Ο Χουάνγκ αλλάζει τις ισορροπίες
Η αλήθεια είναι πως το heatmap και κάποια στατιστικά του Χουάνγκ Ιμ Μπέομ από την προηγούμενη σεζόν, είχαν προϊδεάσει τον παρατηρητή γι' αυτό που είδε στα 65' λεπτά του Νοτιοκορεάτη στο 1-1 του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Στοιχεία ενός ποδοσφαιριστή που κινείται ασταμάτητα στη μεσαία γραμμή, είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά, με τρομακτική ένταση στο παιχνίδι του και ενδιαφέροντα επιτεύγματα.
Όπως για παράδειγμα οι 9.59 πάσες του ανά ματς στο επιθετικό 1/3, με ποσοστό επιτυχίας 72.8%, οι 18.1 πάσες του ανά ματς προς την επίθεση με ποσοστό 71.9%, αλλά και το 85.4% ποσοστό επιτυχίας στις συνολικές του μεταβιβάσεις. Παράλληλα, είχε 7.47 επανακτήσεις μπάλας ανά ματς, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές ήταν στο τερέν του αντιπάλου, ενώ είχε και 4.14 κοψίματα ανά ματς. Το ότι ο Κορμπεράν πόνταρε στην παρουσία του, ήταν επίσης κάτι που είχε προαναγγείλει ο Κώστας Νικολακόπουλος, καθώς από το ρεπορτάζ γινόταν σαφές ότι είναι σε καλή κατάσταση.
Το heatmap του Χουάνγκ την προηγούμενη σεζόν. Πηγή: Wyscout
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μουδιασμένα στο ΓΣΠ, αναζητώντας την αμυντική ισορροπία και τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής. Δεν τιμωρήθηκε στο 11', καθώς ο Πίττας ήταν οφσάιντ, αλλά δεν συνέβη το ίδιο στο 18'. Το γκολ του Απόλλωνα προήλθε μεν από κόντρα, ωστόσο η φάση ξεκίνησε από επιπόλαιη πάσα του Κούντε, πριν την οποία, ο Χουάνγκ είχε κυνηγήσει και σταματήσει τον Χάμπο. Ακόμα και στα λεπτά εκείνα, που ο Ολυμπιακός ψαχνόταν στο χορτάρι, ο 25χρονος κρατούσε την άκρη του νήματος που έπρεπε να ακολουθήσει η ομάδα του. Και το έκανε. Αυτή τη φορά το γκολ δεν έφερε τρικυμία, αλλά αντίδραση. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν το καθαρό μυαλό και τους τρόπους να απειλήσουν την αντίπαλη εστία, ακολουθώντας το πλάνο.
Ο Χουάνγκ σε άμυνα και επίθεση
Ο Κορμπεράν είχε σημαδέψει το δεξί άκρο της άμυνας των Κύπριων, με τον Ρέαμπτσιουκ, σε φάση ανάπτυξης, να δίνει πλάτος και να δημιουργεί υπεραριθμία από τα αριστερά, με τον Ζίνκερναγκελ να κινείται κοντά και εσωτερικά του για να εκμεταλλευτεί τα overlap και τον Χουάνγκ να ακολουθεί, αναζητώντας τους χώρους που δημιουργούνταν από αυτή τη συνθήκη. Έτσι ακριβώς ήρθε το γκολ της ισοφάρισης, με την εξαιρετική κάθετη κίνηση, το άψογο κοντρόλ και την εκτέλεση. Η φάση του Ελ Αραμπί στο 33', στην οποία ο Μαροκινός ήταν τελικά σε θέση οφσάιντ ξεκίνησε ξανά από τα αριστερά, ενώ με συμμετοχή του «Ζινκ» και του Χουάνγκ είχε ξεκινήσει και η φάση του 8', που κατέληξε στο άστοχο σουτ του Εμβιλά.
