Ο ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε καλύτερα Αρειανούς και κανονισμούς
Λένε ότι (και) στο ποδόσφαιρο μετά από πολλά και διάφορα, μετά από πολλές δοκιμασίες, στο τέλος, ο καθένας παίρνει ό τι του αξίζει. Πολλές φορές μέχρι τώρα στη σεζόν η ομάδα του Λουτσέσκου δεν έπαιρνε όλα όσα «έπαιζε» και άξιζε μέσα στο γήπεδο, είτε λόγω αστοχίας, είτε λόγω τρικυμίας στο τέλος, προφανώς και λόγω διαιτησίας. Χθες στο Κλεάνθης Βικελίδης, ζήσαμε και μία βραδιά κατά την οποία ο ΠΑΟΚ μπορεί και να πήρε κάτι παραπάνω από αυτό που δικαιούνταν…
Αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Δικέφαλος του Βορρά πραγματοποίησε την χειρότερή του εμφάνιση εδώ και πολλούς μήνες. Για όσους κακοπροαίρετους (και ΠΑΟΚτσήδες μέσα σε αυτούς) μία ερώτηση: Δεν δικαιούται ο ΠΑΟΚ μετά από τόσο μεγάλο διάστημα ένα κακό ημίχρονο; Δηλαδή πώς και για πόσο θα «πήγαινε» ή θα πηγαίνει στα κόκκινα; Ο κακοπροαίρετος φαίνεται από το ότι ακόμη και τώρα στον θρίαμβο, ακόμη και μετά από τόσες μεγάλες νίκες μέσα στο 2023, θα στέκεται συνέχεια στο πρώτο ημίχρονο του Χαριλάου για να κάνει… δήθεν κριτική.
Πρέπει να τονιστεί ότι την κρίση της εβδομάδας με τα πολλά προβλήματα στα στόπερ (κάποια δεν γνωστοποιήθηκαν επίτηδες) ο Λουτσέσκου δυσκολεύτηκε να τη διαχειριστεί. Δεν είναι και απλά τα πράγματα όταν έχει τρεις(!) αμφίβολους στόπερ (Ίνγκασον, Κάργας, Κουλιεράκης) και έναν ακόμη (Νάσμπεργκ) εκτός. Ακόμη, ακόμη και το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε αποστολή, έδειξε ότι είχε ένα άγχος παραπάνω. Εκ του αποτελέσματος και από την εικόνα της ομάδας του στο πρώτο μέρος, αποδείχθηκε ότι οι αποφάσεις που αρχικά έλαβε, δεν του βγήκαν. Χάνοντας τον Ίνγκασον, επέλεξε να βάλει στο πλάι του δεξιού στόπερ Κάργα τον Κετζιόρα, με τη χημεία που τελικά διαμορφώθηκε στην πλευρά, να είναι κάκιστη. Το 1-0 μπορούσε και να είναι μεγαλύτερο με τον Άρη να είναι σαφώς πιο επικίνδυνος.
Σημαντικό να αναλύσουμε (και ο ΠΑΟΚ μαζί) πώς χάλασε η εικόνα της ομάδας στο πρώτο ημίχρονο, πιο βασικό όμως να τονίσουμε και να αναδείξουμε πώς ο Λουτσέσκου και το σύνολό του κατάφεραν να το γυρίσουν στην πορεία. Την εικόνα και το αποτέλεσμα! Για πρώτη φορά ο Ρουμάνος προπονητής πήγε σε τρεις δικαιολογημένες αλλαγές στο ημίχρονο! Με τον Σάστρε έφερε την ισορροπία, άλλαξε θέσεις και άτομα στην μεσοεπιθετική τριάδα και φυσικά έβαλε τον Σβααμπ αντί του Ντάντας, με τον Αυστριακό να κάνει μάθημα στον νεαρό Πορτογάλο πώς ακριβώς παίζεις τα ντέρμπι.
