H παραγγελιά της Ντνίπρο, η δυσκολότερη Γκενκ και το πλεονέκτημα που επιβάλλεται να ενισχυθεί

H παραγγελιά της Ντνίπρο, η δυσκολότερη Γκενκ και το πλεονέκτημα που επιβάλλεται να ενισχυθεί

H παραγγελιά της Ντνίπρο, η δυσκολότερη Γκενκ και το πλεονέκτημα που επιβάλλεται να ενισχυθεί

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τους πιθανούς αντιπάλους του Παναθηναϊκού και την ανάγκη το αβαντάζ του «τριφυλλιού» ενόψει των προκριματικών, να ισχυροποιηθεί με άμεση και ποιοτική ενίσχυση στις θέσεις που έχουν ανάγκη οι «πράσινοι».

Στις 21 Ιουνίου ο Παναθηναϊκός θα μάθει τον αντίπαλό του στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, σε μια σειρά αγώνων που μπορεί να φτιάξει ολόκληρη την σεζόν του συλλόγου με το... καλημέρα, καθώς σε περίπτωση πρόκρισης το «τριφύλλι» θα έχει εξασφαλίσει μίνιμουμ την είσοδό του στους ομίλους του Europa League και ένα σημαντικό ποσό για τα ταμεία του.

Τελευταία «πράσινη» παρουσία σε διοργάνωση της UEFA ήταν το 2016, επί Στραματσόνι, σε group με Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης και Άγιαξ. Τα οκτώ χρόνια που ακολούθησαν και με την σχετική τιμωρία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ο Παναθηναϊκός έφτασε στον πάτο της ειδικής βαθμολογίας και για να επέστρεφε σε όμιλο θα έπρεπε να κάνει υπέρβαση. Πέρσι του «έπεσε» η Σλάβια Πράγας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League αλλά αυτό το καλοκαίρι τα δεδομένα μπορούν να είναι διαφορετικά.

Το φινάλε στην Ουκρανία και στο Βέλγιο δημιούργησε το δίδυμο των υποψηφίων αντιπάλων. Ντνίπρο ή Γκενκ. Μία από τις δύο θα βρεθούν στον δρόμο της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και είναι προφανές πως μιλάμε για δύο σύνολα δύο διαφορετικών ταχυτήτων. Το να παίξει ο Παναθηναϊκός με την Ντνίπρο θα αποτελεί κλήρωση... κατά παραγγελία, ενώ οι Βέλγοι είναι σαφέστατα μία πολύ πιο δύσκολη αποστολή.

 

Και εξηγούμαστε: Λόγω του πολέμου, η Ντνίπρο έπαιξε τα περσινά ευρωπαϊκά ματς σε ουδέτερο, σε άδειο γήπεδο στη Σλοβακία. Αυτό θα συμβεί και φέτος.

Η Γκενκ από την άλλη διαθέτει μία «καυτή» έδρα, την Cegeka Arena, χωρητικότητας 23.000 θεατών. Η ουκρανική ομάδα ποιοτικά δεν είναι κάτι τρομερό, πέρσι αποκλείστηκε δύο φορές από την ΑΕΚ Λάρνακας, είναι ένα συγκρότημα στα μέτρα του Παναθηναϊκού, με μεγάλο αστέρι το «κανόνι» στη θέση του σέντερ φορ, τον Αρτέμ Ντομπβίκ, για τον οποίο πολλά ευρωπαϊκά clubs έχουν ενδιαφερθεί αλλά μέχρι στιγμής παραμένει στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Από την άλλη, η Γκενκ είναι μία ομάδα πολύ γρήγορη, που παίζει σε υψηλές εντάσεις, που διαθέτει πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της και έχει σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία. Σε καμία περίπτωση δεν είναι το «μεγαθήριο» που θα πρέπει να φοβηθεί ο Παναθηναϊκός αλλά σε σχέση με την Ντνίπρο και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είναι σαφώς μια πιο δύσκολη κλήρωση.

Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί πάνω στο χορτάρι. Πάντως, από τους Βέλγους σε προκριματικά το «τριφύλλι» δεν είχε καλές εμπειρίες, καθώς το 2014 αποκλείστηκε από την Σταντάρ Λιέγης(0-0 στο Βέλγιο, 1-2 στη Λεωφόρο) και το 2015 από την Μπριζ(2-1 στη Λεωφόρο, 3-0 στο Βέλγιο), σε ζευγάρια που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Η τύχη χρωστάει στον Παναθηναϊκό μια... ζαριά καλή.

