Ολυμπιακός: Τα 2 γκολ σε 69 (!) τελικές στα ντέρμπι λένε πολλά

Ολυμπιακός: Τα 2 γκολ σε 69 (!) τελικές στα ντέρμπι λένε πολλά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta μία ανάλυση του Ολυμπιακού στα φετινά του έξι ντέρμπι ενόψει των οκτώ επόμενων!

Το δεύτερο ντέρμπι του Κυπέλλου με την ΑΕΚ δεν έγινε, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό και γενικά ο Ολυμπιακός έχει συνολικά μπροστά του μίνιμουμ άλλα οκτώ ντέρμπι έως το τέλος της σεζόν. Οπότε είναι ξεκάθαρο, ότι σε αυτά τα παιχνίδια θα κριθούν σχεδόν τα πάντα, άρα έχει σημασία να αναλύσουμε τη συμπεριφορά της ομάδας του Μίτσελ ακριβώς σε αυτά τα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής.

Και τι έχουμε διαπιστώσει στα έξι ντέρμπι του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν: η πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με το ότι στα τρία ντέρμπι ήταν καλός, ενώ στα άλλα τρία δεν ήταν καλός! Κάτι που ασφαλώς δεν είναι ενθαρρυντικό, ούτε ευχάριστο, ούτε μας προϊδεάζει για καλά αποτελέσματα στη συνέχεια. Πολύ απλά, γιατί με το να είσαι καλός στα μισά ντέρμπι και να μην είσαι καλός στα άλλα μισά, δεν πρόκειται να πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Το δε επώδυνο είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε και που έπρεπε να πάρει ούτε στα ντέρμπι στα οποία ήταν πράγματι καλός! Έχασε από τον ΠΑΟΚ 1-2 στο Καραϊσκάκη σε ένα παιχνίδι στο οποίο είχε 15 τελικές, ενώ ο αντίπαλος του μόλις τέσσερις! Στα δε δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό είχε συνολικά 32 τελικές (14 στη Λεωφόρο και 18 στο Καραϊσκάκη) έναντι μόλις 14 του αντιπάλου του (από εφτά στη Λεωφόρο και στο Καραϊσκάκη) κι όμως περιορίστηκε σε δύο ισοπαλίες, 1-1 έξω και 0-0 μέσα. Πραγματικά εντυπωσιακό ότι με κάτι περισσότερο από τις διπλάσιες τελικές (14-32) στα δύο παιχνίδια με τον αιώνιο αντίπαλο έφερε δύο ισοπαλίες! Μαθηματικά κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του απίθανου, επαναλαμβάνω όταν γίνεται σε δύο παιχνίδια μέσα στην ίδια σεζόν.

Το καλό, από την άλλη, είναι ότι ο Ολυμπιακός στα τρία ντέρμπι στα οποία δεν έπαιξε καλά, μπόρεσε και δεν έχασε στα δύο. Έφερε ισοπαλίες 0-0 τόσο στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ με τελικές 8-13, όσο και στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ με τελικές 6-18 (και στις δύο περιπτώσεις οι δικές του τελικές είναι οι πρώτες και των αντιπάλων του οι δεύτερες). Στο μεν πρώτο παιχνίδι η ΑΕΚ είχε σχεδόν τις διπλάσιες τελικές από αυτόν, στο δε δεύτερο ο ΠΑΟΚ είχε τις τριπλάσιες. Το κακό είναι ότι στο άλλο παιχνίδι στο οποίο δεν έπαιξε καλά, όχι απλά έχασε, αλλά συνετρίβη 0-3 από την ΑΕΚ κι έτσι πιθανότατα θα αποκλειστεί από τον τελικό του Κυπέλλου (τα πέντε υπόλοιπα ντέρμπι είναι για το πρωτάθλημα). Σε αυτό το ματς του Κυπέλλου στη Φιλαδέλφεια οι τελικές ήταν 8-6, δηλαδή περισσότερες για τον Ολυμπιακό, που όμως ήταν αναποτελεσματικός όπως και σε όλα τα υπόλοιπα άλλωστε ντέρμπι, είτε παίζει καλά, είτε δεν παίζει!

olyyy

Συμπεράσματα:

Ο Ολυμπιακός έχει τρία ντέρμπι στα οποία ήταν καλός, επιθετικός και είχε συνολικά 47 τελικές (!), κατά μέσο όρο 16 τελικές ανά ντέρμπι, δεχόμενος μόλις 18 τελικές, άρα κατά μέσο όρο 6 ανά ντέρμπι! Κι όμως με μέσο όρο τελικές 16-6 στα τρία αυτά ντέρμπι έχει δύο ισοπαλίες και μία ήττα!

