Ισπανία: Με οδηγό τον Λουίς Ενρίκε και... φανάρι τη «Μασία» στο Κατάρ (vids)

Ισπανία: Με οδηγό τον Λουίς Ενρίκε και... φανάρι τη «Μασία» στο Κατάρ (vids)

bet365

Όσο η Μπαρτσελόνα «ταλαιπωρεί» τα φυντάνια της στη δίνη της αγωνιστικής αστάθειας, ο Λουίς Ενρίκε πήρε φως από τη «Μασία» και οδήγησε την Ισπανία στο Κατάρ. Γκάβι, Όλμο, Φατί και οι βετεράνοι απόφοιτοι μετατρέπουν τη Ρόχα σε νέα εν δυνάμει κάτοχο Μουντιάλ.

Το Μουντιάλ απέχει σχεδόν έναν χρόνο από σήμερα και η Ισπανία μπορεί να σχεδιάζει ανεμπόδιστα το ταξίδι της στο Κατάρ. Η νίκη επί της Σουηδίας επισφράγισε τη δίκαιη πρόκρισή της ως πρώτη στον όμιλο της Ελλάδας, η οποία συνδυάστηκε και με μία τρόπον τινά «αναγέννηση» της Ρόχα από τις «στάχτες» της αρμάδας του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Γοητευτική ξανά, λιγότερο προβλέψιμη από τις πιο πρόσφατες εκδοχές της, φρέσκια και βασισμένη στις αρχές που καθορίζουν το DNA της.

Οι εμφανίσεις της στα προκριματικά από παιχνίδι σε παιχνίδι έπειθαν όλο και περισσότερο. Το σύντομο διάλειμμα για το final-four του Nations League ήταν μάλλον η απόλυτη αποκάλυψη της δυναμικής που διαθέτει εκ νέου το σύνολο του Καταλανού τεχνικού. Τόσο απέναντι στην Ιταλία, όσο και στον χαμένο τελικό από τη Γαλλία, το δείγμα προόδου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Δυναμική και δείγμα που τροφοδοτούνται κατά πολλοίς από τη «Μασία».

Αν συγκρίνει κανείς την 11άδα κόντρα στους Σουηδούς με εκείνη του αποκλεισμού κόντρα στη Ρωσία στους «16» του περασμένου Μουντιάλ (επί Φερνάντο Ιέρο), θα διαπιστώσει δύο εξόφθαλμες διαφορές. Πρώτον, ο κατά πολύ υψηλότερος μέσος όρος ηλικίας (Πικέ, Ράμος, Σίλβα, Ντιέγκο Κόστα) και δεύτερον, η απουσία φρέσκων ταλέντων (με εξαίρεση τον Ασένσιο). Πολύ περισσότερο, της Ακαδημίας των Μπλαουγκράνα στη σύνθεση ή την αποστολή της.

Ο Λουίς Ενρίκε επικρίθηκε για κάθε μία από τις επιλογές του την τελευταία τριετία. Από τον σιωπηρό αποκλεισμό των Ισπανών της Ρεάλ Μαδρίτης και τον πιο ξεκάθαρο του Σέρχιο Ράμος, στην επιλογή επιμέρους προσώπων μεταξύ των κλήσεών του και το συχνά-πυκνά ανούσιο παιχνίδι κατοχής, το οποίο έμοιαζε να μην υποστηρίζεται ουσιαστικά από τους παίκτες που το υπηρετούσαν.

Τα πιτσιρίκια «λάμπουν», οι «παλιοσειρές» ξανάνιωσαν

Με τη Μπαρτσελόνα έμοιαζαν να βιώνουν ένα διαρκές ντεφορμάρισμα. Χωρίς ψυχολογία, χωρίς καθαρό μυαλό, υπό το βάρος της αμφιβολίας σε κάθε τους κίνηση, σε κάθε ατομική ή συλλογική αποτυχία. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς εσχάτως «μεταμορφώνεται» όταν παίρνει τη μπαγκέτα των Φούριας Ρόχας, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικός (θα) είναι σε κάθε μεσαία γραμμή που συντονίζει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ακόμη κι ο Ζόρντι Άλμπα, που είχε στην εξίσωση και τα προβλήματα τραυματισμών, με εφαλτήριο το Euro επανήλθε κοντά στα υψηλά του στάνταρ, αυτά που είχε θέσει εξαρχής στο Euro του 2012.

Στους Μπουσκέτς και Άλμπα, κατόχους της «χρυσής» αλυσίδας με τα δύο Euro και το Μουντιάλ σε μια εξαετία, ήρθε να προστεθεί αρχικά ο Ντάνι Όλμο. Τα διαπιστευτήριά του τα κατέθεσε και με το παραπάνω στο περασμένο Euro, έχοντας ήδη κερδίσει την αναγνώριση με τη φανέλα της Λειψίας στη Bundesliga και το Champions League.

Μέσα στο 2020 και το 2021, ο 51χρονος τεχνικός επιχείρησε και τη... δεύτερη δόση νεότητας στο σύνολό του. Μεταγγίζοντας και πάλι το νέο «αίμα» της περίφημης σχολής των Μπλαουγκράνα.

Έρικ Γκαρθία και Ανσού Φατί έκαναν ντεμπούτο με την εθνική τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο τελευταίος περιορίστηκε μόλις σε τέσσερις συμμετοχές πάνω που είχε βρει ρυθμό και είχε ανοίξει τον λογαριασμό του με το εθνόσημο, καθώς θα έμενε εκτός δράσης για σχεδόν 11 μήνες, «λαβωμένος» στο γόνατο. Ο πρώτος, όμως, κράτησε τον ρόλο και τη θέση του άθικτη, φτάνοντας στα γήπεδα του Euro και παίζοντας βασικός στα έξι από τα δέκα ματς των προκριματικών για το Μουντιάλ.

Ξαφνικά, η επιθετική μηχανή των Ισπανών μετατράπηκε από αναλώσιμη, προβλέψιμη, κουραστική, σε καλοκουρδισμένη χάρη σε ένα μυστικό στατιστικό. Το κόσμημα που λέγεται Πάμπλο Μαρτίν Πάες Γκαβίρα, κατά κόσμον Γκάβι, ήρθε να «κουμπώσει» σε μια μεσαία γραμμή που κάτι της έλειπε και να προσθέσει το κάτι παραπάνω. Την κάθετη απειλή, τη ντρίμπλα, τη φαντασία ως επέκταση της ουσίας, την άγνοια κινδύνου και την περίσσεια τσαγανού.

Το «show» στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ιταλία για το Nations League έφτασε να μεταφραστεί σε 40/40 πάσες απέναντι στην Ελλάδα στο «ΟΑΚΑ». Ο ορισμός του αψεγάδιαστου, όπως θα πρέπει να εντυπωθεί από δω και στο εξής το μεσαίο όνομα του 17χρονου παιχταρά, όσο συνεχίζει να αγωνίζεται με το ίδιο στυλ.

Τι (θα) κάνει η Μπαρτσελόνα με τα ίδια υλικά;

Αν ο μηχανισμός παραγωγής ταλέντων της Μασία θεωρείται ακόμη ενεργός, ο Γκάβι είναι το κατεξοχήν παράδειγμα ότι δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί. Ακατάπαυστα, μα παράλληλα προβληματικά, δίχως το κατάλληλο πλαίσιο επίδειξης και προώθησης, εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που βιώνει η Μπαρτσελόνα την τελευταία τριετία.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι για χρόνια το πιο πρόσφατο «11αδάτο» προϊόν της «Μασία» ήταν ο τίμιος, πλην όμως ασθενέστερος ποιοτικά από τους προκατόχους του, Σέρτζι Ρομπέρτο, ο οποίος στα 29 του έχει τις μισές συμμετοχές από τους Κ-20, Γκαρθία, Φάτι και Γκάβι αθροιστικά. Μέσω του project που εξέλιξε τα τελευταία χρόνια ο Λουίς Ενρίκε, με αποκορύφωμα την πρόκριση στο Μουντιάλ, οι Μπλαουγκράνα διαπιστώνουν και πάλι ότι υπάρχει ένας ζωντανός κορμός από τα «σπλάχνα» τους για να οικοδομήσουν τη νέα εποχή.

Για καλή τους τύχη, μέσα στις τόσες ατυχίες, αυτή η νέα προοπτική συμπίπτει με την έλευση του ενός εκ των τριών κορυφαίων παικτών που έβγαλε ποτέ η «Μασία». Ο Τσάβι επέστρεψε ως προπονητής για να τα αλλάξει όλα, αλλά βλέποντας την πρόοδο που έχουν σημειώσει αρκετά μέλη της Μπάρτσα στα χέρια του Ενρίκε και μέσω των παραστάσεων από την Εθνική, βγάζει εύκολα το συμπέρασμα ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του άλλοτε τεχνικού του: να χτίσει την ομάδα του γύρω από τους αποφοίτους της Ακαδημίας.

Με Γκάβι, Φάτι, Γκαρθία, ακόμη και τον πιο άγουρο Νίκο Γκονθάλεθ, ίσως και με την επαναπόκτηση του Ντάνι Όλμο ο οποίος φημολογείται από καιρό στα «ραντάρ» της διοίκησης, η Μπαρτσελόνα μπορεί να βρει φως στο σκοτάδι της μετά-Μέσι εποχής. Όπως βρίσκει και η Ισπανία, όταν δίνει στα μέλη της «Μασία» να φορέσουν τη Ρόχα φανέλα πάνω από τα Μπλαουγκράνα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα