Παναθηναϊκός: Ρούμπεν, Κουρμπέλης και Τσέριν, η «χρυσή» τριάδα των ντέρμπι

Παναθηναϊκός: Ρούμπεν, Κουρμπέλης και Τσέριν, η «χρυσή» τριάδα των ντέρμπι

Ρούμπεν, Κουρμπέλης και Τσέριν, η «χρυσή» τριάδα των ντέρμπι

bet365

Η τριάδα των Ρούμπεν, Κουρμπέλη και Τσέριν που έχει φέρει τις νίκες του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι και τα στοιχεία που εκείνη δίνει στο παιχνίδι της ομάδας.

Οι «πράσινοι» έχουν κατορθώσει φέτος να κερδίσουν μόλις τρία από τα οκτώ ντέρμπι που έχουν δώσει απέναντι στις άλλες τρεις ομάδες του Big-4. Μπορεί να ξεκίνησαν καλά στην αρχή κάνοντας το 2/2 απέναντι σε ΑΕΚ (εντός) και ΠΑΟΚ (εκτός) και μάλιστα με ανατροπή, όμως από τις 2 Οκτωβρίου που πήραν τη νίκη με τον «δικέφαλο του βορρά», χρειάστηκε να φτάσουν στις 9 Μαρτίου για να κερδίσουν ξανά σε τέτοιο παιχνίδι.

Ειδικά σ' ένα πρωτάθλημα που κρίνεται σε play-offs, μία διαδικασία που είναι γεμάτη από τέτοια παιχνίδια, είναι κομβική η επίδοση μιας ομάδας στους αγώνες αυτού του επιπέδου. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός προβληματίστηκε και προβλημάτισε πολύ σ' αυτό το κομμάτι σ' αυτό το μεγάλο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο νικών με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Όμως, πλέον φαίνεται πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρήκε τη λύση, όπως φανερώνουν και οι τελευταίες δύο πολύ καλές εμφανίσεις με ΑΕΚ (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός) στα play-offs, κι αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η χρησιμοποιήση της τριάδας των Ρούμπεν, Κουρμπέλη και Τσέριν στον χώρο του κέντρου.

Το 3/8 των ντέρμπι που γίνεται 3/4 με την τριάδα των Ρούμπεν, Κουρμπέλη και Τσέριν

araujo_kourbelis_perez

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη τριάδα στον χώρο του κέντρου στα πρώτα δύο ντέρμπι της φετινής σεζόν και στα δύο τελευταία. Στα πρώτα δύο ματς ο σχηματισμός αυτός ήταν λίγο πολύ αναγκαστικός.

Στον αγώνα με την ΑΕΚ ο Μπερνάρντ δεν ήταν έτοιμος, αφού εκεί έκανε το ντεμπούτο του και μπόρεσε να αγωνιστεί μόλις 15 λεπτά, μιας και προερχόταν από τραυματισμό στον ώμο. Στο εκτός έδρας ντέρμπι στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ οι απώλειες των Βέρμπιτς και Παλάσιος ανάγκασαν τον Σέρβο τεχνικό να βάλει τον Μπερνάρντ στα πλάγια οπότε οι Ρούμπεν, Κουρμπέλης και Τσέριν ήταν οι μόνοι βασικοί που είχαν μείνει στην εξίσωση για το κέντρο.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή εμφάνιση στα παιχνίδια αυτά και κατόρθωσε να πάρει δύο πολύ μεγάλες νίκες με 2-1, κάνοντας ισάριθμες ανατροπές, που τον βοήθησαν πολύ στο να βάλει γερά θεμέλια για το εντυπωσιακό σερί του πρώτου γύρου.

Στα επόμενα παιχνίδια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσπάθησε να εντάξει στα παιχνίδια αυτά τον Μπερνάρντ στην τριάδα του κέντρου. Ο Ρούμπεν προφανώς ήταν αμετακίνητος. Εκείνοι που εναλλάσσονταν δίπλα στον Βραζιλιάνο σταρ ήταν οι Κουρμπέλης και Τσέριν. Δοκίμασε το Ρούμπεν, Κουρμπέλης, Μπερνάρντ κόντρα σε ΑΕΚ (εκτός, κανονική διάρκεια) και Ολυμπιακός (εκτός, κανονική διάρκεια) και το Ρούμπεν, Τσέριν, Μπερνάρντ ενάντια σε Ολυμπιακό (εντός, κανονική διάρκεια) και ΠΑΟΚ (εντός, κανονική διάρκεια).

Απολογισμός ήταν μία ήττα και μία ισοπαλία σε κάθεμία από τις δύο περιπτώσεις και συνολικά έξι μήνες χωρίς νίκη σε ντέρμπι.

Μετά την τελευταία πολύ κακή εμφάνιση στο «Γ.Καραϊσκάκης» στη κανονική διάρκεια, ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να επαναφέρει την τριάδα των... νικών κόντρα σε ΑΕΚ εκτός και Ολυμπιακός εντός στα play-offs της Stoiximan Superleague, με την ομάδα να επανέρχεται επίσης στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες στα μεγάλα αυτά ματς, αφού πήραν 0-0 στην «OPAP Arena» και επικράτησαν με 2-0 του Ολυμπιακού στην Λεωφόρο. Κοινώς μία νίκη και μία ισοπαλία χωρίς καν να δεχθούν γκολ απέναντι στους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους του για τον φετινό τίτλο.

Κάπως έτσι οι «πράσινοι» κατέληξαν να έχουν τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε τέσσερα παιχνίδια με την τριάδα αυτή, παραμένοντας ουσιαστικά αήττητοι σε τέσσερα ντέρμπι. Στην αντίπερα όχθη, με τον Μπερνάρντ στην τριάδα του κέντρου, το «τριφύλλι» μέτρησε δύο ισοπαλίες και δύο ήττες στα μεγάλα ματς. Όχι μόνο δεν νίκησε, αλλά είχε και τις τρεις χειρότερές του εμφανίσεις.

Τα στοιχεία που προσδίδει η τριάδα αυτή στα ντέρμπι

cerin_fortunis

Φυσικά το προηγούμενο δεν το αναφέραμε για να κακοχαρακτηρίσουμε τον Μπερνάρντ. Η ποιότητά του είναι δεδομένη, ακόμη κι αν δεν έχει παρουσιαστεί στο επίπεδο που αναμενόταν μέχρι στιγμής, αν μιλήσουμε συνολικά για την σεζόν.

Αυτό όμως που θέλαμε να δείξουμε, και καθρεφτίζεται και στο γήπεδο, είναι πως δεν ταιριάζει να αγωνίζεται στο κέντρο της ομάδας στα ντέρμπι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο τελευταίο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, που ήταν εξαιρετικός, αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει συνειδητοποιήσει πως η τριάδα των Ρούμπεν Πέρεθ, Κουρμπέλη και Τσέριν είναι αυτή που του δίνει τα περισσότερα πράγματα στα ματς αυτά. Όμως, το πιο βασικό απ' όλα είναι πως αποτελεί την μοναδική με την οποία μπορεί να έχει η ομάδα του τα τρεξίματα που χρειάζεται στο κέντρο για να ανταπεξέλθει σ' ένα ματς τόσο υψηλής έντασης και δυσκολίας, που χρειάζεται οι παίκτες να τρέχουν και να μάχονται συνεχώς, έχοντας ως πρώτο μέλημα την διατήρηση της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας κι έπειτα το επιθετικό κομμάτι.

Ο Ρούμπεν Πέρεθ και ο Κουρμπέλης από φύση τους έχουν μεγαλύτερη έφεση στο αμυντικό κομμάτι ενώ και ο Τσέριν, παρ' ότι είναι πιο δημιουργικός, δίνει σημαντική βοήθεια και στο αμυντικό κομμάτι. Ναι μεν γυρνάει και στην άμυνα όταν χρειάζεται, όμως επί το πλείστον προσφέρει με το τρομερό πρέσινγκ που κάνει ψηλά οδηγώντας την ομάδα σε αρκετές επανακτήσεις της μπάλας στο μισό του αντιπάλου και κάποιες φορές κοντά στην περιοχή του αντιπάλου. Η τριάδα αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πιο fit εκδοχή που μπορεί να παρουσιάσει το κέντρο του «τριφυλλιού» και βοηθάει στο να γίνει πιο κόμπακτ η ομάδα στην μεσαία γραμμή.

Ταυτόχρονα αυτοί οι τρεις μπορούν να προσφέρουν αρκετά και στην διατήρηση της κατοχής. Οι πολλές δυνάμεις που έχουν, αλλά και η ικανότητά τους με την μπάλα στα πόδια βοηθούν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ομάδας από πίσω και στον έλεγχο του αγώνα, αλλά και στην απορρόφηση του πρέσινγκ που μπορεί να κάνει ο αντίπαλος ψηλά.

Κι αν το πλάνο αλλάξει και πάει το παιχνίδι του στις μεγάλες μπαλιές, τότε πάλι αυτή η τριάδα είναι λειτουργική. Ο Ρούμπεν κάνει τις μπαλιές αυτές και οι άλλοι δύο κινούνται σαν box του box μέσοι για να δώσουν επιλογή πάσας στους συμπαίκτες που υποδέχονται την μπάλα ή αν αυτή χαθεί, ασκούν πίεση για να υπάρξει άμεση επανάκτηση, αν αυτό είναι δυνατόν.

Κάτι το οποίο λείπει από αυτή την τριάδα είναι τα γκολ, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό δεν μπορεί να το προσδώσει, ή τουλάχιστον δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, ούτε ο Μπερνάρντ στο παιχνίδι των «πρασίνων», ο οποίος είναι πιο ποιοτικός και το έχει και περισσότερο με το σκοράρισμα από τους υπόλοιπους, όπως δείχνει και η καριέρα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα