Tα δυο πρόσωπα του Άρη και το «παρών» που φώναξε ο ΠΑΟΚ για τον τίτλο!

Newsroom
Μία από τις δυνατές μονομαχίες που είχε το Άρης - ΠΑΟΚ

bet365

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Alfa Sports Analysis Diploma και του Wyscout, παρουσιάζει την ανάλυση του Άρης - ΠΑΟΚ για την πρώτη αγωνιστική των play-offs!

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι των play offs της Stoiximan Super League έμελλε να είναι το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Από τη μία η ομάδα του Άρη, που θέλει να καθαρίσει όσο νωρίτερα την υπόθεση Ευρώπη και με τον κόσμο στο πλευρό της, ήλπιζε σε ένα αποτέλεσμα απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, το οποίο θα τη βοηθούσε να κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου. Και από την άλλη η ομάδα του ΠΑΟΚ, που είχε ως στόχο να ξεκινήσει με θετικό αποτέλεσμα τις υποχρεώσεις της στα play offs, δηλώνοντας «παρών» στην μάχη του τίτλου και φτάνοντας όσο πιο κοντά μπορεί στην κορυφή.

Η εικόνα της αναμέτρησης επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του ντέρμπι, για την ακρίβεια ήταν ο ορισμός ενός αγώνα που τα είχε όλα, γκολ, μάχες, νεύρα, πολλές κάρτες αλλά και συγχρόνως διαστήματα με υψηλό ρυθμό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, που ικανοποίησε και τον πιο απαιτητικό θεατή.

ΠΑΟΚ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΠΑΟΚ - Οργανωμένη επίθεση με Άρη

Ο προπονητής του δικέφαλου, Ράζβαν Λουτσέσκου, παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 1-4-2-3-1. Στην αρχή του παιχνιδιού αποφάσισε να δομήσει τις επιθέσεις του αυστηρά με build-up από το πρώτο τρίτο, ξεκινώντας ως επί το πλείστον από τον τερματοφύλακα του, με τον Κοτάρσκι να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας σιγουριά με τις ακριβείς μεταβιβάσεις του. Όταν η μπάλα βρισκόταν στο πρώτο τρίτο, ένας εκ των 2 κεντρικών μέσων, κυρίως ο Ντάντας και δευτερευόντως ο Αουγκούστο, κατείχε το ρόλο του deep line playmaker, λαμβάνοντας την πρώτη μεταβίβαση από τον τερματοφύλακα.

 

Η προτίμηση του δικέφαλου να επιτεθεί από την αριστερή πλευρά ήταν ξεκάθαρη, κάτι που αποδεικνύεται από τη θέση που είχε στον αγωνιστικό χώρο ο αριστερός οπισθοφύλακας, Ράφα Σοάρες, σε σύγκριση με τον δεξιό, Τόμας Κεντζιόρα. Ενδεικτικά, στο πρώτο μισό του αγώνα το 47% των επιθέσεων πραγματοποιούνταν από τα αριστερά, ενώ μόνο το 7% από το δεξί άκρο. Στα δύο τρίτα του γηπέδου, οι φιλοξενούμενοι επιχειρούσαν να παίξουν υπομονετικά, ψάχνοντας ανοιχτούς διαδρόμους για να επιτεθούν, συνήθως στο αριστερό μεσοδιάστημα. Βασικό γρανάζι στην ανάπτυξη των φιλοξενουμένων αποτελούσε ο κεντρικός επιθετικός του, ο οποίος ουκ ολίγες φορές χαμήλωνε αρκετά μέτρα στο γήπεδο ώστε να υποδεχθεί την μπάλα με πλάτη και να διασφαλίσει επιπλέον κατοχές για τον δικέφαλο.

