Το αποτέλεσμα μετράει στον ΠΑΟΚ, σε μεταγραφές και όχι μόνο

Το αποτέλεσμα μετράει στον ΠΑΟΚ, σε μεταγραφές και όχι μόνο

Το αποτέλεσμα μετράει στον ΠΑΟΚ, σε μεταγραφές και όχι μόνο

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ, καταλήγοντας στο βασικό συμπέρασμα που δεν έχει να κάνει με την ονοματολογία, αλλά με το αποτέλεσμα που πάντα μετράει παραπάνω.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από το πολύ κακό φινάλε του ΠΑΟΚ στην περασμένη σεζόν. Έχει αξία να ξαναγράψουμε ότι από τότε επικρατεί κακό κλίμα και δεν έχει γίνει κάτι ιδιαίτερο ώστε αυτό να αλλάξει;

Ο ΠΑΟΚ και όλος ο περίγυρος, ο κόσμος του δεν είναι καλά και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πολλά περισσότερα επ’ αυτού. Από εκεί και πέρα είμαστε σε μία φάση όπου και ως κοινωνία κανείς δεν μένει στο συναίσθημα, κανείς δεν ασχολείται με τις προθέσεις, ελάχιστοι μένουν στα λόγια, στις... υποσχέσεις ή στις προγραμματικές δηλώσεις. Γράφω κόντρα στο προεκλογικό κλίμα όπου τα μεγάλα λόγια «πουλάνε», αλλά έτσι νιώθω. Δεν είμαστε καλά γενικώς (και πώς να είμαστε συμπληρώνοντας 13-14 χρόνια μέσα σε κρίση) αλλά τέλος πάντων ας παραμείνουμε στα αθλητικά. Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να έχουμε καθαρό μυαλό λόγω των άλλων προβλημάτων που αυξάνονται κάθε μήνα και κάθε μέρα όλο και περισσότερο, μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ το αποτέλεσμα. ΜΟΝΟ η ουσία. Τα πάντα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τα γύρω-γύρω που περνούν αδιάφορα, όσο και αν τονίζονται, όπως και αν παρουσιάζονται στην εποχή της επικοινωνίας.

Κρίσεις για πρόσωπα

Να πάμε σε παραδείγματα των τελευταίων ετών στα δικά μας τα ποδοσφαιρικά; Να γίνουμε συγκεκριμένοι με πρόσωπα και καταστάσεις;

Πάμε στα πρόσωπα:

 

- Ο Σαββίδης για να θεωρηθεί ευεργέτης στον ΠΑΟΚ έπρεπε να πάρει το πρωτάθλημα. Πριν, αλλά και μετά από αυτό αμφισβητείται, παρά το ότι δεν άλλαξαν πάρα πολλά στη γενική του φιλοσοφία, αλλά και στην τεράστια προσφορά του στον Δικέφαλο του Βορρά.

- Ο Μελισσανίδης έφθασε στο όρια της αποδοκιμασίας όταν η ΑΕΚ δεν μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα στο γήπεδο, παρά το ότι την έσωσε (έστω και μέσω Γ΄ κατηγορίας) ακόμη και αν προχωρούσε το γήπεδο. Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να πει κάτι, αλλά ας περιμένουμε και την επόμενη αγωνιστική κρίση…

- Ο Αλαφούζος τα ίδια! Αν ο Παναθηναϊκός αποτυγχάνει στο γήπεδο, φταίει (σχεδόν) για όλα. Όσο ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος φέτος, τα υπόλοιπα (που δεν τα ξέρω και καλά) έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα.

