ΑΕΚ: Ένας χρόνος Αλμέιδα και τα καλύτερα... έφτασαν!

ΑΕΚ: Ένας χρόνος Αλμέιδα και τα καλύτερα... έφτασαν!

ΑΕΚ: Ένας χρόνος Αλμέιδα και τα καλύτερα... έφτασαν!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τον Αργεντινό τεχνικό των πρωταθλητών και τις 365 μέρες που συμπλήρωσε στην ΑΕΚ και όσα κατάφερε σε αυτό το διάστημα, ενώ έχει υστερόγραφο...

Αν κάποιος γυρνούσε το χρόνο πίσω, τέτοια μέρα του 2022 όταν και η ΠΑΕ ΑΕΚ ενημέρωνε επίσημα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ματίας Αλμέιδα, εκτιμώ πως κανείς δεν θα προέβλεπε ότι ο Δικέφαλος 365 μέρες μετά την άφιξη του Πελάδο και της... συμμορίας του, θα ήταν ήδη πρωταθλήτρια Ελλάδας στο σπίτι της, στο νέο γήπεδό της στην πόλη της, αλλά και κοντά στο νταμπλ, αφού διεκδικεί και το Κύπελλο όπως είναι γνωστό. Αυτό περιμένουμε άλλωστε για να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα των πρωταθλητών: τον τελικό Κυπέλλου Novibet με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό, στο γήπεδο του Βόλου, όπου έπρεπε να γίνει ολόκληρο σίριαλ για να παίξουμε τελικά δίχως κόσμο (ας μη χαλάσω τη μέρα που αφορά τον Αλμέιδα για δαύτους)...

Τίποτα ωστόσο δεν ήρθε στη τύχη. Σαφώς και αυτή παίζει ρόλο πάντα στον ομαδικό αθλητισμό προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι, αλλά απαιτείται πρωτίστως δουλειά: σωστή, μεθοδική, με πίστη και συγκεκριμένο τρόπο, αποδοτικό και αποτελεσματικό, προκειμένου να φτάσεις εκεί που κατάφερε ο Ματίας Αλμέιδα και η δική του ΑΕΚ. Από την αποτυχία της εξασφάλισης του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, στα πανηγύρια που δεν έχουν προηγούμενο (και δεν θα 'χουν επόμενο) στο κορυφαίο γήπεδο της χώρας, στην Νέα Φιλαδέλφεια, όλα χάρη στην ομαδική δουλειά που πάντα θα αναδεικνύει σαν κορυφαίο όλων τον εκάστοτε προπονητή. Αυτό ισχύει και για την Ένωση και τον Πελάδο!

Ένα χρόνο μετά λοιπόν και ο Δικέφαλος είναι πρωταθλητής με τον Ματίας Αλμέιδα να καταγράφει ρεκόρ νικών: σε 43 αναμετρήσεις οι κιτρινόμαυροι υπό τον Αργεντινό τεχνικό πανηγύρισαν 32 νίκες και είχαν μόλις 5 ισοπαλίες και 6 ήττες! Απιστευτο. Κοντά στο 75% ποσοστό νικών (για την ακρίβεια 74.41%) στην πρώτη του μόλις σεζόν για τον κόουτς της ΑΕΚ και για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας του συνιστά το καλύτερο ποσοστό που έχει πετύχει προπονητής στην ιστορία του club και στον πάγκο αυτής. Ήδη κοινώς πέρασε το όνομά του στην ΑΕΚ για πάντα, με χρυσά γράμματα, τη στιγμή που υπάρχει και η ευκαιρία – δυνατότητα κατάκτησης και του Κυπέλλου Novibet, δεν χρειάζεται να εξηγήσω τη σημασία της επιτυχίας ενός νταμπλ (του τρίτου) για την Ένωση 45 χρόνια μετά το προηγούμενο.

Η αλήθεια είναι απλή: ένας χρόνος Ματίας Αλμέιδα και τα καλύτερα... έφτασαν! Είναι ήδη εδώ, τα ζούμε, με συγκλονιστικά εξαιρετική προοπτική για το άμεσο μέλλον και όχι μόνο. Θα πει κανείς υπάρχει και παραπάνω: να μπούμε ομίλους Champions League ξανά και να πανηγυρίσουμε νίκες, να κάνουμε πορεία έστω μετά τον Δεκέμβριο του 2023 και αφού θα 'χει έρθει το 2024 και θα έχουμε συνέχεια στην Ευρώπη, ενώ θα διανύουμε τα 100 χρόνια ζωής της μεγαλύτερης Κυρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ακούω, και το καταλαβαίνω. Αλλά για αυτά που ίσως να θέλαμε να δούμε φέτος, πραγματικά, τα καλύτερα είναι εδώ και τα βιώνουμε, τα κορυφαία θα είναι αν κατακτηθεί και το νταμπλ...
...

Τα επιτεύγματα του Πελάδο που ήρθαν σε χρόνο ρεκόρ!

Σημείωσα και πριν: τίποτα δεν ήρθε έτσι, χωρίς σχέδιο, στη τύχη... Πολύ καιρό πριν, μήνες ολόκληρους, φανεί ότι η ΑΕΚ θα είναι πρωταθλήτρια (ή έστω εκ των φαβορί για να το διεκδικήσει τότε) το έργο του Ματίας Αλμέιδα είχε αναγνωριστεί απ' όλους, εχθρούς και φίλους, σαν την καλύτερη ποδοσφαιρική έκδοση που παρουσιαζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν επιχειρήθηκε έπειτα να απαξιωθεί -ανεπιτυχώς- από ελάχιστους για να δικαιολογηθεί η αποτυχία αντιπάλου, μικρή αξία και σημασία έχει, διότι η συντριπτική πλειοψηφία είχε ήδη αποφανθεί και συνεχίζει να το κάνει σχετικά με την αξία του Πελάδο. Πολύ σωστά θα σημειώσω εγώ και θα πάω παρακάτω.

Σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που έπραξε ο Ματίας Αλμέιδα και συνιστούν τα δικά του επιτεύγματα τα οποία και του χάρισαν όσα τώρα ζει, αλλά και στην ίδια την ΑΕΚ και τους οπαδούς της. Πρώτο και καλύτερο ήταν η αλλαγή κλίματος στο εσωτερικό της ομάδας. Από 'κει που η λέξη Ένωση, η μεσαία και πιο σπουδαία από τα τρία γράμματά της για το ποδοσφαιρικό τμήμα, ήταν άγνωστη στα Σπάτα, φτάσαμε σε χρόνο όχι απλά ρεκόρ, στην πιο όμορφη παρέα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το κλίμα δεν ήταν απλά οικογενειακό που συνηθίζουμε να γράφουμε – λέμε. Ήταν αυτό που σημείωνα εδώ στο gazzetta και με χαρά διαπίστωσα ότι το αντέγραψαν όλοι: η ΑΕΚ έμοιαζε με μια αγέλη λύκων έχοντας ξεκάθαρο αρχηγό τους τον Πελάδο.

Γι' αυτόν, τον αρχηγό της αγέλης δηλαδή, ήταν όλοι πρόθυμοι και να... πεθάνουν – σκοτώσουν, ως ένα βαθμό και στο σημείο που απαιτείται η υπερβολή για να αναδειχθεί σωστά και απόλυτα αυτό που ίσχυε στην ομάδα. Πρώτη γραμμή γύρω του, οι δικοί του άνθρωποι για τους οποίους δεν το διαπραγματεύθηκε (και σωστά) αν θα έρθουν όλοι μαζί του, πίσω τους όλοι οι ποδοσφαιριστές ταγμένοι και ορκισμένοι ...στρατιώτες. Όλα οργανωμένα, αγέλη κανονική επαναλαμβάνω, με τεράστια πείνα για επιτυχίες, διακρίσεις και ψύχωση κατάκτησης τίτλου, επίτευξης στόχων. Ήταν το πρώτο που είχε διαπιστώσει απ' όταν παρακολουθούσε απ' έξω την ΑΕΚ όταν ήρθε στην Αθήνα πέρυσι στη διάρκεια των περσινών play-offs!

