Wyscout Analysis: Ο Ζάιρο της Πάφου είναι ένα... πολυεργαλείο σε σώμα φορ

pafos
Η Πάφος οδηγεί την κούρσα στο κυπριακό πρωτάθλημα και αυτή η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο. Ο λόγος για τον Ζάιρο και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout σας αναλύει τα πεπραγμένα του άλλοτε φορ των ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα.

Λίγοι θυμούνται το πέρασμά του από τον ΠΑΣ Γιάννινα και ίσως ακόμα λιγότεροι από τον ΠΑΟΚ καθώς ο Ζάιρο, δεν κατάφερε να δείξει στο κοινό του ελληνικού πρωταθλήματος την πραγματική του αξία. Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο Δικέφαλος δαπάνησε 400 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Σλοβακία και την Τρενσίν.

Έπαιξε για έναν χρόνο με τα «ασπρόμαυρα», σημείωσε 22 συμμετοχές με 2 γκολ και 4 ασίστ και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για τα Ιωάννινα όπου αγωνίστηκε ως δανεικός στον τοπικό ΠΑΣ. Εκεί οι αριθμοί ήταν αισθητά καλύτεροι αφού είχε 4 τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 29 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Το μέλλον του όμως, ήταν μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από έναν νέο δανεισμό στη Σέριφ Τιρασπόλ, η Χάιντουκ Σπλιτ τον αγόρασε έναντι 300 χιλιάδων ευρώ το καλοκαίρι του 2018. Μία τριετία στην Κροατία με απολογισμό 26 γκολ και 20 ασίστ σε πάνω από 100 εμφανίσεις, έκαναν την Πάφο να επενδύσει στην ποιότητά του.

Με ένα ποσό κοντά στο μισό εκατ. ευρώ, η κυπριακή ομάδα τον έκανε δικό της και σίγουρα, ποτέ δεν το μετάνιωσε. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Βραζιλιάνος φορ έχει στείλει 37 φορές την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα ενώ έχει μοιράσει και 11 ασίστ, παίζοντας βασικό ρόλο στην εξέλιξη του κλαμπ εντός συνόρων.

Στη φετινή σεζόν όμως, ο 31χρονος επιθετικός έχει κάνει απίθανο ξεκίνημα, βγαλμένο από τα μεγαλύτερα όνειρα των οπαδών της Πάφου. Σε 13 ματς πρωταθλήματος, ο Ζάιρο έχει 10 γκολ και 3 ασίστ, έχοντας βοηθήσει στα μέγιστα για την πορεία της ομάδας μέχρι στιγμής.

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας αναλύει τους εξαιρετικούς αριθμούς του έμπειρου ποδοσφαιριστή και το... δάσος πίσω από το «δέντρο» των γκολ του.

Δεν είναι ένας απλός φορ περιοχής

Αν και είναι δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα (με ένα λιγότερο από τον Σολ), ο Ζάιρο δεν είναι ο απλός φορ περιοχής που εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Όπως θα διακρίνεται και στο heatmap, ο Βραζιλιάνος φορ κινείται έντονα και εκτός της περιοχής, τόσο προς τις πλευρές όσο και προς τον χώρο του 10αριού.

Παράλληλα το ποσοστό του στις πάσες είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς έχει 74% σωστές και μ.ο. 20 πάσες ανά παιχνίδι. Δείγμα του πόσο συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού για το κλαμπ του. Έτσι εξηγούνται και οι τέσσερις ασίστ που μετράει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

οσφπ
Το heatmap του Ζάιρο

Ας τις δούμε και αναλυτικά μέσα από τα 12 παιχνίδια:

Πάφος - Οθέλος 3-0: 14/24
Εθνικός Άχνας - Πάφος 1-4: 13/15
Πάφος - Ανόρθωση 1-0: 16/17
Απόλλων Λεμεσού - Πάφος 0-3: 12/16
Πάφος - Ομόνοια 0-2: 18/24
Πάφος - ΑΕΚ Λάρνακας 0-0: 18/23
ΑΕΚ Ζακακίου - Πάφος 1-4: 21/27
ΑΠΟΕΛ - Πάφος 1-0: 12/13
Πάφος - Δόξα 4-0: 7/9
Άρης Λεμεσού - Πάφος 1-1: 8/16
Πάφος - ΑΕΛ Λεμεσού 3-1: 15/21
Πάφος - Καρμιώτισσα 3-0: 12/19

ελλάδα
Οι πάσες του Ζάιρο στο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕ Ζακακίου

Ουκ ολίγες φορές, όπως αποδεικνύει το παρακάτω γράφημα, ο Ζάιρο έχει βρεθεί να είναι εκείνος που θα μεταβιβάσει στους συμπαίκτες του στο τρίτο μισό του γηπέδου ή μέσα στο «κουτί», ενώ τον βλέπουμε να παίρνει και αρκετές φορές την μπάλα μακριά από την περιοχή.

Το αποκορύφωμα στα παραπάνω στατιστικά είναι το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ Λάρνακας, όπου είχε 6/6 πάσες στο τρίτο μισό και 4/4 μέσα στην αντίπαλη περιοχή (!).

ελλάδα
Οι κάθετες προς την περιοχή κόντρα στην ΑΕ Ζακακίου

Μόνιμη απειλή για την αντίπαλη εστία

Βραζιλία και ντρίμπλα, πηγαίνουν (σχεδόν) πάντα μαζί. Έτσι και ο Ζάιρο, αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για την αντίπαλη άμυνα καθώς συνολικά έχει 4,5 ντρίμπλες ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας στο 34,5%, όμως το κυριότερο... όπλο του είναι οι προσπάθειες που παίρνει προς την αντίπαλη εστία.

Αν και έχει τρεις τελικές ανά παιχνίδι, η ευστοχία του προς την εστία είναι στο 42% ενώ είναι άξιο αναφοράς ότι έχει συνολικά 31 σουτ σε 12 παιχνίδια και από αυτά, τα 9 έχουν καταλήξει στα αντίπαλα δίχτυα (30% περίπου).

ελλάδα
Τα 31 σουτ του Ζάιρο μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις τελικές του...

Πάφος - Οθέλος 3-0: 1/5 (1 γκολ)
Εθνικός Άχνας - Πάφος 1-4: 4/4 (2 γκολ)
Πάφος - Ανόρθωση 1-0: 0/2
Απόλλων Λεμεσού - Πάφος 0-3: 3/4 (2 γκολ)
Πάφος - Ομόνοια 0-2: 0/3
Πάφος - ΑΕΚ Λάρνας 0-0: 0/1
ΑΕΚ Ζακακίου - Πάφος 1-4: 1/2 (1 γκολ)
ΑΠΟΕΛ - Πάφος 1-0: -
Πάφος - Δόξα 4-0: 1/3 (1 γκολ)
Άρης Λεμεσού - Πάφος 1-1: 0/1
Πάφος - ΑΕΛ Λεμεσού 3-1: 2/4 (1 γκολ)
Πάφος - Καρμιώτισσα 3-0: 1/2 (1 γκολ)

ελλάδα
Οι προωθημένες πάσες κόντρα στην ΑΕΚ Λάρνακας

Από εκεί και πέρα δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στα shot assists. Πρόκειται για τις τελικές πάσες που έχει δώσει, οι οποίες εξελίχθηκαν σε τελική προσπάθεια από τους συμπαίκτες του αλλά χωρίς να βρουν δίχτυα. Σε αυτά τα 12 ματς λοιπόν, ο Ζάιρο έχει δώσει 18 (!) τέτοιες πάσες, οι οποίες δεν μετατράπηκαν σε τέρμα, παρότι υπήρχαν μεγάλες προϋποθέσεις για να συμβεί.

Σε κάθε παιχνίδι έχει τουλάχιστον μία τέτοια πάσα, με αποκορύφωμα το ματς κόντρα στον Εθνικό Άχνας (είχε τρεις) αλλά και εξαίρεση το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ όπου δεν είχε καμία.

Ένας πραγματικός... killer

Και πάμε στην... ουσία ενός φορ. Δεν είναι άλλη από το γκολ. Αυτό του δίνει και «ζωή» όπως είχε αναφέρει στο Gazzetta ο Νίκος Βέργος του Ατρομήτου. Ο Ζάιρο είναι μία περίπτωση που γεμίζει με γκολ τις αντίπαλες εστίες και αυτό φαίνεται από τους εξαιρετικούς αριθμούς του.

Συνολικά έχει κάνει τελική στην εστία 13 φορές στα 12 παιχνίδια του πρωταθλήματος και έχει βρει δίχτυα τις 9 από αυτές. Δηλαδή έχει ένα ποσοστό κοντά στο 70% (!) ενώ μ.ο. ανά παιχνίδι σκοράρει 0,8 τέρματα. Από την άλλη, ο αρχηγός της Πάφου τρέχει και ένα ιδιαίτερο ρεκόρ.

Όταν σκοράρει, η Πάφος νικάει. Δεν είναι σύνθημα αλλά η πραγματικότητα. Έχει σκοράρει σε επτά παιχνίδια, όπου η ομάδα του πήρε ισάριθμες νίκες (!), ενώ σε όσα δεν βρήκε δίχτυα, η Πάφος έχει δύο ισοπαλίες και δύο ηττές ενώ μόνο κόντρα στην Ανόρθωση, κέρδισε χωρίς τέρμα του Βραζιλιάνου φορ.

@Photo credits: Wyscout, sportimages.com.cy
 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA Τελευταία Νέα