Τακτικά, ο Γιοβάνοβιτς εξελίσσει τον Παναθηναϊκό του

Τακτικά, ο Γιοβάνοβιτς εξελίσσει τον Παναθηναϊκό του

Τακτικά, ο Γιοβάνοβιτς εξελίσσει τον Παναθηναϊκό του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα πρώτα σημάδια τακτικών τροποποιήσεων στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού από τον προπονητή του.

Από τα πρώτα φιλικά ο παρατηρητής διαπιστώνει ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εισάγει νέα στοιχεία στο μοντέλο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, τώρα που μπαίνει στην τρίτη σεζόν του στο Τριφύλλι και έχει συνεννοηθεί καλά με τους ποδοσφαιριστές, αρκετοί εκ των οποίων δουλεύουν μαζί του από την αρχή.

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να καταλάβει κανείς, από το μικρό δείγμα των πρώτων φιλικών, πόσα και ποια νέα στοιχεία θα βάλει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο προπονητής του. Ορισμένα όμως έχουν αρχίσει να γίνονται φανερά, επειδή επαναλαμβάνονται.

Στην φάση επίθεσης, ο Παναθηναϊκός αλλάζει σχηματισμό και ρόλους. Τοποθετείται σε 3-4-3 ή 3-5-1-1 σχηματισμό, φέρνοντας τον αριστερό μπακ στον κεντρικό άξονα και προωθώντας έναν κεντρικό μέσο πίσω από τον σέντερ φορ. Γίνεται φανερή η πρόθεση του Παναθηναϊκού να επενδύσει στην ανάπτυξη από τον κεντρικό άξονα με υπεραριθμίες, και η ιδέα βασίζεται στα χαρακτηριστικά του Φίλιπ Μλαντένοβιτς, ενός αριστερού ακραίου μπακ/ φουλ μπακ, του οποίου το ατού είναι το επιθετικό κομμάτι. Ανεβάζοντας ψηλότερα στο τερέν το “8αρι” του, ο Γιοβάνοβιτς ζει με την προσδοκία ότι αυτός θα στηρίξει τον σέντερ φορ και θα συνεργαστεί με τους πλάγιους επιθετικούς και το “10αρι”. Ο Παναθηναϊκός προφανώς θέλει χρόνο προκειμένου να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών αλλά και να αποκτήσουν επίγνωση, ως ομάδα ώστε να χειρίζονται απαιτητικές καταστάσεις παιχνιδιού όπως αυτές που δημιουργούνται όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά τους Πράσινους.

Συγκριτικά με πέρσι, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να ανεβάσει τον ρυθμό στην επιθετική ανάπτυξη, αλλά δίχως να παραβαίνει την αρχή του Γιοβάνοβιτς για χαμηλού ρίσκου ανάπτυξη και εκτελέσεις μόνο από προνομιακές θέσεις.

Στην φάση άμυνας ο Παναθηναϊκός μοιάζει να θέλει να επενδύσει περισσότερα στο πρέσινγκ - τόσο στο πρέσινγκ ψηλά στο τερέν όσο και στο άμεσο πρέσινγκ σε κάθε στιγμή που χάνει την κατοχή της μπάλας.

Προφανώς ο προπονητής του Παναθηναϊκού προσδοκά ότι θα δει νέα στοιχεία στο παιχνίδι και επειδή ενσωματώνει νέους παίκτες που κουβαλούν τα δικά τους στοιχεία. Με άλλα λόγια την προσδοκία για νέα στοιχεία θα την βασίσει στον Τζούρισιτς, με τις ποιοτικές επαφές, τις αλλαγές κατεύθυνσης, τις γρήγορες καλές αποφάσεις και την ικανότητα να απειλεί την αντίπαλη εστία. Τα στοιχεία του Τζούρισιτς, αυτά του Μλαντένοβιτς, τα στοιχεία του Ζέκα, και ενδεχομένως πάνω από όλα η επιστροφή του Αϊτόρ είναι λόγοι για να βασίσει πάνω τους πολλές προσδοκίες και πολλά σχέδια ο Γιοβάνοβιτς.

Θα αποδειχθούν όλα αυτά αρκετά για μια ομάδα που φαίνεται ότι δεν γυρεύει άλλη μεταγραφή ενδεκάδας με εξαίρεση την απόκτηση ενός δεξιού μπακ; Αν κανείς βασιστεί στις πληροφορίες, μένει με την αίσθηση ότι ο προπονητής δεν θέλει κάτι άλλο, με εξαίρεση την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού για να στηρίξει τους δύο βασικούς του - τον Σένκεφελντ και τον Μάγκνουσον.

Στο γυμνό μάτι μοιάζει να λείπει ένας κεντρικός μέσος με βιογραφικό που θα πείθει ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα χάνει τον ύπνο του όταν θα του λείπουν, για οποιονδήποτε λόγο, ο 34χρονος Ρούμπεν και ο 35χρονος Ζέκα. Και αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Γερεμέγεφ είναι “αρκετός” ως τρίτος φορ πίσω από τον Σπόραρ και τον Ιωαννίδη. Κοντά σε αυτά υπάρχει και η αμφισβήτηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι “καλυμμένος” και στο “8”. Ο Γιοβάνοβιτς όμως φαίνεται ότι δεν τους συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς. Με όσους έχει, πιστεύει ότι έχει καλύψει τις θέσεις των κεντρικών μέσων και των επιθετικών. Εκείνος ξέρει. Και θα ήταν ωφέλιμο για τον Παναθηναϊκό αν εκείνος το ξεκαθαρίσει δημοσίως αυτό, διότι ο κόσμος, δηλαδή η πλειονότητα των φίλων του Παναθηναϊκού, τον εμπιστεύεται και, κατά συνέπεια, θα πειστεί αν ακούσει τον προπονητή να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί επιπλέον ενίσχυση.

Από τα πρώτα σημάδια, ο Παναθηναϊκός έχει και φέτος πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι ένας πολύ ικανός προπονητής εξελίσσει το μοντέλο παιχνιδιού που εκφράζει η ομάδα του στο τερέν. Αν η εκτίμησή του επαληθευτεί και το ρόστερ του αποδειχθεί αρκετό για να στηρίξει τον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα με την καλή παρουσία στην φάση των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς θα εξελιχθεί. Τακτικά το καταλαβαίνεις ήδη ότι θα εξελιχθεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.