Αντόνιο Κορδόν: Ένας σύγχρονος Μίδας για τον Ολυμπιακό
- Εποχές δόξας στη Βιγιαρεάλ
- Η επιχείρηση Μπαπέ και η λάμψη της Μονακό
- Η αφύπνιση ενός γίγαντα
- Οι προπονητές της καριέρας του και το «ερυθρόλευκο» παρελθόν
«Όταν έφτασα σας υποσχέθηκα ότι θα ξυπνήσουμε τον γίγαντα και τελικά το καταφέραμε μαζί» ήταν τα λόγια που επέλεξε για να ολοκληρώσει την ανακοίνωσή του. Η απόφασή του τότε ήταν οριστική και αμετάκλητη. Πίσω στις 20 Φεβρουαρίου ένας από τους πιο ξακουστούς τεχνικούς διευθυντές στο ισπανικό ποδόσφαιρο έκανε γνωστή την αποχώρηση του από τη Ρεάλ Μπέτις έπειτα από μια τριετία, έτοιμος πλέον να... σαλπάρει για νέα λιμάνια.
Δεδομένου του έργου που άφησε (και) στην Ανδαλουσία, το όνομά του ακούστηκε σε κάθε άκρη της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες. Πρώτα ήταν η Άστον Βίλα με το ατελείωτο μπάτζετ της Premier League, μετά ήχησαν σειρήνες για Μπαρτσελόνα, όμως τελικά κάπου στα μέσα του Μάη ο άνεμος τον έστειλε να αγκυροβολήσει (έστω και προσωρινά) στον Πειραιά για να εξερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, όπως σας αποκάλυψε το Gazzetta από το απόγευμα του Σαββάτου (13/5).
Το όνομά του; Αντόνιο Κορδόν! Και η πορεία του στο ποδόσφαιρο λαμπερή και καταγεγραμμένη. Από τα πρώτα χρόνια που έφτιαχνε το όνομά του ως ο «αρχιτέκτονας» της Βιγιαρεάλ των ημιτελικών του Champions League, μέχρι τη Μονακό των εκκολαπτόμενων αστέρων. Των Μπαπέ, των Μπερνάρντο Σίλβα, των Φαμπίνο, των Μεντί. Κι από εκεί στο πενιχρό μπάτζετ της Μπέτις και στην υπόσχεση πως ο γίγαντας θα ξυπνήσει!
Το Gazzetta σας καλεί για ένα οδοιπορικό στην πολυετή καριέρα του Ισπανού τεχνικού διευθυντή, ενός σύγχρονου Μίδα που ό,τι αγγίζει συνήθως φροντίζει να το μετατρέπει σε χρυσό!
Εποχές δόξας στη Βιγιαρεάλ
Η ανέλιξή του προήλθε από σταθερά και βέβαια βήματα. Όταν πρωτοπήγε άλλωστε στη Βιγιαρεάλ πίσω στο 2000 είχε αρχικά τον ρόλο του σκάουτερ και του ποδοσφαιρικού αναλυτή, όμως πολύ σύντομα η οξυδέρκεια και η τεχνοτροπία του ανάγκασαν τη διοίκηση να τον προβιβάσει σε τεχνικό διευθυντή του κλαμπ. Και υπό τη διεύθυνσή του, το Κίτρινο Υποβρύχιο... όπλισε τις τορπίλες του για να βιώσει εποχές απόλυτης δόξας.
Με την πρόσληψη του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο, οι Ισπανοί κατάφεραν να γιγαντώσουν το όνομά τους τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ευρώπη με αξιοπρόσεκτες πορείες που μαγνήτισαν τα βλέμματα. Σαν κορωνίδα στέκεται η παρουσία στα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2005-2006, τη στιγμή που νωρίτερα ο ισπανικός σύλλογος είχε πανηγυρίσει back-to-back κατακτήσεις του Ιντερτότο (2003,2004).
Η δεύτερη θέση τη σεζόν 2007-2008 στη La Liga ήταν το κύκνειο άσμα της εποχής Πελεγκρίνι στον πάγκο, με τον Κορδόν να επιλέγει για διάδοχό του τον... γνωστό στα μέρη μας, Ερνέστο Βαλβέρδε. Αν και τα επόμενα χρόνια η πορεία της Βιγιαρεάλ πήρε την... κατιούσα με μαύρη σελίδα τον υποβιβασμό του συλλόγου πίσω στο 2012, ο Κορδόν είχε καταφέρει να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς διευθυντές στο ισπανικό ποδόσφαιρο.
Ο Ισπανός άλλωστε μέσα σε 16 χρόνια σύμπλευσης με το Κίτρινο Υποβρύχιο κατάφερε να χτίσει ένα οικοδόμημα με σταθερά θεμέλια και υγιή οικονομικά, με θετικά αποτελέσματα στο γήπεδο, αλλά και μεγάλα ταλέντα που κόσμησαν με την παρουσία τους το κλαμπ.
Αντόνιο Βαλένσια, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Γκοδίν, Μάρτιν Κάσερες, Σάντι Καθόρλα, Κριστιάν Ζαπάτα, Λουτσιάνο Βιέτο, Νιλμάρ, ήταν μόνο μερικοί από όσους αποκτήθηκαν μετά από εισήγηση του Ισπανού παράγοντα, ο οποίος είχε επικεντρωθεί στις αγορές της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής για να ενισχύσει το κλαμπ. Κι όταν τελικά αποχώρησε πίσω στο 2016 γνώριζε πως είχε καλλιεργήσει τις συνθήκες για μια νέα εποχή καταξίωσης.
Η επιχείρηση Μπαπέ και η λάμψη της Μονακό
Επόμενος προορισμός ήταν η Γαλλία και το Πριγκιπάτο, με τον Κορδόν να αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής της Μονακό. Εκεί όπου τελικά κατάφερε να αποδείξει πως μπορούσε να πετύχει και μακριά από την αγαπημένη του Βιγιαρεάλ. Με το καλησπέρα της πρόσληψής του, ο Ισπανός σήκωσε μανίκια και προσπάθησε να ανοικοδομήσει με ευλάβεια ένα πολλά υποσχόμενο ρόστερ.
Αφού ξεφορτώθηκε ποδοσφαιριστές δίχως μέλλον στην ομάδα συγκεντρώνοντας ένα ποσό κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ, πέρασε στην αντεπίθεση της μεταγραφικής αγοράς για να ενισχύσει το κλαμπ με σημαντικές προσθήκες. Μπεντζαμίν Μεντί, Καμίλ Γκλικ, αλλά και ο δεξιός μπακ της ΑΕΚ, Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ήταν οι κυριότερες μεταγραφές που κατάφερε να ολοκληρώσει, πλαισιώνοντας ένα ρόστερ γεμάτο με εκκολαπτόμενους αστέρες όπως οι Μπερνάρντο Σίλβα, Φαμπίνιο, Λεμάρ και... Κιλιάν Μπαπέ!
Η περίπτωση του τελευταίου βέβαια είναι μια ολόκληρη ιστορία από μόνη της. Ο Κορδόν είχε ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή το ταλέντο του Γάλλου αστέρα και επέμεινε μέχρι τέλους για την ανανέωσή του. Βλέπετε τότε η διοίκηση των Μονεγάσκων είχε ενστάσεις απέναντι στα αιτήματα που ζητούσε η οικογένεια του νεαρού τότε επιθετικού και σκεφτόταν πολύ σοβαρά να μην προχωρήσει στην πρόταση νέου συμβολαίου.
Η πρόσληψη του Κορδόν ωστόσο άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με τον Ισπανό να ασκεί βέτο για την αλλαγή στάσης από τη διοίκηση και την υπογραφή νέου συμβολαίου. Πολύ σύντομα μάλιστα και μετά το πράσινο φως του Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο Κορδόν προώθησε τον Μπαπέ στην πρώτη ομάδα της Μονακό κι από εκεί στην... ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Εκείνη τη σεζόν η Μονακό έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό στερέωμα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας και με πορεία έως τα ημιτελικά του Champions League, με τους γίγαντες της αγοράς να την θεωρούν ως ένα χρυσορυχείο ταλέντου. Αν και ο Κορδόν δεν πρόλαβε να γευτεί όλους τους καρπούς της επιτυχίας του καθώς αποχώρησε το καλοκαίρι του 2017, στο... τέλος της ημέρας κατάφερε να χαρίσει στο κλαμπ έσοδα της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ από τις πωλήσεις που ακολούθησαν.
Η αφύπνιση ενός γίγαντα
Στα χρόνια που ακολούθησαν βέβαια, ο Κορδόν αποφάσισε να αλλάξει μερικώς κατεύθυνση, παίρνοντας περισσότερα ρίσκα. Μετά την αποχώρησή του από τη Μονακό ανέλαβε καθήκοντα CEO στη Hope Group, όπου ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση τεσσάρων ομάδων από ισάριθμες διαφορετικές χώρες (Γρανάδα, Τσόνκιγκ Λιφάν, Πάρμα και Τοντέλα), προτού ανακοινωθεί ως τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας του Εκουαδόρ πίσω στο 2019.
Η πανδημία του κορονοϊού ωστόσο έληξε με απότομο και άδοξο τρόπο το φιλόδοξο πρότζεκτ και τότε η Μπέτις βρήκε την ευκαιρία να... χτυπήσει! Τον προσέλαβε τον Ιούνιο του 2020 για να ανοικοδομήσει από την αρχή την ομάδα κι εκείνος δεν απογοήτευσε. Παρά το περιορισμένο μπάτζετ που δόθηκε στα χέρια του, ο Κορδόν κατάφερε να αναδείξει τη Μπέτις ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Ισπανίας.
Οι back to back προκρίσεις στο Europa League αποτελούν απόδειξη της δουλειάς του, όμως η ισχυρότερη παρακαταθήκη που άφησε στο κλαμπ ήταν η κατάκτηση του Copa Del Rey πίσω στη σεζόν 2021-2022. Ένα έργο που φυσικά στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην εξαιρετική προεργασία του στο μεταγραφικό παζάρι. Με ποδοσφαιριστές όπως οι Μπόρχα Ιγκλέσιας, Ναμπίλ Φεκίρ, Μαρκ Μπάρτρα, Γουίλιαμ Ζοσέ, Έκτορ Μπεγιερίν και Ρούι Σίλβα να καταφτάνουν με χαμηλό κόστος στην Ανδαλουσία, ο Κορδόν κατάφερε ένα ενορχηστρώσει ένα σύνολο που κάθε χρονιά θα είχε τα φόντα να παλέψει για έξοδο στην Ευρώπη.
Η φετινή σεζόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τον Ισπανό να αποχωρεί τον Φεβρουάριο αφήνοντας την ομάδα στην 6η θέση της La Liga, με την υπόσχεσή του εκπληρωμένη. Ο γίγαντας ξύπνησε κι εκείνος ένιωθε πλέον έτοιμος για την επόμενη πρόκληση της καριέρας του.
Οι προπονητές της καριέρας του και το «ερυθρόλευκο» παρελθόν
Δεδομένης της αναζήτησης προπονητή που εκπονείται ακόμα στον Ολυμπιακό, ο Κορδόν έχει αποδείξει πως μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι με ορισμένες ποιοτικές επιλογές. Από την περίοδο άλλωστε που ξεκινούσε την καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής στη Βιγιαρεάλ, ο Ισπανός παράγοντας φρόντιζε ανέκαθεν να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο όνομα που θα κάθεται στον πάγκο.
Στο «Θεράμικα» φρόντισε να συνεργαστεί με μερικά από τα κορυφαία ονόματα στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όπως οι Μανουέλ Πελεγκρίνι (τον οποίο επέλεξε και για την τεχνική ηγεσία της Μπέτις), Μαρθελίνο και φυσικά Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο τελευταίος μάλιστα επέστρεψε στην Ισπανία μετά το πρώτο του πέρασμα από τον πάγκο του Ολυμπιακού, με τον Κορδόν να «μαγεύεται» από όσα κατάφερε ο συμπατριώτης του στον ερυθρόλευκο πάγκο.
Ο Βαλβέρδε ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός συνεργάτης του με... παρελθόν στον Πειραιά. Αν και δεν επρόκειτο για δική του επιλογή, ο Κορδόν είχε δουλέψει επίσης και με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ κατά την κοινή τους θητεία στη Μονακό τη σεζόν 2016-2017. Ένα όνομα που εμπιστεύτηκε πλήρως από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Πριγκιπάτο και μαζί έμελλε να οδηγήσουν τον σύλλογο στην πιο ένδοξη αγωνιστική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του.
Κι αν έχουμε μάθει κάτι από την ιστορία, είναι το γεγονός πως τείνει να επαναλαμβάνεται. Τα νήματα της μοίρας άλλωστε με κάποιο τρόπο τον είχαν πάντοτε συνδεδεμένο με το όνομα του Ολυμπιακού, έστω και με αυτή την... έμμεση μορφή. Ίσως όμως πλέον να έφτασε η ώρα για τις δυο πλευρές να γνωρίσουν λίγο καλύτερα η μια την άλλη. Η μοίρα έκανε ξανά το καθήκον της, έστησε το ραντεβού στην Αθήνα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κρίνει αν το πεπρωμένο του βρίσκεται στον Πειραιά...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ολυμπιακός: Ο μικρός χρόνος συμμετοχής του Βέλντε και ο μηδενικός του Μασούρα το τελευταίο διάστημα στο Πρωτάθλημα
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Τα συγχαρητήρια και οι αγκαλιές του με τους παίκτες της Νότιγχαμ Φόρεστ (vid)
- Ενδεκάδα Ολυμπιακού: Η αμφιβολία για τον Τσικίνιο και η υποψηφιότητα του Γκαρθία για την Athens Kallithea