Ντιέγκο Μαρτίνεθ: Ένας αχόρταγος μαθητής του «10» για τον πάγκο του Ολυμπιακού

Ντιέγκο Μαρτίνεθ: Ένας αχόρταγος μαθητής του «10» για τον πάγκο του Ολυμπιακού

οσφπ

bet365

Το Gazzetta ξετυλίγει το... κουβάρι του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος παρουσιάζεται ως το φαβορί για τον πάγκο του Ολυμπιακού και σας μεταφέρει σε μία ιστορία που ξεκίνησε από το απίθανο γκολ του Φαν Μπάστεν στον τελικός του Euro 1988.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ολοκληρώνουν την καριέρα τους στα 39, 40 ή 41 χρόνια ζωής, υπάρχουν κι άλλοι που ξεπερνούν και τα 42 (τρανταχτό παράδειγμα ο Τζίτζι Μπουφόν). Ωστόσο στην ίδια ηλικία, υπάρχουν προπονητές που όχι απλά κάνουν τα πρώτα τους βήματα αλλά έχουν γεμίσει ήδη το βιογραφικό τους!

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ καθώς σε ηλικία 42 ετών έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο εντός της Ισπανίας και πλέον αναζητεί την επόμενη πρόκληση του στην Ευρώπη.

Ο Ισπανός προπονητής φαίνεται πως είναι το πρώτο φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού και το Gazzetta κάνει μία αναδρομή στη ζωή του όπου το ποδοσφαιρικό του «παραμύθι» ξεκίνησε από τα περιοδικά του «Don Balon» που ήταν στο περίπτερο της θείας του και έφτασε να οδηγεί τη Γρανάδα στα νοκ-άουτ του Europa League.

Το γκολ του Φαν Μπάστεν και το ανεκπλήρωτο όνειρο της Θέλτα

Γεννημένος στο Βίγκο, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ «μολύνθηκε» με το μικρόβιο του ποδοσφαίρου από νεαρή ηλικία καθώς σε ηλικία οκτώ ετών, εκστασιάστηκε από το απίθανο γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν στο EURO 1988.

Αυτή ήταν και η αφορμή για γίνει μόνιμος... κάτοικος στο περίπτερο που είχε η θεία του, για να αγοράζει το περιοδικό «Don Balon». Ο μικρός Ντιέγκο άρχισε να δένεται όλο και περισσότερο με το άθλημα καθώς διάβαζε κάθε τεύχος που κυκλοφορούσε ενώ σε συνέντευξη του είχε σταθεί στο άλμπουμ με αυτοκόλλητα από το Μουντιάλ του 1990 που είχε διεξαχθεί στην Ιταλία.

Παράλληλα σε ηλικία εννιά ετών ζήτησε από τη μητέρα του να τον εντάξει στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του Μαρτίνεθ στις ακαδημίες της Θέλτα. Ως φουλ μπακ, ο νεαρός ποδοσφαιριστής ανέβαινε αργά αλλά σταθερά τα κλιμάκια των ακαδημιών.

Ωστόσο όσο έφτανε πιο κοντά στην πρώτη ομάδα, είχε αντιληφθεί το πόσο δύσκολο ήταν να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος σε συνέντευξη του είχε παραδεχθεί ότι: «Μετά τα 14-15, παρότι ήμουν πειθαρχημένος στη θέση μου, κατάλαβα ότι το σώμα μου δεν μπορούσε να ακολουθήσει όσα σκεφτόμουν στο γήπεδο».

Ο τραυματισμός και η αρχή στην προπονητική μέσω του πτυχίου φυσικής αγωγής

Η ποδοσφαιρική του καριέρα «έσβησε» όταν ήταν μόλις 20 ετών καθώς ένας τραυματισμός του διέγραψε κάθε προσδοκία (έστω και ελάχιστη καθώς ο ίδιος πίστευε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει στο άθλημα) για να παλέψει να ανέβει επίπεδο.

Όμως το ποδόσφαιρο δεν γινόταν να βγει από τη ζωή του... Κάπως έτσι ήρθε η προπονητική. Επεσε με τα... μούτρα στο διάβασμα προκειμένου να μαζέψει όσο περισσότερες γνώσεις. Βέβαια πρώτα έπρεπε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη φυσική αγωγή και μόλις πήρε το πτυχίο του πανεπιστημίου, άρχισε το ταξίδι του στους πάγκους.

Συγκεκριμένα όταν πήγε στο Κάντιθ για να κάνει το TAFAD (πτυχιακή) όπου αποφοίτησε με εξαιρετικούς βαθμούς και η Αρμίγια (χαμηλή κατηγορία Ισπανίας) του ζήτησε να αναλάβει τα ηνία της όταν ήταν μόλις 25 ετών!

Το «κλικ» στον Μόντσι, ο Μαρθελίνιο, ο Μίτσελ και το Europa League με τον Έμερι

Το καλοκαίρι του 2009 και προτού καν κλείσει τα 29 χρόνια του, ο Μόντσι τον ξεχώρισε για τις δυνατότητες του. Η προσέγγιση αφορούσε την ακαδημία της Σεβίλλης όπου ο Μαρτίνεθ δεν μπήκε απλώς. Κατάφερε να μείνει στην Ανδαλουσία για συνολικά οκτώ χρόνια!

Την περίοδο που ήταν στην Κ19, προπονητής στην πρώτη ομάδα ήταν ο Μαρθελίνιο, ο οποίος αποτέλεσε μία από τις κεντρικές πηγές γνώσης για τον Μαρτίνεθ. Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του για τον έμπειρο κόουτς: «Άλλαξε τη μεθοδολογία του συλλόγου. Δεν είχαμε συνεργαστεί αλλά παρακολουθούσα την προπόνηση που έκανε. Καθόμουν στη ζέστη για να τον βλέπω».

Η εξαιρετική δουλειά στα τμήματα υποδομής του πρόσφερε την... προαγωγή στο πόστο του βοηθού προπονητή δίπλα στον άλλοτε τεχνικό του Ολυμπιακού, τον Μίτσελ. Παρότι η παρουσία του ήταν σύντομη, ο Μαρτίνεθ παρέμεινε στο συγκεκριμένο πόστο όταν πήρε τα ηνία ο Ουνάι Έμερι, ως βοηθός του.

Έκατσε για συνολικά 83 ματς δίπλα στον Ισπανό προπονητή, πανηγυρίζοντας και την κατάκτηση του Europa League το 2014 πριν η Σεβίλλη τον θέσει στην τεχνική ηγεσία της δεύτερης ομάδας για την επόμενη τριετία. Τα μαθήματα που είχε πάρει, απεικονίστηκαν με απόλυτη επιτυχία στην τρίτη και δεύτερη κατηγορία της χώρας με τα ταλαντούχα παιδιά από τη Ανδαλουσία.

Μοιράστηκε το βραβείο «Miguel Munoz» με τον Μπορδαλάς

Αν και ήταν 37 ετών, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δοκίμασε τις δυνάμεις του στο επόμενο level και συγκεκριμένα στην Οσασούνα όταν εκείνη ήταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Παρότι τερμάτισε στην 9η θέση και δεν ανέβασε την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια, το ταλέντο του είχε κάνει το απαραίτητο... γκελ στους ανθρώπους της Γρανάδα.

Έτσι το 2018, ο ίδιος έδωσε τα χέρια με τους παράγοντας του συλλόγου, που τότε ήταν στη δεύτερη κατηγορία και με βλέμμα την επιστροφή στη La Liga. Τελικά η εξέλιξη του project ήταν πολύ πιο... ονειρική απ' όσο θα περίμεναν οι οπαδοί της ομάδας.

Στην πρώτη του σεζόν, η Γρανάδα πανηγύρισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία της χώρας και παρότι το ίδιο καλοκαίρι άπαντες τη θεωρούσαν φαβορί για τον... υποβιβασμό, το σύνολο του Μαρτίνεθ κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση (έχοντας νικήσει μεταξύ άλλων και την Μπαρτσελόνα) και να κλειδώσει μία θέση στα προκριματικά του Europa League.

Οταν ανέβασε το κλαμπ στην πρώτη κατηγορία, λίγο προτού γίνει ένας εκ των νεότερων προπονητών στην ιστορία της La Liga, πήρε το βραβείο «Miguel Munoz», το οποίο απονέμεται στους καλύτερους τεχνικούς της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.

Το 2018/19 ο Μαρτίνεθ μοιράστηκε το βραβείο με τον Πέπε Μπορδαλάς, ο οποίος (επίσης στη λίστα του Ολυμπιακού) είχε κάνει εξαιρετική πορεία με τη Χετάφε στη La Liga.

