Με Βλάχοβιτς, η Γιουβέντους χτυπάει… Champions League!
Η ιστοσελίδα Transfermarkt είναι, με διαφορά κατά την ταπεινή μου άποψη, η πιο ακριβής στην προσέγγιση της εμπορικής αξίας των ποδοσφαιριστών στην σύγχρονη αγορά, με βάση την ηλικία, τις προοπτικές και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν σε μια ομάδα με τις αρετές και την προσωπικότητά τους.
Στους Most Valuable Players Κ21 (Οι πιο πολύτιμοι παίκτες 21 ετών και κάτω), ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, τον οποίο… ορέγεται η μισή Ευρώπη (και βάλε), κοστολογείται στα 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι πρώτος στην σχετική λίστα.
Το θηρίο - εκτελεστή της Μπορούσια Ντόρτμουντ και της Νορβηγίας ακολουθεί ο Βινίσιους Ζούνιορ, ο οποίος δούλεψε πολύ σκληρά για να βελτιώσει τα τελειώματα του και, μαζί με την παλιά «χρυσή» καραβάνα ονόματι Καρίμ Μπενζεμά, είναι ο έτερος MVP της φετινής Ρεάλ Μαδρίτης. Εμπορική αξία του Βραζιλιάνου «δαίμονα»; Εκατό εκατομμύρια ευρώ.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν, με 85 εκατομμύρια ευρώ έκαστος, οι δύο πιο ελπιδοφόροι Άγγλοι άνω των 18 και κάτω των 21 (ο χαρισματικός Τζουντ Μπέλινγχαμ ενηλικιώθηκε μόλις τον Ιούνιο), οι οποίοι κοσμούν τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ και υπόσχονται πολλά, πάρα πολλά: Φιλ Φόντεν (Σίτι) και Τζέιντον Σάντσο (Γιουνάιτεντ).
Από εκεί και πέρα, τα μέλη της πρώτης δεκάδας χωρίζονται με λίγα εκατομμύρια ευρώ ο ένας από τον άλλο: Πέδρι (Μπαρτσελόνα, 80), Μπέλινγχαμ (Μπορούσια Ντόρτμουντ, 75), Φλόριαν Βιρτς - Αλφόνσο Ντέιβις (Μπάγερ Λεβερκούζεν - Μπάγερν Μονάχου, 70 έκαστος).
Οι δύο τελευταίοι έχουν και τρίτο στην παρέα. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς κοστολογείται και αυτός με 70 εκατομμύρια ευρώ από τους ειδικούς (χωρίς εισαγωγικά) της Transfermarkt, οι οποίοι επί της ουσίας έπεσαν εντελώς μέσα και στο ποσό που θα δώσει η Γιουβέντους στην Φιορεντίνα για τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Έναν σέντερ φορ που μπορεί, εφόσον ανταποκριθεί στις προσδοκίες, να αλλάξει τις ισορροπίες στη τωρινή, αλλά και στην… επόμενη Γηραιά Κυρία.
Στα 21 του χρόνια και έχοντας ήδη δοκιμαστεί στην Serie A με την φανέλα των Βιόλα, o ψηλόσωμος Σέρβος (1.90) έχει όλο το πακέτο: Είναι νέος και διψασμένος για να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο, εξαιρετικά ταλαντούχος, διαθέτει φονικό ένστικτο μέσα στην περιοχή, πολύ καλά χτυπήματα, την κατάλληλη επιτάχυνση και δεν πέφτει με… τίποτα.
Με την απόκτησή του, η Γιουβέντους κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το πώς κινούνταν τα τελευταία χρόνια σε ό, τι έχει να κάνει με τον γκολτζή της. Το 2018, τα έδωσε όλα (117 εκατομμύρια ευρώ) για τον 33χρονο τότε Κριστιάνο Ρονάλντο, ποντάροντας στην αύρα και το winning mentality του Πορτογάλου για να φτάσει στο πολυπόθητο Champions League. Μάταια…
Στη συνέχεια, βρέθηκε μια ανάσα από τον επίσης 33χρονο τότε Λουίς Σουάρες, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ταξιδέψει στην Ιταλία για να περάσει (με… ύποπτη βοήθεια μάλιστα) τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να πάρει το ιταλικό διαβατήριο και να μην καταλαμβάνει θέση ξένου.
