Η ιστορία του Γκροθ επιβεβαιώνει πως «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»

Η ιστορία του Γκροθ επιβεβαιώνει πως «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»

bet365

Ο Νταβίντ Γκροθ του Λεβαδειακού τα είχε σχεδόν όλα στα 18 του, προς στιγμήν όμως βρέθηκε στα… αζήτητα ωστόσο έδειξε πως ξέρει να «μάχεται». Η «κακιά» στιγμή του 2008 και η μεγάλη επιρροή που άσκησε πάνω του η νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του 1999. Λάτρης των τατουάζ με πάνω από 20, ιδιαίτερα φιλόζωος και παράλληλα λανσάρει τη δική του εταιρεία ρούχων.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις άτρωτος, πόσο δε εάν βρίσκεσαι σε νεαρή ηλικία και αποκτήσεις ξαφνικά χρήματα και φήμη, στοιχεία που ενδέχεται να σε παρασύρουν στην ψευδαίσθηση πως ο κόσμος όλος είναι δικός σου.

Ας μην βιαστούμε όμως να κατηγορήσουμε όποιον 18άρη ή 20άρη πλημμυριστεί από ανάλογα συναισθήματα, αφού μόνο ως εύκολα διαχειρίσιμα δεν είναι. Ομως αξίζει να σταθούμε σε περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ, είδαν τον κόσμο τους να... καταρρέει από ένα ή και περισσότερα λάθη που πάντως οφείλονταν στην παρόρμηση της εφηβείας, ωστόσο κατάφεραν να σταθούν όρθιοι, πάλεψαν και βγήκαν «νικητές».

Ενας εξ’ αυτών φαίνεται πως είναι ο Νταβίντ Γκροθ, που μας συστήθηκε το τελευταίο διάστημα με τη φανέλα του Λεβαδειακού και ο Ούγγρος πορτιέρε έκανε με το «καλημέρα» δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, στα παιχνίδια με Ατρόμητο και Παναιτωλικό. Οπου σε αμφότερα ήταν ο MVP των Βοιωτών και μάλιστα κόντρα στα «καναρίνια» διατήρησε το μηδέν παθητικό.

Πατέρας του είναι ο παλαίμαχος και δις πρωταθλητής πορτιέρε Ατίλα Γκροθ

Γιος του Ατίλα Γκροθ που τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αγωνίζονταν ως γκολκίπερ στη μεγάλη κατηγορία της χώρας τους και στέφθηκε δις πρωταθλητής, ήταν μάλλον… φυσιολογικό που αποφάσισε να γίνει ποδοσφαιριστής και επίσης τερματοφύλακας, κάτι που σήμαινε πως το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Η νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 τον έκανε να αισθάνεται ποδοσφαιρικά «Αγγλος»

Ξεκίνησε από την Βάσας, εκ των ομάδων που έπαιξε ο πατέρας του, ακολούθησε η Φερεντσβάρος, αλλά πιο πριν, σε ηλικία μόλις 10 ετών, συνέβη κάτι που άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία του γύρω από την μπάλα.

Το πρώτο μεγάλο ματς που παρακολούθησε ήταν ο τελικός του Champions League της σεζόν 1998/99 όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον «γύρισε» στις καθυστερήσεις κόντρα την Μπάγερν Μονάχου από 0-1 σε 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο. Μαγεμένος από το club που έφερε τη «σφραγίδα» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον λάτρεψε το αγγλικό και ευρύτερα το βρετανικό στυλ και έβαλε σκοπό της ζωής του να παίξει στο νησί.

Κράτησε το «μηδέν» απέναντι στον Μέσι και τον Ανρί

Επειδή το «είχε» σταδιακά ανέβαινε τις «κλίμακες» στην Ουγγαρία και το 2006, πριν καν γίνει 17, έφτασε για εκείνον η μεγάλη στιγμή. Μπήκε στο αεροπλάνο και έφτασε στο Εδιμβούργο για λογαριασμό της Χιμπέρνιαν που ήθελε να «επενδύσει» πάνω του.

