Τι είναι τα καπελάκια που φορούσαν οι Αλβανοί με τους Τσέχους
Φουλ για Euro η Αλβανία! Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι του ομίλου, κόντρα στους δεύτερους Τσέχους, η Αλβανία κατάφερε να μετατρέψει σε πάρτι το ντέρμπι και να κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στα τελικά του ερχόμενου Euro στη Γερμανία, επικρατώντας με 3-0.
Η ομάδα του Σιλβίνιο ήταν ανώτερη και κατάφερε να μετουσιώσει σε γκολ τις μεγάλες ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη στο δεύτερο ημίχρονο και την αποβολή των Τσέχων στα τελευταία λεπτά του πρώτου 45λεπτου.
Οι Αλβανοί είχαν προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών, όσο και εκτός. Διότι, σε κάθε κάθισμα του «Arena Kombëtare», είχε τοποθετηθεί και ένα λευκό καπελάκι, το οποίο είχε πάνω του τον δικέφαλο αετό της σημαίας.
Πολλοί αναρωτήθηκαν τι ήταν αυτά τα καπελάκια τα οποία μάλιστα τα φόρεσαν και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, τόσο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών των γκολ, όσο και στο φινάλε της αναμέτρησης. Τι είναι λοιπόν τα συγκεκριμένα καπελάκια;
«Qeleshe» ή αλλιώς «plis»
Ποια η ονομασία του καπέλου; Είτε «qeleshe» (κελέσε), είτε «plis» (πλις), το ίδιο και το αυτό. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καπέλο το οποίο οι Αλβανοί ξεκίνησαν να το φοράνε από πολύ παλιά. Πιο συγκεκριμένα, οι Αλβανοί ξεκίνησαν να τα παράγουν από τον 14ο αιώνα. Με τα χρόνια, κατάφεραν να τα φέρουν σε καλύτερη και πιο κομψή μορφή, βρίσκοντας και τα καταλληλότερα υλικά για την τελειοποίηση τους.
Πώς φτιάχνεται
Φυσικά, η παραγωγή του έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία και ακολουθία. Το υλικό του, όπως φαίνεται κιόλας, είναι μάλλινο. Αφού μαζευτεί το μαλλί, χτυπιέται με ένα συγκεκριμένο εργαλείο που φέρνει σε τόξο, μέχρι να γίνει εντελώς επίπεδο.
Έπειτα σφραγίζεται σε ειδικά δοχεία για τουλάχιστον 24 ώρες, ενώ στη συνέχεια αφήνεται να μουλιάσει σε νερό με μπόλικο αλάτι μέχρι να πάρει τη σκληράδα που απαιτείται. Στη συνέχεια επεξεργάζεται με σαπούνι και κόλλα, έως ότου πάρει την τέλεια μορφή.
Η καταγωγή του
Παρότι υπάρχουν σε όλη την Αλβανία, τα «πλις» προέρχονται από τη Βόρεια Αλβανία. Εκεί συνηθίζουν να τα φοράνε συχνότερα, καθώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να τα παρατηρήσει κάποιος σε μια καθημερινή ενδυμασία στις συγκεκριμένες περιοχές.
Οι νεότερες γενιές δεν συνηθίζουν να τα φοράνε, ωστόσο χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις, γάμους και γλέντια που διοργανώνονται, θέλοντας να τιμούν έτσι τα παραδοσιακά καπελάκια.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε περιοχή έχει διαφορετικά καπελάκια, τα οποία μπορεί να μη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχουν μερικές βασικές λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν ξεχωριστό το αξεσουάρ της κάθε περιοχής.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.