Να του δώσει μία φορά τα τελευταία χρόνια, τον πιο εύκολο αντίπαλο θεωρητικά. Προσοχή! Αν η Ντνίπρο πέσει στον δρόμο των «πρασίνων» το έργο δεν θα είναι εύκολο αλλά θα είναι σίγουρα ευκολότερο σε σχέση με το ζευγάρωμα με την Γκενκ.

Από κει και πέρα, κάνοντας ένα μικρό rewind και φτάνοντας, πέρσι τέτοια εποχή, ο Παναθηναϊκός είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, όσον αφορά το ρόστερ του. Το καλοκαίρι του 2022 άργησε πάρα πολύ να ενισχυθεί, βασικά κομμάτια του έμψυχου δυναμικού καθυστέρησαν αρκετά και η ομάδα δεν είχε τις απαιτούμενες λύσεις σε κομβικές θέσεις. Φέτος αν το καλοσκεφτούμε υπάρχει έτοιμος κορμός, δουλεμένος, με συνοχή και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός, καθώς σε ολόκληρο το πρωτάθλημα η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν πρώτη και έχασε τον τίτλο προτελευταία αγωνιστικά, πληρώνοντας μεταξύ άλλων και την γνωστή ιστορία με τα κρούσματα.

Το «που πάμε με αυτούς» ενόψει των προκριματικών είναι το λιγότερο κωμικό, αντιποδοσφαιρικό και εκτός πραγματικότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύνολο δεν έχει τεράστια ανάγκη από άμεσες και ποιοτικές προσθήκες. Το γράψαμε από την αρχή του καλοκαιριού, ομάδα που έκανε 78 πόντους μόνο για πέταμα δεν είναι. Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια, Χουάνκαρ αριστερά, Κώτσιρας δεξιά, Σένκεφελντ και Μάγκνουσον οι δύο στόπερ. Ρούμπεν, Τσέριν, Μπερνάρντ στη μεσαία γραμμή. Αϊτόρ, Μαντσίνι στα «φτερά» και Σπόραρ στη κορυφή. Στον πάγκο Ιωαννίδης, Παλάσιος, Κλεϊνχέισλερ, Λοντίγκιν, Βέρμπιτς, Zέκα. Σε αυτή την 17άδα, ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να αυξήσει τον αριθμό των ποιοτικών επιλογών, να βάλει παίκτες στο ρόστερ που θα του αλλάξουν την ζωή και άμεσα!

Δύο στόπερ, ο ένας τοπ επιπέδου, δύο μπακ αριστερά και δεξιά για βασικοί, τρεις κεντρικοί μέσοι πρωτοκλασάτοι. Ένας στο «6», ένας στο «8» και ένας στο «10». Με αυτές τις προσθήκες αυτομάτως ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ένα απόλυτα ανταγωνιστικό ρόστερ, ένα σύνολο με πάνω από 20 παίκτες να μάχονται στα ίσια για την ενδεκάδα σε μία σεζόν που δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή. Θα είναι πιο απαιτητική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος την πλειοψηφία των κινήσεων του να τις κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία να προλάβουν τα νέα πρόσωπα να φτάσουν σε ένα καλό βαθμό «χημείας» με το υπόλοιπο σύνολο. Δεν μπορούμε, ούτε να φανταστούμε μία ομάδα που θα διεκδικήσει είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, να κάνει προετοιμασία χωρίς τέσσερις στόπερ, χωρίς δεύτερο αριστερό μπακ και χωρίς δύο κεντρικούς χαφ τουλάχιστον.

Οι μεταγραφές δεν σου εξασφαλίζουν προκρίσεις αλλά σου ανεβάζουν τις πιθανότητες να κάνεις τις προκρίσεις. Μην λέμε ξανά τα ίδια, τα περσινά. Το ημερολόγιο δείχνει 6 Ιουνίου και ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του σχεδόν τρεις εβδομάδες για να καλύψει τα περισσότερα από τα κενά του. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ας πρόσεχε ο οργανισμός να είχε καλύτερους μηχανισμούς που θα δουλεύουν όλη την χρονιά στα ευρωπαϊκά στάνταρ scouting και οργάνωσης, ώστε τώρα να μην νιώθει ασφυκτική την πίεση. Σημασία δεν έχει τι έγινε, αλλά τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Το πλεονέκτημα που αναφέραμε παραπάνω για τον κορμό και την ομάδα που υπάρχει πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρό με σημαντική και άμεση ενίσχυση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί «μαξιλαράκι» εφησυχασμού. Σε τούτη την γωνιά, λοιπόν, θα περιμένουμε, όπως και πέρσι, και θα κρίνουμε όταν έρθει η ώρα. Για την ώρα αναμονή, αν και αυτή η εβδομάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.