ΠΑΟΚ: Η… «αφάνα» της Τούμπας (vids)

ΠΑΟΚ: Η… «αφάνα» της Τούμπας (vids)

ΠΑΟΚ: Η… «αφάνα» της Τούμπας (vids)

bet365

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην παθιασμένη σχέση του με τον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης γυρίζει επτά χρόνια πίσω και ανασκαλεύει τη γνωριμία τους, αλλά και στιγμές μέσα στο χρόνο...

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι στην αποστολή του ΠΑΟΚ για τον «τελικό» της 3ης θέσεις απέναντι στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον Ομάρ Ελ Καντουρί που την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός με… ενοχλήσεις (!), με τον αγαπημένο «αφάνα» να έχει την ευκαιρία να αποχαιρετίσει τον κόσμο στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν.

Με ρίζες από το μαγευτικό Σουρινάμ, ο Ντιέγκο -Μάρβιν- Μπίσεσβαρ είναι ότι πιο διεστραμμένο ποδοσφαιρικά απολαύσαμε στο γήπεδο της Τούμπας. Ποδοσφαιριστής με αλλεργία στο φυσικό χλοοτάπητα, με τη φανέλα πάντα μέσα στο σορτς και την αφάνα σήμα κατατεθέν.

Το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη τέχνη. Κι ο «αφάνας» ένας από τους «καλλιτέχνες» της. Στον ΠΑΟΚ ήρθε ελεύθερος, έπαιξε 6,5 χρόνια, έδωσε τα πάντα σε 249 συμμετοχές, 27 γκολ και 41 ασίστ μεταξύ άλλων, τον έδωσαν... δανεικό στον Απόλλωνα Λεμεσού, γιατί δεν μπορούσε να βγάλει άκρη με τον Πάμπλο Γκαρσία, επέστρεψε. Τώρα, φεύγει πρωταγωνιστής γεμάτος από συναισθήματα και εικόνες. Θυμάται το πρώτο γκολ στην Τούμπα σ’ ένα ματς κόντρα στον Παναιτωλικό. Το γκολ στον τελικό του 2017 με την ΑΕΚ, όπως κι αυτό στο 3-1 επί του Ολυμπιακού τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος.

Για όλα αυτά ο «Μπίσε» έχει κάθε δικαίωμα σήμερα το βράδυ να γυρίσει το βλέμμα προς την κερκίδα και τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ασχέτως αποτελέσματος. Θα τους κοιτάξει στα μάτια, ενδεχομένως να δακρύσει, θα τους αποχαιρετίσει και θα περάσει τη μεγάλη πόρτα. Δικαιωματικά η πόρτα πίσω θα μένει πάντοτε, γι' αυτόν, ανοικτή, οτιδήποτε κι αν αποφασίσει να κάνει τα επόμενα χρόνια.

 

Αθλητική κουλτούρα και παιδεία

Βαφτίστηκε Ντιέγκο λόγω της λατρείας του πατέρα του στον αξέχαστο Μαραντόνα και της αγάπης για το ποδόσφαιρο. Ο αδερφός του ονομάζεται «Ρομάριο», ενώ Ενέα Μιχάι σε κάποιες δηλώσεις του τον χαρακτήρισε ως «ο… Μέσι του ΠΑΟΚ». Υπερβολές μεν, αλλά κατανοητές για την ποιότητά του μέσου από το Σουρινάμ.

Ο αγαπημένος «αφάνας» των φίλων του «Δικέφαλου» καμαρώνει και δηλώνει Σουριναμέζος κι όχι Ολλανδός, όπως τον μάθαμε όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, όχι ως η πρώτη επιλογή των Ίβιτς-Μίχελ, που αμφότεροι είχαν άλλες προτεραιότητες για τη θέση του, αλλά αισθάνθηκαν τυχεροί και ευλογημένοι που τον ήταν να υπογράφει στα γραφεία της Τούμπας.

Με πλούσια αθλητική παιδεία, τέτοια που του επιτρέπει με περίσσια άνεση να βάλει στην τηλεόραση και να παρακολουθήσει τον ημιτελικό του Wimbledon ή το φημισμένο «Γύρο της Γαλλίας», ο Μπίσεσβαρ είναι με διαφορά η πιο ωραία φυσιογνωμία που πέρασε τα τελευταία χρόνια από τα «ασπρόμαυρα» αποδυτήρια.