Και τώρα, θα δώσει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ (είπαμε, το Transfermarkt έπεσε… διάνα) για έναν ποδοσφαιριστή στον οποίο μπορεί να στηριχθεί επιθετικά για μια δεκαετία και βάλε, εφόσον ο Βλάχοβιτς ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε με τις εμφανίσεις του στην Φλωρεντία και την εθνική ομάδα της Σερβίας, η οποία απέκλεισε την Πορτογαλία και έχει κλείσει ήδη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Με την απόκτησή του, η Γιούβε προσθέτει και πάλι μια λύση - εγγύηση στο σκοράρισμα και δικαιούται να πιστεύει ότι στο τέλος της σεζόν θα έχει πάρει το πρώτο… μπόνους από αυτή την επένδυση, με την εξασφάλιση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα της Serie A, ώστε να δώσει το παρών στο Champions League και της επόμενης περιόδου. Αν, βεβαίως, δεν προχωρήσει στο μεταξύ η ιδέα της European Super League, την οποία εξακολουθεί να στηρίζει ο σύλλογος του Τορίνο, μαζί με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Σε αυτό το πρώτο μπόνους, άλλωστε, αναφέρεται πρωτίστως ο τίτλος «Με Βλάχοβιτς, η Γιουβέντους χτυπάει… Champions League!». Ότι, με αυτόν τον παίκτη στην γραμμή κρούσης, η Γιούβε κάνει από τώρα μεγάλο βήμα τετράδας, αφού άλλωστε η Μίλαν με τη Νάπολι έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, ενώ και η Αταλάντα θα έχει… θεματάκια, ειδικά αν ο Γιόζιπ Ίλιτσιτς δεν επιστρέψει από την μάχη του με την κατάθλιψη και ο Ρόμπιν Γκόσενς υπογράψει στην Ίντερ ή τη Νιουκάστλ.
Με αυτή την μεταγραφή, όμως, η Γιούβε με πείθει ότι μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αρκεί να μην μείνει σε αυτή την κίνηση. Οφείλει τώρα να ανανεώσει το συμβόλαιο του Πάουλο Ντιμπάλα (ήδη ακούγεται πολύ έντονα η Ίντερ για τον Αργεντινό) και να ελπίζει ότι ο τρομερά άτυχος Φεντερίκο Κιέζα θα επιστρέψει από τον σοβαρότατο τραυματισμό του σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Γιατί, μην μου πείτε ότι υπάρχουν πολλές ομάδες στην Ευρώπη που θα διαθέτουν επιθετική τριάδα με το ταλέντο της DVC: (D)Ντιμπάλα - (V)Βλάχοβιτς - (C)Κιέζα. Από εκεί και πέρα, οι Μπιανκονέρι χρήζουν ρετουσαρίσματος σε άμυνα και μεσαία γραμμή ώστε, με οδηγό έναν αποδεδειγμένα ικανότατο προπονητή όπως ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, να ελπίζουν βάσιμα στο να φτάσουν ξανά σε τελικό.
Με τον Μαξ στην άκρη του πάγκου, το έκαναν το 2015 και το 2017, αλλά… έφαγαν τα μούτρα τους κόντρα σε Μπάρτσα και Ρεάλ αντίστοιχα, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικούς χαμένους τελικούς και… επτά συνολικά (αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης)!
Ποιος ξέρει, ίσως με απαρχή την απόκτηση του Βλάχοβιτς να ανατείλει μια διαφορετική, εκ νέου λαμπρή εποχή για την Γηραιά Κυρία, η οποία θα έχει κατάληξη την πολυπόθητη κούπα με τα μεγάλα αυτιά…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.