Ο Άρης πρόσθεσε έναν δημιουργό στο κέντρο του

Ο Άρης πρόσθεσε έναν δημιουργό στο κέντρο του

Ο Άρης πρόσθεσε έναν δημιουργό στο κέντρο του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον Ντομαγκόι Πάβιτσιτς ο οποίος θα αποτελέσει την πρώτη μεταγραφή του Άρη.

Η διαφαινόμενη μεταγραφή του Ντομαγκόι Πάβιτσιτς κατατάσσεται στη λίστα των προβλεπόμενων αποφάσεων του Ρόμπερτ Παλίκουτσα. Κριτήριο δεν είναι η κοινή εθνικότητα αλλά η γνώση της προσωπικότητας του ποδοσφαιριστή μέσα από τον χρόνο συνύπαρξής τους στο ίδιο περιβάλλον. Αναμενόμενα ο Κροάτης τεχνικός διευθυντής επιδιώκει να πάρει όσο το δυνατόν μικρότερα ρίσκο γιατί και ο ίδιος βρίσκεται σε φάση χτισίματος καριέρας. Προφανώς ένιωσε ότι με τον 29χρονο μέσο διασφαλίζει αρκετά πράγματα όπως την ενίσχυση της τεχνικής κατάρτισης των παικτών της μεσαίας γραμμής, μια προσωπικότητα στο γήπεδο κι ένα… θετικό στοιχείο στα αποδυτήρια.

Ο Παλίκουτσα δεν χρειάστηκε να δαπανήσει χρόνο ομιλίας για να σκιαγραφήσει το προφίλ του ποδοσφαιριστή γιατί αυτό είναι αποτυπωμένο στο μυαλό του από εκείνη τη χρονιά (2021-22) στη Ριέκα, έστω κι αν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως θα ήθελε και ο ίδιος. Κυρίως όμως, γνώριζε το status του Πάβιτσιτς, το ότι ανέβηκε κι αυτός στον πύργο της Βαβέλ που έχτισε η Κόνιασπορ με αποτέλεσμα να χάσει το ύψος του και να γκρεμοτσακιστεί αγωνιστικά καθώς η παρθενική χρονιά του (εκτός Κροατίας) ήταν τουλάχιστον τραυματική. Σημειωτέον ότι η Κόνιασπορ ήταν η δεύτερη ομάδα του τουρκικού Πρωταθλήματος σε ξένους ποδοσφαιριστές. Είκοσι στον αριθμό! Δεν της βγήκε αυτό το αγωνιστικό μοντέλο καθώς από την 3η θέση που κατέκτησε τη σεζόν 2021-22 πέρυσι τερμάτισε στην 8η κι εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Ο Παλίκουτσα ξέρει τι πρέπει να περιμένει από τον Πάβιτσιτς. Δεν έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη, πολλώ δε μάλλον εκτίμηση, στα αναρτημένα video’s του youtube διότι δεν αποτυπώνουν την ποδοσφαιρική αλήθεια ενός παίκτη, αυτά δείχνουν όμως ότι ο Κροάτης παίζει περισσότερο στο «10» και στο «8» και λιγότερο στη θέση του αμυντικού χαφ. Τρανή επιβεβαίωση αποτελεί η ανάδειξή του σε κορυφαίο πασέρ του κροατικού Πρωταθλήματος πριν από πέντε χρόνια όπου από τις δέκα ασίστ που μοίρασε, οι τρεις ήταν… βούτυρο στο ψωμί του Αντόνιο Τσόλακ. Σε αυτή την πενταετία στη Ριέκα ανταποκρίθηκε σε αρκετούς αγωνιστικούς ρόλους αναλόγως των αναγκών της ομάδας. Τούτο υποδηλώνει ανθεκτικότητα η οποία είναι επίσης απαραίτητη και την επιζητεί ο Κροάτης τεχνικός διευθυντής. Επίσης, πέρυσι ήταν στην καλύτερη 11αδα του Κροατικού Πρωταθλήματος μαζί με τον Μάρκο Λιβάγια.

Ο Πάβιτσιτς

«Καλός τεχνίτης, εξαιρετικό παιδί»

Η άντληση πληροφοριών για την αγωνιστική προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή είναι η κίνηση που διαδέχεται την καταγραφή μιας είδησης. Το πρωί, συζητώντας με τον Μαρίν Λέοβατς ο οποίος πέρασε από το ελληνικό Πρωτάθλημα (σ. σ. ΠΑΟΚ) και υπήρξε συμπαίκτης του Πάβιτσιτς στη Ριέκα στάθηκε κυρίως σε δύο στοιχεία. Στον χαρακτήρα του αλλά και το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισής του. «Φίλε, στις ακαδημίες της Ντίναμο (Ζάγκρεμπ) ήταν κι εκεί μαθαίνεις τεχνική», μου είπε. Ο Λέοβατς «πέτυχε» τον Πάβιτσιτς στην πιο παραγωγική χρονιά του (2017-18). «Ως χαρακτήρας, είναι εξαιρετικό παιδί. Ποδοσφαιριστής ο οποίος βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και δεν βγάζει αλαζονική συμπεριφορά. Ως παίκτης, είναι δυνατός σε τεχνικό επίπεδο, παίζει και με τα δύο πόδια και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου. Έχει καλό κράτημα μπάλας, κίνηση στον χώρο και τελική πάσα. Κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο και θεωρώ ότι ο Άρης έκανε μια έξυπνη και ουσιαστική κίνηση. Κι όπως λέτε στην Ελλάδα, είναι παικτάρα», συμπλήρωσε.

Ο Νταρίντα βρήκε συμπαραστάτη

Αναμφίβολα, για τον Πάβιτσιτς ο Άρης στοιχειοθετεί μια δεύτερη ευκαιρία μακριά από την comfort zone της Κροατίας. Αντιλαμβάνεται ότι και λόγω ηλικίας θα πρέπει να πετύχει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, ίσως και να δικαιολογήσει ότι αποτελεί την πρώτη μεταγραφή της. Αυτή η προσδοκία απαιτεί αφομοίωση του αγωνιστικού ρόλου που θα του ανατεθεί. Αγωνιστικά, τα τρεξίματα στο γήπεδο είναι επίσης στα αντιπροσωπευτικά στοιχεία του παιχνιδιού του. Πέρυσι, ο Βλάντιμιρ Νταρίντα ένιωθε μοναξιά σ’ αυτόν τον τομέα και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να ξοδέψει δυνάμεις για να καλύψει τη δουλειά που δεν έκαναν αρκετοί από τους συμπαίκτες, εξαιρουμένου του Ματέο Γκαρσία. Ο Πάβιτσιτς έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό, ειδικά στο διάστημα κατά το οποίο ο Άρης θα λειτουργήσει δίχως τον Μάνου Γκαρθία. Όλα θα αποδειχθούν στο γήπεδο γιατί εκεί αναδύεται το ποδοσφαιρικό ποιόν του καθενός, έχω την αίσθηση όμως ότι ο Κροάτης υπολογίζεται για να παίζει δίπλα στον Νταρίντα και μπροστά από τον βασικό αμυντικό χαφ ο οποίος δεν θα αργήσει να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.