Ο Ολυμπιακός έχει τρία ντέρμπι στα οποία δεν ήταν καλός κι επιθετικός και είχε σε αυτά συνολικά μόνο 22 τελικές, άρα κατά μέσο όρο 7 τελικές ανά ντέρμπι, δεχόμενος 37 τελικές, άρα κατά μέσο όρο 12 ανά ντέρμπι! Κι όμως με μέσο όρο τελικές 7-12 στα τρία αυτά ντέρμπι έχει πάλι δύο ισοπαλίες και μία ήττα!

Κοντολογίς, η ομάδα του Μίτσελ φέρνει τα ίδια αποτελέσματα είτε παίζει καλά και έχει +10 τελικές, είτε δεν παίζει καλά και έχει -5 τελικές εις βάρος της! Είναι κάτι που δεν βγάζει και…πολύ νόημα, έστω κι αν ξέρουμε ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται.

Μία επιμέρους διαπίστωση όμως είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: όταν ο Ολυμπιακός έχει νορμάλ αγωνιστική συμπεριφορά και αποφεύγει τα χοντρά λάθη (βλέπε αυτογκόλ στο 1-2 με ΠΑΟΚ και στο 0-3 με ΑΕΚ, αλλά και πέναλτι στο τελευταίο λεπτό στο 1-1 με ΠΑΟ και στο 0-3 με ΑΕΚ), μπορεί και κρατάει το μηδέν! Βλέπε λευκές ισοπαλίες με ΠΑΟΚ έξω, ΑΕΚ μέσα και ΠΑΟ μέσα.

Το ζητούμενο πλέον για τον Ολυμπιακό είναι αφενός μεν να κόψει ακόμη περισσότερο αυτές τις χοντράδες (αυτογκόλ και πέναλτι) αμυντικά, αφετέρου δε να γίνει πιο ισορροπημένος και αποτελεσματικός επιθετικά. Πραγματικά δεν έχει προηγούμενο μία μεγάλη ομάδα να έχει 69 τελικές και να έχει βάλει δύο γκολ, ένα γκολ ανά 35 τελικές!!! Η ομάδα του Μίτσελ είναι υποχρεωμένη να εξισορροπήσει την κατάσταση στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της (όχι να έχει στα μισά ντέρμπι μ.ο. 16 τελικές και στα άλλα μισά να έχει 7 τελικές) και πρωτίστως να κεφαλαιοποιήσει τις τελικές της. Αυτό το ένα γκολ ανά 35 τελικές δεν παίζει πουθενά!

biell

Σίγουρα είναι μεγάλο ντεζαβαντάζ να έχει ο Ολυμπιακός τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες στα έξι φετινά του ντέρμπι (άρα να μην έχει κερδίσει κανένα), ενόψει των άλλων οκτώ που έχει ακόμη μπροστά του. Η ανάλυση, ωστόσο, των έξι μέχρι στιγμής ντέρμπι, μας δείχνει ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι πολύ μακριά από το να το γυρίσει στα ντέρμπι. Βάσει εμφανίσεων, ευκαιριών κλπ, τώρα θα μπορούσε να έχει αρκετούς βαθμούς παραπάνω.

Το σίγουρο είναι ότι μόνο με ισοπαλίες στόχους δεν πετυχαίνεις. Είτε μιλάμε για την πρώτη θέση (καλό εισιτήριο Τσάμπιονς Λιγκ), είτε μιλάμε για τη δεύτερη (το άλλο εισιτήριο Τσάμπιονς Λιγκ). Αμφιβάλλω κι αν μπορείς να πετύχεις και στόχο για την 3η θέση (ενδεχόμενο εισιτήριο Γιουρόπα Λιγκ).

Άσχετο: Οκτώ δοκάρια έχει ο Ολυμπιακός στα έξι τελευταία παιχνίδια του! Δύο ο Χουάνγκ (με ΟΦΗ και Λαμία), δύο ο Μπακαμπού (με ΠΑΟ και Λαμία), δύο ο Γκάρι (με ΑΕΚ), ένα ο Χάμες (με ΠΑΟΚ) κι ένα ο Κανός (με Λαμία). Εάν γίνονταν γκολ τα τρία δοκάρια, ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε δύο ντέρμπι πρωταθλήματος και θα ήταν πρώτος και θα ήταν μέσα στο κόλπο της πρόκρισης για τον τελικό του Κυπέλλου. Είναι αυτό που λέω χρόνια εγώ, ότι για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τα δοκάρια! Δοκάρι ίσον γκαντεμιά. Δύο δοκάρια δεν είχε ο Ολυμπιακός στο 1-1 με το Βόλο στο Καραϊσκάκη; Μην την ψάχνετε. Όταν η μπάλα πάει στο δοκάρι, είναι κακοτυχία για όλο το παιχνίδι.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.