Μετά το 2005, όταν οι Γκλέιζερς αγόρασαν τις μετοχές, και το 2010, όταν μετέτρεψαν τον τελικό του Carling Cup απέναντι στην Αστον Βίλα στο “Γουέμπλεϊ” σε πεδίο της μεγαλύτερης διαδήλωσης για την εναντίωσή τους στην παρουσία και την δράση των Γκλέιζερς, αυτή της Κυριακής ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωσή τους. Ο στόχος τους ήταν να καθυστερήσουν την έναρξη διεξαγωγής του ντέρμπι, και η στρατηγική τους ήταν να χωριστούν σε δύο μεγάλα μέρη· το ένα βρισκόταν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η ομάδα προκειμένου να καθυστερήσουν το πούλμαν, και το δεύτερο γύρω από το “Ολντ Τράφορντ” προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση και να εμποδίσει το λεωφορείο στην περίπτωση που εκείνο ξέφευγε εύκολα από το πρώτο μπλόκο.
Γιατί το έκαναν αυτό; Επειδή θεωρούν ότι το “σήμερα” είναι η στιγμή τους, δηλαδή επειδή αντιλαμβάνονται ότι μετά την απόπειρα δημιουργίας της European Super League η κυβέρνηση τους ακούει όσο ποτέ και έχει διάθεση να πράξει προκειμένου να δημιουργήσει νέο καθεστώς που θα εγγυάται ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό που πήγε να συμβεί με την απόδραση των μεγάλων ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA.
Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ήταν σε επαφή με τους οπαδούς της Λίβερπουλ, και μάλιστα είχαν φτάσει να σχεδιάσουν την κοινή παρουσία τους γύρω από το “Ολντ Τράφορντ” προκειμένου να κάνουν κοινή δήλωση προθέσεων με την στάση τους. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε υπό τον φόβο να ξεφύγει η κατάσταση και τελικά να χάσουν αντί να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Όλο αυτό όμως δείχνει την διάθεση των παραδοσιακών και των “ντόπιων” οπαδών των ομάδων του big 6 να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο.
Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον τα γνωρίζει όλα αυτά. Και οι πληροφορίες που φτάνουν στους συλλόγους θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που θα δημιουργεί ένα καθεστώς που θα έχει κάποιες ομοιότητες με το “50%+1” καθεστώς που επικρατεί στην Γερμανία. Φυσικά όλο αυτό δεν είναι απλό. Ακόμη και αν είναι αποφασισμένος να θίξει τα συμφέροντα όλων αυτών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Μπόρις Τζόνσον έχει πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερβεί. Ακόμη και αν περάσει ένα τέτοιο νόμο από την Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία έχει την πλειοψηφία, θα πρέπει να τα καταφέρει και στην Βουλή των Λόρδων, και αυτό είναι δύσκολο. Μπορεί να υπάρξει ένας νόμος που δεν θα αντιτίθεται σε κανόνες ανταγωνισμού και θα μπορεί να “περάσει” και να “σταθεί” αλλά και να είναι αποτελεσματικός, δηλαδή να δημιουργεί μια εγγύηση ότι οι μεγαλομέτοχοι δεν θα κάνουν “του κεφαλιού” τους;
Μετά την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κυβέρνησή της είναι πιο “εύκολο” από ποτέ το να νομοθετήσει δίχως την υποχρέωση να εναρμονίζεται με το καθεστώς των άλλων χωρών και αγορών. Η αγγλική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την νομική υποστήριξη της UEFA και την γερμανική τεχνογνωσία προκειμένου να ετοιμάσει κάτι που θα μοιάζει ρεαλιστικό αλλά και στέρεο. Η UEFA τρίβει τα χέρια της που καταλαβαίνει ότι στην Αγγλία σήμερα υπάρχει ένας πρωθυπουργός που θέλει να “πάει” με τους οπαδούς.
Η "νομοθετική βόμβα" του Τζόνσον
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Football Supporters’ Association, της Ενωσης των οπαδών των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Αγγλίας και της Ουαλίας, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την πρώην υπουργό Αθλητισμού Τρέισι Κράουτς, η οποία έχει αναλάβει την προετοιμασία του σχεδίου που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την διοίκηση στο ποδόσφαιρο, οι διαδηλώσεις των οπαδών θα συνεχιστούν και ενδεχομένως θα ενταθούν μέχρι την λήξη της σεζόν. Όσο βλέπει διαδηλώσεις του όγκου που είχε αυτή της Κυριακής (10+ χιλιάδες άνθρωποι) ο Τζόνσον φαίνεται ότι θα βάζει όσο μεγαλύτερη ισχύ μπορεί στην “νομοθετική βόμβα” που ετοιμάζει, όπως εκείνος την είχε χαρακτηρίσει. Η αρχή της εντολής της αναθεώρησης δηλώνει ότι "θα έχει ευρεία φύση και θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στα μοντέλα ιδιοκτησίας, τη διακυβέρνηση, τον τρόπο με τον οποίο ρέει η χρηματοδότηση μέσα στο παιχνίδι και το πώς να δοθεί στους οπαδούς μια μεγαλύτερη φωνή “.
Η Τρέισι Κράουτς μελετά το μοντέλο διοίκησης της Μπρέντφορντ, μιας ομάδας που βρίσκεται στην Championship, η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά δίνοντας βαρύτητα στον λόγο των οπαδών μέσα από το μοντέλο της “χρυσής μετοχής”, την οποία κατέχει ο εκπρόσωπος των οπαδών. Μια μετοχή που έχει το προνόμιο να εμποδίζει τον ιδιοκτήτη να “αυθαιρετεί” σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Ο κάτοχος αυτής της μετοχής λειτουργεί ως “θεματοφύλακας” και συγχρόνως ως ο ενδιάμεσος μεταξύ του ιδιοκτήτη και της πλατιάς μάζας των οπαδών του συλλόγου. Όσο ο Μπόρις Τζόνσον πλησιάζει σε ένα μοντέλο λειτουργίας που θα μοιάζει ρεαλιστικό και θα δίνει φωνή στους οπαδούς, τόσο θα αυξάνει τις πιθανότητες να το “περάσει”, διότι θα γιγαντώνεται η υποστήριξη των ποδοσφαιρόφιλων, σε μια εποχή που η πλειοψηφία των παραδοσιακών media στην Αγγλία τάσσεται στο πλευρό ενός Πρωθυπουργού που προσπαθεί να υποσχεθεί ότι δεν θα “χαλάσει” η Premier League.
Αφήνοντας στην άκρη τα λίγα “ακραία” της Κυριακής, όλο αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ είναι η πρώτη κορύφωση της προσπάθειας των Άγγλων ποδοσφαιρόφιλων να κρατήσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι και να μη το αφήσουν να αλλάξει και να αλλοιωθεί τόσο που να μετατραπεί σε κάτι άλλο από αυτό που ήταν μέχρι σήμερα. Οι Άγγλοι, που σχηματοποίησαν πρώτοι το ποδοσφαιρικό παιχνίδι, είναι αυτοί που σήμερα προσπαθούν να κρατήσουν στη φύση του σημερινού βιομηχανικού ποδοσφαίρου όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της παράδοσης του παιχνιδιού. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Αντρέα Ανιέλι και οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες των μεγάλων αγγλικών ποδοσφαιρικών εταιρειών χάνουν τον πόλεμο από έναν αντίπαλο που υποτίμησαν περισσότερο από όσο θα μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος νους: τον Άγγλο εργάτη, ο οποίος δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του μακριά από την ομάδα του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.