Έπειτα είναι τα αγωνιστικά, αυτό όλα έρχονται μετά, τα έχουμε γράψει άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν: δούλεψε πράγματα, είδε ότι δεν του βγήκε και τα άλλαξε, όπως οφείλει να κάνει ένας σωστός τεχνικός, αυτός βέβαια, ο Αλμέιδα, είναι εξαιρετικός! Είδε τον Αραούχο σαν φορ να θέλει περισσότερο να παίζει με την μπάλα, παρά δίχως αυτή στο αντίπαλο κουτί, το κατάλαβε και τον τράβηξε έξω απ' αυτό. Η επόμενη εντολή: Λιβάι εσύ φορ περιοχής και με Αραούχο η άμυνά μας θα ξεκινάει από εσάς, ψηλά στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου. Διέκρινε το πρόβλημα στο κουβάλημα της μπάλα από τα χαφ και ζήτησε Πινέδα, ενώ απαίτησε από Σιμάνσκι και Γιόνσον όταν θα αποτελούν το δίδυμο στα χαφ να μην κουβαλάνε, να μην ψάχνουν τη μεγάλη μεταβίβαση, να παίζουν άμεσα – γρήγορα – κάθετα και μπροστά την μπάλα! Έφερε τον Τσούμπερ από το άκρο πίσω από τον φορ, τοποθέτησε αριστερό εξτρέμ τον Γκατσίνοβιτς και επανέφερε την ΑΕΚ στο dna της αφού πάντα θα σημαίνει επίθεση!

Είναι κι άλλα πολλά, αλλά τα καλύτερα έχουν ήδη φτάσει όπως είπαμε, μα τα καλυτερότερα είναι μπροστά, οπότε να κρατήσουμε κάτι, γιατί: να δεις τι σου 'χω για μετά...
...

Υγ: Συνεχίζουν να έρχονται μηνύματα για τον Πήλιο, είναι επειδή προκύπτει η βεβαιότητα από τα Ιωάννινα ότι ο ποδοσφαιστής θα καταλήξει στην ΑΕΚ, όπως διαβάσατε αποκλειστικά στο Gazzetta, ο 22χρονος Έλληνας μπακ είναι από τις περιπτώσεις που δεν αφήνουν αδιάφορη την Ένωση, αυτό δα έλειπε σε τέτοια ηλικία και με τόσο καλή σεζόν, μην ήταν μετά τον Χατζισαφί και ο καλύτερος στο αριστερό άκρο της άμυνας στο πρωτάθλημα, σίγουρα στο top-5 στη θέση αυτή φέτος. Ότι είναι να γίνει θα φανεί μετά τον τελικό όπως και να 'χει, έπειτα από εντολή του Ματίας Αλμέιδα που αναμενόμενα θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για το οποιοδήποτε πρόσωπο στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως και πέρυσι, πάντα με άριστη συνεργασία με τους Κονέ και Κουχάρσκι (ειδικά τώρα που 'χουν και την απόλυτη χημεία μεταξύ τους μετά ένα χρόνο κοινής πορείας). Ωστόσο το σημαντικό πιο είναι; Από τα Γιάννενα λένε ότι ο Πήλιος που τον ήθελε και ο Ολυμπιακός ήθελε και σκεφτόταν μόνο την ΑΕΚ του Αλμέιδα, αυτό είναι το επιπλέον τεράστιο κέρδος για την Ένωση, διότι μετά την Μπάγεβιτς εποχή έρχεται αυτή του Αλμέιδα που ελέω προπονητή θα υπάρξουν περιπτώσεις παικτών που θα επιλέγουν το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ της Ένωσης χάρη στον προπονητή της, επειδή θα θέλουν να συνεργαστούν και να τους εξελίξει ο Αργεντινός τεχνικός!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...