Γιατί ο Ροντρίγκες δεν έγινε ποτέ Χάμες στον Ολυμπιακό

Γιατί ο Ροντρίγκες δεν έγινε ποτέ Χάμες στον Ολυμπιακό

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Γιατί ο Ροντρίγκες δεν έγινε ποτέ Χάμες στον Ολυμπιακό

bet365

Ο Θάνος Σαρρής συγκρίνει τα στατιστικά του Χάμες Ροντρίγκες στον Ολυμπιακό με τους μέσους όρους της καριέρας του και γράφει για ένα «διαμάντι» που δεν έλαμψε ποτέ πραγματικά στην Ελλάδα.

Ήρθε το καλοκαίρι με την αύρα του Galactico, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων του Ολυμπιακού. Ορθώς, με βάση το τάιμινγκ και τα πεπραγμένα του, καθώς και με την επένδυση που έγινε σε έναν ποδοσφαιριστή από το «πάνω ράφι», η οποία έκανε το γύρο του κόσμου. Ο Χάμες Ροντρίγκες δεν επέλεξε την Ελλάδα για τα τελευταία ένσημα, μιας και ήταν σε ποδοσφαιρικά καλή ηλικία, με την ποιότητα του να είναι αναμφισβήτητη, μολονότι είχε αποχωρήσει από το top επίπεδο για την Αλ Ραγιάν. Είχε δει τον Μαρσέλο να επιλέγει τον ίδιο προορισμό, γνώριζε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που παλεύει για το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και κυριαρχεί στην Ελλάδα. Ερχόταν, άλλωστε, στον πρωταθλητή.

Η πραγματικότητα, ήταν διαφορετική. Ο Ολυμπιακός διανύει μια σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καθίσει στον πάγκο του τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με συνεχείς διαφοροποιήσεις σε όλους τους κύκλους προπόνησης, στην τακτική, στη δομή της 11άδας και στο πλάνο. Kαι πριν πέσει η καρό σημαία της σεζόν, ο Κολομβιανός αποχαιρέτησε τους «ερυθρόλευκους».

Χάμες Ροντρίγκες - Ολυμπιακός: Οι στιγμές και οι αριθμοί

Ο Χάμες, στο διάστημα που τον είδαμε στα ελληνικά γήπεδα, χάρισε κάποιες στιγμές που έδειξαν ότι ανήκει σε αυτή την κάστα των παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όπως την κίνηση και την κεφαλιά απέναντι στον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», τη συνεργασία και το γκολ με τον Αστέρα Τρίπολης ή τη «συστημένη» για τον Μασούρα στο «Βικελίδης» και την ασίστ προς τον Γκάρι Ροντρίγκες στο Ηράκλειο. Και άλλες, που δεν κατέληξαν γκολ. Το σουτ απέναντι στον ΠΑΟΚ που τράνταξε το δοκάρι του Κοτάρσκι, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Μελετώντας το παιχνίδι του, εντοπίζει κανείς στοιχεία που αν είχαν διάρκεια, θα μιλούσαμε για διαφορετική απόδοση. Θυμηθείτε στο ματς με τον Παναιτωλικό, τον τρόπο που πίεσε, κέρδισε την κατοχή και είχε ένα διαγώνιο σου άουτ στο 25'. Τον τρόπο που κοντρολάρει, περιμένει την κίνηση των συμπαικτών του και παίζει κάθετα για τον Μπακαμπού στα πρώτα λεπτά του ντέρμπι της Τούμπας, με τον Κοτάρσκι να προλαβαίνει τον φορ του Ολυμπιακού. Τις φορές που έπεσε για τάκλιν, επιτυχημένα ή αποτυχημένα, ή που ακολούθησε το πλάνο του πρέσινγκ ψηλά στον αγωνιστικό χώρο.

 

Τι γίνεται όμως με τα νούμερα; Παρατηρώντας τους φετινούς αριθμούς του, μόνο στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν βρίσκεται μακριά από τους μέσους όρους του. Έχει για παράδειγμα, 0.3 γκολ και 0.26 xGoals, όταν ο μέσος όρος της καριέρας του είναι 0.31 και 0.26 αντίστοιχα. Οι πάσες του είναι περισσότερες στην Ελλάδα (67.7 με 85.4% ποσοστό επιτυχίας έναντι 58.68 και 84.9%), οι ασίστ του βρίσκονται στα ίδια επίπεδα (0.36 vs 0.31), ενώ οι μακρινές του μεταβιβάσεις είναι περισσότερες (6.79 με 69.9%, έναντι 5.46 έναντι 71.3%). Από την άλλη, δοκιμάζει 2.22 σέντρες (2.82 ο μέσος όρος καριέρας του), αλλά με μεγαλύτερη επιτυχία, αφού το 45.9% είναι εύστοχες (34.4% ο μέσος όρος του). Οι συνολικές ενέργειές του μέσα στο γήπεδο είναι 95.71 ανά ματς με ποσοστό επιτυχίας 71.7%, όταν ο μέσος όρος καριέρας του βρίσκεται στις 86.76% με 70% αντίστοιχα. Για μια σεζόν όπου ο Ολυμπιακός πέρασε από πολλά κύματα, δεν είναι άσχημα. Όμως, είναι η συνολική εικόνα του Χάμες και κάποια άλλα ζητήματα που δεν του επέτρεψαν να χτίσει την απόδοσή του όπως θα ήθελε ο ίδιος και η ομάδα του.

Τα στοιχεία που δεν βοήθησαν τη σχέση

Αρχικά, οι τραυματισμοί. Όχι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει δει το μυϊκό του σύστημα να μην υποστηρίζει την κλάση του. Ο Χάμες έπαιζε αρκετά στο όριο της θλάσης, δεν επέστρεφε γρήγορα στο 100% και με δεδομένο ότι η ταχύτητα δεν είναι το δυνατό του σημείο, έμοιαζε αρκετές φορές να παίζει σε χαμηλότερες στροφές, ήταν «βαρύς», ανέτοιμος για 11άδα. Ήταν κι ένας λόγος, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη χειμερινή διακοπή για το Μουντιάλ.

Έπειτα, η προσωπικότητά του μπορεί να αποδειχθεί τόσο πλεονέκτημα, όσο και μειονέκτημα. Ο Ροντρίγκες ήρθε στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν οι Κολομβιανοί που τον γνωρίζουν καλά, για να γίνει «βασιλιάς». Περιμένοντας, ότι θα έχει ένα σύστημα που θα τον υποστηρίζει, μια ομάδα που θα παίζει και για κείνον, προκειμένου να βρίσκει το χώρο και την ενέργεια ώστε να επικεντρώνεται σε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά: Τη δημιουργία και την εκτέλεση. Αυτό που συνάντησε δεν ήταν το ίδιο, αλλά η αγωνιστική του νοοτροπία δεν ήταν η ενδεδειγμένη για την κατάσταση που βρισκόταν ο Ολυμπιακός. Με απλά λόγια, δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα «θυσιαστεί» τακτικά για να βγει το πλάνο. Και φυσικά, έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Θυμηθείτε την αντίδρασή του όταν έγινε αλλαγή από τον Μίτσελ, στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Τον βοήθησε η ομάδα; Μάλλον όχι. Γιατί στο δεύτερο μισό της θητείας του Κολομβιανού στην Ελλάδα, που η εικόνα του ήταν χειρότερη, δεν υπήρξε σταθερότητα και τακτική συνέχεια, πάνω στην οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί. Δεν υπήρξαν, στον βαθμό που χρειαζόταν, οι αγωνιστικοί «πυλώνες», με τους οποίους θα συνδεόταν, θα εναλλασσόταν, θα είχε την κάλυψη και τη συνεννόηση που απαιτούσε. Το περιβόητο σύστημα με τα «τρία δεκάρια» (που δεν ήταν τρία δεκάρια, αλλά δεν είναι της παρούσης) έριξε στάχτη στα μάτια για λίγα ματς, όμως μέχρι εκεί. Όπως είπαμε και πριν, στην πλειονότητα των ματς ο Χάμες δεν βρήκε το περιβάλλον που περίμενε, για να πάρει την μπαγκέτα και να δείξει τελικά ποιος πραγματικά είναι.

Ο Ολυμπιακός είπε το δικό του «αντίο» στον Χάμες, με την Τουρκία να μοιάζει ως ένας πιθανός προορισμός του. Θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε σε μια δουλεμένη ομάδα, καθώς σ' αυτά τα πρωταθλήματα, παραμένει ένας παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως θα είχε ενδιαφέρον να τον βλέπαμε και στον Ολυμπιακό της επόμενης χρονιάς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.