Οι ξένοι διαιτητές πληρώνονται ακριβά στα πρωταθλήματά τους: Αναλυτικά οι αμοιβές
Η κουβέντα για την διαιτησία είναι διαχρονική στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως από την Κυριακή το απόγευμα έχει φουντώσει εκ νέου λόγω των όσων έγιναν στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, ενώ από χθες η ένταση έχει χτυπήσει... κόκκινο μετά τα όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο.
Κοινό αίτημα όλων των ομάδων που συμμετέχουν στα play - offs της Stoiximan Super League, είναι ΚΕΔ και ΕΠΟ να φέρουν στα μεγάλα ντέρμπι διαιτητές Elite από προηγμένα πρωταθλήματα και για τα άλλα ματς να είναι από την πρώτη κατηγορία.
Κάτι που μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς από τους 28 Elite, στην Premier League, την La Liga, την Bundesliga, την Serie A, την Ligue 1 και τη Primeira Liga είναι μόλις 15. Κάτι που μειώνει αισθητά τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για να έρθουν στην χώρα μας.
Εκτός όμως από αυτό το κομμάτι, στη μέση είναι και το οικονομικό, το οποίο όπως και να το κάνουμε αποτελεί δέλεαρ για έναν ρέφερι τέτοιου επιπέδου, προκειμένου να μπει στην διαδικασία να έρθει στην Ελλάδα για σφυρίξει ένα ματς της Stoiximan Super League, με το τοξικό κλίμα που υπάρχει. Ακόμα και αν αυτό είναι ένα ντέρμπι όπως το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός ή το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ...
Η αύξηση των αποδοχών
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Παναγιώτης Μπαλτάκος σε μία αποστροφή του λόγου, είχε εκφράσει την απορία: «Γιατί να έρθει ένας Άγγλος εδώ, για να παίρνει 1.500 ευρώ και να τον βρίζουν», ενώ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η ΕΠΟ ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της για αύξηση της αμοιβής των αλλοδαπών διαιτητών που θα έρχονται στη χώρα μας και θα διευθύνουν αγώνες των play off του πρωταθλήματος της Super League 1, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο της ΚΕΔ Στιβ Μπένετ να επιλέγει διαιτητές από την κατηγορία UEFA Elite Referees. Πόσο αυξήθηκε αυτό το ποσό; Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πήγε περίπου στα 3.500-4.000 ευρώ. Είναι όμως αρκετό;
Οι μισθοί στο εξωτερικό
Τι χρήματα όμως παίρνουν οι διαιτητές στα μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού, τα οποία θέλουμε να αφήσουν, έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να έρθουν στην χώρα μας και να διευθύνουν τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στην Premier League λοιπόν οι διαιτητές παίρνουν 1.715 ευρώ για κάθε ματς, το οποίο μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να μην φαντάζει και τόσο εντυπωσιακό, αλλά αν προσθέσεις αυτά τα χρήματα στον στάνταρ μισθό τους, ο οποίος ανάλογα από την εμπειρία τους ξεκινάει από τα 80.000 ευρώ και ξεπερνάει τα 100.000, αλλάζεις άποψη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την βρετανική Metro, στην La Liga, μπορεί οι Ισπανοί διαιτητές να μην έχουν στάνταρ μισθό, αλλά αμοίβονται για κάθε ματς με το εντυπωσιακό ποσό των 5.900 ευρώ, κάτι που σημαίνει οτι εύκολα στο τέλος της σεζόν, οι απολαβές τους μπορούν να ξεπεράσουν τα 100.000. Στην Bundesliga τώρα, το αντίστοιχο ποσό για κάθε παιχνίδι είναι 3.500 ευρώ, στην Ιταλία 3.400 ευρώ, ενώ στην Γαλλία είναι 2.700 ευρώ. Η Πορτογαλία έχει το μικρότερο ποσό αμοιβής ανά ματς για κάθε διαιτητή, καθώς είναι κάπου στα 1.000 ευρώ.
- Οι μισθοί στο Champions League
- Elite: 9.300/παιχνίδι
- Εlite Development: 6.060/παιχνίδι
- Πρώτη κατηγορία: 2.700/παιχνίδι
- Δεύτερη κατηγορία: 1.800/παιχνίδι
Το μοναδικό κίνητρο
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, προκειμένου να πειστεί κάποιος διαιτητής από τις παραπάνω χώρες να αφήσει την πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα για να διευθύνει ένα παιχνίδι, όπου μπορεί να του προσγειωθεί ένα μπουκάλι στο κεφάλι ή να τον απειλήσουν ή να χρειαστεί να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με την συνοδεία ΜΑΤ, μόνο με πολύ υψηλή αμοιβή (σ.σ. που θα ξεπερνάει αρκετά την αντίστοιχη στην χώρα τους) μπορεί να γίνει. Και πάλι δεν είναι και τόσο σίγουρο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.