Η Εθνική μας πρώτα τόλμησε αλλά μετά «αυτοκτόνησε» και λύγισε στη Σουηδία
- Η πρόκριση δεν χάθηκε με τη Σουηδία...
- Η Ομοσπονδία πρέπει να καταλήξει για τον προπονητή και να «χτίσει» πάνω στο υλικό της Εθνικής
Είναι αλήθεια πως το πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο της Εθνικής μας ομάδας στο α' μέρος απέναντι στην ισχυρή Σουηδία των Φόρσμπεργκ και Ίσακ και τα δοκάρια των Μασούρα - Παυλίδη δεν θα οδηγούσαν ποτέ στο συμπέρασμα ότι θα βλέπαμε ένα τέτοιο β' μέρος στο Friends Arena και αυτό το 2-0. Η Ελλάδα τόλμησε, έπαιξε επιθετικά, το πίστεψε και διεκδίκησε με αξιώσεις τη νίκη σε μία δύσκολη έδρα και με μία Σουηδία που αναμφίβολα ήταν το φαβορί.
Αφού δεν... τιμωρήσαμε τα λάθη και την αδράνεια των Σουηδών έχοντας τα δοκάρια με Μασούρα και Παυλίδη στο διάστημα από το 21ο λεπτό έως το 39' ήρθε το 2ο μέρος και σε αντίθεση με τους Σουηδούς τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε. Λάθος με την τοποθέτηση του Μαυροπάνου στο 1-0 (ο οποίος δεν άντεξε συναισθηματικά και έβαλε τα κλάματα αλλά είναι λάθος να χρεωθεί εκείνος την ήττα παρότι προφανώς δεν λειτούργησε σωστά στη κάνοντας πέναλτι στον Ίσακ). Λάθος και στη φάση του 2-0 όπου η Ελλάδα με λανθασμένες αντιδράσεις του Βλαχοδήμου και των στόπερ της - κυρίως του Χατζηδιάκου που αδράνησε - δέχθηκε το τέρμα του Ίσακ μετά το βολέ του Όλσεν.
Με το «αν» προφανώς και δεν γράφεται ιστορία. Δηλαδή με το «αν» είχε μπει το δοκάρι του Μασούρα ή «αν» είχε σκοράρει ο Παυλίδης ή γενικά «αν» είχε βρει γκολ η Ελλάδα στο α' μέρος...
Το σίγουρο είναι πως η Εθνική με βάση την εικόνα της για ένα σημαντικό κομμάτι του αγώνα δεν άξιζε τέτοια τύχη και τέτοια ήττα. Από το 58' έως το 69' η Ελλάδα ήταν σαν να... αυτοκτόνησε και μετά να κατέρρευσε. Μικρή σημασία είχε η αποβολή του Χατζηδιάκου (αν και τραβηγμένη) καθώς στο χρονικό σημείο που ήρθε (σχεδόν στο τέλος του ματς) όλα είχαν κριθεί.
Η πρόκριση δεν χάθηκε με τη Σουηδία...
Μία ακόμα πραγματικότητα έχει να κάνει με τον όμιλό μας. Όταν δεν έχεις νικήσει τη Γεωργία και το Κόσοβο έχοντας δύο ισοπαλίες (μία εντός έδρας με τη Γεωργία και μία με το Κόσοβο εκτός) τότε βάζεις αυτομάτως τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση για την υπόθεση - πρόκριση.
Διότι το να νικήσει η Ελλάδα την Ισπανία δεν είναι και κάτι τόσο ρεαλιστικό. Και αυτή η ήττα από τη Σουηδία ουσιαστικά ψαλιδίζει για τα καλά τις ελπίδες πρόκρισης για τα τελικά του Μουντιάλ. Να θυμίσουμε πως - όπως έχετε ήδη διαβάσει στο Gazzetta - δεδομένης της τεράστιας διαφοράς με τους Σκανδιναβούς στο goal average, η κατάκτηση της πρώτης θέσης δεν είναι εφικτή. Μοναδική περίπτωση πρόκρισης είναι μέσω των play offs μεταξύ των δεύτερων των ομίλων.
Για να κατακτήσει η Ελλάδα τη δεύτερη θέση υπάρχει ένα και μοναδικό σενάριο: δυο νίκες της στα τελευταία ματς και ισοπαλία / ήττα της Ισπανίας από τη Σουηδία στο τελευταίο παιχνίδι... Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Πολύ δύσκολα πλέον.
Η Ομοσπονδία πρέπει να καταλήξει για τον προπονητή και να «χτίσει» πάνω στο υλικό της Εθνικής
Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ προφανώς και συνέβλλε στην προετοιμασία του ματς στη Σουηδία και στο πώς ξεκίνησε το παιχνίδι. Όμως για ακόμα ένα παιχνίδι είχε πρόβλημα στη διαχείριση του αγώνα και άργησε χαρακτηριστικά στις αλλαγές του. Με τη Γεωργία δεν είχε καθόλου καλή βραδιά με το κοουτσάρισμά του αυτό το... μπλακ άουτ το είδαμε και στο κρίσιμο διάστημα με τη Σουηδία, όπου δεν έδειξε να βγάζει αντίδραση από τον πάγκο και να έχει plan B.
Η ΕΠΟ καλείται να αξιολογήσει λοιπόν άμεσα τον Ολλανδό προπονητή - του οποίου το συμβόλαιο τελειώνει - και να αποφασίσει το τι θέλει να κάνει. Η αίσθηση - εκτίμηση που υπήρχε από το προηγούμενο διάστημα είναι πως εάν δεν τα κατάφερνε σε αυτόν τον προκριματικό όμιλο δεν θα ανανεωνόταν το συμβόλαιό του. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες και αποφάσεις για τον Φαν'τ Σχιπ. Βασικά η ΕΠΟ καλείται να θέσει το εξής ερώτημα στον εαυτό της: αρκείται σε αυτή τη φάση μόνο με την πρόοδο και τη βελτίωση του αγωνιστικού προσώπου της Εθνικής;
Έχει την υπομονή και την... αντοχή να δώσει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου περιμένοντας ακόμα περισσότερο για να έρθουν οι προκρίσεις; Προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις που τόσο έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια στην Εθνική; Εφόσον απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις τότε θα καταλήξει και στο τι θα κάνει και φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια. Ο ίδιος ο Φαν'τ Σχιπ πάντως δήλωσε χαρούμενος για όσα έχει πετύχει η Ελλάδα αλλά παράλληλα αντιλαμβάνεται τον πήχη των προσδοκιών και ξεκαθαρίζει πως δεν εξαρτάται από τον ίδιο το αν θα συνεχίσει ή όχι στην Εθνική με νέο συμβόλαιο.
Παράλληλα όμως αυτή η Εθνική έχει παιδιά στα οποία μπορεί να στηριχθεί. Τον Τσίμικα, τον Γιαννούλη, τον Μπακασέτα, τον Μασούρα, τον Μπουχαλάκη και αρκετούς άλλους. Αρκετούς ακόμα παίκτες που είναι σε καλή ηλικία. Ένα υλικό πάνω στο οποίο μπορεί «χτίσει» πάνω του. Όπως μπορεί να «χτίσει» και πάνω στο πολύ καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των παιδιών αυτών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.