- Να πάμε στον Λουτσέσκου; Να ξαναθυμίσω αυτό που έγραφα πριν λίγες εβδομάδες για το πόσες κυβιστήσεις έγιναν όσον αφορά στην προπονητική του αξία, ανάλογα την περίοδο και τα αποτελέσματα; Στον ΠΑΟΚ στις τέσσερις χρονιές, κόσμος (και δημοσιογραφικός) έχει αλλάξει άποψη έξι φορές τουλάχιστον! Ανά 4-5 μήνες και ανάλογα τα αποτελέσματα, ο προπονητής γίνεται από κορυφαίος-ανίκανος και το ανάποδο, με απίστευτο τρόπο και συχνότητα!

Κερδίζει η ομάδα; Όλα καλά!

Χάνει η ομάδα; Αμφισβητούνται οι πάντες και τα πάντα!

Καταστάσεις στον ΠΑΟΚ και άλλα...

Πάμε σε καταστάσεις που σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ:

Φέτος η σεζόν είχε τρία διαστήματα. Το πρώτο, το τραγικό με τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Από εκεί και μετά επικράτησε το χάος! Ήταν όλοι άχρηστοι, έφταιγαν όλοι και καθημερινά, όλα λειτουργούσαν στραβά και ανάποδα. Τα πάντα όμως. Από τα μυϊκά της ομάδα, μέχρι και τις προπονήσεις και τον Κούτσια που έφευγε, τον Τσιγγάρα… Όλα, μα όλα!

Στο ενδιάμεσο, από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο ο ΠΑΟΚ «πετούσε». Έπαιζε καλά, κέρδιζε τους πάντες και όλα ήταν διαφορετικά.

Το τέλος ήταν κακό κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο και τώρα βιώνουμε τις προαναφερόμενες συνέπειες…

Έχουμε και άλλα…

- Κατηγορείται η ΠΑΕ, η ομάδα και τα στελέχη ότι δεν έχουν εξηγήσει το πλάνο που θέλουν να εφαρμόσουν στην ποδοσφαιρική ομάδα. Φυσικά δεν είναι έτσι. Το πλάνο παρουσιάστηκε αναλυτικά και πέρσι με την ανανέωση του ρόστερ, τις υπεραξίες που πρέπει να συνδυάζονται και με τον πρωταθλητισμό. Όπως κάνουν οι Πορτογάλοι, Η Φέγιενορντ, η Ζάλτσμπουργκ. Ξέρετε γιατί θεωρείται ότι δεν υπάρχει πλάνο; Επειδή η ομάδα απέτυχε και τερμάτισε στην τέταρτη θέση και μέσα στην γενική απογοήτευση μηδενίζονται τα πάντα και κανείς δεν θυμάται τι ακριβώς ειπώθηκε κυρίως από τον Μπότο το καλοκαίρι και τον χειμώνα στην Κύπρο. Αν ο ΠΑΟΚ κέρδιζε, θα ήταν όλα διαφορετικά.

- Κατηγορείται η ομάδα ότι δεν παίζει τίποτα, ότι δεν έχει κορμό, ότι δεν έχει καμία εξέλιξη, ότι κατά λάθος καθιέρωσε νεαρούς, άσχετα αν αυτό το κάνει συνέχεια εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια. Αυτό λέγονταν στο ξεκίνημα, το ίδιο και στο τελείωμα της σεζόν που δεν κέρδιζε τα ντέρμπι. Στο μεσοδιάστημα όπου ο ΠΑΟΚ έκανε αήττητη πορεία και κέρδιζε τους πάντες παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο όταν αρχές Απριλίου έπαιζε με την ΑΕΚ για να φθάσει στη δεύτερη θέση, πώς έπαιζε άραγε; Και εδώ το αποτέλεσμα επηρέασε κρίσεις και καταστάσεις όσο και αν πολλοί δεν το δέχονται. Γίνεται και ασυναίσθητα.

- Κατηγορούνται όλοι για τις μεταγραφές και το ότι δεν δόθηκαν λεφτά. Μα δεν είναι έτσι. Επειδή ΔΕΝ έπιασε ο Κουαλιάτα και ο Φιλίπε Σοάρες, ή ο Μούργκ παλιότερα, επειδή δεν είχαν... αποτέλεσμα μέσα στο γήπεδο, ξεχνιέται πόσα εκατομμύρια δόθηκαν για τις μεταγραφές τους.

Προφανώς και δεν είναι ΠΑΟΚτσήδικο το παραπάνω φαινόμενο. Έτσι -λίγο ή πολύ- γίνεται με όλους.

Να θυμηθούμε την ελληνική ποδοσφαιρική λογική ανάλυσης ενός αγώνα: "Κέρδισες; Έπαιξες καλά! Έχασες; Δεν έπαιξες σωστά".

Έτσι και για την Εθνική ομάδα που κρίνεται πολύ πιο κομπλεξικά από όλες τις ομάδες λόγω ΕΠΟ και συμφερόντων: Κέρδισε 2-1 χθες, άρα έπαιξε καλά. Αν στο 90φευγα είχαμε κατά τύχη το 2-2, τότε θα ήταν όλα μαύρα και θα έφταιγε η…εξυγίανση.

Καταγράφω την πραγματικότητα, έτσι γίνεται και ό, τι κι αν γράφω εγώ δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Η νίκη και η επιτυχία φέρνει χαμόγελα, μαζί και μερική… αμνησία, η ήττα φέρνει ολοκληρωτική γκρίνια για όλους και για όλα.

Το αποτέλεσμα των μεταγραφών

Τις περασμένες ημέρες ο κόσμος πίεζε καθημερινά για ονόματα και εξελίξεις, αφού όλοι κουράστηκαν με το κλίμα απογοήτευσης που επικρατούσε και περίμεναν ένα θετικό γεγονός: «Και τι έγινε αν μάθετε-αν μάθουμε ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ» αναρωτιόμουν κάθε μέρα; Τι καταλαβαίνει ο πικραμένος -αυτό το διάστημα- ΠΑΟΚτσής αν μάθει ότι η ομάδα κάνει σοβαρή προσπάθεια να αποκτήσει τον Γκαμπιαντίνι;

Ο Γκαμπιαντίνι

Τι τον ενδιαφέρει, αφού είμαστε σε τέτοιο σημείο, όπου αν ο ΠΑΟΚ δεν κάνει την μεταγραφή, τότε οι πολλοί από το εκνευρισμό τους θα λένε… «σιγά μην πήγαν αυτοί να πάρουν τον Γκαμπιαντίνι. «Παπά μας πουλούσαν».

Από εκεί και πέρα «παίζουν» τα ονόματα του Βραζιλιάνου Νταλμπέρτ από την Ίντερ για τα αριστερά της άμυνας, παίκτη που δεν έπαιξε φέτος λόγω τραυματισμού αλλά έχει τρομερή ποιότητα και δυναμική, όπως και του 29χρονου winger Μισιτζάν από την Τβέντε με την καλή χρονιά στην Ολλανδία. Πιο δύσκολη η περίπτωση Σιστό από τη Μίντιλαντ.

Ο Νταλμπέρ με την Ίντερ

Άρα…

Και στις μεταγραφές, πέρα από τα γενικά στοιχεία και τις αρχές που θα τηρηθούν, όλη η ονοματολογία που τώρα επικρατεί, μικρή σημασία έχει. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ και εδώ!

Θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ να πάρει στο τέλος ποιοτικούς παίκτες για να κλείσει καλά, σωστά και γρήγορα τα σημαντικά του κενά; Μόνο αυτό ενδιαφέρει μέχρι το… επόμενο αποτέλεσμα.

Γιατί… όποιον και αν πάρει, όποιον και αν δεν αποκτήσει η ομάδα, αν μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο, τότε όλα θα είναι -αρκετά- καλά. Αν αποκλειστεί σε οποιαδήποτε φάση, με οποιοδήποτε τρόπο… χαιρέτα μου τον πλάτανο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.