Η κίνηση του Ολιβέιρα

Το τακτικό τρικ του Ρουμάνου τεχνικού να φέρνει τον Κωσταντέλια στο αριστερό μεσοδιάστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσει υπεραριθμία στο άκρο με τον Ράφα Σοάρες και τον Ζίβκοβιτς, δεν απέδωσε τα μέγιστα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός αφού δεν πραγματοποίησε κάποιο σουτ, κέρδισε μόνο το 33% των επιθετικών μονομαχιών που έδωσε, ενώ πραγματοποίησε 5 μεταβιβάσεις προς την επίθεση, με μόνο τις 2 να είναι επιτυχημένες. Αντιθέτως, από τη δεξιά πτέρυγα, ο Νάρει δεν τροφοδοτήθηκε όσο θα ήθελε και δεν λάμβανε τις κατάλληλες βοήθειες επιθετικά, καθώς ο Κεντζιόρα επικεντρωνόταν στα αμυντικά του καθήκοντα και αναλάμβανε το μαρκάρισμα του Ιτούρμπε. Ωστόσο, από τον δικέφαλο του βορρά έλειπε το συνδυαστικό παιχνίδι στον άξονα και αυτό ήταν απόρροια της μέτριας εμφάνισης των κεντρικών του μέσων σε αυτό το κομμάτι με τον Ντάντας. Παρότι είχε 100% στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις με 21/21 πάσες, μόνο 4 εξ αυτών ήταν προωθητικές και μόνο μία στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Στην ανάπαυλα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ράζβαν Λουτσέσκου, επέλεξε να ανακατέψει την τράπουλα της ομάδας του, κάνοντας τριπλή αλλαγή, αποσύροντας ένα πρόσωπο σε κάθε γραμμή της εντεκάδας. Χρυσή αλλαγή αποδείχτηκε ο Στέφαν Σβάμπ, που τον βοήθησε να ανασάνει δημιουργικά και να κερδίσει περισσότερες μάχες στο χώρο του κέντρου, αφού κατάφερε να κάνει 9 προωθητικές μεταβιβάσεις, 5 δηλαδή περισσότερες από αυτές που πραγματοποίησε ο Ντάντας στο πρώτο μισό, ενώ επιπλέον κατάφερε να πραγματοποιήσει 5 μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο, μία περισσότερη από ότι οι δύο κεντρικοί μέσοι του ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο συνολικά. Έτσι, η απόδοση των φιλοξενούμενων σταδιακά ανέβαινε, με αποτέλεσμα να επέλθει η ισοφάριση με πέναλτι που κέρδισε ο Σβαμπ και εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος. Η ψυχολογία των παιχτών του ΠΑΟΚ ανέβηκε και πέντε λεπτά αργότερα πέτυχαν την ανατροπή με τον Ζίβκοβιτς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να έχει 74% κατοχή. Εντυπωσιακό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε το πρώτο δεκαπεντάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου με 40%.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

ΠΑΟΚ - Οργανωμένη άμυνα με Άρη

Στη φάση της άμυνας, ο ΠΑΟΚ επέλεξε ένα 1-4-4-2, με τον Κωσταντέλια να ανεβαίνει και να πλαισιώνει τον Ολιβέιρα. Η πίεση του δικέφαλου ξεκινούσε στην αντίπαλη περιοχή, όπου οι δύο επιθετικοί του προσπαθούσαν να ανακόψουν τους διαδρόμους των μεταβιβάσεων τον κιτρινόμαυρων στον άξονα, αναγκάζοντάς τους να ψάχνουν την ψηλή μεταβίβαση στο 2/3 του γηπέδου. Επέλεξαν να αφήσουν την πρωτοβουλία της κατοχής στον αντίπαλο. Ενδεικτικό είναι ότι η ομάδα του Άρη έφτασε στο 67% της κατοχής στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, προσπαθώντας να χτυπήσει τον αντίπαλο μέσω των ανακτήσεων της μπάλας και της γρήγορης μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση. Ωστόσο, η πίεση ψηλά του κόστισε, καθώς άφηνε ανοιχτούς χώρους και αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στο πρώτο ημίχρονο ο Πάλμα, ο οποίος έκανε μια κούρσα 25 μέτρων ανάμεσα στο κέντρο και την άμυνα του δικεφάλου και εκτέλεσε τον Κροάτη τερματοφύλακα σχεδόν ανενόχλητος. Ένας από τους κυριότερους λόγους που ο Άρης κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο είναι η μέτρια βραδιά των κεντρικών χαφ στο αμυντικό κομμάτι, με μπροστάρη τον Ντάντας, που έχασε το 50% των μονομαχιών που έδωσε χαμηλά, ενώ δεν μπήκε σε καμία εναέρια μονομαχία.

