Πριν πούμε το οτιδήποτε ας θυμηθούμε το statu quo που επικρατούσε, όταν ο 50χρονος κόουτς πήρε τα «ηνία» του Ιωνικού στις 25 Ιανουαρίου.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν η ομάδα βρίσκονταν καθηλωμένη στην τελευταία θέση με μόλις οκτώ βαθμούς σε 19 παιχνίδια της, ενώ ήταν στο «-5» από την παραμονή της αφού η 13η Λαμία είχε 12 και ο 12ος τότε Λεβαδειακός μετρούσε 13 (ο ΠΑΣ με τον οποίο ισοβαθμεί σήμερα βρίσκονταν στο «+10» με 18!).
Ετσι η αποστολή του έμοιαζε κάτι σαν... αυτοκτονίας, αφού σε ελεύθερη μετάφραση έπρεπε να οδηγήσει τον σύλλογο σε δύο ή και τρεις περισσότερες νίκες από τους ανταγωνιστές του, ενώ εκείνη τη στιγμή είχε μόνο μία σε 19 ματς!
Οταν ανέλαβε λοιπόν η ομάδα βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το ζητούμενο ήταν απλό. Πώς θα μαζέψει βαθμούς έστω με «μισό-μηδέν».
Στα 10 ματς που βρίσκεται στον πάγκο το club μετρά 6/10 μηδέν παθητικό αφού δεν δέχθηκε γκολ δις από τον Αστέρα Τρίπολης και από μία φορά κόντρα σε Παναιτωλικό, Αρη, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία. O συγκεκριμένος είναι ο βασικότερος λόγος που κάλυψε την εις βάρος του διαφορά, το ότι δηλαδή «έσφιξε» ανασταλτικά.
Ως επί το πλείστων χρησιμοποιεί στα μετόπισθεν την τετράδα των Βαλεριάνου, Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Μύγα, ενώ στον άξονα «παίζεται» κάθε φορά ο ή οι παρτενέρ του Κάνιας. Μόνιμος, σταθερότατος και εκ των κορυφαίων του κάτω από τα γκολπόστ είναι ο Χουτεσιώτης.
Ως συνέχεια του προηγούμενου... κολλάει το σκεπτικό που έχουν στη Νεάπολη, αφού οι γραμμές τους βρίσκονται κοντά και παρουσιάζονται 100% προσηλωμένοι σε συγκεκριμένο τακτικό πλάνο. Με μόνη εξαίρεση τον αγώνα της Τούμπας όπου έπαιξαν «αποδεκατισμένοι» και δεν αποτελεί κριτήριο, σε κανένα άλλο ματς της Γρηγορίου εποχής δεν τους έβαλαν γκολ σε open-play.
Με ΟΦΗ και Ατρόμητο δέχθηκαν δύο σε στατικά και ισάριθμα σε αντίπαλη οργανωμένη επίθεση, ενώ εκείνο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο προήλθε από λάθος πάσα.
Ετσι εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ικανότητα/εμπειρία/οξυδέρκεια παικτών όπως οιΤσιγκρίνσκι, Ρομαό, Κάνιας. Δεν είναι τυχαίο πως κυρίως το κεντρικό τους αμυντικό δίδυμο βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων.
Εκ των πρωταγωνιστών του Ιωνικού, κυρίως στα παιχνίδια του στα play-outs, είναι ο Φαντιγκά και ο 22χρονος μέσος παρουσιάζεται αναγεννημένος. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει πλέον ένα free ρόλο στο γήπεδο, όπου ναι μεν παίζει ως επί το πλείστων πίσω από τον φορ αλλά κινείται σε όλες τις πλευρές.
Αυτόματα βοηθά με την ενέργεια που διαθέτει σε πρέσινγκ ψηλά, ενώ επειδή είναι αθλητικός και με «καλά» πνευμόνια προσφέρει επίσης ανασταλτικά ως «6αρο-8άρι».
Το ελεύθερο, σε αφαιρετική «μετάφραση», που έχει αποκτήσει από τον Γρηγορίου ωφέλησε την ομάδα καθώς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, ξέχωρα φυσικά από τα προσωπικά credits που πήρε.
Από τους παίκτες που κάνουν αυτό το διάστημα «πολύ» δουλεία στη Νίκαια είναι επίσης ο Σεμπά και ο Βραζιλιάνος πήρε... πολύ τα πάνω του. Κυρίως τον βλέπουμε στα δεξιά, όμως είναι εμφανές πως συγκλίνει στον άξονα και αποκτά ρόλο «περιφερειακού» φορ. Ευρύτερα ο 32χρονος παρουσιάζεται «αναγεννημένος» και με την παρουσία/εικόνα του «λύνει» τα χέρια του προπονητή του.
Βασικό του «όπλο» είναι η ταχύτητα που διαθέτει με και χωρίς την μπάλα, κάτι που του επιτρέπει να βγάζει γρήγορα την ομάδα στην μετάβαση και «ψάχνει» το τρανζίσιον (π.χ. κέρδισε το πέναλτι με τον Αρη, «έφτιαξε» το δοκάρι του Ελευθεριάδη στο Αγρίνιο).
Ετσι με «κοντά τις γραμμές» (βλέπε προηγουμένως) ο Ιωνικός μπορεί να απλώσει με εκείνον την ανάπτυξή του στην «κόντρα» επίθεση.
Ο Μάντζης παραμένει από πέρσι η βασική επιθετική αιχμή του Ιωνικού και πλέον παίρνει πολύτιμες βοήθειες στις στατικές μπάλες. Ο Ιωνικός ναι μεν είναι μία ομάδα «δύσκολη» στο γκολ, όμως στην Γρηγορίου εποχή βρίσκει λύσεις σε ανάλογες φάσεις και έτσι «ισοσκελίζει» το ζήτημα.
Αν θυμάστε τα τέρματα των Μάντζη, Βαλεριάνου με Αστέρα Τρίπολης και Λαμία ήταν μετά από εκτέλεση φάουλ και κόρνερ αντίστοιχα, οι Σεμπά, Λοβέρα βρήκαν δίχτυα από τα 11 βήματα κόντρα σε Παναιτωλικό, Αρη (ο Αργεντινός είχε και δοκάρι με φάουλ στο Αγρίνιο), ενώ και το αυτογκόλ του Μπεχαράνο στο «Αθανάσιος Διάκος» προήλθε από ανάλογη στιγμή.
Ετσι τα πέντε από τα έξι τέρματα της ομάδας στα 10 αυτά παιχνίδια της ήταν σε στημένες φάσεις!
Παραπάνω σταθήκαμε στο ότι ο Ιωνικός έχει πετύχει έξι γκολ στα παιχνίδια του με τον Γρηγορίου στον πάγκο και εξ' αυτών τα πέντε προήλθαν σε στατικές μπάλες.
Ακόμη ένα «εύρημα» που προκύπτει είναι ότι ο 50χρονος κόουτς έχει... βάλει για τα καλά στο παιχνίδι τα μπακ του, στην «αγωνιστική εξίσωση» δηλαδή, αφού στο 50% εξ' αυτών έχουν άμεση συμμετοχή.
Ο Βαλεριάνος βρήκε δίχτυα με απίθανο τρόπο στη Λαμία και έδωσε την ασίστ για το 1-0 του Μάντζη κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ενώ στο παιχνίδι των play-outs με τους Αρκάδες που έληξε με το ίδιο σκορ, το μοναδικό τέρμα του αγώνα ήταν το αυτογκόλ του Καρμόνα μετά από παράλληλη του Μύγα.
Στην μπάλα, κακά τα ψέμματα, χρειάζεται και ρέντα όπως λέμε, ώστε να φτάσεις στον στόχο σου. Ο Δημήτρης Σπανός που «κρατούσε» τα ηνία πριν τον Γρηγορίου μπορεί να διατηρεί πολλά... παράπονα από τον συγκεκριμένο παράγοντα, αφού σε απλά ελληνικά είχε «πολύ γκίνια».
Η ομάδα δεν ήταν τόσο κακή, όμως όλα του πήγαιναν... στραβά (π.χ. έχασε από ΑΕΚ, Βόλο στο φινάλε, με τον ΠΑΣ ισοφαρίστηκε στο 85').
Πλέον στη Νεάπολη στο συγκεκριμένο σκέλος βρίσκονται... ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Ναι, κάποιες φορές είδαν την τύχη να τους... κλείνει το μάτι, όμως την ίδια στιγμή και σε ορισμένες άλλες τους γύρισε την πλάτη, όπως π.χ. στον αγώνα του Αγρινίου και την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μπουένα στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ολα μέσα στο παιχνίδι είναι.