ΑΠΟΕΛ: Όταν η «αρμάδα» του Γιοβάνοβιτς τρέλανε την Ευρώπη (vid)

ΑΠΟΕΛ: Όταν η «αρμάδα» του Γιοβάνοβιτς τρέλανε την Ευρώπη (vid)

apoel jovanovic
Ήταν καλοκαίρι το 2011 όταν ο ΑΠΟΕΛ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκινούσε την προσπάθεια να φτάσει για δεύτερη φορά στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά το σύνολο του Σέρβου τεχνικού έκανε την Ευρώπη να παραμιλά, με μια πορεία όνειρο!

Ήταν καλοκαίρι του 2011, όταν ο ΑΠΟΕΛ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκινούσε άλλη μια προσπάθεια για να φτάσει στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Το έργο του μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς θα έπρεπε να περάσει τρεις γύρους για να πετύχει τον στόχο του. Τελικά, όχι απλά τα κατάφερε, αλλά έφτασε σε σημείο να γράψει μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου: να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, ούσα η πρώτη ομάδα από την Κύπρο που κατορθώνει κάτι τέτοιο. Ο Σέρβος τεχνικός, παρουσίασε ένα σύνολο με υποδειγματική αμυντική λειτουργία, η οποία ωστόσο, όποτε έβρισκε ευκαιρίες σε αντεπιθέσεις «πλήγωνε» τον αντίπαλό της! Πάμε να θυμηθούμε αυτή την αξιομνημόνευτη πορεία, η οποία δύσκολα θα ξεχαστεί όσα χρόνια και αν περάσουν.

Η πορεία στα προκριματικά

Στη «σκληρή» καλοκαιρινή μάχη των προκριματικών, πρώτος αντίπαλος στο δεύτερο προκριματικό ήταν η αλβανική Σκεντερμπέου, η οποία δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, καθώς με συνολικό σκορ 6-0 (4-0 εκτός και 2-0 εντός έδρας) εξασφάλισε τη συμμετοχή στον επόμενο γύρο.

Εκεί άγχωσε τους φίλους του, καθώς στον πρώτο αγώνα έμεινε στο 0-0 στην Κύπρο κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, παρά το γεγονός ότι ήταν ανώτερος από τους Σλοβάκους. Στη ρεβάνς εκτός, δεν επηρεάστηκε από την καυτή ατμόσφαιρα και με εξαιρετική εμφάνιση, πήρε ένα τεράστιο διπλό με 2-0 με τα γκολ του Αλμέιδα στο 58’ και του Μαντούκα στις καθυστερήσεις.

Πλέον, απέμενε ένας αντίπαλος για να επιτευχθεί ένα σπουδαίος στόχος: η πολωνική Βίσλα Κρακοβίας. Μετά από την ήττα 0-1 στην Πολωνία, η ομάδα της Λευκωσίας ήταν αναγκασμένη να ψάξει τη μεγάλη ανατροπή στο ΓΣΠ, έχοντας και το άγχος να μη δεχθεί γκολ, καθώς τότε ήταν σε πλήρη ισχύ ο κανόνας του εκτός τέρματος. Τελικά, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε το γκολ «μαχαιριά» στο 71’, με το οποίο οι Πολωνοί μείωσαν το σκορ σε 2-1 (ο ΑΠΟΕΛ είχε προηγηθεί 2-0 με το αυτογκόλ του τερματοφύλακα της Βίσλα και τον Αΐλτον στο 54’), πίεσε και «λυτρώθηκε» στο 87’ με το γκολ του Αΐλτον. Όπως ήταν φυσικά, μετά το σφύριγμα της λήξης επικράτησε το αδιαχώρητο, καθώς ο ΑΠΟΕΛ βρισκόταν ανάμεσα στις 32 ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Πρωτιά σε όμιλο «φωτιά» με Ζενίτ, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Πόρτο

Όταν η κληρωτίδα έβγαζε στον ΑΠΟΕΛ τους αντιπάλους Ζενίτ, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Πόρτο ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του δεν θα έδινε τύχη στην «αρμάδα» του Γιοβάνοβιτς για πρόκριση στην επόμενη φάση, πόσο μάλλον για πρώτη θέση. Ωστόσο, οι φετινοί πρωτοπόροι του πρωταθλήματος CYTA είχαν άλλη άποψη και έδειξαν από νωρίς ότι δεν φοβούνται τους αντιπάλους τους και θα διεκδικήσουν τη νίκη σε όλα τα ματς.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, καθώς με ανατροπή επιβλήθηκε 2-1 της Ζενίτ, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη στην ιστορία του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε δυο λεπτά έστειλε τους οπαδούς του στα ουράνια, καθώς ο Μαντούκα στο 73’ και ο Αΐλτον στο 75’ έκαναν το 2-1, στέλνοντας τους Ρώσους στο «καναβάτσο».

Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί καθώς τη δεύτερη αγωνιστική στάθηκε «όρθιος» στην Ουκρανία, παίρνοντας το 1-1 με τη Σαχτάρ, ενώ ακολούθησε άλλη μια παλικαρίσια ισοπαλία με το ίδιο σκορ στο «Ντραγκάο».

Έχοντας φτάσει στην 4η αγωνιστική, θα πίστευε κανείς ότι θα ερχόταν η… «στραβή» καθώς οι αντίπαλοι του ήταν - θεωρητικά πάντα- ανώτεροι ποιοτικά! Αμ δε! Νέα τεράστια επιτυχία κόντρα στην Πόρτο, με το ίδιο σκορ (2-1) όπως και με Ζενίτ. Ο Αΐλτον με φοβερή ατομική προσπάθεια ανάγκασε τον Μαγκάλα να τον ανατρέψει, με τον ίδιο να εκτελεί εύστοχα για το 1-0. Μπορεί ο συμπατριώτης του Χουλκ να ισοφάρισε με τον ίδιο τρόπο, αλλά ο Μαντούκα μετά από υποδειγματική αντεπίθεση και πάσα του Χαραλαμπίδη, διαμόρφωσε το τελικό σκορ, με τον ΑΠΟΕΛ να φτάνει πλέον στους 8 βαθμούς!

Την 5η αγωνιστική, με την ισοπαλία στην παγωμένη Αγιά Πετρούπολη κόντρα στη Ζενίτ (0-0) έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση στους «16»! Την τελευταία αγωνιστική έχασε από τη Σαχτάρ 0-2, αλλά πήρε την πρώτη θέση λόγω του ισόπαλου αποτελέσματος μεταξύ Πόρτο και Ζενίτ και έτσι το πρώτο «θαύμα» ολοκληρώθηκε!

Η Λυών και το νέο… «έπος»!

Έχοντας βγει πρώτος σε έναν τόσο απαιτητικό όμιλο, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ουράνια, αλλά η αντίπαλος Λυών φάνταζε το απόλυτο φαβορί. Ωστόσο, ο ΑΠΟΕΛ και πάλι…το «χαβά» του. Παρά την ήττα με 1-0 στο «Ζερλάν», η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έδειξε στη ρεβάνς στο «ΓΣΠ» ότι η πορεία της στον όμιλο δεν ήταν τυχαία. Το γκολ του Μαντούκα ήταν αρκετό για να στείλει τις δυο ομάδες στην παράταση και έπειτα στα πέναλτι. Εκεί με ήρωα τον Χιώτη, ο οποίος έκανε δυο αποκρούσεις στα πέναλτι των Λακαζέτ και Μπάστος, επικράτησε 4-3, πέτυχε κάτι ονειρικό, κάτι απίστευτο: να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης!

«Το καλύτερο δώρο: η κλήρωση με Ρεάλ»

Φυσικά, στην επόμενη φάση τα πράγματα ήταν λογικό να δυσκολέψουν… επικίνδυνα! Αντίπαλος, η «διαστημική» Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο και με συνολικό σκορ 8-2 προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στην Κύπρο, η εστία του Διονύση Χιώτη έμεινε απαραβίαστη για 73' λεπτά, αλλά έπειτα μίλησε η κλάση των παικτών της Ρεάλ, με τον Μπενζεμά να βρίσκει δίχτυα στο 74' και στο 90', ενώ ενδιάμεσα το 0-2 είχε κάνει ο Κακά στο 82'. Όπως ήταν φυσικό, η ρεβάνς στο «Μπερναμπέου» ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τη Ρεάλ να επιβάλει την κυριαρχία της και να επικρατεί με το εντυπωσιακό 5-2.

Για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πάντως, παρά την ήττα με 0-3 στο πρώτο αγώνα στο «ΓΣΠ» η κλήρωση με το συγκεκριμένο αντίπαλο, όπως δήλωσε μετά το τέλος του πρώτου αγώνα, ήταν το «καλύτερο δώρο, καθώς αντιμετωπίσαμε μια από τις καλύτερες ομάδες αυτή τη στιγμή στον κόσμο». Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Σέρβου τεχνικού, εμείς αναρωτιόμαστε...

Όσες δεκαετίες και αν περάσουν, δεν θα υπάρχει φίλαθλος του ΑΠΟΕΛ που έζησε εκείνη την πορεία, που να μην μνημονεύει εκείνον τον ανεπανάληπτο «άθλο», ο οποίος έκανε όλους τους φιλάθλους από την Κύπρο και όχι μόνο να «ανατριχιάσουν»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ Τελευταία Νέα