O ΠΑΟΚ που εξαρτάται από τον Μπράντον και τώρα οφείλει να ξεχάσει το κύπελλο

O ΠΑΟΚ που εξαρτάται από τον Μπράντον και τώρα οφείλει να ξεχάσει το κύπελλο

O ΠΑΟΚ που εξαρτάται από τον Μπράντον και τώρα οφείλει να ξεχάσει το κύπελλο

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για λεπτομέρειες της αναμέτρησης ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και φυσικά για την επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών σε αγώνες ντέρμπι και πώς φθάσαμε σε αυτή.

Φθάσαμε μία ημέρα πριν την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και επιτέλους το σύνολο του ΠΑΟΚτσήδικου κόσμου αντιλήφθηκε ότι ο αγώνας με τον Ολυμπιακό είναι τελικός! Από την άλλη, όσο πιο γρήγορα ξεχαστεί και το γεγονός ότι σε δέκα ημέρες υπάρχει τελικός κυπέλλου, τόσο το καλύτερο.

Για τον ΠΑΟΚ σήμερα και αύριο υπάρχει μόνο η τρίτη θέση του πρωταθλήματος που δίνει εισιτήριο για το Europa League. ΟΧΙ! Δεν είναι το σημαντικότερο σε ποια διοργάνωση θα ξεκινήσει να παίζει το ερχόμενο καλοκαίρι η ομάδα του Λουτσέσκου. Το σημαντικό και απαραίτητο, ο μονόδρομος του Δικεφάλου, είναι να παίξει σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Σε οποιονδήποτε. Οπουδήποτε. Κι εκεί, μέσα στον όμιλο, προφανώς πρέπει να διακριθεί. Να κερδίσει βαθμούς, θέσεις, γόητρο, υπεραξίες παικτών και έσοδα. Θα είναι πολύ χρήσιμο για τον ΠΑΟΚ να ξεκινήσει τους αγώνες του τον Αύγουστο και να μην μπει σε διαδικασία τριών υποχρεωτικών και αλλεπάλληλων προκρίσεων από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Το πρώτο το πετυχαίνει ως τρίτος, παίζοντας στο Europa. Το δεύτερο το παθαίνει αν τα χάσει όλα και βρεθεί στον δεύτερο προκριματικό του Conference. Ενόψει όλων αυτών, καλό θα είναι σήμερα και αύριο να ξεχάσουν όλοι στον ΠΑΟΚ ότι για την Ευρώπη θα έχει και δεύτερη ευκαιρία στον τελικό κυπέλλου. Η σκέψη της δεύτερης ευκαιρίας μέσα από τον τελικό, κάνει κακό.

Σήμερα για τον ΠΑΟΚ, ο τελικός κυπέλλου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ . ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ. Είναι... πολύ-πολύ-πολύ μετά του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΤΟΝ

Σε αγωνιστικό επίπεδο είναι σπουδαίο για τον Δικέφαλο και την προσωπικότητα της ομάδας, μαζί με την αμυντική λειτουργία της, ότι επιστρέφουν ο Ίνγκασον και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο. Ο πρώτος παίζει σίγουρα, ο δεύτερος θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα, αφού λείπει γι αρκετό καιρό και δεν είναι απόλυτα έτοιμος. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι μπροστά και είναι ποιοτικό. Ήταν εξ αρχής, χωρίς Νάρει, Ολιβέιρα και ίσως τον Τάισον, το πρόβλημα με την ουσία και τα τελειώματα φάσεων, γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Στα λόγια, στα κείμενα και στη θεωρία με όλες τις αναλύσεις, αυτό το ζήτημα δεν λύνεται.

Αναγκαστικά για τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της επίθεσης θα παίξει ο φορμαρισμένος Μπράντον Τόμας. Η ομάδα τον ξέρει πλέον και δουλεύει για να τον εκμεταλλευτεί, να τον αξιοποιήσει. Μου φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ εξαρτάται από το παιχνίδι του Ισπανού, φυσικά και από την ευστοχία του.

Ο Μπράντον πιέζει πολύ, βγάζει ενέργεια και τελειώνει καλά τις φάσεις, σε πολλές περιπτώσεις με μία επαφή. Ο ΠΑΟΚ με τον Ισπανό στο γήπεδο θα πιέσει περισσότερο και θα είναι αρκετά καλός σε φάση άμυνας από το κέντρο και μπροστά. Καλύτερος ακόμη και στο repress του όταν χάνει την μπάλα. Τι να κάνουμε; Ο Μπράντον που είναι τσαπατσούλης και σκληρός με την μπάλα, που δεν είναι ο ποιοτικός επιθετικός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μόνος για τον εαυτό του, είναι αυτή τη στιγμή ίσως και ο πολυτιμότερος της λειτουργίας του Δικεφάλου. Δεν είναι τιμητικό το γεγονός για όλο το σύνολο και τη δυναμική του ΠΑΟΚ, αλλά είναι και η πλέον φανερή, η τελευταία ΑΠΟΔΕΙΞΗ που μπορώ να επικαλεστώ σε αυτή τη χρονιά (άπειρα τα κείμενα και οι αναφορές μου από το καλοκαίρι και μετά) για το τεράστιο έλλειμα ποιότητας και τελειωμάτων στην ομάδα.