Η παρουσία του Νοτιοκορεάτη ήταν καταλυτική για την εξυπηρέτηση αυτού του σχεδίου, τόσο σε φάση επίθεσης όσο και άμυνας. Ο Χουάνγκ ήταν απόλυτα συνεπής τακτικά, κινούταν συνεχώς για να απελευθερωθεί, ζητούσε την μπάλα και έψαχνε το γρήγορο τρανζίσιον παίζοντας κάθετα ή σηκώνοντας το κεφάλι και αναζητώντας τους ελεύθερους συμπαίκτες του στο χώρο. Έδειξε εξαιρετική πρώτη επαφή, γρήγορη σκέψη και αντίληψη, με το επίπεδο της επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του να είναι αντιστρόφως ανάλογο των ημερών που βρίσκεται στο πλευρό τους, εναρμονίζοντας την κίνησή του χωρίς την μπάλα με τη δική τους. Η σωματοδομή του τον βοηθά να κινείται ταχύτατα σε μικρούς χώρους, δείχνοντας ότι έχει την τεχνική να υποδεχθεί την μπάλα υπό πίεση, να αποφύγει αντιπάλους και να παίξει κάθετα και γρήγορα με τα δύο πόδια.
Παράλληλα, σε φάση άμυνας, ήταν κομβικός στο πρέσινγκ από τον άξονα, βγάζονας τρομερή ένταση. Έμενε σε κεντρικές θέσεις και δυσκόλευε αισθητά το χτίσιμο των επιθέσεων του αντίπαλου. Τις περισσότερες φορές στο πλευρό του Ελ Αραμπί, σε έναν σχηματισμό 4-4-2 όταν ο Ολυμπιακός δεν είχε την μπάλα, άλλες πιο μπροστά από τον Μαροκινό, ο οποίος έβγαινε στο πλευρό του για να περιορίσει τις επιλογές ανάπτυξης. Πίεζε πολύ και σωστά.
Χουάνγκ Ιν Μπέομ: Πολύτιμος με το «καλημέρα» για τον Ολυμπιακό
Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ο Χουάνγκ έκανε ακόμα περισσότερο αισθητή την παρουσία του στον τομέα της δημιουργίας. Από δικό του κλέψιμο και γρήγορη κάθετη στον Ραντζέλοβιτς, έβγαλε τον Ολυμπιακό σε κατάσταση 2vs1 στο 54', αλλά ο Ελ Αραμπί έχασε το κοντρόλ απέναντι στην εστία. Ένα λεπτό αργότερα, κινούμενος στα δεξιά του ημικύκλιου της μεσαίας γραμμής, απέφυγε εύκολα τον αντίπαλο και έπαιξε ξανά κάθετα για τον Ραντζέλοβιτς, ο οποίος υπό καλές συνθήκες δεν κατάφερε να περάσει τη σέντρα για τον Ελ Αραμπί. Ο Χουάνγκ ακολούθησε τη φάση, πήρε την μπάλα στο ύψος της περιοχής και «χορεύοντας» τους αμυντικούς συνδυάστηκε με τον Ζίνκερναγκελ για να φτιάξει μια ακόμα επικίνδυνη κατάσταση στην άμυνα των γηπεδούχων.
Ο Χουάνγκ, που είχε κάνει όλο το ΓΣΠ να σιγοψυθυρίζει γι' αυτόν, έγινε αλλαγή στο 66', όντας ο κορυφαίος του γηπέδου. Όπως δήλωσε μετά το τέλος του ματς, ζήτησε ο ίδιος να αντικατασταθεί, επειδή αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει, για να μην επηρεάσει αρνητικά την ομάδα του, δείχνοντας ότι το decision making του, αυτό το τόσο σημαντικό στοιχείο της λήψης αποφάσεων, δεν περιορίζεται στις στιγμές που έχει την μπάλα στα πόδια.
Ήταν μόνο η πρώτη εντύπωση, σ' ένα ματς που ο Ολυμπιακός, αν και είχε βελτιωμένη εικόνα, δεν νίκησε. Ήταν, επίσης, ένα παιχνίδι που ο Νοτιοκορεάτης αποχώρησε λαβωμένος. Ωστόσο, τα δείγματα γραφής που έδειξε δεν ήταν «πυροτέχνημα». Είχαμε καιρό να δούμε ένα νέο μεταγραφικό απόκτημα με τόσο μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, με το «καλημέρα». Τα στοιχεία του και αυτή ακριβώς η επιρροή, ο πλουραλισμός στο παιχνίδι του και η ικανότητα να προσφέρει σε διαφορετικές θέσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, ανάλογα με τον αντίπαλο και τη συνθήκη, δείχνουν ότι ο Κορμπεράν έχει στη φαρέτρα του ένα «όπλο» που μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.