Ποιοι προπονητές «πιάνουν» στον Ολυμπιακό και γιατί!
Έχει μία ιδιαιτερότητα αυτό που συμβαίνει με τον Ολυμπιακό και τις επιλογές των προπονητών του. Δείτε λίγο τι εννοώ.
Από τους προπονητές που πέτυχαν στον Ολυμπιακό εδώ και πολλά χρόνια, ουδείς είχε κάνει πρωταθλητισμό στις προηγούμενες ομάδες του!
Ο Βαλβέρδε σε Αθλέτικ και Εσπανιόλ είχε φτάσει μάξιμουμ στην 5η θέση.
Ο Ζαρντίμ είχε καλύτερη θέση την 3η με την Μπράγκα.
Ο Μίτσελ την 6η θέση με τη Χετάφε.
Ο Μάρκο Σίλβα την 3η θέση με την Σπόρτινγκ.
Ο Πέδρο Μαρτίνς την 4η θέση με την Γκιμαράες.
Προσέξτε, δεν μιλάμε να έχει πάρει πρωτάθλημα, λέμε να έχει έστω κάνει πρωταθλητισμό.
Αντίθετα, οι προπονητές που προ Ολυμπιακού ειχαν κάνει πρωταθλητισμό, και δη με επιτυχία, εν τέλει δεν πέτυχαν στον Ολυμπιακό.
Ο Χάσι είχε πάρει πρωτάθλημα στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ.
Ο Όσκαρ Γκαρθία είχε πάρει πρωτάθλημα με τη Ζάλτσμπουργκ και τη Μακάμπι.
Ο Ζίκο, αν θέλετε, είχε πάρει πρωτάθλημα με την Φενέρμπαχτσε.
Μπορούμε, ασφαλώς, να προσέξουμε ότι αυτοί που πέτυχαν ήταν όσοι ήρθαν από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Κι εκεί αν πάρεις πρωτάθλημα, δεν έρχεσαι στην Ελλάδα, πας για άλλα πράγματα, πιο ψηλά, για να είμαστε ρεαλιστές. Αντίθετα, όσοι δεν πέτυχαν, είχαν έρθει από άλλα πρωταθλήματα, ας πούμε περίπου ίδιας δυναμικής και απλά λίγο καλύτερα από το δικό μας.
Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι δύο Πορτογάλοι προπονητές, που έμειναν λίγο στον πάγκο του Ολυμπιακού, αλλά βοήθησαν την ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, ερχόμενοι σαν λύσεις στη διάρκεια κι όχι από την αρχή της σεζόν. Και οι δυο είχαν κάνει πρωταθλητισμό, ο πρώτος χωρίς επιτυχία στην Σπόρτινγκ, ο δεύτερος με επιτυχία στην Πόρτο. Όμως…
Ο Πάουλο Μπέντο όταν έφτασε στον Ολυμπιακό είχε εφτά χρόνια να προπονήσει σύλλογο στην Πορτογαλία και ήταν εντελώς στα κάτω του: επί μία ολόκληρη διετία είχε ομάδα μόνο για δύο μήνες, την βραζιλιάνικη Κρουζέιρο. Στον Ολυμπιακό ερχόμενος Αύγουστο έμεινε εφτά μήνες, αφού απολύθηκε Φλεβάρη, παρότι ήταν μακράν πρώτη η ομάδα.
Ο Βίτορ Περέιρα όταν έφτασε στον Ολυμπιακό είχε φύγει από την Πόρτο πάνω από ενάμιση χρόνο και δούλευε στην Αλ Αχλί, χωρίς να κάνει κάτι σπουδαίο. Στον Ολυμπιακό ερχόμενος Γενάρη έμεινε λιγότερο από πέντε μήνες, μέχρι το τέλος της σεζόν.
Σαν κάποια γενικά συμπεράσματα, βλέπουμε ότι στον Ολυμπιακό πετυχαίνουν κατά βάση οι Ισπανοί κι οι Πορτογάλοι προπονητές και δη όσοι έχουν πιάσει δουλειά κανονικά από το καλοκαίρι. Μοναδικός που έμεινε πολύ και είχε έρθει μεσούσης της σεζόν (Γενάρη) ήταν ο Μίτσελ. Βέβαια, μιλάμε για Ισπανούς (Βαλβέρδε, Μίτσελ) και Πορτογάλους (Ζαρντίμ, Σίλβα, Μαρτίνς), που μπορεί να μην είχαν κάνει πρωταθλητισμό, αλλά «κάτι» είχαν δείξει στα πρωταθλήματα τους, είχαν βγάλει π.χ. ομάδες τους στην Ευρώπη.
Πρόκειται για δεδομένα περίπου μίας 15ετίας, που γι΄ αυτό το λόγο νομίζω έχουν και τη σημασία τους…
Άσχετο: Για να κατανοήσουμε κάποια πράγματα-ο Μαρτσελίνο έχει ένα επιτελείο από 12 άτομα και τα παίρνει μαζί του σε κάθε δουλειά του. όλοι αυτοί οι βοηθοί, ανεβάζουν, εξυπακούεται, και σε δυσθεώρατα ύψη το συνολικό πακέτο που χρειάζεται για να υπογράψεις μαζί του. Και είναι και πολύ επιλεκτικός. Εδώ και πολλά χρόνια, οι ομάδες στις οποίες δουλεύει στην Ισπανία είναι επιπέδου Σεβίλλης, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ, Αθλέτικ. Όχι πιο κάτω.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.