Έτσι θα νικήσουμε την Ισπανία
Στα χαρτιά, η Ισπανία είναι έβδομη στην βαθμολογία εθνικών ομάδων της FIFA και η Ελλάδα 47η. Στα χαρτιά, η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ των Φούριας Ρόχας φτάνει τα 728 εκατομμύρια ευρώ και αυτό της εθνικής μας ομάδας τα 100,6. Στα χαρτιά, η Ισπανία έχει δώσει το παρών σε 15 Μουντιάλ (κατέκτησε και ένα, το 2010) και η Ελλάδα μόλις σε τρία.
Απόψε, όμως, σημασία δεν έχει τι θα πουν τα χαρτιά, αλλά το γήπεδο. Και, σε αυτό, η Ελλάδα οφείλει να εξαντλήσει τις (λίγες) πιθανότητες που έχει για να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που οδηγεί στα Final 4 – playoffs για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Για να ελπίζει, πρέπει να νικήσει την Ισπανία, η οποία τόσο καλές εντυπώσεις άφησε πριν από λίγες εβδομάδες στο Final 4 του Nations League, παρά την ήττα της στον τελικό από την Γαλλία. Μπορεί, όμως, η Ελλάδα να νικήσει την Ισπανία; Σαφώς και μπορεί, έστω και αν θα πρέπει να κάνει σε υπερθετικό βαθμό τα παρακάτω.
- Πολύ και ουσιαστικό τρέξιμο: Η Ισπανία έχει την μπάλα και σε υποχρεώνει να την κυνηγάς. Το αδιάκοπο τρέξιμο, αλλά το τρέξιμο με ουσία, με αποτέλεσμα, θα είναι απαραίτητο και στα 90 λεπτά. Στο 1-1 της Γρανάδα τον περασμένο Μάρτιο, η Ελλάδα είχε μόλις 21% κατοχή της μπάλας. Παρ’ όλα αυτά, επέτρεψε ελάχιστες κλασικές ευκαιρίες στους Ισπανούς και το ίδιο οφείλει να κάνει και απόψε.
- Κλείσιμο των διαδρόμων: Η Ισπανία θα ψάξει να μπει στην ελληνική περιοχή από τα άκρα, από την μέση, με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Για να έχει βάσιμες ελπίδες, η εθνική μας ομάδα πρέπει να κλείσει τους διαδρόμους και να την υποχρεώσει, ει δυνατόν, να παίξει… χάντμπολ στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Να γυρίζει δηλαδή γύρω γύρω την μπάλα, υποχρεούμενη να παίξει παράλληλο και όχι κάθετο ποδόσφαιρο.
- «Παρενόχληση» του Μπουσκέτς: Σημείο αναφοράς στο «χτίσιμο» του ισπανικού παιχνιδιού, ο Σέρχιο Μπουσκέτς δεν πρέπει να νιώσει άνετα. Ο έμπειρος μέσος της Μπαρτσελόνα πρέπει να νιώθει συνεχώς την πίεση, να μην μπορέσει να κυκλοφορήσει την μπάλα όπως ξέρει και θέλει. Αν μπλοκαριστεί ο «Μπούσι», θα βραχυκυκλώσει ολόκληρη η Ισπανία.
- Προσοχή στα ανεβάσματα των μπακ: Και οι τέσσερις ακραίοι μπακ που διαθέτει ο Λουίς Ενρίκε είναι ικανοί να απειλήσουν με τα ανεβάσματά τους. Ο πιο επιθετικογενής απ’ όλους είναι ο Τζόρντι Άλμπα, αλλά Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Ντάνι Καρβαχάλ (δεξιά) και Χοσέ Λουίς Γκαγιά (αριστερά) δίνουν πολύτιμες λύσεις στο δημιουργικό παιχνίδι των Φούριας Ρόχας και, δεδομένα, ο Λουίς Ενρίκε θα ψάξει την υπεραριθμία και τα δύο εναντίον ενός στα άκρα. Ο περιορισμός της δράσης τους φαντάζει «κλειδί» για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Πίεση ψηλά στους αριστεροπόδαρους στόπερ: Ο Λουίς Ενρίκε, ελλείψει και ενός δεξιοπόδαρου κεντρικού αμυντικού πρώτης γραμμής, παίζει μόνιμα με αριστεροπόδαρους στόπερ. Αϊμερίκ Λαπόρτ, Πάου Τόρες και Ίνιγο Μαρτίνεθ έχουν όλοι ως καλό τους πόδι το αριστερό, όπερ σημαίνει ότι η πίεση ψηλά (όχι μόνιμη, αλλά κατά διαστήματα) και η… καθοδήγηση της μπάλας προς τα δεξιά, μπορεί να τους ζορίσει. Το build – up του παιχνιδιού της Ισπανίας ξεκινάει από τους κεντρικούς αμυντικούς και αν δεν νιώσουν άνετα, θα έχει κερδηθεί ένας ακόμα πόντος.
- Κλέψιμο και γρήγορο transition: Η Ελλάδα, με βάση το πώς παίζει η Ισπανία, θα έχει λίγο χρόνο την μπάλα στα πόδια της και θα πρέπει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Όταν δεν θα υποχρεώνεται να κάνει παθητική άμυνα, μπορεί να αιφνιδιάσει τους Ισπανούς με πίεση ψηλά, επιζητώντας το κλέψιμο και το γρήγορο transition που θα βρει ανοργάνωτη μια άμυνα που, ούτως ή άλλως, έχει εμφανείς «τρύπες». Αυτές θα ψάξει η εθνική μας ομάδα, η οποία γνωρίζει ότι θα έχει λίγες ευκαιρίες για γκολ, αλλά πρέπει να είναι (πολύ) καλές.
- Σουτάρετε, έτσι (δεν) μπαίνει το γκολ: Η Ισπανία θα ψάξει πρωτίστως να μπει στην περιοχή, γιατί έξω από αυτή δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές για να απειλήσουν την εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, με εξαίρεση ίσως τον Πάμπλο Φορνάλς. Ο Έλληνας τερματοφύλακας δύσκολα θα νιώσει πίεση με μακρινά σουτ των Ισπανών, οπότε αν καταφύγουν σε αυτή την επιλογή, θα σημαίνει ότι η εθνική μας ομάδα θα έχει κάνει καλά την δουλειά της σε ό, τι έχει να κάνει με τον περιορισμό των ευκαιριών εντός περιοχής, όπου ο Άλβαρο Μοράτα δεν είναι «killer», αλλά δεδομένα διαθέτει ποιότητα για να κάνει την ζημιά.
- Προβληματικός με τα πόδια ο Ουνάι Σιμον: Το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Ουνάι Σιμόν δέχθηκε το πιο αστείο αυτογκόλ της διοργάνωσης, όταν στον αγώνα με την Κροατία προσπάθησε να κοντρολάρει την μπάλα ύστερα από γύρισμα του Πέδρι, βλέποντάς την τελικά να καταλήγει στο βάθος της εστίας του. Ο τερματοφύλακας της Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει προβλήματα με τα πόδια και ο πιο προωθημένος ποδοσφαιριστής της Ελλάδας πρέπει να κοιτάξει να τον πιέσει για να του… ξυπνήσει μνήμες Euro.
Αν η Ελλάδα ακολουθήσει με επιτυχία τις παραπάνω οκτώ «εντολές», θα αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες της για να νικήσει την Ισπανία, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Η πρώτη, βεβαίως, τον Ιούνιο του 2003. Τότε που η Ελλάδα άρχισε να χτίζει στο «Ρομαρέδα» της Σαραγόσα με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου την διαδρομή –όνειρο του Euro2004. Τότε που, για τελευταία φορά, η Ισπανία υποχρεώθηκε να διεκδικήσει πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση μέσα από τα μπαράζ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.