Στο δεύτερο ημίχρονο, με την είσοδο του Αυστριακού κεντρικού μέσου, τα νούμερα του ΠΑΟΚ στις κερδισμένες μονομαχίες άλλαξαν, ενώ άξια αναφοράς είναι η βελτίωση της απόδοσης όλης της αμυντικής τετράδας του δικέφαλου με μπροστάρη τον Κουλιεράκη, που κέρδισε το 83% των μονομαχιών που έδωσε στο δεύτερο ημίχρονο. Η επόμενη αλλαγή του Ράζβαν Λουτσέσκου στο 61ο λεπτό ήταν ο Τόμας. Αντικατέστησε τον κουρασμένο Ολιβέιρα και έδωσε περισσότερες αμυντικές βοήθειες, δυσκολεύοντας το build-up του αντιπάλου, ενώ βοηθούσε στην επιθετική μετάβαση, αποσυμφορίζοντας τους συμπαίκτες του από την πίεση των κιτρινόμαυρων (ειδικότερα μετά την ανατροπή της ομάδας του από το εις βάρος της σκορ). Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση το παρακάτω γράφημα, στο διάστημα 60-75, που ήταν το καλύτερο του δικεφάλου οι ασπρόμαυροι ανέβασαν την απόδοση τους καθώς το PDDA (δείκτης που φανερώνει πόσες πάσες επιτρέπει μια ομάδα στον αντίπαλο πριν ξεκινήσει μια αμυντική ενέργεια) πήγε από τις 25 μονάδες στις 6, αποδεικνύοντας την πίεση που άσκησε ο δικέφαλος στους γηπεδούχους σε εκείνο το σημείο του αγώνα.

Το PPDA του ΠΑΟΚ απέναντι στον Άρη

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μεγαλύτερο κέρδος των φιλοξενουμένων είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών ανάμεσα στα δυο ημίχρονα και η πνευματική ετοιμότητα και προσήλωση στο πλάνο του δικέφαλου, έτσι ώστε να ανατρέψουν τη νωθρή εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Με βάση τους αριθμούς, ο ΠΑΟΚ έφυγε από το Κλεάνθης Βικελίδης με αυτό που δικαιούταν, καθώς τα expected Goals του έφτασαν στο 1,68 και υπερείχαν του αντιπάλου, που είχε 0,66.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Από τη χθεσινή βραδιά, ο δικέφαλος του βορρά θα θέλει να αφήσει πίσω του την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, ενός ημιχρόνου που υπέφερε στις επιθέσεις του αντιπάλου του και έχανε το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοχών, ειδικά στα πρώτα 15 λεπτά. Επιπρόσθετα θα πρέπει να προβληματίσει τον Ρουμάνο τεχνικό η αμυντική λειτουργεία των παικτών του και η απόσταση αναμεσά στις γραμμές, τις οποίες εξέθεσαν οι μεσοεπιθετικοί των κιτρινόμαυρων, με μπροστάρη τον Ιτούρμπε και άξιους συμπαραστάτες τον Πάλμα και τον Καμαρά.

ΑΡΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

O Άρης σε οργανωμένη επίθεση

Από την άλλη πλευρά ο κόουτς Τερζής παρέταξε την ομάδα του με ένα σχηματισμό 1-4-3-3, με τους γηπεδούχους να ξεκινούν αποφασισμένοι να πάρουν κεφάλι στην κατοχή της μπάλας. Η αποστολή τους είχε επιτυχία, καθώς στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο του αγώνα έφτασαν σε επίπεδα κατοχής που άγγιξαν το 63%. Το σύνολο του Άρη έδειξε να έχει προτίμηση στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες, με προτεραιότητα την αριστερή, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κακή βραδιά του Κεντζιόρα, αλλά και την πολύ δημιουργική μέρα που είχε ο Ιτούρμπε, ο οποίος κέρδισε κατά κράτος τη μάχη με τον πολωνό οπισθοφύλακα του δικέφαλου. Ο Κεντζιόρα «υπέφερε», με τον Παραγουανό να έχει το 100%, με 3/3 επιτυχημένες ντρίπλες εναντίον του.
,
Οι κιτρινόμαυροι δεν επιχείρησαν το build-up από το δικό τους μισό, αλλά προσπάθησαν να διασπάσουν την άμυνα του δικέφαλου με υψηλές μεταβιβάσεις στο 2/3 του γηπέδου, με αποδέκτες κυρίως τους Ιτούρμπε και Καμαρά. Αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των υψηλών μεταβιβάσεων που επιχείρησε ο τερματοφύλακας των κιτρινόμαυρων, Μάριος Σιαμπάνης, ο οποίος έχει μέσο όρο 4,9 υψηλές μεταβιβάσεις ανά 90λεπτο, τη στιγμή που στο χθεσινό παιχνίδι είχε 8, με τις μισές εξ αυτών να πραγματοποιούνται στο πρώτο ημίχρονο. Παρόμοια νούμερα είχε και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των κιτρινόμαυρων, με τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς να πραγματοποιούν συνολικά 9 υψηλές μεταβιβάσεις, εκ των οποίων οι 8 ήταν και αυτές στο πρώτο μισό του αγώνα.

