Wyscout Analysis: Ο κομβικός Οσιμέν και η ναπολιτάνικη... τρύπα που δύσκολα γεμίζει

Wyscout Analysis: Ο κομβικός Οσιμέν και η ναπολιτάνικη... τρύπα που δύσκολα γεμίζει

Ιάσονας Θεριός
wyscout_template_napoli

bet365

Ο Βίκτορ Οσιμέν τέθηκε ξανά νοκ-άουτ και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει την κομβική απουσία ενός ασυναγώνιστου φορ σε μια Νάπολι που ψάχνει ακόμα τα πατήματά της.

Οι μύες του τον απογοήτευσαν ξανά και μαζί δεκάδες χιλιάδες Ναπολιτάνους που θα χρειαστεί να δουν την αιχμή του δόρατος της ομάδας τους και πάλι ορφανή. Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νάπολι, που στη μετάβασή της με τον Ρούντι Γκαρσιά στον πάγκο έχει συνειδητοποιήσει πως ο πρωταθλητισμός δεν είναι... απλή υπόθεση, ο Βίκτορ Οσιμέν τέθηκε νοκ-άουτ με πρόβλημα στον δικέφαλο και θα απουσιάσει για τουλάχιστον έναν μήνα. Και χωρίς αυτόν οι Παρτενοπέι είναι πολύ απλά μια ολότελα διαφορετική ομάδα. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, επιχειρεί να αναδείξει τον κομβικό ρόλο του ασυναγώνιστου Νιγηριανού φορ στη Νάπολι.

Ο Οσιμέν που το... έπιασε από εκεί που το άφησε και το κακό timing

Είναι μια ταμπέλα που κάθε ελίτ παίκτης καλείται κάποια στιγμή στην καριέρα του - ειδικά όταν αυτή απογειώνεται - να... πετάξει από πάνω του. Αυτή του «one season wonder» ή αλλιώς του... θαύματος της μια σεζόν. Ο Οσιμέν οδήγησε την περασμένη σεζόν τη Νάπολι σε ένα λυτρωτικό πρωτάθλημα, ξεδιπλώνοντας στο χορτάρι κάθε στοιχείο του μοναδικού και... τρομακτικού πακέτου του. Άκουσε τα ίδια ο Σαλάχ, ο Χάαλαντ, πώς να γλίτωνε ο Νιγηριανός; Μόνο που ήδη φέτος, ακόμα και σε αυτή τη διαφορετική Νάπολι, έχει φροντίσει να κλείσει τα αυτιά του και να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, αυτόν που χάραξε πέρυσι με εντυπωσιακό τρόπο.

Όπως και τη σεζόν 2022/23, έτσι και φέτος, ο Οσιμέν είναι με απλά λόγια ο καλύτερος επιθετικός της Serie A. Ο παίκτης-σημείο αναφοράς στον Νο.1 τρόπο αξιολόγησης των επιθετικών, ειδικά των φορ: στην απειλή τους. Ο Οσιμέν αποδεικνύει πως όσα έκανε πέρυσι δεν ήταν μια «μαγική» παρένθεση, η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας.

Πέρυσι μέτρησε κατά μέσο όρο 0,80 Expected Goals χωρίς πέναλτι ανά 90 λεπτά στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο που μετρά πόσο καλές και ποιοτικές τελικές προσπάθειες βρίσκει, πώς φτάνει σε σουτ που αυξάνουν την πιθανότητα που έχει να βρει δίχτυα. Και το ίδιο κάνει και φέτος, αφού το 0,78xG/90' επί της ουσίας είναι ταυτόσημο με την περυσινή του επίδοση και τον τοποθετεί και σε αυτή τη σεζόν στην κορυφή του πίνακα των πιο απειλητικών επιθετικών του πρωταθλήματος.

Ο Οσιμέν βρίσκεται πάνω και από τον Λαουτάρο Μαρτίνες και οι υπόλοιποι επίσης βλέπουν την πλάτη του. Όπως φαίνεται και από τον χάρτη των τελικών του, εκτελεί από τρομερά καλές θέσεις, κεντρικά μέσα στην περιοχή. Για την ακρίβεια το φετινό είναι το πιο «ώριμο» shotmap του από την άποψη του ότι έχει δοκιμάσει σουτ μόνο υπό πραγματικά καλές συνθήκες, δεν έχει αναλωθεί για παράδειγμα σε «σκοτωμένες» τελικές από μακριά. Και αυτή η ικανότητα είναι που του εξασφαλίζει τη σχετική κορυφή.

