Τα «κλειδιά» της νίκης, η τελευταία φορά και η προστασία της Λεωφόρου

Τα «κλειδιά» της νίκης, η τελευταία φορά και η προστασία της Λεωφόρου

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Τα «κλειδιά» της νίκης, η τελευταία φορά και η προστασία της Λεωφόρου

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τα αγωνιστικά ζητούμενα του Παναθηναϊκού στο «αιώνιο» ντέρμπι, το τελευταίο «πρωταθληματικό» παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό και το ιερό καθήκον των φίλων του «τριφυλλιού».

Έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από τη τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο σε ένα παιχνίδι τόσο σημαντικό για τη κατάκτηση του τίτλου. Η πιο... πρόσφατη «πρωταθληματική» αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν στις 22 Φεβρουαρίου του 2015. Εκείνο το βροχερό βράδυ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» το Τριφύλλι του Γιάννη Αναστασίου ήθελε μόνο νίκη για να μειώσει σε απόσταση βολής, από το -6, να πάει στο -3. Έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο και η νίκη ήταν μονόδρομος.

Οι «πράσινοι» με μία εμφάνιση που βρίσκεται με σχετική ευκολία στο σχετικό top-10, ήταν ανώτεροι, κυριαρχικοί και έφτασαν στη νίκη με 2-1. Ένα αυτογκόλ του Μαζουακού και μια γκολάρα του Πέτριτς έκαναν την «δουλειά», με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν στη τελευταία φάση του αγώνα με απευθείας χτύπημα φάουλ του Τσόρι.

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός τους βαθμούς που πήρε πάνω στο χορτάρι, τους έχασε στα δικαστήρια, καθώς έπεσε στη «παγίδα» που είχε στήσει εκείνη την ημέρα ο αντίπαλος με τα διάφορα... σόου προκλητικότητας μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε μία «μαύρη» εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε μία γέφυρα από το χθες στο σήμερα, αυτό το ματς, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για την ομάδα και αντιπαράδειγμα για το κοινό της Λεωφόρου ενόψει του αυριανού ντέρμπι. Η θέληση, η σπίθα, η τρέλα, η ψυχή που είχαν εκείνοι την ημέρα οι παίκτες με τα πράσινα αποτελεί μνημείο πνευματικής προετοιμασίας και ετοιμότητας. Από την άλλη, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πρέπει να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα μοναδική, πρωτόγνωρη, ένα «καμίνι» που θα μνημονεύεται για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Με λύσσα για να γίνει η Λεωφόρος «ηφαίστειο» αλλά χωρίς το παραμικρό έκτροπο, χωρίς την παραμικρή κίνηση που θα έβαζε σε κίνδυνο την ιστορική έδρα του συλλόγου ενόψει των ακόμη πιο κρίσιμων παιχνιδιών που ακολουθούν με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι καλύτερη, το ξέρουμε και το ξέρουν. Από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι και σήμερα. Σε οποιαδήποτε πρόκληση, λοιπόν, όσοι βρεθούν αύριο το βράδυ στη Λεωφόρο, θα πρέπει να σκεφτούν πως κάθε εκτροχιασμός από την κανονικότητα, θα εξυπηρετεί μόνο τον Ολυμπιακό και κανέναν άλλο. Τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να έχουν γίνει μαθήματα.

Πάμε τώρα και στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο «Βικελίδης» να ρεφάρει την μεγάλη γκέλα κόντρα στον Βόλο, κατέθεσε στη Θεσσαλονίκη μία εικόνα απόλυτα πειστική, ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι και για να συνεχίσει στο δρόμο των επιτυχιών, θα πρέπει να έχει μεταξύ άλλων τρία σημαντικά «κλειδιά» στον αγώνα με τον Ολυμπιακό; Ποια είναι αυτά;

  • Να διατηρήσει την εξαιρετική ανασταλτική συμπεριφορά του τελευταίου διμήνου, στο οποίο δεν έχει δεχθεί κανένα γκολ, έχοντας παράλληλα περιορίσει πάρα πολύ τις απειλές που δέχεται. Σε αυτά τα επτά συνεχόμενα παιχνίδια που δεν παραβιάστηκε η εστία του, μόνο στο 0-0 του Φαλήρου είδε τον αντίπαλο να του δημιουργεί ποιοτικές τελικές. Η αμυντική συμπεριφορά των «πρασίνων», με μεγάλο «όπλο» το counter pressing θα πρέπει να εμφανιστεί για ακόμη μία φορά.
  • Να εμφανίσει την κυνικότητα που είχε στο «Βικελίδης» και όχι την ασταμάτητη αστοχία του δευτέρου γύρου, την οποία έχει πληρώσει τόσο ακριβά. Κόντρα στον Άρη, στη δεύτερη μεγάλη του ευκαιρία σκόραρε. Ο Σπόραρ έχασε το τετ α τετ στο 63', αλλά έξι λεπτά αργότερα, όταν βρέθηκε σε θέση βολής, «συνδέθηκε» με το αντίπαλο πλεκτό. Είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει.
  • Να ελέγξει την μεσαία γραμμή. Στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας, ο Ολυμπιακός πήρε το κέντρο στο δεύτερο ημίχρονο και έγινε πολύ πιο απειλητικός. Ο Παναθηναϊκός πρέπει στο μεσαίο τρίτο του αγωνιστικού χώρου να βρει τις λύσεις, να πάρει τις δεύτερες μπάλες και τις προσωπικές μονομαχίες και να μην αφήσει περιθώρια στους «ερυθρολεύκους». Η τριάδα Ρούμπεν, Τσέριν, Κουρμπέλης μοιάζει ιδανική για να διαχειριστεί τις συνθήκες ενός πολύ δυνατού ανταγωνισμού και για αυτό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την προτιμά στα μεγάλα παιχνίδια.

Αυτά όσον αφορά το pre game της αναμέτρησης και τα υπόλοιπα θα τα πούμε το βράδυ της Κυριακής, με την ελπίδα να ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο και με τίποτα άλλο και να έχει νικήσει η καλύτερη ομάδα. Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.