Εθνική Ελλάδας: Ο top class Βλαχοδήμος, η αγγλική σχολή του Μπάλντοκ και δύο λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Εθνική Ελλάδας: Ο top class Βλαχοδήμος, η αγγλική σχολή του Μπάλντοκ και δύο λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

bet365

Ο Πογέτ και οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας θα έχουν να το... λένε πως έχασαν από μία από τις κορυφαίες Εθνικές στον κόσμο από ένα διπλό λάθος. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Βλέπει κανείς την Εθνική Ελλάδας σε σχέση με... μεγαθήρια τύπου Γαλλίας και σκεπτόμενος το δικό μας υλικό ψάχνει ή μπορεί να αναζητά τις πιο δυνατές αγωνιστικά περιπτώσεις. Ναι ως εθνικό συγκρότημα δεν είμαστε από τα κορυφαία στον κόσμο - όπως είναι οι Γάλλοι του Ντεσάν - όμως έχουμε και εμείς τους δικούς μας top class παίκτες.

Ποιά είναι τα παραδείγματα; Είναι ο Βλαχοδήμος, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες που έχουμε δει - και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες πορτιέρε γενικά - που εδώ και χρόνια κάνει καριέρα στη Μπενφίκα και είχε πολύ μεγάλες επεμβάσεις και με την Ιρλανδία και με τη Γαλλία βέβαια.

Είναι φυσικά ο Τσιμίκας που μπορεί να ήταν εξαιρετικός με τη Γαλλία αλλά είναι ένας παίκτης επιπέδου Premier League και ένας τρομερά ποιοτικός αριστερός μπακ. Ένας μπακ πολύ υψηλού επιπέδου.

Και είναι και άλλα παιδιά που ξεχωρίζουν και δεν όχι μόνο ο αρχηγός Μπακασέτας ή ο Μασούρας. Είναι φυσικά και ο Τζορτζ Μπάλντοκ. Ένας σκληρός μπακ αγγλικής σχολής, ένας γρήγορος και δυνατός παίκτης και με καλή τεχνική που απέναντι στους Γάλλους έδωσε τεράστιες... μάχες ειδικά απέναντι στον σούπερ σταρ Κιλιάν Μπαπέ. Προσωπικά δύσκολα θυμάμαι παίκτη με τέτοιο αγωνιστικό... ξεπέταγμα στην Εθνική ως προς τα τελευταία χρόνια.

Που να μπαίνει δηλαδή σχεδόν κατευθείαν στην ομάδα, να παίρνει φανέλα βασικού, να προσαρμόζεται και να ξεχωρίζει έτσι απλά. Μην ξεχνάμε πως είναι ένας παίκτης που επίσης έχει δοκιμαστεί στη Premier League. Όμως εκτός των άλλων είναι ένας παίκτης που έχει γαλουχηθεί ποδοσφαιρικά στην Αγγλία, που δεν είχε καμία σχέση με το δικό μας ποδοσφαιρικό περιβάλλον και παρόλα αυτά ήρθε και... κούμπωσε.

Ο Μαυροπάνος

Ένα διπλό λάθος και μία αποβολή και όλα... τελείωσαν

Η βραδιά το ήθελε έτσι ώστε το βάρος της ευθύνης να πέφτει στον Μαυροπάνο. Ο Πογέτ ήθελε να προστατέψει τον παίκτη του λέγοντας πως δεν είχε τη σωστή ορατότητα και εικόνα της φάσης όταν χτυπούσε τον Γκριζμάν και φυσικά πολύ καλά έκανε, ωστόσο το θέμα είναι πως ο διεθνής μπακ έκανε back to back λάθη. Ναι είναι κάπως άδικο να πέσει όλο το... φορτίο πάνω του αλλά τα λάθη του ήταν καίρια σε εκείνο το σημείο του αγώνα, λίγο πριν φτάσουμε στο 50ό λεπτό στην αρχή και μετά στο πέναλτι του Μπαπέ (στην εκτέλεσή του).

Πρώτα λοιπόν το πέναλτι που έκανε πάνω στον Γκριζμάν, μετά που αποτέλεσε τον λόγο που επαναλήφθηκε το πέναλτι του Μπαπέ ενώ είχε βγάλει την πρώτη εκτέλεση ο Βλαχοδήμος και μετά άφησε την Εθνική με δέκα παίκτες. Δεν ήταν η βραδιά του. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, όμως η Εθνική εκτός από τη ψυχωμένη της εμφάνιση απέναντι στη Γαλλία εκτός έδρας, τη μεγάλη της προσπάθεια να βγει μπροστά ακόμα και με δέκα παίκτες στο γήπεδο και έχοντας μέχρι και... άγνοια κινδύνου θα θυμάται πως δεν διεκδίκησε μέχρι τέλους μία ισοπαλία με αυτή τη Γαλλία των τόσων αστέρων καθαρά από δικά της λάθη. Από τα λάθη εκείνων των λεπτών. Από λάθη που θα μπορούσε κάλλιστα να μην είχε κάνει. Να είχε αποφύγει.

Ο Μαυροπάνος με τον Γκριζμάν

Ο Πογέτ απλώς στη συνέχεια επιχείρησε να μην πάρει το σκορ πιο μεγάλες διαστάσεις, βάζοντας περισσότερους στόπερ στο βασικό του σχήμα. Η Εθνική πάντως ακόμα και με αριθμητικό πλεονέκτημα προσπάθησε να βγει στην επίθεση, όσο δύσκολο και να ήταν αυτό με τέτοιον αντίπαλο.

Αμυντικά σε μεγάλο βαθμό και εάν εξαιρέσει κανείς τα λάθη του Μαυροπάνου αλλά και το ότι επηρεάστηκε και ο Χατζηδιάκος ως ένα σημείο στο β' μέρος η Εθνική πήρε έναν πολύ καλό βαθμό. Όπως πολύ καλό βαθμό πήρε και σε τακτικό επίπεδο αλλά για τη διαχείριση του αγώνα για ένα σημαντικό διάστημα. Όλα αυτά όμως δεν έφτασαν για να αποφύγει την ήττα.

Υ.Γ. Η Ολλανδία δεν είναι Γαλλία αλλά μεσοεπιθετικά είναι μία ομάδα που στη μέρα της είναι ικανή να... εκθέσει κάθε άμυνα. Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή και επίσης άλλου τύπου τακτική.

Υ.Γ. 2 Επιβεβαιώθηκαν - και - οι δικές μας εκτιμήσεις για το άλλο πλάνο του κόουτς Πογέτ με τη Γαλλία. Ναι δεν ξεκίνησε με τριάδα στην άμυνα αλλά παρουσίασε πιο ενισχυσμένο κέντρο και χρησιμοποιούσε μέχρι και έως τρίτη επιλογή ως στόπερ στις επιθέσεις της Γαλλίας τον Κουρμπέλη.

Υ.Γ. 3 Δεύτερο σερί ματς όπου ο Φούντας έδωσε λύσεις. Εκτός απ' ότι απείλησε την εστία των Γάλλων έγινε μέχρι και... στόπερ για να κόψει πολύ επικίνδυνη επίθεση των γηπεδούχων.

Υ.Γ. 4 Αυτή η... ποδιά που έφαγε από τον Μπάλντοκ ο Τεό Ερνάντες εκτός από ένα από τα χαϊλαϊτ του ματς για την Εθνική μας θα μείνει αξέχαστη στον Γάλλο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.