Η ομάδα και το παιχνίδι της έχει ανεβάσει τα νούμερα του Μπράντον, ο Ισπανός είναι εκείνος (ίσως ο μόνος) που βλέπει την εστία... λίγο μεγαλύτερη από ότι είναι και τα δικά του χαρακτηριστικά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο ΠΑΟΚ. Την πίεση του με μεγάλη ένταση, τα κλεψίματά του, τα τελειώματά του.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, παίζει μεγάλο ρόλο και ποιος θα είναι ο παρτενέρ του στο αμυντικό 4-4-2 του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου θα ήθελε να έχει στο 10 τον Κωνσταντέλια. Οι δυο τους είναι εξαιρετικά επιθετικοί (aggressive που λένε και οι μορφωμένοι του modern football) σε φάση άμυνας. Έλα όμως που ο Ελ Καντουρί ο οποίος πρέπει να παίξει στην τριάδα των μεσοεπιθετικών αφού δεν υπάρχει άλλος, είναι πολύ δύσκολο να αγωνιστεί στη γραμμή. Το γιατί είναι δύσκολο να παίξει ο Μαροκινός στα άκρα, είναι μία άλλη, μεγάλη ιστορία...

Για τον ΠΑΟΚ θα είναι σπουδαία να παίξει έστω και λίγο ο Τάισον, ένας από τους ελάχιστους που δείχνουν αυτή την περίοδο ότι μπορεί με μια ενέργειά του, μία απρόσμενη επαφή, να κρίνει έναν αγώνα.

Από εκεί και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον έχει η επιλογή του Λουτέσκου στον παρτενέρ του Ίνγκασον. Ποιος αριστεροπόδαρος; Ο Κουλιεράκης ή ο Ίνγκασον; Ο νεαρός Έλληνας έπαιξε κυρίως στη θέση για όλη τη σεζόν, ο Νορβηγός όμως είναι εκεί τώρα τελευταία. Ποιος θα είναι ο εκλεκτός; Δύσκολος ο γρίφος για έναν τελικό με ότι σημαίνει αυτό…

ΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Ο Ολυμπιακός ήθελε από την αρχή να δημιουργεί με την τοξικότητά του πρόβλημα και φασαρία στο πρωτάθλημα. Παρά τα υπέρ του σφυρίγματα σε αρκετά ματς από το ξεκίνημα (τύπου Τρίπολης με Καραντώνη και Καραϊσκάκη με ΠΑΟΚ) έπρεπε να δημιουργεί φασαρία γιατί δεν είχε την πλήρη εύνοια (100-0) άλλων εποχών και γιατί έπρεπε να βρει τον τρόπο της παρέμβασης στη διοίκηση της ΕΠΟ με τον διορισμό Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Συνέχισαν την ένταση με την επιμονή στους ξένους διαιτητές και όταν αυτοί δεν ήταν γνωστοί του Κλάτενμπεργκ, το γύρισαν στο επιτηδευμένο αίτημα για elite διαιτητές. Το εκπληκτικό ήταν ότι πολλοί στο χώρο "έφαγαν" το παραμύθι και πίεζαν μαζί τους, λες και δεν ήξεραν τι εστί Ολυμπιακός. Πίεση για την ένταση και τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία, κάτι που εξάλλου αποδείχθηκε στην πορεία. Ήρθαν οι elite τύπου Κρούζλιακ και τότε "έπρεπε" να δημιουργείται ένταση επειδή αυτός ήταν.... Σλοβάκος φίλος του Μίχελ! Ήρθαν και άλλοι καλοί και έμπειροι, ο Ολυμπιακός όμως (μαζί με τους επικοινωνιακούς υποστηρικτές του) συνέχισαν τη φασαρία αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν να έρθουν. Στο τέλος προέκυψαν τα γεγονότα με τον Μάσα. Για όσους κάνουν ότι δεν θυμούνται μετά τον αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ ήρθε επιστολή του Τσέφεριν και το stop στους ξένους. Νωρίτερα βέβαια είχε προηγηθεί και η επεισοδιακή άφιξη των Πολωνών διαιτητών! Να μην την ξεχνάμε. Τα κατάφεραν λοιπόν όλοι αυτοί, οι ξένοι δεν έρχονται και η ευθύνη για το γεγονός βαραίνει τους συγκεκριμένους. Αυτοί ήθελαν -και καλά- τους elite, αυτοί κατάφεραν να τους διώξουν αφού το πρόβλημά τους ήταν άλλο. Και τώρα αρχίζει το παιχνίδι πίεσης (με κάθε τρόπο) στους Έλληνες, σε όσους από αυτούς είναι ευάλωτοι και δεν έχουν προσωπικότητα και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν καριέρα. Πείτε και γράψτε τώρα εσείς ότι το πρόβλημα είναι οι διαιτητές...

Και για να το παίξω λίγο με βάση την Ολυμπιακή πολιτική… ο ΠΑΟΚ με τον Ευαγγέλου τα τελευταία τρία χρόνια, σε έξι ματς, έχει μόνο δύο νίκες!

* Κλείνω το κείμενο και κάθομαι να ψάξω για πιθανή διαμονή στο Ελμπασάν! Προτρέπω και άλλους να το κάνουν για τον τελικό κυπέλλου. Διαβάστε την προσεκτικά γραμμένη δήλωση του δημάρχου, δείτε τι έγινε μέχρι τώρα και να είστε έτοιμοι για όλα από εκείνους που εδώ και καιρό προσπαθούν να τορπιλίσουν τον τελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.