Wyscout Analysis - Ίντερ: Μπορεί να χάσει αυτό το Scudetto;

Wyscout Analysis - Ίντερ: Μπορεί να χάσει αυτό το Scudetto;

Ιάσονας Θεριός
wyscout_inter

bet365

Μια ομάδα που καλπάζει προς την κορυφή. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει την πρωτοπόρο της Serie A, Ίντερ, και τις εντυπωσιακές επιδόσεις της που υπόσχονται να της χαρίσουν την επιστροφή στα Scudetti.

«Η Ίντερ παίζει με μια αύρα που μόνο ο σπουδαιότερες ιταλικές ομάδες κατέχουν», έγραφε πριν λίγο καιρό στο Athletic ο... Serie A expert, Τζέιμς Χόρνκαστλ. Ήταν μετά από εκείνο το εκκωφαντικό 3-0 μέσα στο «Μαραντόνα», που περισσότερο από ακόμα ένα «διπλό» θύμισε μια τελετή παράδοσης του στέμματος από τη νυν πρωταθλήτρια στη... μελλοντική. Η νερατζούρα παράσταση στη σκιά του Βεζούβιου ήρθε στους ρυθμούς της ιαχής που αποπνέει η ομάδα του Ιντσάγκι καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν: «Αυτό το πρωτάθλημα είναι δικό μας».

Μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Serie A βέβαια, η Γιουβέντους παραμένει σε απόσταση αναπνοής (-2) από τους πρωτοπόρους Μιλανέζους, ωστόσο η πραγματική απόσταση - αυτή του γηπέδου και όχι του βαθμολογικού πίνακα - δείχνει απροσπέλαστη. Όπως αυτή η Ίντερ δείχνει προορισμένη να πανηγυρίσει αυτό το Scudetto, αν φυσικά συνεχίσει στους ίδιους υπερηχητικούς ρυθμούς, αν δεν αυτοκτονήσει κι αφήσει τον τίτλο να της ξεφύγει. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στη μικροσκόπιό του τους εντυπωσιακούς Νερατζούρι που είναι μακράν η καλύτερη ομάδα στην Ιταλία φέτος.

Η διπλή πρωτιά, η βελτίωση και η... σκόνη της Ίντερ

Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε μια κούρσα πρωταθλήματος, ωστόσο τα νούμερα των Νερατζούρι είναι εκεί για να «φωτογραφίσουν» την ανωτερότητά τους στη φετινή Serie A. Μια ανωτερότητα τόσο έκδηλη που αναγκάζει τους αντιπάλους τους να μην μπορούν να κάνουν κάτι άλλο από το να βλέπουν τη... σκόνη τους.

Πολύ απλά γιατί αυτή τη στιγμή, η Ίντερ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος τόσο επιθετικά, όσο και ανασταλτικά. Όχι με βάση τα γκολ που σκοράρει και δέχεται - αυτά πολλές φορές δεν λένε όλη την αλήθεια - αλλά τα «βαθύτερα» στατιστικά της.

Οι Νερατζούρι βρίσκονται στην 1η θέση της κατάταξης με τα Expected Goals αλλά και σε αυτή με τα Expected Goals Against. Όπερ σημαίνει πως είναι η ομάδα που δημιουργεί τις πιο ποιοτικές στιγμές και ταυτόχρονα αυτή στην οποία κάνουν τις λιγότερο καλές ευκαιρίες. Κατά μέσο όρο, η ομάδα του Ιντσάγκι «φτιάχνει» 2,21 xG/90' και δέχεται 0,84xGA/90'. Είναι δηλαδή ταυτόχρονα η πιο απειλητική ομάδα στο πρωτάθλημα και αυτή που απειλείται λιγότερο.