Η προσπάθεια του Άρη για διάσπαση άμυνας

Στο δεύτερο ημίχρονο, ένας διαφορετικός επιθετικά Άρης εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Το επιθετικό πλάνο που είχε ο Τερζής για την ομάδα του δεν λειτούργησε με την είσοδο των αλλαγών του Ραζβαν Λουτσέσκου. Ο Άρης, στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην κατοχή της μπάλας, ανεβάζοντας τους αριθμούς του στο 60%, σε αντίθεση με το 40% που τελείωσε στο τελευταίο τρίτο του πρώτου ημιχρόνου. Παρόλα αυτά, έδειξε να «νοσεί» και να χρειάζεται άμεσα μια «ένεση» δημιουργικότητας στο χώρο του κέντρου. Το 81% των επιτυχημένων μεταβιβάσεων που είχε στο πρώτο μισό έδωσε τη θέση του 72% στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο του δεύτερου μέρους, ενώ δεν μπόρεσε να απειλήσει την εστία του Κοτάρσκι, με τα xGoals των γηπεδούχων να περιορίζονται στα 0,07 με μόνη απειλή ένα μακρινό σουτ του Ετέμπο.

Η συνέχεια δεν ήταν σε καμία περίπτωση η επιθυμητή για τους γηπεδούχους. Οι ασπρόμαυροι κυριάρχησαν στην κατοχή της μπάλας, αφήνοντας τον Άρη στο 26% στο δεύτερο δεκαπεντάλεπτο, όταν και έγινε και η ανατροπή του σκορ, ενώ οι 0.33 επιθέσεις που είχε ανά λεπτό η ομάδα του Άρη παραχώρησαν τη θέση τους στις 0.07, αφήνοντας τους γηπεδούχους ανήμπορους να αντιδράσουν επιθετικά. Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα ήταν πολύ περιορισμένος ο χρόνος που παίχτηκε ποδόσφαιρο και με τις αλλαγές του κόουτς Τερζή και την αλλαγή του συστήματος σε 1-4-4-2, με επιθετικό δίδυμο τους Γκρέι και Καμαρά, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν κυρίως με στατικές φάσεις να απειλήσουν την εστία του Κοτάρσκι. Αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα, καθώς στην τελική ευθεία του αγώνα οι κιτρινόμαυροι δεν κέρδισαν καμία από τις 5 επιθετικές μονομαχίες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με μόνο μια εξ αυτών να είναι εντός περιοχής.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Η οργανωμένη άμυνα του Άρη

Στη φάση άμυνας οι δύο προπονητές επέλεξαν παρόμοια τακτική, καθώς και ο κόουτς Τερζής προτίμησε να αλλάξει τη διάταξη της ομάδας του και να αμυνθεί με ένα 1-4-4-2, με τον Πάλμα να πλαισιώνει τον Καμαρά στην πρώτη ζώνη άμυνας των γηπεδούχων. Στο πρώτο μέρος, το σύνολο του κόουτς Τερζή ξεκινούσε την αμυντική του λειτουργία από τα 3/3 του γηπέδου, περιμένοντας τον δικέφαλο έξω από την περιοχή στα ελεύθερα, ενώ δεν δίσταζε να ανεβάζει παίχτες ακόμα και μέσα σε αυτή, όταν ο Κοτάρσκι είχε την κατοχή της μπάλας σε open play. Το αμυντικό πλάνο του Άρη ήταν αποτελεσματικό και οι παίχτες του αμύνονταν σωστά, αυτό φαίνεται από τον αριθμό των αναχαιτίσεων (26) που είχαν οι κιτρινόμαυροι στο πρώτο ημίχρονο, οι οποίες ήταν πολύ πάνω από τα 16.41 που έχουν κατά μέσο όρο στα πρώτα ημίχρονα των αγώνων του πρωταθλήματος.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν πιο ανέτοιμοι σωματικά για να αντιμετωπίσουν τους ασπρόμαυρους. Είχαν πολλές χαμένες μάχες στο χώρο του κέντρου, αφού κέρδισαν μόνο το 43.48%, ποσοστό που είναι πολύ κάτω από το 61.9% που κερδίζουν στα δεύτερα ημίχρονα της φετινής Stoiximan Super League. Έχασαν αρκετές φορές την μπάλα (Νταρίντα και Ετέμπο ενδεικτικά είχαν σε ένα ημίχρονο συνολικά 10 χαμένες κατοχές, με το 50% από αυτές να είναι στο δικό τους μισό, ενώ ο μέσος όρος τους κυμαίνεται στις 14.39 κατοχές ανά 90λεπτο). Προχωρώντας στο παιχνίδι, οι γηπεδούχοι έχασαν πολλά μέτρα στο γήπεδο, γεγονός που φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, το οποίο δείχνει ότι η 11αδα του Άρη έκανε τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα κατά μέσο όρο στα 49 μέτρα από το 15ο έως το 60ο λεπτό, ενώ από το 61ο έως το 75ο λεπτό τα μέτρα μειώθηκαν στα 33, δίνοντας χώρο στην ομάδα του Ραζβαν Λουτσέσκου να ανέβει και να κάνει την ανατροπή.

To average formation line

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόουτς Τερζής από την αναμέτρηση είναι το καταιγιστικό πρώτο ημίχρονο που τα είχε όλα για την ομάδα του: Δυο γκολ, με το ένα να ακυρώνεται οριακά ως οφσάιντ, δυο δοκάρια και εξαιρετικό pressing και από τους 11 ποδοσφαιριστές του, που του απέφερε πολλές κερδισμένες κατοχές. Ο Άρης στάθηκε άτυχος και θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για τη συγκομιδή των τριών βαθμών από το πρώτο κιόλας μέρος.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Από την άλλη, αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τον Έλληνα τεχνικό είναι το διαφορετικό πρόσωπο που παρουσίασε η ομάδα του στο δεύτερο μέρος. Το σύνολο του Άρη δεν παρέμεινε πιστό στο πλάνο του προπονητή του, έχασε μέτρα στο γήπεδο και άφησε χώρους στον δικέφαλο του βορρά, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία των γηπεδούχων και ανέτρεψε το σκορ, κάτι που δεν μπόρεσε να αλλάξει ο Άρης μέχρι το τέλος του αγώνα.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ

Παίκτης κλειδί του αγώνα ήταν η χρυσή αλλαγή του Ραζβαν Λουτσέσκου, Στέφαν Σβαμπ, που έθεσε τις βάσεις για την ανατροπή του αποτελέσματος με την είσοδό του. Ο Αυστριακός έδωσε στον ΠΑΟΚ δημιουργικές λύσεις που δεν μπόρεσε να του βρει ο Ντάντας, ενώ ενίσχυσε τον άξονα του δικέφαλου, δίνοντας την ώθηση στους συμπαίχτες του να ανεβάσουν την ψυχολογία τους και να βρουν αμυντικές και επιθετικές λύσεις. Κέρδισε το πέναλτι του δικέφαλου και ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση, σκοράροντας για την ισοφάριση και συμβάλλοντας τα μέγιστα για την απόκτηση των τριών πολύτιμων βαθμών που έφεραν την ομάδα του ΠΑΟΚ και πάλι σε τροχιά διεκδίκησης του τίτλου.

Η ανάλυση ήταν του σπουδαστή Βουρδάκη Μάριου Ραφαήλ από το πτυχίο Ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma, με τη χρήση των Data και των σχεδιαστικών εργαλείων του Wyscout.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα