Σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν

bet365

Ο Γκάβι πλήρωσε με έναν τραυματισμό - απειλή για την καριέρα του το απάνθρωπο καλαντάρι, το οποίο πληγώνει ασταμάτητα τους ποδοσφαιριστές - μονομάχους. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο αναρωτιέται πότε (και εάν) θα μπει τέλος σε αυτή την παράνοια που λαμβάνει χώρα στον βωμό του κέρδους.

Στις 7 Αυγούστου του 2021, η Ισπανία αντιμετώπιζε την Βραζιλία στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπου στην παράταση και στις λεπτομέρειες έχασε το χρυσό μετάλλιο από την Σελεσάο.

Στο συγκεκριμένο ματς ο Πέδρι, 18 ετών εκείνη την στιγμή, συμπλήρωνε 73 παιχνίδια την σεζόν 2020-21! Πως προέκυπτε αυτό το τρομακτικό νούμερο για ένα 18χρονο παιδί; Είχε γίνει βασικός στην υπό ανακατασκευή Μπαρτσελόνα και έχασε μόλις ένα λεπτό στα ματς της Εθνικής Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου οι Φούριας Ρόχας έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και έπαιξαν τρεις παρατάσεις, αλλά και στο Ολυμπιακό τουρνουά.

Τι συνέβη μετά από εκείνη την απίστευτα φορτωμένη σεζόν; Ο Πέδρι κάθε τρεις και λίγο παθαίνει μυϊκούς τραυματισμούς, αφού σε λιγότερη από μιάμιη σεζόν έχει... έξι (!), χάνοντας συνολικά 68 παιχνίδια της Μπάρτσα και της εθνικής του ομάδας.

Ο οργανισμός του δεν άντεξε, «κάηκε» ενώ σε πέντε μέρες (25/11) γίνεται 21 ετών και, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει μια ολόκληρη (και πολλά υποσχόμενη) καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο, αφού πρόκειται για έναν μέσο με ασταμάτητο τρέξιμο, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και διορατικότητα για την τελική προσπάθεια και την τελική πάσα.

 

«Ο Γκάβι; Είναι σούπερ προικισμένος»

Μια παρόμοια, ομολογουμένως και ακόμα πιο δυναμική περίπτωση, είναι αυτή του κατά είκοσι μήνες μικρότερού του, Γκάβι. Του πιο άτυχου εκ των ποδοσφαιριστών που χτυπήθηκε από τον «ιό FIFA», όπως έχουν βαφτίσει τα διεθνή ΜΜΕ τα προβλήματα που προκαλούν στους συλλόγους, σε αυτούς δηλαδή που (χρυσό)πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές, οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Ο 19χρονος κεντρικός μέσος της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας κλήθηκε ΚΑΙ στα τελευταία 27 παιχνίδια των Φούριας Ρόχας, παρ’ ότι μπορούσε κάλλιστα να ξεκουραστεί σε κάποια από αυτά.

Συν τοις άλλοις, έπαιξε βασικός στο ματς της περασμένης Πέμπτης (16/11) με την Κύπρο, σε σχέση με το οποίο ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουίς Ντε λα Φουέντε έκανε εννέα αλλαγές γι’ αυτό με την Γεωργία (19/11), στο οποίο οι Ίβηρες σφράγισαν την πρώτη θέση του ομίλου τους.

Όχι, σε αυτές τις εννέα αλλαγές ΔΕΝ ήταν ο Γκάβι. Και, παραμονές του αγώνα, ο Ντε λα Φουέντε επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτή του την επιλογή. «Ο Γκάβι είναι υπέρ κινητικός. Θέλει πάντα να παίζει. Οι καλοί παίκτες δεν ξεκουράζονται ποτέ» είπε αρχικά ο Ντε λα Φουέντε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει και ξεκούραση, αλλά «πάτησε» στα νιάτα του Γκάβι, προσθέτοντας πως «είναι σούπερ προικισμένος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Είμαστε ακόμα στον Νοέμβριο, μια εποχή όπου οι παίκτες έχουν φρεσκάδα».

Προτού καν συμπληρωθούν 24 ώρες, ο «σούπερ προικισμένος» ένιωσε ενόχληση στο δεξί γόνατο, αλλά οι γιατροί της ομοσπονδίας έκριναν ότι μπορούσε να συνεχίσει. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο 19χρονος είπε «basta» (φτάνει) και αποχώρησε με εμφανείς πόνους και δάκρυα στα μάτια.

Οι πρώτες προβλέψεις ήταν πολύ απαισιόδοξες και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν: Ολική ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο, πρόβλημα και στον μηνίσκο και απουσία που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους οκτώ - εννέα μήνες.

Ο Ντε λα Φουέντε δεν θα έχει τον «σούπερ προικισμένο» στην τελική φάση του Euro2024, ο Τσάβι στερείται έναν παίκτη - κλειδί για το υπόλοιπο της σεζόν και ο άτυχος πιτσιρικάς καλείται να επιστρέψει πιο δυνατός από έναν τραυματισμό που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο μια καριέρα που έδειχνε (και ήταν μέχρι τώρα) λαμπρή.

Η Μπαρτσελόνα, έξαλλη με την κακοδιαχείριση της ομοσπονδίας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε καταγγελία. Η αποζημίωση που θα λάβει από την διεθνή συνομοσπονδία, επειδή ο τραυματισμός έλαβε χώρα σε επίσημη «ημερομηνία FIFA», το γεγονός ότι μπορεί να... ξε-δηλώσει τον ποδοσφαιριστή και να αποκτήσει άλλον στην θέση του τον Γενάρη με το 80% των χρημάτων που επρόκειτο να λάβει ο Γκάβι, δεν χρυσώνει το χάπι σε καμία περίπτωση.

Το (πολύ) κακό έγινε και ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε ένα ακόμα εξαήμερο γεμάτο αναποδιές και τραυματισμούς για πρωτοκλασάτους (και μη) ποδοσφαιριστές: Βινίσιους Ζούνιορ και Εντουάντο Καμαβινγκά τέθηκαν νοκ άουτ για περίπου τρεις μήνες έκαστος, ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι με την Λίβερπουλ, ο Ουορέν Ζαΐρ Εμερί γλίτωσε από θαύμα έναν πολύ πιο σοβαρό τραυματισμό, στο ντεμπούτο του με γκολ στο ιστορικό 14-0 της Γαλλίας επί του Γιβραλτάρ.

Αλλά δεν ήταν οι «μόνοι» που τραυματίστηκαν. Αντρέ Ονάνα, Βεντάντ Μουρίκι, Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν, Γκιγιέρμο Οτσόα... η λίστα είναι ατελείωτη και μεγαλώνει συνεχώς...

Οι παίκτες πρέπει να βάλουν «στοπ»

Στο παρελθόν, ένας ποδοσφαιριστής έβλεπε την καριέρα του να σταματάει πρόωρα, ακόμα και πριν μπει στα πρώτα - άντα, γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη ιατρική τεχνογνωσία για να τον βοηθήσει, έστω και αν τα παιχνίδια που έδινε σε μια σεζόν ήταν πολύ, πολύ λιγότερα σε σχέση με τώρα.

Πλέον, τα ιατρικά επιτελεία έχουν μετατρέψει τους αθλητές σε (κάτι σαν) σούπερ ήρωες. Σούπερ ήρωες, όμως, με δεδομένες αδυναμίες, οι οποίες προκύπτουν από το απάνθρωπο καλαντάρι, αφού οι παίκτες των ομάδων πρώτης γραμμής είναι ζήτημα αν έχουν, μεσοβδόμαδα πάντα, μερικές ημέρες ξεκούρασης στη διάρκεια μιας σεζόν.

Τα ευχολόγια και το σχετικό, ασταμάτητο μπλα μπλα, δεν έχουν καμία αξία, γιατί στον βωμό του κέρδους, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου βλέπουν τους παίκτες, τους πραγματικούς ποδοσφαιριστές, ως μαριονέτες που θα φέρουν τα ζεστά ευρουλάκια στα ταμεία τους.

Οι μονομάχοι, όπως την εποχή της αρχαίας Ρώμης, θυσιάζονται για την ψυχαγωγία του κόσμου και την ευρωστία συλλόγων και ομοσπονδιών. Ναι, οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι ακριβοπληρωμένοι, ζουν σε μια μόνιμη χλιδή και έχουν λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα. Σύμφωνοι, αλλά με τι τίμημα;

Το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι ποιότητα, αλλά η ποσότητα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο διεξήχθη μεσούσης της περιόδου και όχι στο φινάλε, όταν οι παίκτες είναι ξεζουμισμένοι, ήταν πιθανότατα το πιο θεαματικό όλων των εποχών. Τυχαίο; Όχι βέβαια!

Οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να βάλουν «στοπ» σε όλο αυτό. Αυτοί που θα πρέπει να υψώσουν την φωνή και να πουν «ως εδώ και μη παρέκει». Γιατί, αν δεν το κάνουν, οι αγώνες θα γίνονται όλο και περισσότεροι.

‘Ηδη η UEFA άλλαξε το φορμάτ των ευρωπαϊκών κυπέλλων προκειμένου κυρίως οι μεγάλες ομάδες να έχουν περισσότερα παιχνίδια (και άρα περισσότερα κέρδη), ο Τζιάνι Ινφαντίνο και η FIFA αύξησε σε 48 (!) τις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συν τοις άλλοις δημιούργησε ένα Μουντιάλ Συλλόγων με 24 ομάδες.

Η συγκλονιστική ταινία «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» του 1969 παρουσίαζε έναν απάνθρωπο διαγωνισμό χορού την περίοδο της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου άνδρες και γυναίκες χόρευαν για μέρες (!) και κατέρρεαν σε μια πίστα, για να πάρουν ένα χρηματικό βραβείο ύψους 1.500 δολαρίων.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έστω και αν το αντίτιμο είναι πολύ (πολύ) μεγαλύτερο, πλέον σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...