Φυσικά, η Expected Goals Difference της - η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στα xG που δημιουργεί και της δημιουργούν - είναι η καλύτερη στη Serie A (1,37xGD/90'), σε μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση. Αυτός ο αριθμός είναι δηλωτικός της κυριαρχίας μιας ομάδας και οι Νερατζούρι βρίσκονται στον... Θεό όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γιουβέντους, η οποία τους καταδιώκει βρίσκεται στο 0,85xGD/90' (1,76xG και 0,91xGA), μια πολύ σημαντική διαφορά που φανερώνει και την πραγματική απόσταση των δυο τους στο χορτάρι. Αντίστοιχα χαμηλά σε σχέση με την πρωτοπόρο βρίσκονται και η Μίλαν (0,16xGD/90') και η Νάπολι (0,67xGD/90').

Αυτή η διπλή πρωτιά δε, γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή αν αναλογιστούμε από πού ξεκίνησε η Ίντερ, αν δούμε δηλαδή τις περυσινές σχετικές επιδόσεις της. Πέρυσι, τα xG της βρίσκονταν στο 1,87 και τα xGAgainst στο 1,11. Η ομάδα του Ιντσάγκι χρειάστηκε να... εκτοξευτεί για να φτάσει στα φετινά της νούμερα και να βελτιωθεί τόσο επιθετικά όσο και ανασταλτικά. Και κάπως έτσι, κατέληξε να μη... βλέπει κανέναν στην πραγματικότητα και να καλπάζει προς τον τίτλο.

Οι πολύτιμοι Λαουτάρο Μαρτίνες και Τουράμ

Είναι πολλοί οι πρωταγωνιστές της Ίντερ. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον φοβερό Μπαρέλα, τον Ντιμάρκο ή τους Τσαλχάνογλου και Μκχιταριάν. Μα - ειδικά μεσοεπιθετικά - αν κάποιοι μπορούν να ισχυρίζονται πως έχουν πάρει από το χεράκι την ομάδα σε αυτή τη φοβερή πορεία, αυτοί είναι δίχως αμφιβολία ο Λαουτάρο Μαρτίνες και ο Μάρκους Τουράμ.

Ο Αργεντινός, με το περιβραχιόνιο στο χέρι πλέον, δείχνει να είναι απλά η καλύτερη, η πιο ώριμη και φονική έκδοση του εαυτού του και στο πρόσωπο του Γάλλου έχει βρει τον ιδανικό παρτενέρ. Οι κινήσεις τους στον χώρο, η χημεία που ανέπτυξαν πολύ γρήγορα έχουν ταλαιπωρήσει αφάνταστα τις αντίπαλες άμυνες.

Αθροιστικά βρίσκονται πίσω από 32 γκολ της ομάδας τους και με λίγο περισσότερο... σκάψιμο μπορούμε να δούμε πως αυτή τη στιγμή αποτελούν το καλύτερο επιθετικό ντούο στην Ιταλία.

Κι αυτό διότι οι δυο τους καταλαμβάνουν την 1η (Μαρτίνες) και τη 2η (Τουράμ) θέση της κατάξης με τα περισσότερα Expected Goals και Expected Assists συνδυαστικά. Ο Λαουτάρο βρίσκεται στο 10,74 xG + xA και ο Τουράμ σε απόσταση αναπνοής στο 10,63. Νούμερα που φανερώνουν πως και απειλούν με τρομερή συνέπεια την αντίπαλη εστία αλλά και δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους.

Και όταν δεν έχεις ένα αλλά δύο τέτοια επιθετικά «όπλα» πολυτελείας στη φαρέτρα σου, συνήθως τα πράγματα απλοποιούνται. Ειδικά όταν μιλάμε για μια τόσο καλοκουρδισμένη γενικότερα ομάδα σαν την Ίντερ.

Μια ομάδα που με τα όσα έχει αποτυπώσει στο χορτάρι σε αυτόν τον πρώτο γύρο δείχνει προορισμένη να επιστρέψει στην κορυφή. Εντυπωσιακά και ταυτόχρονα καλή σε επίθεση και άμυνα, με ένα σωρό ποιοτικότατες μονάδες, σαν τους μπροστάρηδές της στην αιχμή του δόρατος. Η Ίντερ δεν... βλέπει κανέναν στη Serie A κι αν μείνει μακριά από... αυτοκτονίες, αν η τύχη δεν της γυρίσει την πλάτη, το Scudetto την περιμένει.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

SERIE A Τελευταία Νέα