Wyscout analysis: Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν ο «πονοκέφαλος» των Ολλανδών (vid)
- Ένας μαχητής που ταλαιπώρησε όσο λίγοι τους αμυντικούς της Ολλανδίας
- Το 1/3 των τελικών προσπαθειών και η βοήθεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού
- Δυσκόλεψε τους αμυντικούς με αποκορύφωμα τη φάση με τον Ακέ
Μία από τις... εκπλήξεις του Γκουστάβο Πογιέτ για το παιχνίδι της Ελλάδας κόντρα στην Ολλανδία ήταν η επιλογή να χρησιμοποιήσει στην κορυφή της επίθεσης τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά ως βασικός σε ματς προκριματικών του EURO, στην ήττα της ομάδας του με 1-0.
Ο φορ του Παναθηναϊκού, όχι απλώς δικαίωσε την επιλογή του έμπειρου κόουτς, αλλά ήταν εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης (ίσως και MVP αν δεν ήταν μπροστά του η μεγαλειώδες εμφάνιση του Βλαχοδήμου). Ο Έλληνας φορ ήταν... παντού. Κυνήγησε, πίεσε, έκλεψε, ταλαιπώρησε και το μόνο που έλλειψε ήταν ένα γκολ.
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout σας παρουσιάζει τις κινήσεις του 21χρονου επιθετικού και τα όσα πρόσφερε σε 105 λεπτά συμμετοχής.
Ένας μαχητής που ταλαιπώρησε όσο λίγοι τους αμυντικούς της Ολλανδίας
Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, οι αμυντικοί της Ολλανδίας είδαν τον Ιωαννίδη να είναι αρκετά κινητικός. Πίεζε, διεκδικούσε, έτρεχε παρότι ήταν μόνος του απέναντι στον Νέιθαν Ακέ της Μάντσεστερ Σίτι, τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ και τον Λούτρσαρελ Γκερτρουίντα της Φέγενορντ στο πρώτο ημίχρονο.
Άπαντες ταλαιπωρήθηκαν αρκετά και ειδικά ο τρίτος, ο οποίος μονομάχησε ουκ ολίγες φορές μαζί του, έχασε μονομαχίες, έδειχνε να μην έχει «καθαρό μυαλό» και έτσι έγινε αλλαγή στο ημίχρονο από τον Κούμαν. Πάμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα για το τι πρόσφερε ο Ιωαννίδης στο κομμάτι της πίεσης.
Όπως βλέπετε στο διάγραμμα, ο Έλληνας φορ βρέθηκε σε αρκετά σημεία του γηπέδου και μακριά από τον χώρο του φορ ώστε να βοηθήσει ανασταλτικά. Κινήθηκε στη μεσαία γραμμή, στα άκρα, ακόμα και λίγο πίσω από το κέντρο, πιέζοντας όποια μπαλιά ήταν κοντά του.
Αξιοσημείωτο δε είναι πως έδωσε συνολικά 47 μονομαχίες (!) στο παιχνίδι από τις οποίες κέρδισε τις 25, δηλαδή το 53%, όμως το απίστευτο είναι πως (και) εκεί, το διάγραμμα του Wyscout επαληθεύει το γεγονός ότι κινήθηκε σε σχεδόν κάθε σημείο του γηπέδου, ειδικά στο τρίτο μισό. Δηλαδή τόσο στην αντίπαλη περιοχή, όσο και στα άκρα αλλά και πίσω από το κέντρο.
Σε αυτά τα στατιστικά να προσθέσουμε και τις στιγμές που έκλεψε την μπάλα και μάλιστα από τους αντίπαλους αμυντικούς. Συνολικά το έκανε πέντε φορές και όλες ήταν στο μισό της Ολλανδίας (!) ενώ το έχει κάνει σε δύο στιγμές πάνω στον Ράιντερς, μία σε Βίφερ, σε Γκερτρουίντα και σε Φέερμαν.
Το 1/3 των τελικών προσπαθειών και η βοήθεια στην ανάπτυξη του παιχνιδιού
Αν και ο Ιωαννίδης δεν βρήκε δίχτυα, ήταν από τους παίκτες που απείλησαν περισσότερο την Ολλανδία. Συγκεκριμένα είχε τρεις τελικές προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έκανε συνολικά εννιά και υψηλότερο xGoal τη φάση του Μαυροπάνου στο 14' με 0.27.
Από την άλλη ο Έλληνας φορ είχε...
- 0.05 xGoal στη φάση του 50ου λεπτού που κουβάλησε την μπάλα μέχρι την περιοχή, πέρασε τον Άκε αλλά πλάσαρε από δύσκολη γωνία, στέλνοντας την μπάλα άουτ
- 0.09 xGoal στη φάση του 90+5' όταν πήρε την κεφαλιά από τη σέντρα του Μπουχαλάκη και την έστειλε δίπλα από την εστία
- 0.11 xGoal στη φάση του 83' ο Φούντας έκανε τη σέντρα και ο Ιωαννίδης νίκησε τον Φαν Ντάικ στον αέρα αλλά η κεφαλιά πήγε άουτ.
Εκτός από τις τελικές προσπάθειες, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού βοήθησε αρκετά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού καθώς από τις 17 πάσες που έδωσε στο ματς, είχε ποσοστό ευστοχίας στο 76% (13 σωστές). Επίσης μία επαληθεύσει στο γεγονός ότι κινούταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου προκειμένου να δώσει βοήθειες.
Δυσκόλεψε τους αμυντικούς με αποκορύφωμα τη φάση με τον Ακέ
Πέρα από το τακτικό και ανασταλτικό κομμάτι, ο Φώτης Ιωαννίδης έγινε αισθητός στην αντίπαλη άμυνα και ειδικά στους Ακέ και Γκερτρουίντα. Όπως είπαμε ο δεύτερος έγινε αλλαγή στο ημίχρονο μετά την εμφάνιση που έκανε αλλά ο πρώτος, ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην εξαιρετική κίνηση του διεθνή φορ στο 50'.
Δεν είναι μόνο ο τρόπος που κέρδισε την μπάλα μπροστά από τον Ολλανδό αμυντικό ή το γεγονός ότι με αυτοθυσία πρόλαβε την μπάλα πριν βγει σε πλάγιο αλλά και το εντυπωσιακό σπριντ που αφήνει πίσω τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι. Ίσως η τελική απόφαση από τόσο πλάγια θέση να έπρεπε να είναι διαφορετική από το σουτ αλλά αυτό δεν αναιρεί την φάση που ο ίδιος δημιούργησε από το πουθενά.
Συνολικά είχε εννιά ντρίμπλες στο ματς και από αυτές, οι έξι πέτυχαν ενώ αξιοσημείωτες είναι και δύο πάσες από τις οποίες προήλθαν δύο σουτ (δηλαδή μαζί με τις τρεις τελικές, ο Ιωαννίδης έχει άμεση σχέση με τις πέντε από τις εννιά προσπάθειες στην αντίπαλη εστία).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Κωνσταντίνος Καρέτσας: «Θα αποφασίσω τον Μάρτιο ποια εθνική θα επιλέξω ακολουθώντας την καρδιά μου»
- Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης και ποιος ο Ρούντολφ: Οι διεθνείς απαντούν σε ένα απολαυστικό βίντεο (vid)
- Φορτούνης για επιστροφή στην Εθνική και Γιοβάνοβιτς: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, ποτέ μη λες ποτέ»