Όταν στη Γρανάδα τον είπαν... Μεσσία

Ο Μαρτίνεθ στη σεζόν 2020-21 πέρασε με τη Γρανάδα από τρεις προκριματικούς γύρους απέναντι σε Τέουτα (4-0 εκτός έδρας), Λοκομοτίβ Τιφλίδας (2-0 εντός έδρας) και Μάλμε (3-1 εκτός έδρας) με αποτέλεσμα να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η πρώτη του... επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σ' εκείνο το χρονικό σημείο καθώς η ομάδα κληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ, την Αϊντχόφεν και την Ομόνοια. Και τα δύο ματς με τον Δικέφαλο ολοκληρώθηκαν χωρίς σκορ (0-0) όμως ο ισπανικός σύλλογος κατάφερε να προκριθεί ως δεύτερος στον όμιλο, μαζί με την PSV.

Η ιστορική στιγμή γράφτηκε στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», στους "32" της διοργάνωσης. Η ήττα με 2-1 από τη Νάπολι ήταν... γλυκιά καθώς χάρη στη νίκη με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, χάρισε μία τεράστια πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης όπου η Μόλντε δεν κατάφερε να γίνει το εμπόδιο που θα σταματούσε το... όνειρο του Μαρτίνεθ.

Πάλι με τον ίδιο τρόπο... Η άσημη Γρανάδα του Μαρτίνεθ βρισκόταν πλέον στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Europa League! Και η Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ ήταν τελικά εκείνη που της στέρησε το ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα, την πρόκριση στα ημιτελικά...

Η δύσκολη κατάσταση στην Εσπανιόλ και η αναζήτηση της πρόκλησης εκτός Ισπανίας

Με την ολοκλήρωση της τριετίας του στη Γρανάδα, ο Μαρτίνεθ έμεινε ελεύθερος για έναν χρόνο πριν ανοίξει τον νέο κύκλο της καριέρας του στην Εσπανιόλ. Αν και πολλοί στην πόλη της Βαρκελώνης περίμεναν από τον 42χρονο προπονητή όσα είχε κάνει στη Σεβίλλη, η κατάσταση εφέτος δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν.

Με συνολικά εννιά νίκες, εννιά ισοπαλίες αλλά και 13 ήττες σε συνολικά 31 παιχνίδια, ο ισπανικός σύλλογος βρέθηκε σε θέση υποβιβασμού και πάλευε για την παραμονή του. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών, παρότι η αλλαγ'η προπονητή δεν έβαλε φρένο στην κατηφόρα του κλαμπ, με τελική συνέπεια τον υποβιβασμό.

Μετά από θητεία σε τέσσερις ισπανικές ομάδες η πρόκληση να βρει κάποιον σύλλογο εκτός Ισπανίας είναι κάτι που έχει... κεντρίσει περισσότερο τον Μαρτίνεθ καθώς θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του μακριά από τη χώρα του.

«Βιβλιοφάγος» με δίψα για μάθηση και ο Πεπ...

Αν κάτι τον χαρακτηρίζει είναι η δίψα να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα. Είναι κάτι στο οποίο είχαν αναφερθεί ουκ ολίγες φορές τα ισπανικά ΜΜΕ όταν ήταν ανενεργός για έναν χρόνο μετά τη φυγή του από τη Γρανάδα.

Συγκεκριμένα ο ίδιος είχε βρεθεί σε πολλά ματς της Premier League και της Championship όπου παρακολουθούσε προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και άλλοι.

Μάλιστα για τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι είχε δείξει την... αδυναμία του καθώς στο BBC είχε δηλώσει: «Θα έδινα 20 με άριστα το 10". Παράλληλα κοιτούσε τον τρόπο που λειτουργούσαν οι μεγάλες ομάδες της χώρας, τις διατάξεις, κάθε λεπτομέρεια που μπορούσε να του είναι χρήσιμη.

Η έμφαση στην αμυντική λειτουργία και οι εξαιρετικοί αριθμοί στη Γρανάδα

Η φιλοσοφία του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έβγαλε... καρπούς στην τριετία που βρέθηκε στον πάγκο της Γρανάδας. Με τον αγαπημένο του σχηματισμό 4-2-3-1, ο 42χρονος προπονητής είχε δώσει έμφαση στην αμυντική σταθερότητα και την αναστασταλτική ισορροπία, κάτι που φάνηκε στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα όταν ήταν στη δεύτερη κατηγορία.

Με παθητικό 28 γκολ, ο σύλλογος είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα ενώ την επόμενη χρονιά, στη La Liga, είχε επίσης εξαιρετικούς αριθμούς (45 γκολ παθητικό). Παράλληλα ο Μαρτίνεθ έδειξε πως δίνει το βάρος στις αντεπιθέσεις, κάτι επίσης απέφερε καρπούς στον κλαμπ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα