Wyscout Analysis - Εστεβάο: Το βάρος ενός wonderkid και το συρτάρι των υποσχέσεων

Ιάσονας Θεριός
Εστεβάο
Μόλις στα 17 του, ο Εστεβάο Γουίλιαν ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στην εθνική Βραζιλίας και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τις τρομακτικές υποσχέσεις του νέου πολυσυζητημένου wonderkid που... σιγοβράζει εν όψει της ελίτ.

«Είναι διαφορετικός από ό,τι έχω δει ποτέ στο ποδόσφαιρο». Πριν λίγο καιρό, ο Αμπέλ Φερέιρα, ο Μίδας της Παλμέιρας, δεν τσιγκουνεύτηκε το «μέλι» για χάρη του. Το ίδιο και ο πρώτος κόουτς που είχε την τύχη να τον προπονήσει. «Ήταν εκπληκτικός. Ανέκαθεν έκανε πράγματα που δεν ήταν φυσιολογικά για την ηλικία του», είπε στο Athletic.

Και ο Εστεβάο Γουίλιαν, τόσα χρόνια μετά, εξακολουθεί να βαδίζει το ίδιο μονοπάτι, κάνοντας πράγματα που δεν δείχνουν φυσιολογικά για την ηλικία του. Ένα 17χρονο παιδί που ήδη οδηγεί την Παλμέιρας στην κούρσα του πρωταθλήματος, που ήδη έχει «κλειδώσει» το άλμα του στην ελίτ και την Τσέλσι, που ήδη κλήθηκε στην εθνική Βραζιλίας. Ένα wonderkid που συστήνεται εκκωφαντικά και αναγκάζει τον ποδοσφαιρικό κόσμο να κρατήσει σε ένα συρτάρι του μυαλού το όνομά του. Ένα συρτάρι γεμάτο υποσχέσεις και τη μεγάλη πρόκληση της εκπλήρωσής τους. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στον Εστεβάο το potential του.

Εστεβάο: Ολοκληρωμένο - και ακόμα αλουστράριστο - πακέτο

Έχει μπει στη ζυγαριά με τον Λιονέλ Μέσι, τον Νεϊμάρ, τον Βινίσιους, έχει υποχρεωθεί να ακούσει όλες τις βαρύγδουπες και αχρείαστες συγκρίσεις που συνηθίζονται σε περιπτώσεις σαν εκείνον. Όμως ο Εστεβάο δεν είναι κανείς άλλος, παρά μόνο ο εαυτός του και δεν χρειάζεται να γίνει κανένας άλλος πέρα από την καλύτερη έκδοσή του. Άλλωστε είναι ήδη ξεχωριστός. Η Παλμέιρας είναι αυτή τη στιγμή η - μάλλον - καλύτερη ομάδα του Brasilerao και εκείνος είναι ο καλύτερος, ο πιο κομβικός ποδοσφαιριστής της.

Αθροιστικά στα 2/3 του πρωταθλήματος μέχρι τώρα έχει συμμετοχή - με γκολ ή ασίστ - σε 15 τέρματα, περισσότερα από κάθε άλλον συμπαίκτη του, περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στη λίγκα. Αγωνίζεται στο δεξί «φτερό» της επίθεσης, με ανάποδο πόδι, και όπως φαίνεται και στο heatmap του, παίζει πολύ με την μπάλα κοντά και μέσα στην αντίπαλη περιοχή, πατώντας μαζί της σε αρκετά μεγάλο εύρος χώρων.

Το heatmap του Εστεβάο
Το heatmap του Εστεβάο

Το σημαντικότερο βέβαια είναι το τι κάνει με την μπάλα. Στο παρακάτω γράφημα, ο Εστεβάο μπαίνει σε σύγκριση με όλα τα εξτρέμ του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος και οι τομείς στους οποίους διαπρέπει κάνουν... μπαμ.

Ο Εστεβάο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ του Brasilerao
Ο Εστεβάο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εξτρέμ του Brasilerao

Τα νούμερά του σε γκολ (G/90), σουτ (S/90), ασίστ (A/90), πάσες-κλειδιά (KP/90) και ντρίμπλες (D/90) κατά μέσο όρο ανά ματς χτυπάνε «ταβάνι» σε σχέση με τους «ομόλογούς» του στις πτέρυγες, την ώρα δε, που οι απώλειες κατοχής του (L/SAA) βρίσκονται πολύ χαμηλά. Ίσως αυτό να εννοούσε ο πρώτος προπονητής του, όταν έλεγε πως δεν κάνει φυσιολογικά για την ηλικία του πράγματα. Γιατί δεν είναι και πολύ... κανονικό ο Εστεβάο στα 17 του να βρίσκεται τόσο ψηλά σε τόσες και τόσο σημαντικές κατηγορίες ταυτόχρονα.

Δεν είναι μυστικό πως αυτό που του αρέσει περισσότερο να κάνει στο γήπεδο είναι να χορεύει με την μπάλα, μετρά 11,1 ντρίμπλες ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας στο 52% και 6 προωθητικά κουβαλήματα ανά 90 λεπτά. Επιδόσεις που τον τοποθετούν στις κορυφές των λιστών του Brasilerao, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση, το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει το μάτι σε εκείνον. Κι αν είναι σύνηθες για έναν υποσχόμενο νέο - πόσω μάλλον όταν αυτός είναι Βραζιλιάνος - να το έχει με την μπάλα, αυτό δεν ισχύει και για την ουσία του παιχνιδιού του.

Ο Εστεβάο απειλεί σε εξαιρετικά επίπεδα για εξτρέμ, αυτό δείχνουν τα 0,32xG/90' που μετρά. Είναι αξιοθαύμαστο για έναν παίκτη που αγωνίζεται στα «φτερά» και κυρίως ακόμα δεν βρίσκεται ούτε κοντά στο peak της ωριμότητάς του να καταφέρνει να γίνεται τόσο επικίνδυνος για τον αντίπαλο, φτάνοντας σε τελικές υψηλής αξίας, που αυξάνουν τις πιθανότητές του να σκοράρει. Κι αυτό, τη στιγμή που καταφέρνει να φτιάχνει με μεγάλη έφεση πράγματα και για τους συμπαίκτες του. Ο Εστεβάο δημιουργεί ευκαιρίες αξίας της τάξης του 0,25xA/90' και μάλιστα με... στυλ.

Όπως φανερώνουν και οι Key Passes που είδαμε παραπάνω, έχει τη διορατικότητα, το διάβασμα που χρειάζεται ένας δημιουργός για να διασπά με μια μεταβίβαση ολόκληρες άμυνες και να βοηθά την ομάδα να απειλήσει. Συνήθως, δημιουργεί από πλάγιες θέσεις διακρίνοντας άψογα στο χορτάρι τις κινήσεις των συμπαικτών του και τις προϋποθέσεις που μπορεί να εμφανιστούν. Όπως συνέβη και στο παρακάτω καρέ μιας εξ αυτών των πολύ επικίνδυνων μεταβιβάσεών του.

Εστεβάο - Key Pass

Ντρίμπλες, «φονικότητα» σε 1v1 καταστάσεις, απειλή και δημιουργία (εξαιρετικό το αθροιστικό 0,57xG + xA/90'). Όλα. Μαζί. Σε ένα φοβερό και ακόμα αλουστράριστο πακέτο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του Εστεβάο

Και όπως δεν είναι και πολύ κανονικά τα όσα κάνει, έτσι δεν θα ήταν και κανονικό ο 17χρονος Εστεβάο να είχε ήδη λουστραριστεί, να ήταν έτοιμος. Δεν είναι έτοιμος. Όσο κι αν τα νούμερά του εντυπωσιάζουν, όσο κομβικός κι αν είναι για την Παλμέιρας. Παρένθεση: Το Brasilerao μόνο... εύκολο πρωτάθλημα δεν είναι. Όπως και δεν είναι λίγο το ότι παίζει στην Παλμέιρας, μια ομάδα με πίεση πρωταθλητισμού, με «πρέπει», με βάρος. Όλα αυτά δίνουν επιπλέον αξία στα κατορθώματά του. Όμως ακόμα δεν είναι έτοιμος. Δεν είναι ο επόμενος Μέσι ή Νεϊμάρ και δεν θα έπρεπε να είναι.

Είναι φανερό πως μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα, όμως πρώτα πρέπει να δουλέψει, όπως κάνει, και να ακονίσει το ταλέντο του. Πρέπει να βρει τον τρόπο να γίνει πιο σημαντικός για την ομάδα του σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, να συμμετέχει περισσότερο σε αυτό και να το ορίζει. Πρέπει να βρει τον τρόπο να βελτιώσει τις αποφάσεις του, να απαιτήσει τη μεγαλύτερη συνέπεια από τον εαυτό του. Πρέπει να δουλέψει το κορμί του, να γίνει πιο δυνατός, να κερδίζει περισσότερες μονομαχίες. Και κυρίως πρέπει να κλείσει τα αυτιά του. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του νέου, απόλυτου wonderkid, όπως δεν μπόρεσαν κι άλλα τόσα υπεραλαντούχα παιδιά.

Στη Βραζιλία όλοι μιλούν για ένα ταπεινό παιδί που επικεντρώνεται στις υποχρεώσεις του κι αυτό θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στην πορεία του. Έχει ακόμα εννέα μήνες στην Παλμέιρας, πριν ενταχθεί στην Τσέλσι, πριν συνεχίσει την εξέλιξή του σε κάποιον ενδεχόμενο δανεισμό. Προς το παρόν πρέπει να παίζει και να κάνει αυτό που ξέρει. «Το ποδόσφαιρο για μένα είναι σαν να πηγαίνω σε λούνα παρκ, με κάνει χαρούμενο. Και πρέπει να είμαι χαρούμενος για να παίζω και να το απολαμβάνω. Ελπίζω πως όλο αυτό είναι απλά το ξεκίνημα», έχει πει. Μάλλον είναι, γιατί ο ουρανός δείχνει να αποτελεί το μοναδικό όριο για τον Εστεβάο. Όσο ξεχωριστός, όσο διαφορετικός, όσο εντυπωσιακός κι αν είναι πάντως, η πρώτη πρόκληση της καριέρας του θα κρίνει και σημαντικό μέρος της συνέχειάς του. Θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος του wonderkid; Ο χρόνος ξέρει.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα