Την πιο δύσκολη δουλειά την έχει ο Αλμέιδα

Την πιο δύσκολη δουλειά την έχει ο Αλμέιδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει την “φυσιολογική” οπισθοχώρηση του “νέου” ΠΑΟΚ στην κούρσα του τίτλου και για τον συντελεστή δυσκολίας της προσπάθειας που κάνουν οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός για την κατάκτηση της κορυφής της Superleague.

Η ΑΕΚ είναι μια νέα ομάδα, που διανύει την πρώτη, μεταβατική σεζόν με έναν προπονητή που εργάζεται για πρώτη φορά στην χώρα και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με όρους τακτικής, στην πρώτη σεζόν ένας προπονητής πλησιάζει περίπου στο 30% της μύησης της νέας του ομάδας στο αγωνιστικό του μοντέλο. Και επηρεάζει περίπου στο ίδιο ποσοστό τη νοοτροπία της. Εκεί που δεν ξέρει πού θα φτάσει είναι στο ψυχολογικό κομμάτι - στην ικανότητα της ομάδας του να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό την πίεση των προσδοκιών ή και - πολύ περισσότερο - των απαιτήσεων για την επίτευξη αθλητικών στόχων και να αποδειχθεί ανθεκτική.

Στην τελευταία αγωνιστική του β’ γύρου και στην πρώτη αγωνιστική των play-offs η ΑΕΚ έδειξε στον Αλμέιδα ότι θολώνει το μυαλό της και χάνει την ψυχραιμία της - ειδικά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Αργεντινός προπονητής όμως βρήκε τον τρόπο να καθοδηγήσει τους ποδοσφαιριστές του προκειμένου να εμφανιστούν αυτοί έτοιμοι, ψυχικά και πνευματικά, στον “τελικό” της Τούμπας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Όλο αυτό που παρουσίασε η ΑΕΚ στην Τούμπα όμως δεν οφείλεται μόνο στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου του Αλμέιδα. Ο Αργεντινός παρέταξε μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 31,2 χρόνια - δηλαδή ένα γκρουπ από έμπειρους και ψημένους στον πρωταθλητισμό ποδοσφαιριστές.

Ο ΠΑΟΚ είναι μια νέα ομάδα, η οποία έχει μεν τον ίδιο προπονητή αλλά δουλεύει με ένα νέο γκρουπ ποδοσφαιριστών, πολλοί εκ των οποίων είναι “μικροί” - ποδοσφαιρικά και βιολογικά. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δουλεύει με νέα παιδιά, που κάνουν πρωταθλητισμό σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Ο ΠΑΟΚ δεν μπήκε στα play-offs με την ψυχή και το πνεύμα που είχε στην πλειονότητα των ντέρμπι που είχε δώσει στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Ο Λουτσέσκου δέχθηκε το “σοκ” της αδυναμίας της ομάδας του να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ντέρμπι με την ΑΕΚ και προφανώς δούλεψε στο κομμάτι της ψυχολογικής και πνευματικής προετοιμασίας τους για τον “τελικό” με τον Ολυμπιακό. Οι μέδοδθοι του Λουτσέσκου σε αυτό το κομμάτι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στην εξέλιξη του χρόνου, στον βαθμό που ο Ρουμάνος προπονητής να έχει δημιουργήσει την φήμη κάποιου που χτίζει ομάδες με νοοτροπία νικητή. Η ιστορία του Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ όμως δείχνει ότι αυτό δεν είναι αρκετο. Στο τερέν ο Λουτσέσκου έστειλε μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια. Ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ποδοσφαιριστές που είχαν ξαναζήσει μια παρόμοια συνθήκη. Ο ΠΑΟΚ έκανε λάθη υπό πίεση, και δεν κατάφερε να ανασυνταχθεί όταν δέχθηκε την ισοφάριση ή όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ. Διότι απέναντί του βρισκόταν μια ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 30.9 χρόνια, με ποδοσφαιριστές που έχουν ξανακάνει πρωταθλητισμό και έχουν κατακτήσει τίτλους. Η ιστορία αυτού του ματς λέει ότι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού διαχειρίστηκαν καλύτερα την πίεση που ένιωθαν και κατάφεραν να την μετατρέψουν σε ευνοϊκό παράγοντα για την απόδοσή τους - δηλαδή να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα αυτή την πρόκληση. Αυτή η έκδοση του ΠΑΟΚ δεν είναι ακόμη εκεί. Και αυτό είναι ένα μέρος του τιμήματος που πληρώνει με την επιλογή της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου. Δεν είναι λάθος - είναι ένα τίμημα, το οποίο γνώριζε εκ των προτέρων ότι μπορεί να πληρώσει. Γι’ αυτό και ο Λουτσέσκου δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι τους καρπούς της φετινής δουλειάς ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να απαιτεί από τον εαυτό του να τους δρέψει στην επόμενη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μια νέα ομάδα. Έχει τον ίδιο προπονητή, που είναι πεπειραμένος στον πρωταθλητισμό, και αρκετούς “περσινούς” ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα του - είχε επτά στο βασικό σχήμα του αγώνα στο “Κλεάνθης Βικελίδης” απέναντι στον Άρη. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε το σοκ της απώλειας βαθμών σε έναν εντός έδρας αγώνα με την κατά τεκμήριο ασθενέστερη ομάδα των play-offs, τον Βόλο. Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Άρη ο Παναθηναϊκός φώναξε ότι έχει αποφασιστικότητα - δηλαδή έβγαλε το ένστικτο για την επιβίωσή του στη διεκδίκηση του τίτλου. Προφανώς έκανε καλή δουλειά στο ψυχικό και το πνευματικό κομμάτι ο προπονητής του με τους συνεργάτες του. Προφανώς όμως αυτό δεν θα ήταν αρκετό αν δεν είχε στο τερέν μια “μεγάλη” σε ηλικία ομάδα (μέσος όρος ηλικίας 29,8 χρόνια).

 

Σε μια μάχη για πολύ γερά νεύρα, στη δεδομένη στιγμή μένει πίσω η πιο νεαρής ηλικίας ομάδα - δηλαδή ένα νέο γκρουπ το οποίο έχει και χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και αρκετούς πρωτόπειρους στον πρωταθλητισμό. Στην πτυχή της προσωπικότητας, της εμπειρίας και των παραστάσεων, το θεωρητικό πλεονέκτημα το έχουν πλέον ο Παναθηναϊκός, που είναι μια “περσινή” ομάδα και ο Ολυμπιακός, που έχει πολλούς “μεσήλικες” πρωταθλητές ποδοσφαιριστές και χρησιμοποιεί πολλούς περσινούς πρωταθλητές - είχε 6 στο βασικό σχήμα του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Η πρόκληση μοιάζει μεγαλύτερη για το γκρουπ του Αλμέιδα - αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόταν η ΑΕΚ όταν την παρέλαβε ο Αργεντινός, από την 5η θέση της περσινής Superleague.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.