Η αντίδραση των οπαδών και των ομάδων
Παρολ’ αυτά και πέρα από τις αλλαγές του ΠΑΟΚ, το παιχνίδι μπορεί και να μην άλλαζε ρυθμό αν οι οπαδοί του Άρη δεν σταματούσαν την εξέλιξη με τις κροτίδες και όσα ακολούθησαν. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη σημαντική διακοπή στο κόρνερ που αρχικά πήγε να εκτελέσει ο Κωνσταντέλιας, τη διαχειρίστηκε και την εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ! Οι γηπεδούχοι, έπειτα από όλα αυτά, δεν κατάφεραν να ξαναμπούν ΠΟΤΕ στο ματς. Οι του Άρη δεν κατάλαβαν πώς το 1-0 έγινε 1-2 και στην πορεία δεν είχαν τις πνευματικές δυνάμεις να κάνουν και πάλι το παιχνίδι τους. Και όλα αυτά από την αντίδραση της δικής τους κερκίδας!
Όλο αυτό το σκηνικό και το πώς ακριβώς η κερκίδα των γηπεδούχων έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά της ομάδας της στην εξέλιξη της αναμέτρησης, πρέπει να αποτελέσει μάθημα. Και επειδή ο ΠΑΟΚ θρηνεί τον χαμό του «Μανάβη», ο συγκεκριμένος χαρακτηρίστηκε «Στρατηγός» όχι μόνο για όσα αποφάσιζε στις ιστορικές εξορμήσεις των ΠΑΟΚτσήδων, αλλά ακόμη και για το πώς διαχειρίζονταν την κερκίδα με σκοπό να συμμετέχει θετικά στην απόδοση της ομάδας την ώρα του αγώνα. Είχε την εμπειρία και το μυαλό να κάνει αυτό που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε!
Παίκτες και κανονισμοί
Αναφορικά με τη διαιτησία έχουμε δύο παράξενες φάσεις για τις οποίες αποδείχθηκε (για μία ακόμη φορά) ότι πάρα πολλοί ασχολούνται και παίζουν το άθλημα, ΧΩΡΙΣ να γνωρίζουν τους κανονισμούς. Και άντε αυτοί να είναι οπαδοί… Όταν μία επίσημη ΠΑΕ εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο όπως χθες ο Άρης, τότε τι να περιμένεις από όλους τους άλλους;
Κατ’ αρχάς ΔΕΝ υπάρχει οφσάιντ στον Καμαρά κατά το 1-0. Ο Σιαμπάνης πραγματοποιεί ελεύθερο και ακόμη και αν ο επιθετικός των κιτρίνων είναι εκτεθειμένος προσπαθώντας να διεκδικήσει την πρώτη μπάλα (πριν αυτή καταλήξει στον Πάλμα) οφσάιντ δεν υπάρχει! Τέτοια παράβαση από ελεύθερο δεν τίθεται!
Στην περίπτωση του πλαγίου με τον Ζίβκοβιτς, ο κανονισμός ποδοσφαίρου είναι ξεκάθαρος και αναφέρει στην παράγραφο 15 για την επαναφορά από τα πλάγια ότι… τη στιγμή που εκτελείται το πλάγιο, ο παίκτης που το πραγματοποιεί, μπορεί και να έχει μέρος του κάθε ποδιού πάνω στη πλάγια γραμμή.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται και η διεθνής εντολή για την εκτέλεση των πλαγίων άουτ που βοηθάει όλο τον κόσμο να μάθει πράγματα, αφού και χθες αποδείχθηκε ότι η άγνοια είναι τεράστια.
Τέλος πάντων επειδή ο Άρης έχει και μεγάλη ιστορία στο μπάσκετ, μπορούν να κάνουν ένσταση και να ζητήσουν να πάρει ο ΠΑΟΚ δύο πόντους και να μην κατοχυρωθεί ως «τρίποντο» στη βαθμολογία, επειδή… ο Ζίβκοβιτς πατούσε τη γραμμή.
Με αυτά και με αυτά διαμορφώνεται μία άλλη, μια νέα κατάσταση στα ελληνικά play-offs στα οποία είναι γεμάτα από ντέρμπι, τις ιδιαιτερότητες των οποίων ο ΠΑΟΚ δείχνει εδώ και καιρό ότι ξέρει να διαχειρίζεται. Και όπως το γράψαμε: Στο τέλος ο καθένας πρέπει να πάρει ό τι του αξίζει. Και ο νέος αλλά και νεανικός ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει αποδείξει ότι αξίζει πολλά. Πάρα πολλά…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.