ΑΕΚ: Και η ανασταλτική λειτουργία έστειλε την Ένωση στην κορυφή

ΑΕΚ: Και η ανασταλτική λειτουργία έστειλε την Ένωση στην κορυφή

Βίντα και Μουκουντί μετά από γκολ της ΑΕΚ

bet365

Στα play-offs η συνολική αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ έπαιξε σημαντικό ρόλο για να προσπεράσει η Ένωση στην κορυφή και να βρίσκεται μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου.

Από τα πρώτα πράγματα που είχαν δείξει να αλλάζουν με τον Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο ήταν η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ. Άλλωστε αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έπρεπε να βελτιωθούν από πέρυσι καθώς ήταν με διαφορά η αχίλλειος πτέρνα των κιτρινόμαυρων την τελευταία διετία. Η «μαύρη τρύπα» που έπρεπε να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Η ΑΕΚ είχε ολοκληρώσει τις σεζόν με παθητικό 42 και 45 τερμάτων πέρυσι και πρόπερσι αντίστοιχα. Φέτος με μια αγωνιστική να απομένει έχει δει την εστία της να παραβιάζεται συνολικά μόνο 17 φορές, δηλαδή έχει δεχθεί πέντε γκολ περισσότερα από την τελευταία πρωταθληματική σεζόν (2017-2018) σε περισσότερες αγωνιστικές. Και ειδικά στη διάρκεια των καθοριστικών play-offs για τον τίτλο, συνολικά η ανασταλτική λειτουργία ήταν καταλυτική για να βρεθούν οι κιτρινόμαυροι στην κορυφή.

Τρία γκολ παθητικό και έξι clean sheets στα play-offs

Βίντα και Μουκουντί

Η αντίδραση της ανασταλτικής συμπεριφοράς της ΑΕΚ μετά από εκείνη την πρώτη ήττα στην OPAP Arena από τον Ολυμπιακό με 1-3 στο τέλος της κανονικής διάρκειας ήταν εντυπωσιακή. Αμέσως μετά στα play-offs χωρίς να έχει και τους δύο βασικούς κεντρικούς αμυντικούς διαθέσιμους, με δίδυμα αρχικά τον Μουκουντί με τον Μήτογλου και έπειτα τον Βίντα με τον Τζαβέλλα οι κιτρινόμαυροι κράτησαν το μηδέν πίσω στα ματς με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και φυσικά με τον Βόλο.

Έπειτα ο Μουκουντί με τον Βίντα επανήλθαν ως δίδυμο με την εστία των κιτρινόμαυρων στα έξι ματς που ακολούθησαν να παραβιάζεται μόλις τρεις φορές, δεχόμενη δύο γκολ από τον Άρη και ένα από τον Ολυμπιακό σε ματς που η Ένωση νίκησε και διατηρώντας το μηδέν στη σειρά των μεγάλων αγώνων με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Συνολικά η ΑΕΚ είχε τρία γκολ παθητικό στα play-offs κρατώντας και έξι φορές απαραβίαστη την εστία της, κάτι που την οδήγησε στο να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου.

Βέβαια σε αυτό έπαιξε ρόλο και η παρουσία του Αθανασιάδη στην εστία με κάποιες σημαντικές αποκρούσεις, ο οποίος επίσης μαζί με την προσήλωση της αμυντικής γραμμής διαμόρφωσαν μια συμπαγή αμυντική συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Παράλληλα η ΑΕΚ αμυντικά είχε μεγάλη σταθερότητα και στα άκρα με τους Χατζισαφί και Ρότα, αλλά και τον Σιντιμπέ, να στέκονται στο ύψος τους σε σερί αγώνων.

Πίεση και ένταση παρέμειναν στο... ταβάνι όλη τη σεζόν

Αλμέιδα και παίκτες της ΑΕΚ

Εκτός όμως από το τέρμα και την αμυντική γραμμή, όπως αναφέραμε και πιο πριν, η συνολική ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Αλμέιδα ήταν εκείνη που έφερε τα παραπάνω νούμερα. Μια αμυντική λειτουργία που αρχίζει από τον πρώτο επιθετικό και την πίεση ψηλά που ασκούν συντονισμένα οι κιτρινόμαυροι χαφ και μεσοεπιθετικοί προκειμένου να ανακτηθεί η μπάλα και να ανανεώνονται συνεχώς οι επιθέσεις για τη δημιουργία τελικών προσπαθειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Wyscout στον δείκτη της πίεσης (PPDA) η ΑΕΚ παρέμεινε πρώτη σε όλη τη σεζόν, επιτρέποντας μέσο όρο μόλις 5,76 πάσες στον αντίπαλο πριν την πρώτη αμυντική αντίδραση, ενώ και στον δείκτη της έντασης (Challenge Intensity) οι κιτρινόμαυροι είχαν όλη τη χρονιά το πάνω χέρι, μετρώντας μέσο όρο 7,8 αμυντικές αντιδράσεις σε κάθε λεπτό κατοχής του αντιπάλου. Και τα δύο στατιστικά αποδεικνύουν αυτό που είχε πει από την πρώτη μέρα ο «Πελάδο». Ότι ένταση, ως χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του, αποτελεί στοιχείο αδιαπραγμάτευτο για εκείνον.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα