Αυτό με την Ολλανδία έγινε ματς - ορόσημο για τον Πογέτ

Αυτό με την Ολλανδία έγινε ματς - ορόσημο για τον Πογέτ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αυτό με την Ολλανδία έγινε ματς - ορόσημο για τον Πογέτ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την δύσκολη θέση στην οποία έφερε τον εαυτό του ο Ουρουγουανός προπονητής με την κακή διαχείριση των υποθέσεων με τον Φορτούνη και τον Κωνσταντέλια.

Όταν ξεκίνησε να προετοιμάζεται για τα ματς με την Ολλανδία και το Γιβραλτάρ, ο Γκουστάβο Πογέτ δούλευε με τη νοοτροπία ότι η Εθνική Ομάδα παίζει σε αυτά τα παιχνίδια με όραμα να συντηρήσει τις πιθανότητές της για πρόκριση στο Euro 2024 από αυτό το μονοπάτι και συγχρόνως να συνεχίσει στον δρόμο της προετοιμασίας της ομάδας του για τα μπαράζ του Nations League. Όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες όμως έχουν αλλάξει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο Ουρουγουανός προπονητής. Λόγω των επιλογών του, τόσο κατά την λήψη των αποφάσεων για τον σχηματισμό του ρόστερ όσο και - κυρίως εκεί - κατά την λήψη των αποφάσεων για τις δημόσιες σχέσεις και την διαχείριση των εντυπώσεων, ο Πογέτ έχει φέρει τον εαυτό του σε δύσκολη θέση.

Τούτες τις ώρες, που η Ομάδα θα έπρεπε να δίνει όλη της την ενέργεια στην ψυχοπνευματική και τακτική προετοιμασία της για τον «τελικό» με την Ολλανδία, τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και ο προπονητής αναγκάζονται να λειτουργούν με τον εκνευρισμό που έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση των επιλογών του Πογέτ. Οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής καλούνται να απαντήσουν σε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το «αντίο» του Φορτούνη και τη μη κλήση του Κωνσταντέλια. Αυτό το κλίμα, που δεν βοηθά κανέναν να συγκεντρωθεί, δημιουργήθηκε επειδή ο προπονητής δεν ήταν προετοιμασμένος να διαχειριστεί αποτελεσματικά στην διπλωματική πτυχή τους τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Ο Φορτούνης είπε «αντίο» επειδή ο προπονητής θεωρούσε ότι δεν ταιριάζουν τα στοιχεία του με το αγωνιστικό μοντέλο που πρεσβεύει. Αν πρέπει να το γράψω με απλά λόγια, δεν «χωρούσε» επειδή δεν μαρκάρει. Στο δικό μου μυαλό, ο προπονητής θα μπορούσε να επιλέξει να δημιουργήσει έναν ρόλο στον Φορτούνη, του παίκτη που έρχεται από τον πάγκο για να αλλάξει τη δυναμική του παιχνιδιού. Αν τον έκανε να νιώσει σημαντικός, ο Φορτούνης πιθανόν να τον αποδεχόταν τον ρόλο. Ακόμη όμως και αν δεν τον αποδεχόταν, δεν θα γραφόταν όπως γράφτηκε στην διάρκεια του τελευταίου περίπου 3μήνου το τέλος του από την Εθνική. Άρα ο προπονητής θα είχε σήμερα ένα πρόβλημα λιγότερο. Και λιγότερη φθορά.

Ο Κωνσταντέλιας δεν προσκλήθηκε για λόγους που είναι σχετικοί με την συμπεριφορά του στο τελευταίο καμπ της Εθνικής. Δεν μπορώ να βρω έναν σοβαρό λόγο πειθαρχικού παραπτώματος, διότι αν είχε κάνει κάποιο σοβαρό λάθος αυτό θα είχε διαρρεύσει, αλλά ο προπονητής είναι αυτός που ξέρει και κρίνει. Ακόμη λοιπόν και αν δεχθούμε ότι ο Κωνσταντέλιας έσφαλλε και άρα ο προπονητής ήταν αναγκασμένος να χειριστεί αυτή την υπόθεση ως κάποιος που θέλει να χτίζει και να συντηρεί την πειθαρχία στην ηγεσία του και να συντηρεί αίσθημα δικαιοσύνης στους ποδοσφαιριστές, ο τρόπος της διαχείρισης του παραπτώματος ήταν ερασιτεχνικός. Είναι αδιανόητο ότι παραμονές του κρισιμότερου ματς για την πρόκριση ο προπονητής άνοιξε δημόσια κουβέντα σχετικά με «τον ΠΑΟΚ που ξέρει». Αντί να επιλέξει την πλήρη σιωπή σχετικά με τις κλήσεις και να μιλήσει μόνο για τα ματς που έρχονται, δίνοντας ραντεβού για διευκρινίσεις μετά από τα παιχνίδια, εκείνος επέλεξε να συνεχίσει την συζήτηση που είχαν ανοίξει δημόσια όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη - δηλαδή οι ομάδες, τα media, οι ποδοσφαιρόφιλοι, τα social media. Τώρα τα έχει χάσει όλα: και τον παίκτη, με τον οποίο δεν επικοινώνησε, και τις εντυπώσεις.

Έτσι όπως τα έφερε τα πράγματα, σε μια στιγμή που στήριξη παίρνει μόνο από τους ποδοσφαιριστές του, ο Πογέτ δεν παίζει στην Ολλανδία μόνο για τις πιθανότητες της απευθείας πρόκρισης στο Euro 2024. Παίζει και για την ποιότητα του μέλλοντός του στον ελληνικό πάγκο. Διότι αν η Εθνική χάσει τις πιθανότητες για την απευθείας πρόκριση, η αμφισβήτηση προς έναν προπονητή που έχει κάνει καλά αποτελέσματα μέχρι εδώ θα γίνει πολύ έντονη. Και αυτή η ατμόσφαιρα δεν θα βοηθήσει την Εθνική να προετοιμαστεί για τα ματς του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Μια ήττα από την Ολλανδία στο Αϊντχόφεν είναι «εντός προγράμματος» για την Ελλάδα της τελευταίας 10ετίας. Τα όσα προηγήθηκαν όμως τώρα θα την κάνουν να δείχνει πολύ πιο βαριά για τον προπονητή. Άρα αυτό το παιχνίδι ενδέχεται να αποδειχθεί ορόσημο στην πορεία του Πογέτ στην Εθνική Ελλάδας. Το θετικό αποτέλεσμα θα τον βοηθήσει αφάνταστα να διαχειριστεί την κατάσταση. Η ήττα θα του αφαιρέσει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο της πρόκρισης - όχι μόνο μέσα από αυτή την προκριματική φάση. Δηλαδή θα του προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά από την φυσιολογική.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.