Ο Σουριναμέζος είναι ο 4ος αλλοδαπός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του «Δικεφάλου», πίσω από Βιεϊρίνια, Γκουερίνο, Φούρτουλα και ταυτόχρονα είναι 9ος αλλοδαπός σκόρερ, ενώ θέλει μόλις μια συμμετοχή (στον τελικό με την ΑΕΚ) για να γίνει ο ξένος με τις περισσότερες συμμετοχές (43) Κυπέλλου στην ιστορία του Συλλόγου.

Από τα αγαπημένα παιδιά του Ραζβάν Λουτσέσκου, το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο, καθώς ο Ρουμάνος τεχνικός τον ήθελε πάση θυσία μαζί του. Ο κάθε προπονητής έχει τα κολλήματά του, ωστόσο δε δικαιώθηκε πάνω στο χορτάρι από τον αγαπημένο του Ντιέγκο.

Ο φετινός Μπίσεσβαρ των 31 συμμετοχών δίχως ένα ολοκληρωμένο 90λεπτο στο ενεργητικό του, δίχως γκολ και με μόλις 3 ασίστ κατέληξε να είναι, φυσικά, βαρίδι, όχι μόνο λόγω αγωνιστικής κατάστασης, αλλά κυρίως από (προφανώς μη διαχειρίσιμες, πλέον) σωματικές επιβαρύνσεις. Συμβαίνουν αυτά…

Οι στιγμές του «Μπίσε» στα «ασπρόμαυρα»

Ο Μπίσεσβαρ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη από… σπόντα πριν από επτά χρόνια. Ο Βλάνταν Ίβιτς άλλον είχε ως πρώτη επιλογή για τη θέση του, όμως όταν στο τραπέζι έπεσε (μέσω των ατζέντηδων του Χουμπ Στέφενς) το όνομα του, ο Σέρβος τεχνικός είπε, αμέσως, το «ναι».

Δεν έδωσε σημασία στην γκρίνια και τη μουρμούρα, «έχει παραπανίσια κιλά», «φοράει το εσωθερμικό για να τα κρύψει», όπως έλεγαν στην Τούμπα τους πρώτους μήνες παρουσίας του. Ο Σέρβος προπονητής δεν αμφέβαλλε ποτέ για τις ποδοσφαιρικές ικανότητές του,

Ο τελικός στο Βόλο, όπου σκόραρε και αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος του γηπέδου, έμοιαζε να είναι η δικαίωση του. Το γκολ που πέτυχε, α μα τη λήξη των εχθροπραξιών στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού, παραμένει μέχρι και σήμερα «το αγαπημένο μου γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ».

«Τι μου αρέσει στον ΠΑΟΚ;», αναρωτήθηκε πριν χρόνια σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του για το επίσημο κανάλι της ομάδας. «Μου αρέσουν οι οπαδοί, οι συμπαίκτες μου, η φανέλα. Γενικά μου αρέσουν τα πάντα στον ΠΑΟΚ», είχε πει.

Προσωπικά τον είχα ακούσει να δηλώνει στο Χορστ της Ολλανδίας το καλοκαίρι του 2017 έτοιμο να υπογράψει συμβόλαιο «ακόμη και για δέκα χρόνια», προκειμένου όπως έλεγε, «να κλείσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ». Ίσως, τώρα, τα λόγια του να γίνουν πράξη…

Εκείνες τις ημέρες στο προπονητικό κέντρο η οικογένεια Μπίσεσβαρ έδινε σύσσωμη καθημερινά το παρών. Όλοι εκεί. Ο γιγαντόσωμος πατέρας του, οδηγός λεωφορείων στα νιάτα του και φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου, η μητέρα του, ο μικρότερος αδερφός του και ασφαλώς η σύζυγός του με τα τρία αγόρια τους. Τα οποία εκείνο το διάστημα περίμεναν να αποκτήσουν και το μικρότερο αδερφάκι τους, που ήταν κι αυτό αγόρι!

Στο ημίχρονο ενός φιλικού με την Γάνδη ο Ντιέγκο έπαιξε μπάλα με τα παιδιά του, δίχως να έχει αποφασίσει ή να λέει ποιο είναι καλύτερο ή ποιο απ’ τα δύο έχει πάρει από τον μπαμπά του. Πάντως, το «μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», καθώς ο μικρός έχει ταλέντο και το έχει δείξει κλωτσώντας το τόπι στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ...

@Photo credits: PAOK FC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.