Ο χάρτης των τελικών του Οσιμέν - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Οσιμέν - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Εντυπωσιακό είναι πως και τα υπόλοιπα νούμερά του βρίσκονται στα ίδια ύψη σε σχέση με πέρυσι. Είχε 6,76 ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή ανά 90λεπτο πέρυσι, φέτος έχει 6,20. Είχε 4,1 σουτ ανά 90 λεπτά πέρυσι, φέτος έχει 3,9. Ο ορισμός του «το... έπιασε από εκεί που το άφησε».

Και ίσως και για αυτό ο τραυματισμός του έρχεται σε ένα πολύ κακό timing για τη Νάπολι. Γιατί η ομάδα του δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμά του και - φυσιολογικά για αρκετούς λόγους - δεν βρίσκεται στα περυσινά της στάνταρ. Κυρίως όμως στην άμυνα, εκεί όπου δείχνει να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Για αυτό θα ήταν σημαντικό στην επίθεση να ξέρει πως έχει την απόλυτη σταθερά της, την πιο κομβική μονάδα της, διαθέσιμη. Όμως η τύχη της γύρισε την πλάτη και όσο προσπαθεί να λύσει τα ανασταλτικά της ζητήματα θα αναγκαστεί να πειραματιστεί και επιθετικά. Γιατί σαν τον Οσιμέν... δεν έχει.

Προσοχή στο... κενό

Από τη στιγμή που παραπάνω αναφέραμε πως ο Οσιμέν όσον αφορά την απειλητικότητά του είναι ο καλύτερος σέντερ φορ της Serie A, εξυπακούεται πως και εντός των ναπολιτάνικων τειχών δεν θα υπήρχε κάποιος σαν αυτόν. Μόνο που το «Προσοχή στο κενό» αναφορικά με την ποιότητα του Νιγηριανού σε σχέση με τους υπόλοιπους επιθετικούς της ομάδας είναι εξαιρετικά σπουδαίο.

Γιατί όσο καλός κι αν είναι για αναπληρωματικός ο Τζιοβάνι Σιμεόνε , όσο υποσχόμενος κι αν είναι ο νεαρός Ρασπαντόρι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος μπορούν να πλησιάσουν τον Οσιμέν και τις δικές του επιδόσεις. Ο Αργεντινός έχει σαφώς καλύτερη σχέση με την απειλή, το 0,60 φετινό του xG ανά 90 λεπτά το αποδεικνύει αυτό, ενώ ο 23χρονος Ιταλός, που έχει δείξει καλά δείγματα, παραμένει πιο χαμηλά στα Expected Goals, με 0,37xG/90'.

Πέρυσι για παράδειγμα η απουσία του Οσιμέν έγινε ιδιαίτερα αισθητή την άνοιξη, όταν χρειάστηκε να λείψει σε μια κρίσιμη τετράδα αγώνων - συμπεριλαμβανομένων της τεσσάρας από τη Μίλαν και του πρώτου ευρωπαϊκού προημιτελικού πάλι κόντρα στους Ροσονέρι - από τις 28 Μαρτίου έως της 15 Απριλίου.

Σε αυτά τα τέσσερα ματς λοιπόν τα Expected Goals της Νάπολι έκαναν... ελεύθερη πτώση και κατέληξαν στο 1,15 ανά ματς, ενώ ο μέσος όρος της ομάδας πέρυσι φλέρταρε με το 2 (1,95xG/90'). Είναι ένα μικρό δείγμα αλλά η πτώση δεδομένα δεν θα μπορούσε να μη σχετίζεται με την απουσία του Οσιμέν.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο τα νούμερά του, αλλά και ολόκληρη η παρουσία του στο χορτάρι αυτή που τον καθιστά τόσο κομβικό. Είναι ένας παίκτης στον οποίο οι αντίπαλοι κολλάνε σαν μαγνήτες, κι όμως καταφέρνει να τους γκρεμίζει για... πλάκα. Κάποιος που φτιάχνει χώρο για τους υπόλοιπους επιτιθέμενους του και δίνει ελπίδα στα δύσκολα. Αφού για να δημιουργήσει κάτι αρκεί απλά οι συμπαίκτες του να του... πετάξουν την μπάλα.

Κι εκείνος θα βρει τον τρόπο να σπείρει ξανά τον τρόπο στις αντίπαλες άμυνες, όπως κανένας άλλος στη Νάπολι, όπως κανένας άλλος στο πρωτάθλημα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε μια περίοδο που ο Γκαρσιά παίζει σε κάθε ματς το... κεφάλι του, ο Γαλλιθιανός κόουτς - ακόμα και αν είχαν τις... διαφωνίες τους - δεν θα μπορούσε να φανταστεί χειρότερη απουσία. Απουσία που αναμένεται να αποβεί ξανά κομβική, αλλά το τι ακριβώς θα κοστίσει μένει να φανεί.

 

SERIE A Τελευταία Νέα