Παρότι ουσιαστικά παιδί, το 2007 υπολογίζονταν στην τριάδα των πορτιέρε της, ύστερα από μερικούς μήνες στην U20, ενώ είχε την ευκαιρία να παίξει και κάποια φιλικά όπως εκείνο με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα των Μέσι και Ανρί, όπου κράτησε για «παράσημο» ότι στα 10 λεπτά που ήταν στο γήπεδο διατήρησε το «μηδέν», στην ήττα της ομάδας του με 6-0.

Τον Δεκέμβριο του 2008 συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος και όλα άλλαξαν

Η ουσία πάντως ήταν πως είχε όλο το μέλλον μπροστά του και τον Αύγουστο του 2008 ντεμπουτάρισε σε επαγγελματικό επίπεδο σε μία αναμέτρηση για το Λιγκ Καπ της Σκωτίας. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους όμως συνέβη το «κακό».

Ο Γκροθ συνελήφθη τότε να οδηγεί μεθυσμένος και πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο, ενώ παράλληλα του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για δύο έτη. Ηταν «σκάρτα» 18 και βρέθηκε στο «στόχαστρο» του «σκληρού» βρετανικού Τύπου, ενώ παρότι ζήτησε δημόσια συγνώμη για την πράξη του φάνηκε πως δεν είχε πια μέλλον στη Χιμπέρνιαν που τον έστειλε τις «ρεζέρβες». «Ημουν 18 ετών, είχα επαγγελματικό συμβόλαιο και οδηγούσα ένα καλό αμάξι. Νόμιζα πως μου ανήκε ο κόσμος. Πήγα σε ένα πάρτι και ήπια σαμπάνια. Δεν έπινα συχνά. Κοιτάξτε, εκείνα τα χρόνια δεν ήταν τόσο διαδεδομένα τα social media ώστε να επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, να μας συμβουλεύουν και ήμουν ένα παιδί 18 ετών, μόνο σε μία ξένη χώρα», θα πει χρόνια αργότερα για ότι συνέβη τότε.

Από δοκιμή σε δοκιμή έγινε ο «ήρωας» της Μάνσφιλντ

Αυτόματα η καριέρα του άρχισε να παίρνει την κατιούσα, αφού τα όσα συνέβησαν παραπάνω θα τον «κυνηγούσαν» για καιρό. Λίγο αργότερα έμεινε ελεύθερος, δοκίμασε την τύχη του σε ορισμένες αγγλικές ομάδες μικρότερων κατηγοριών όπου δοκιμάζονταν, ενώ παράλληλα Φερεντσβάρος και Ντέμπρεστεν επεδίωξαν να τον «επαναπατρίσουν». Εκείνος όμως διατηρούσε ακόμη το όνειρο να παίξει στην Αγγλία και τελικά το 2010 υπέγραψε στη Νοτς Κάουντι της League 2.

Στα «κριάρια» όμως δεν έμεινε πολύ και πήγε δανεικός στη Μάνσφιλντ που ήταν ακόμη πιο χαμηλά, την οποία ωστόσο οδήγησε ως τον τελικό του αντίστοιχου Κυπέλλου των ημιεπαγγελματικών κατηγοριών της Αγγλίας και ήταν ο «ήρωας» του club.

Oμως το deal των δύο ομάδων δεν ήταν ως το φινάλε της σεζόν (2010/11) αλλά για μερικούς μήνες και εξέπνευσε πέντε ημέρες πριν τον τελικό. Παρά το σχετικό αίτημα στην FA (σ.σ. εκεί ομοσπονδία) δεν δόθηκε παράταση και έτσι δεν έπαιξε στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Ντάρλινγκτον, όπου η Μάνσφιλντ ηττήθηκε 1-0. «Ημουν στην αποστολή και είχαμε 40.000 φιλάθλους», λέει ο ίδιος για εκείνο τον αγώνα. Τα τότε δημοσιεύματα αναφέρουν πως γνώρισε την αποθέωση από την εξέδρα και ευρύτερα στο «Field Mill» αγαπήθηκε αρκετά.

Ο επαναπατρισμός και οι τίτλοι με Φερεντσβάρος, Ντέμπρετσεν

Ωστόσο η ιστορία «έγραψε» και ο Γκροθ συνέχισε την περιπλάνησή του στα χαμηλά του βρετανικού football. Ακολούθησε η Γουόλσολ, ύστερα για λίγες εβδομάδες βρέθηκε στη γαλλική Κλερμόντ, ενώ η... χάρη του έφτασε μέχρι και τη γερμανική Μπέρλινερ, της τότε τέταρτης division. Επί της ουσίας στα 26 του έδειχνε να μην είχε πια ιδιαίτερα λαμπρόν μέλλον στο ποδόσφαιρο και ότι θα πετύχει στο ακέραιο ότι ονειρεύονταν όταν ανήλικος μετέβη στη Σκωτία. «Είχα την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, αλλά δεν το εκτιμούσα. Μου πήρε πολύ καιρό ώστε να μάθω από τα λάθη μου», είχε αναφέρει σε ανύποπτη στιγμή για εκείνα τα χρόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες το 2015 γύρισε στην Ουγγαρία και την Τσάκβαρ της δεύτερης κατηγορίας. Πλέον όμως είχε ωριμάσει και ξεδίπλωσε το ταλέντο του. Υστερα από μόλις μία σεζόν στα «αλώνια» βρέθηκε στη Χόνβεντ και ακολούθησαν Φερεντσβάρος, Ντέμπρετσεν με τις οποίες μάλιστα κατέκτησε από ένα πρωτάθλημα. Πια ήταν άλλος άνθρωπος και αυτό αποτυπώνονταν στο γήπεδο.

Οκογενειάρχης με μία πανέμορφη κορούλα

Παράλληλα παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιά του Κλαούντια, που ήταν παίκτρια χάντμπολ και μαζί έχουν μία πανέμορφη κορούλα.

Τις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα ήταν μόνος, αλλά πρόσφατα ήρθαν στη χώρα μας και οι δύο γυναίκες της ζωής του, κάτι δεν έκρυψε πως του δίνει μεγάλη ώθηση. «Τώρα είναι διαφορετικά από όταν πήγα παιδί στο εξωτερικό. Είμαι παντρεμένος και πατέρας. Η Λιβαδειά είναι μία ωραία και ‘ζεστή’ πόλη. Στην ομάδα έχουμε καλούς παίκτες και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο της παραμονής. Αισθάνομαι ήδη καλά εδώ. Για παράδειγμα όταν πρόσφατα πήγα στο Ντέμπρετσεν να βοηθήσω την οικογένειά μου να μαζέψει τα πράγματά της και να έρθει στην Ελλάδα μου είπε ο τεχνικός διευθυντής πως μπορεί να στείλει οδηγό. Αυτό με έκανε να αισθανθώ πολύ άνετα», είπε πρόσφατα και μεταξύ άλλων πρόσφατα σε media της Ουγγαρίας.

Φιλόζωος, λανσάρει πλέον τη δική του εταιρεία ρούχων με το «ξεχωριστό» για εκείνον «99»

Ο Γκροθ λοιπόν σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσε τη ρήση που λέει «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Πέρασε πολλά και στα 34 του χρόνια δύναται να ισχυριστεί πως… βίωσε δύο καριέρες, ενώ στο σήμερα απολαμβάνει ουσιαστικά και τη ζωή.

Ιδιαίτερα φιλόζωος και με τακτικές δωρεές σε ιδρύματα που φιλοξενούν αδέσποτους σκύλους και γάτες, εσχάτως λανσάρει στα social media και δικής του σχεδίασης ρούχα με το logo DG99, τα οποία είναι αθλητικά και μη. To «99» είναι ο αριθμός που έχει στη φανέλα του και παραπέμπει στον τελικό της Βαρκελώνης που πήρε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σταθήκαμε παραπάνω. Ευρύτερα φαίνεται πως είναι τύπος που το… ψάχνει πολύ, δραστήριος και δεν θυμίζει σε τίποτα το παιδί που περίπου 17 ετών έφυγε για πρώτη φορά από την Ουγγαρία.

Λάτρης των τατουάζ, έχει δεκάδες

Οσο για τη μεγάλη του «τρέλα»; Τα τατουάζ. Στο κορμί του έχει «χτυπήσει» πάνω από 20 σε διάφορα σημεία του σώματός του, όπου δεσπόζει ένα λιοντάρι στο στήθος του. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δεκάδες άλλα, ορισμένα με σημαντικές ημερομηνίες στη ζωή του, ποδοσφαιρικές ή και προσωπικές, ενώ ευρύτερα δεν κρύβει πως εκφράζεται με ανάλογο τρόπο.
....

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα