Ο,τι κι αν πουν με Μπένετ και Μπαλτάκο, ουδεμία ελπίδα

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο,τι κι αν πουν με Μπένετ και Μπαλτάκο, ουδεμία ελπίδα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη συνάντηση του Big-4 με τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο, η οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί, αλλά σίγουρα δεν θα λύσει τα προβλήματα του πρωταθλήματος.

Πέρασαν τρία χρόνια από την τελευταία συνάντηση των Big-4. Ηταν 22 Ιανουαρίου 2020, όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν ακόμα υπό την επιτροπεία και «επίβλεψη» των FIFA και UEFA. Πήγαν όλοι στο «Μεγάλη Βρετάνια». Και οι τέσσερις «μεγάλοι». Ηταν ακόμα πρόεδρος ο Βαγγέλης Γραμμένος και επικεφαλής της ΚΕΔ ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από δυο σερί απώλειες τίτλων, είχε και τότε παράπονα από την ΚΕΔ, έρχονταν και εκλογές στην ΕΠΟ…

Παρουσία του διευθυντή ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς είχε γίνει εκείνη η σύσκεψη, από την οποία προέκυψε… μια τρύπα στο νερό. Τι ακολούθησε; Η εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη που έφυγε γρήγορα όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος θα έκανε, με αποτέλεσμα την άφιξη του Τάκη Μπαλτάκου. Η συνεργασία με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ κατ’ επιλογή του Βig-4: τον κατηγόρησε πολύ γρήγορα ο Ολυμπιακός που τον… εκτίμησε στα τελευταία του, όταν είχε ήδη πάρει δυο εύκολα και δίκαια πρωταθλήματα στη θητεία του Αγγλου, δεν τον ήθελαν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Αποτέλεσμα; Η πρόσληψη του πρώην βοηθού του, Στιβ Μπένετ, με απόφαση της ΕΠΟ. Ουπς, έκπληξη! Γιατί με απόφαση της ομοσπονδίας; Μα διότι από πέρυσι FIFA – UEFA την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.

UEFA -FIFA «αποχώρησαν», τι άλλαξε εφέτος

Αφού ολοκλήρωσαν την πολυσέλιδη και πολυθρύλητη ολιστική μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, «αποχώρησαν». Θα αποχωρούσαν ούτως ή άλλως, είδαν ότι τα περισσότερα από τα προβλεπόμενα σ’ αυτόν τον «οδηγό χρήσης» δεν εφαρμόζονται, είπαν το «άντε γεια» και τώρα απλώς παρακολουθούν από μακριά, δεχόμενες συχνά – πυκνά τα παράπονα και τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα της διαιτησίας. Εχει μεσολαβήσει στο μεταξύ και μια συνάντηση του Αλεξάντερ Τσέφεριν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν μεσολαβήσει και οι αναθέσεις δύο ευρω-τελικών στο «Γ. Καραϊσκάκης» (τελικός του Super Cup) και την OPAP Arena (τελικός του Conference League 2024). Μα στο θέμα της διαιτησίας δεν άλλαξε κάτι…

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλεξάντερ Τσέφεριν συζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου

 

Αυτό που άλλαξε εφέτος είναι ότι ο Ολυμπιακός τα έκανε ρόιδο το καλοκαίρι δίνοντας το δικαίωμα στους υπόλοιπους να αξιοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες, με συνέπεια να εξελιχθεί το πρωτάθλημα σε ροντέο. Αλλαξε επίσης ο πρόεδρος της SuperLeague! Ευφυώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης έθεσε υποψηφιότητα και νίκησε στις εκλογές: η ex officio ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΠΟ για τον εκάστοτε πρόεδρο της Λίγκας του δίνει θεσμικά το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ομοσπονδία και να ασκεί με τον δικό του τρόπο την αντιπολίτευση και τον έλεγχο που θέλει.

Αλλαξε επίσης το επίπεδο ορισμένων ξένων διαιτητών. Τον Νταμπάνοβιτς τον έφερνε συχνά και ο Κλάτενμπεργκ, μην τρελαθούμε κιόλας! Όμως η πανευρωπαϊκά δοξασμένη τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου («τοξικότητα», όπως καταλαβαίνετε είναι μια «κομψή» λέξη που… γράφεται, άλλες δεν γράφονται), σε συνδυασμό με την περιορισμένη “απήχηση” του Μπένετ που γενικώς δείχνει να τα έχει χαμένα και να βρίσκεται σε πανικό (εξ ου και η έκτακτη πρόσκληση σε meeting) και η μέχρι πρότινος μείωση των απολαβών των ξένων διαιτητών (πλήρωνε πια μόνο η ΕΠΟ χωρίς τη συνεισφορά της UEFA και του Big-4 βλέπετε) δημιούργησαν πάλι μια εκρηκτική κατάσταση. Μια ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι εδώ και πολύ καιρό, αλλά ενόψει της τελικής ευθείας των play offs γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς πέραν του ανταγωνισμού πρόκειται και για «μάχη» τελείως ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση, η οποία προφανώς έχει ειδικά αυτή την περίοδο κι άλλα – απείρως σημαντικότερα από τους «Νταμπάνοβιτς» - προβλήματα να λύσει.

Χειραψία Μελισσανίδη - Μαρινάκη

Αν – όπως πιθανολογείται - συναντηθούν αύριο Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος και Σαββίδης μέσω Skype και όχι Καραπαπάς, Κοσμάς, Μπουτσικάρης, Μάκης Γκαγκάτσης, δεν το γνωρίζουμε. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη και σίγουρα θα αποκτήσει σ’ αυτό το ενδεχόμενο πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα το meeting, δεδομένου ότι Μελισσανίδης και Σαββίδης είναι γενικώς «θεσμικά» ακριβοθώρητοι, εν αντιθέσει με τους Μαρινάκη – Αλαφούζο οι οποίοι στις (τηλε)συνεδριάσεις της SuperLeague συνήθως συμμετέχουν.

Iστορικό debate και Elite διαιτητές

Υπάρχει ελπίδα; Μακροπρόθεσμα, καμία! Και τον Κολίνα (FIFA) με τον Ροσέτι (UEFA) να έβαζαν στους ορισμούς, και τον Oλιβερ με τον Ορσάτο, τον Μάκελι και τον Τσβάιερ να έφερναν σε κάθε ματς, πάλι κάποιος ή κάποιοι απ΄όλους, θα είχαν «θέματα» μετά τα ματς. Ισως και πριν από τα ματς. Πριν από το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, επί παραδείγματι, ο πρωταθλητής είχε ζητήσει την αντικατάσταση του Σλοβάκου Ιβάν Κρούζλιακ: "Η πρόκληση ξεπερνάει πλέον κάθε όριο. Η επιλογή Μπένετ, Μάνταλου, Μπαλτάκου, δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο πιο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς ως τώρα επιλέγουν διαιτητή έναν Σλοβάκο, τον Ιβαν Κρούζλιακ, ψυχοπαίδι του Λούμπος Μίχελ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα διαιτητή που στο παιχνίδι Ντιναμό Κιέβου-Ολυμπιακός έκρινε την πρόκριση κατά του Ολυμπιακού και ακολούθησε επίσημη διαμαρτυρία στην UEFA”. Λεπτομέρειες: ο Κρούζλιακ ήταν ‘Elite’ κατηγορίας και σφύριξε μια χαρά στο 0-0 της Τούμπας.

Μεσοπρόθεσμα όμως; Μήπως υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν στο minimum; Μπορεί, ποιος ξέρει. Μπορεί να συμφωνήσουν για Elite διαιτητές στα μεταξύ τους ντέρμπι, μπορεί όμως να έχουμε αύριο και απροσδόκητες εκρήξεις που θα οξύνουν περισσότερο τα πνεύματα, καθώς ακούγεται ότι και οι τέσσερις «μεγάλοι» είναι απόλυτα προετοιμασμένοι με τους φακέλους τους και μπορεί να προκύψει ιστορικό debate! Ο,τι κι αν συμβεί, πάντως, το ελληνικό ποδόσφαιρο απ΄αυτόν τον φαύλο κύκλο δεν πρόκειται να βγει.

Ο ρέφερι Κρούζλιακ στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

Αντί άλλων αποδείξεων, κάποιες από τις ατάκες του Χέρμπερτ Χούμπελ πριν από τρία χρόνια, μετά από εκείνη την τελευταία συνάντηση του Big-4: «Για να είμαι ξεκάθαρος, ήταν καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ήταν μια καλή συζήτηση. Ξέρετε, εγώ είμαι Αυστριακός και δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία σας. Αν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν με αυτό τον τρόπο θα ήταν προσβεβλημένοι για χρόνια. Πιθανότατα για δεκαετίες. Εδώ είναι διαφορετικά. Το θετικό είναι ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. (...) Θέλω να σας ενημερώσω ότι υπήρξε κοινή συμφωνία ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και ότι η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Το άλλο που συζητήθηκε και θα γίνουν σχετικές ενέργειες από τη FIFA και την UEFA είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές για τα κρίσιμα ματς και τα πλέι οφ». Θα μπορούσε να πει ακριβώς τα ίδια και μετά το τέλος της αυριανής σύσκεψης, τρία χρόνια μετά!

Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, δεδομένου ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση υπήρξε Kinder έκπληξη από τη SuperLeague για το «άδειασμα» του Μπαλτάκου στον Μπένετ, ως προς τη συμμετοχή του Αρη και του Βόλου στο meeting. Φανταστείτε τώρα στο ίδιο τραπέζι Μπαλτάκο, Μπένετ, Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο, Μάκη Γκαγκάτση και από Skype τον Ιβάν Σαββίδη. Μόνο αυτό...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...