Εθνική: Η κορυφαία προπονητικά βραδιά του Πογιέτ και οι λανθασμένα «υποτιμημένοι» Μπουχαλάκης - Μασούρας (vids)
Σε εμάς τους δημοσιογράφους αρκετές φορές μας αρέσουν δύο πράγματα. Ή μπορεί να καταφεύγουμε σε αυτά άθελά μας. Το ένα είναι η υπερβολή είτε από τη θετική είτε από την αρνητική πλευρά. Το άλλο είναι τα κλισέ. Κλισέ σε κάθε level και από κάθε άποψη.
Το παιχνίδι με τη Γαλλία και αυτό το 2-2 με μία τοπ ομάδα έχει άλλη αίσθηση το να το ζεις από μέσα. Να το βιώνεις δηλαδή στο γήπεδο καθότι δεν έχεις κάθε μέρα τη δυνατότητα να δεις τόσα μαζεμένα αστέρια σε έναν αγώνα, τα αστέρια της ομάδας του Ντεσάν. Ακόμα και με την ιδιαιτερότητα που είχε με τον σούπερ σταρ Μπαπέ. Τα πιτσιρίκια (και αρκετός κόσμος γενικά) να τον φωνάζουν και να χαίρονται με μία κίνησή του να τα χαιρετήσει και μετά ο κόσμος να τον αποδοκιμάζει με το που μπήκε και σχεδόν σε κάθε φάση που έπιανε / ακουμπούσε τη μπάλα. Εάν θέλουμε να μην μείνουμε στα στενά όρια του σκορ μπορούμε να επικεντρωθούμε στα πρόσωπα.
Ένα είναι αυτό του Πογιέτ. Ο Ουρουγουανός στο πρώτο ματς - που λόγω τιμωρίας - στο οποίο δεν κάθησε στον πάγκο της Εθνικής έκανε το κορυφαίο του κοουτσάρισμα μέσω της ενδοεπικοινωνίας του με τον Νους. Πολύ καλό αγωνιστικό στήσιμο της ομάδας και ακόμα και αλλαγές που βοήθησαν αρκετά στη ροή του αγώνα. Φυσικά η Ελλάδα ήταν και τυχερή με τα δοκάρια και τις φάσεις των Γάλλων όμως εάν το δούμε συνολικά ήταν η μόνη ομάδα στον όμιλο που... ζόρισε τόσο πολύ τους Τρικολόρ. Και το έκανε έχοντας σε πρώτο πλάνο είτε παίκτες που δεν λογίζονται βασικοί στην Εθνική (Μπουχαλάκης και Ιωαννίδης) είτε ποδοσφαιριστές που έχουν υποτιμηθεί - αδίκως και κακώς - αρκετά στην Ελλάδα όπως ο Μασούρας. Προφανώς βέβαια και δέσποσε αγωνιστικά η γκολάρα με φοβερό σουτ του Μπακασέτα ενώ το άλλο ελληνικό γκολ ως γνωστόν το έβαλε ο Ιωαννίδης.
Μπορούμε να θυμηθούμε και τις φάσεις στα 2 ελληνικά γκολ: στο 56' ο Μασούρας πάει και κόβει κοντά στο πλάγιο τον Λούκας Ερναντές. Ο Ιωαννίδης παίρνει τη μπάλα και κάνει... ποδιά σε αντίπαλό του. Στη συνέχεια δίνει τη μπάλα στον Μασούρα του οποίου το σουτ κόβεται όπως και του Μπουχαλάκη για να φτάσει η μπάλα στον Μπακασέτα που με σουτάρα έκανε το 1-1.
Και στο 60' ο Μπουχαλάκης βγάζει από το κέντρο μία εξαιρετική μπαλιά στον Γιαννούλη. Ο Γιαννούλης κάνει ποδιά στον Κουντέ για να κάνει το γύρισμα προς τον Ιωαννίδη για το 2-1 της Ελλάδας. Και κάπως έτσι η Εθνική μας έχοντας 8 τελικές έναντι 14 των Γάλλων πήρε αυτό το 2-2 που πρακτικά - βαθμολογικά - δεν θα της έδινε κάτι. Της δίνει όμως μία σπουδαία ώθηση για τη συνέχεια καθώς μετά την περιμένει το Καζακστάν στον δρόμο για τη διεκδίκηση της πρόκρισής της για τα τελικά του EURO.
Εάν θέλουμε να δούμε πιο... ψυχρά το παιχνίδι αυτό ο Μπουχαλάκης είναι πιθανώς ο κορυφαίος - ανέλπιστα ίσως για κάποιους - παίκτης της Ελλάδας διότι πολύ απλά είχε το πιο δύσκολο task. Είχε την αποστολή να φτιάξει παιχνίδι και όχι να... καταστρέψει το παιχνίδι των αντιπάλων. Ο Κρητικός χαφ ήταν σχεδόν αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του και μας θύμισε ξανά τις καλές δημιουργικές του ικανότητες.
Έπαιζε ψύχραιμα, με τη μία και στις περισσότερες περιπτώσεις επέλεγε το προωθητικό παιχνίδι. Και μπορεί να μην είναι βασικός στην Ελλάδα αλλά είναι ένας εκ των παικτών που το τεχνικό επιτελείο τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Παίκτες όπως οι Μπουχαλάκης και Μασούρας είναι λανθασμένα «υποτιμημένοι» στην Ελλάδα και από αρκετό κόσμο. Και τα δύο αυτά τα παιδιά το έδειξαν αυτό για άλλη μία φορά.
Η ατάκα του Γκριεζμάν για τον Ιωαννίδη και ένα μεγάλο «πρέπει» για την πρόκριση
Οι Γάλλοι είχαν ξεκινήσει από το ημίχρονο να ασχολούνται με τον διαιτητή και μετά το πέρας της αναμέτρησης τα... έβαλαν μαζί του και έκαναν παράπονα για την έλλειψη κατάλληλης τεχνολογίας για τη φάση του Κομάν, που θεωρούν ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Δείγμα του ότι δεν τους άρεσε καθόλου αυτό το αποτέλεσμα.
Ο μόνος που μίλησε παραπάνω για ποδόσφαιρο ήταν ο Γκριεζμάν. Έχει το ενδιαφέρον του να δούμε το τι είπε για τον Ιωαννίδη, που επίσης έκανε ένα καλό ματς και σκόραρε βέβαια: «Ο επιθετικός τους δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνά μας. Ξέραμε πώς θα τον ψάχνουν - πώς θα τον ψάχνουν με μπαλιές - σε αντεπιθέσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Παίξαμε καλά στο α' μέρος αλλά ήμασταν κάπως 'μουδιασμένοι' στο 2ο μέρος».
Λόγια σίγουρα τιμητικά που έρχονται από τα χείλη ενός άκρως ποιοτικού παίκτη που ήταν και αρχηγός των Γάλλων με την Ελλάδα με τον Ιωαννίδη να παίζει πολύ ποδοσφαιρικό... ξύλο και απέναντι σε δυνατά και πολύ ψηλά κορμιά. Γενικά είναι μία βραδιά που άπαντες (από την Εθνική μας προφανώς) μπορούν να είναι ευχαριστημένοι από τους εαυτούς τους.
Όμως με μία ισοπαλία δεν πέτυχε ποτέ κανείς τον στόχο του σε ένα τέτοιο σημείο. Καλή η ισοπαλία κυρίως για το ψυχολογικό αβαντάζ αλλά έως εκεί. Για να κριθεί αγωνιστικά πετυχημένη αυτή η... φουρνιά των παικτών πρέπει να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση στην τελική φάση του EURO. Διότι στο ποδόσφαιρο πάντα αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και η επίτευξη ενός στόχου. Για τους διεθνείς και το επιτελείο της Εθνικής υπάρχει αυτό το μεγάλο «πρέπει» της πρόκρισης.
Υ.Γ. Ασχέτως των διαφωνιών ΕΠΟ - Πογιέτ για τον χειρισμό του κόουτς για το ζήτημα της οφειλής προς τον βοηθό του ο ομοσπονδιακός προπονητής σε πολλά από τα θέματα που έχει επισημάνει έχει δίκιο. Θέματα που έχουν να κάνουν με επιλογές προπονητηρίων για την Ελλάδα και όχι μόνο. Ακόμα και τις... ενστάσεις του σε σχέση με το ουσιαστικά κεκλεισμένων των Θυρών φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία τις εξέφρασε ανοιχτά και μέσω των δηλώσεών του. Είναι λογικό ένας προπονητής να επιζητά το καλύτερο δυνατό σε επίπεδο συνθηκών σε μία Εθνική.
Υ.Γ. 2 Από τους στόπερ της τριάδας ο Ρέτσος ήταν με διαφορά εκείνος που προσπάθησε περισσότερο να φτιάξει παιχνίδι από πίσω προς τα εμπρός για την Ελλάδα. Ήταν δε χαρακτηριστική σε κάποια φάση η κίνηση του Βλαχοδήμου προς τους στόπερ του να μην του γυρίζουν τόσο τη μπάλα καθώς έμεναν ψηλά οι παίκτες των Γάλλων για να πιέζουν.
Υ.Γ. 3 Ο Πογιέτ είχε κάνει αρκετές σκέψεις για αυτό το ματς. Όπως το να ξεκινούσε βασικό τον Αλεξανδρόπουλο και να μην πήγαινε σε τριάδα στην άμυνα. Τελικώς πόνταρε στην επιλογή του Ρέτσου ενώ όπως είπε και ο ίδιος αντί να ξεκινήσει τον Πασχαλάκη διατήρησε τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια.
Υ.Γ. 4 Τα αγωνιστικά λεπτά που πήρε ο Σάλιακας με την Εθνική σε τέτοιον αγώνα είναι το απόλυτο παράδειγμα του να μην εγκαταλείπει κανείς τα όνειρά του (ειδικά όταν έχει ταλέντο και δυνατότητες στο ποδόσφαιρο). Ο 27χρονος σήμερα ακραίος μπακ της Ζανκτ Πάουλι που το 2017-2018 αγωνιζόταν στη Football League με τον Κισσαμικό και την αμέσως επόμενη χρονιά έπαιξε στην ίδια ομάδα ως δανεικός - τότε - από τον Ολυμπιακό. Ένας παίκτης που βρέθηκε από τη Football League να παίζει αντίπαλος του Μπαπέ.
Υ.Γ. 5 Αναμφίβολα η Εθνική μας είχε και σημαντική δόση τύχης με τη Γαλλία. Οι Γάλλοι είχαν δοκάρια σε τρεις στιγμές (διπλό όπως φάνηκε στη φάση του Κομάν που διαμαρτύρονται) καθώς και άλλες φάσεις για να σκοράρουν. Όμως σε τέτοια παιχνίδια και με τέτοιον συντελεστή δυσκολίας χρειάζεσαι και τύχη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.