Άλφρεντ Σρόιντερ: Ο «μαθητής» που εφαρμόζει όσα έμαθε από τους καταξιωμένους... δασκάλους του (vid)

Άλφρεντ Σρόιντερ: Ο «μαθητής» που εφαρμόζει όσα έμαθε από τους καταξιωμένους... δασκάλους του (vid)

Άλφρεντ Σρόιντερ: Ο «μαθητής» που εφαρμόζει όσα έμαθε από τους καταξιωμένους... δασκάλους του (vid)

bet365

Ο Άλφρεντ Σρόιντερ βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει με τον Ολυμπιακό για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας και το Gazzetta σας συστήνει τον 50χρονο Ολλανδό.

«Θέλει πάντα να γίνεται καλύτερος, του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο και του αρέσει να δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς παίκτες». Αυτό είναι ένα από τα σχόλια που έχουν κάνει ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν με τον Άλφρεντ Σρόιντερ. Ένας άνθρωπος που μπήκε από νωρίς στα... βαθιά, κατάφερε να κολυμπήσει αλλά το γρήγορο πέρασμα από τον Άγιαξ τον έκανε να ψάχνει το δικό του restart.

Ο 50χρονος Ολλανδός προπονητής βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με τον Ολυμπιακό το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας τη νέα σεζόν και να την οδηγήσει ξανά στον δρόμο των επιτυχίων. Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και σας δίνει στο... πιάτο δέκα στοιχεία ώστε να τον γνωρίσετε καλύτερα.

* Πλούσια εμπειρία ως ποδοσφαιριστής

Ο Άλφρεντ Σρόιντερ δεν είναι ένα όνομα που έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας, μέτρησε συνολικά πάνω από 330 συμμετοχές σε όλη την πορεία του στα γήπεδα.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του παλαίμαχου αμυντικού χαφ ήταν οι 43 εμφανίσεις με τη φανέλα της Φέγενοορντ και από εκεί και πέρα αγωνίστηκε σε Φίτεσε, Βάαλβαϊκ και Μπρέντα, με τις οποίες είχε συνολικά 370 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις αλλά και ένα πρωτάθλημα Β' κατηγορίας.

* Μαθητής δίπλα σε ικανούς δασκάλους

«Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις» λέει η παροιμία και ο Άλφρεντ Σρόιντερ το εφάρμοσε στην πράξη, καθώς έκατσε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πριν αναλάβει τα ηνία ως πρώτος προπονητής. Συγκεκριμένα, ο Τέο Μπος ήταν ο άνθρωπος που τον πήρε πρώτη φορά κοντά του, το 2009 όταν ήταν στη Φίτεσε.

Ακολούθησε ο Στιβ ΜακΚλάρεν στην Τβέντε, ο Γιούλιαν Νάνγκελσμαν και ο Χουμπ Στέφενς στη Χόφενχαϊμ, στον Έρικ Τεν Χαγκ στον Άγιαξ και στον Ρόναλντ Κούμαν στην Μπαρτσελόνα. Όπως είναι λογικό, τα μαθήματα που έχει πάρει είναι πολλά...

* Οι ευκαιρίες σε Τβέντε και Χόφενχαϊμ

Σε ηλικία μόλις 42 ετών πήρε την πρώτη του ευκαιρία ως πρώτος προπονητής και μάλιστα στα... βαθιά. Έπειτα από μία 5ετία ως βοηθός προπονητής δίπλα σε διάφορα ονόματα, ο Ολλανδός τεχνικός πήρε τα ηνία της πρώτης ομάδας ως υπηρεσιακός στο φινάλε του 2013/14 και το καλοκαίρι του 2014 υπέγραψε συμβολαίο ώστε να παραμείνει στο τιμόνι του συλλόγου.

Τελικά ένα χρόνο μετά αποχώρησε και επέστρεψε ως πρώτος προπονητής το 2019 για χάρη της Χόφενχαϊμ (νωρίτερα ήταν βοηθός στους Γερμανούς και τον Άγιαξ). Και εκεί έμεινε για μία σεζόν πριν πάει στην Μπαρτσελόνα δίπλα στον Κούμαν.

* Η Μπαρτσελόνα και η δουλειά μαζί με τον Μέσι

Με τα προπονητικά της Μπαρτσελόνα και δίπλα στον Ρονάλντ Κούμαν, ο Σρόιντερ συνεργάστηκε με τους περισσότερους αστέρες της ομάδας και σε καθημερινή βάση. Ένας από αυτούς ήταν ο Λιονέλ Μέσι με τον οποίο είχαν καθημερινή επαφή στις προπονήσεις.

Στο διάστημα που έμεινε στην Βαρκελώνη, κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας και παρέμεινε μέχρι την απομάκρυνση του Ολλανδού τεχνικού, δηλαδή κάτι παραπάνω από έναν χρόνο.

* Η επιτυχία στην Μπριζ που τον έφερε στον Άγιαξ

Μετά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα όπου κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας, ήρθε η στιγμή για το δικό του μεγάλο βήμα. Ανέλαβε την Κλαμπ Μπριζ τον Γενάρη του 2022 και κατάφερε να την οδηγήσει μέχρι την κορυφή του Βελγίου, δημιουργώντας ένα αρκετά δυνατό σύνολο στη χώρα. Η δουλειά που έβγαλε αλλά και η ανάδειξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, τον έφερε στο κατώφλι του Άγιαξ ως αντικαταστάτης του Ερικ Τεν Χαγκ, όπου έμεινε για μόλις έξι μήνες.

* Επιθετικό ποδόσφαιρο και το αγαπημένο 4-3-3

Όπως αναφέραμε πριν, ο Σρόιντερ έμαθε δίπλα σε καταξιωμένους προπονητές που μπορεί αν είχαν διαφορετική ιδεολογία αλλά είχαν ένα κοινό σημείο. Το επιθετικό ποδόσφαιρο.

Αυτό στο οποίο ο Σρόιντερ επένδυσε τις γνώσεις του και τις εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία στην Μπριζ όπου σε 21 ματς είχε συνολικά 40 γκολ υπέρ αλλά και μόλις δύο ήττες. Το αγαπημένο του σχήμα είναι το 4-3-3 αλλά και το 3-5-2 προσπαθώντας να επιβάλλει τον ρυθμό και την κυριαρχία στο παιχνίδι του.

* Αδέρφια... προπονητές

Ένα ιδιαίτερο fuct για τον Σρόιντερ είναι η ποδοσφαιρική οικογένεια που έχει. Συγκεκριμένα και τα τρία αδέρφια της οικογένειας βρίσκονται αυτή την στιγμή στην άκρη του πάγκου ποδοσφαιρικών ομάδων.

Εκτός του Άλφρεντ, ο Ντικ Σρόιντερ βρίσκεται στην Τσβόλε (του Βέλλιου) και ο Μπαρτ Σρόιντερ στην Μπάρνεβελντ. Αν μη τι άλλο τρεις άνθρωποι που κατάφεραν να μπουν στον ποδοσφαιρικό χώρο και οι δύο πρώτοι, έχουν αγωνιστεί και ως ποδοσφαιριστές με αξιόλογη πορεία στην πρώτη κατηγορία.

* Το «ελληνικό» στοιχείο της καριέρας του

Ο Σρόιντερ έχει προπονήσει αρκετά μεγάλα ονόματα είτε ως πρώτος, είτε ως βοηθός προπονητή. Θα σταθούμε στην παρουσία του ως πρώτος κόουτς όπου είχε ποδοσφαιριστές του δύο Έλληνες. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Σταφυλίδη και τον Γιώργο Κάτσικα καθώς είχε τον πρώτο στη Χόφενχαϊμ και τον δεύτερο στην Τβέντε.

Από εκεί και πέρα έχει συνεργαστεί στον γερμανικό σύλλογο με τον Ντιαντιέ Σαμασέκου και τον Στίβεν Τσούμπερ, όπου αμφότεροι πραγματοποίησαν αρκετά παιχνίδι υπό τις οδηγίες του ενώ ήταν προπονητής και του Μάικλ Ολαϊτάν όταν εκείνος ήταν στην Τβέντε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα