Κάνει λάθος όποιος υποτιμάει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ…

Κάνει λάθος όποιος υποτιμάει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ…

Κάνει λάθος όποιος υποτιμάει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta 1111 λέξεις για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ που αναλαμβάνει κι επίσημα τον Ολυμπιακό.

Για τρίτη φορά λοιπόν στη σύγχρονη ιστορία του ο Ολυμπιακός φέρνει Ισπανό προπονητή προερχόμενο από το ίδιο το ισπανικό πρωτάθλημα. Τις δύο προηγούμενες, με τον Βαλβέρδε και τον Μίτσελ, είχε δικαιωθεί, σε βαθμό που και οι δύο ήρθαν και δεύτερη φορά στο Ρέντη, με τον Ερνέστο να ξανακερδίζει τίτλους στο λιμάνι και τον Μίτσελ την περασμένη σεζόν να έχει την ομάδα έξι μήνες αήττητη και να φεύγει εφτά αγωνιστικές πριν τη λήξη έχοντας την ομάδα μόλις στο -3….

Ο κόσμος διαβάζοντας κι ακούγοντας για τον έμπειρο Μαρτσελίνο (βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με τη Μαρσέιγ) και για τον άπειρο αλλά πολύ στη μόδα Ιραόλα (υπέγραψε στην Μπούρνεμουθ της Πρέμιερ Λιγκ), ίσως υποτιμήσει λίγο τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, που έρχεται σήμερα για να πιάσει δουλειά στη μεγαλύτερη, και πιο δύσκολη, ελληνική ομάδα. Καλά θα κάνει να ξέρει, πάντως, ο κόσμος ότι αν ο 42χρονος Ισπανός τεχνικός δεν είχε τη φετινή κακή χρονιά στην Εσπανιόλ, κατά πάσα πιθανότητα-βεβαιότητα δεν θα δέχονταν να έρθει στην Ελλάδα. Μετά τη σούπερ τριετία του στην Γρανάδα αποκλείεται να έφευγε από την Ισπανία για τον Ολυμπιακό. Την εξαργύρωσε, άλλωστε, εκείνη την τριετία με ένα απίστευτο συμβόλαιο στην Εσπανιόλ: 4,5 εκ. Ευρώ γκρος (μεικτά), περίπου 2,5-3 εκ. Ευρώ καθαρά στην τσέπη του…

Μπορούμε δε να σκεφθούμε ότι ο Μαρτίνεθ ήταν ελεύθερος πάνω από τρεις μήνες, με το διαζύγιο του από την Εσπανιόλ στις 4 Απρίλη. Γιατί άραγε ο Κορδόν δεν τον έκλεινε εδώ κι ένα μήνα (21 Μαίου) που ανέλαβε ουσιαστικά αθλητικός διευθυντής στον Ολυμπιακό; Το μυαλό μας μπορεί να πάει στο ότι έψαχνε κάποια άλλη λύση-μήπως όμως έψαχνε μία άλλη πρόταση ο Μαρτίνεθ; Από την Πριμέρα;…

Ψάχνοντας λίγο, βρήκα ρεπορτάζ της Marca το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο ο (μέχρι πρότινος) αθλητικός διευθυντής της Σεβίλλης, ο Μόντσι, είχε προτεραιότητα τον Μαρτίνεθ προς αντικατάσταση του Λοπετέγκι, παρότι μάλιστα ο Μαρτίνεθ είχε δεσμευτεί προφορικά με την Εσπανιόλ (στην οποία και πήγε τελικά). Με το ρεπορτάζ να σημειώνει ότι και η Βαλένθια είχε πλησιάσει τον Μαρτίνεθ, αλλά η Εσπανιόλ του κατέθεσε καλύτερη πρόταση και προοπτική.

Μαρτίνεθ

Λίγους μήνες πιο πίσω, το χειμώνα του 2021, υπήρχε ένα άλλο ρεπορτάζ, της Superdeporte της Βαλένθια όπου αναφέρονταν ότι ο Βαλβέρδε κι ο Μαρτίνεθ ήταν τα φαβορί για να πάρουν στον πάγκο της Βιγιαρεάλ τη θέση του Ουνάι Έμερι, που τότε είχε πρόταση από τη Νιούκαστλ.

Όταν βλέπεις τέτοια δημοσιεύματα για τον Μαρτίνεθ, να είναι μετά την τριετία του στην Γρανάδα υποψήφιος για τον πάγκο ομάδων όπως η Σεβίλλη κι η Βιγιαρεάλ κι η Βαλένθια, δηλαδή των πιο σημαντικών μετά από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα κι Ατλέτικο, καταλαβαίνεις νομίζω ότι δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον Μαρτίνεθ, ένα προπονητή που στην πρώτη του σεζόν στην Α΄κατηγορία της Ισπανίας έβγαλε μία ομάδα (Γρανάδα) στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, ισοβαθμώντας στην 6η θέση με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, πίσω μόνο από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Ισπανίας και τις Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ.

Τότε (2019-20) ο Μαρτίνεθ είχε αναδειχθεί (αν και νεαρότερος όλων) προπονητής της χρονιάς από τον ισπανικό Τύπο, φτάνοντας την 10η αγωνιστική στην 1η θέση της βαθμολογίας την Γρανάδα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος 2-0 εντός έδρας την Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε. Όπως εκείνη τη σεζόν είχε φέρει 1-1 με την Ατλέτικο του Σιμεόνε εντός έδρας, αλλά και 4-4 (!) με τη Βιγιαρεάλ εκτός έδρας. Όπως είχε κερδίσει 3-2 εκτός έδρας τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Μιλάμε για την ομάδα με το τρίτο χαμηλότερο μπάτζετ της Πριμέρα, με τη βασική της ενδεκάδα να κόστιζε 6 εκ. Ευρώ!

Μαρτίνεθ

Είναι δε σημαντικό ότι ακόμη κι όταν έχανε η Γρανάδα, έβγαζε ένα τεράστιο μαχητικό πνεύμα. Στο Καμπ Νου είχε χάσει 0-1 από την Μπαρτσελόνα με ένα γκολ του Μέσι στο 76’, παίζοντας με 10 παίκτες λόγω αποβολής στο 69’. Από τη Ρεάλ εντός έδρας έχασε 1-2 και στη Μαδρίτη 2-4, με το σκορ 2-3 έως το 92ο λεπτό. Με 0-1 είχε χάσει εκτός έδρας από την Ατλέτικο και εντός έδρας από Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ. Και με 1-2 εντός έδρας από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Σε κάθε παιχνίδι της ήταν σε θέση μάχης από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Στο δε Κύπελλο είχε φτάσει έως τα ημιτελικά, αποκλείοντας στα προημιτελικά τη Βαλένθια. Και δεν πήγε στον τελικό μόνο και μόνο επειδή έφαγε ένα γκολ στο 81ο λεπτό. Αντίπαλος ήταν η Αθλέτικ, από την οποία έχασε 0-1 στον α΄ ημιτελικό εκτός έδρας. Στη ρεβάνς η Γρανάδα προηγήθηκε 2-0 εντός έδρας και είχε την πρόκριση στον τελικό στα χέρια της, δεχόμενη ένα γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο (2-1) και μένοντας έξω από αυτό, το λεγόμενο εκτός έδρας γκολ.

Ο Μαρτίνεθ την επόμενη σεζόν του (2020-21) με την Γρανάδα την οδήγησε έως τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, μέσα κι από διαδικασία προκριματικών καλοκαιριού (εναντίον Μάλμε κ.α), μέσα από ένα όμιλο με PSV και ΠΑΟΚ (με δύο ισοπαλίες 0-0 κόντρα στον Άμπελ Φερέιρα εντός και στον Γκαρσία εκτός, τότε) και μέσα από νοκ άουτ με Νάπολι και Μόλντε. Ώσπου αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο ήττες 0-2. Και στις δύο το δεύτερο γκολ των Άγγλων είχε έρθει στις καθυστερήσεις, ένα αυτογκόλ κι ένα πέναλτι.

Αουγκούσστο

Εκείνη τη χρονιά του Μαρτίνεθ στην Πριμέρα, δεύτερη του στη σειρά, όλοι ψιθύριζαν ότι η Γρανάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά η μικρή αυτή ομάδα, με το ακόμη πιο μικρό μπάτζετ, όχι μόνο έπαιξε 15 παιχνίδια Γιουρόπα Λιγκ με προκρίσεις ως τους «8», αλλά και τερμάτισε με ευκολία στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος (9η θέση), αν και μάλιστα είχε φτάσει έως και την 6η θέση κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν. Ακόμη και στο Κύπελλο, ο αποκλεισμός της Γρανάδα από την Μπαρτσελόνα ήρθε στην παράταση, με σκορ 3-5 (!): το ματς στο 90λεπτο έληξε 2-2 με την Μπάρτσα να ισοφαρίζει στο 90’, την Γρανάδα να ισοφαρίζει με τη σειρά της σε 3-3 στην παράταση, αλλά τους Καταλανούς να βάζουν άλλα δύο γκολ στο 108’ και στο 113’.

Περίπου τρεις μήνες αργότερα ο Μαρτίνεθ πήρε τη ρεβάνς από την Μπαρτσελόνα για εκείνο τον αποκλεισμό στο Κύπελλο, κάνοντας διπλό μέσα στη Βαρκελώνη! Η Γρανάδα την κέρδισε 2-1, αν και έχανε από νωρίς με ένα γκολ του Μέσι. Με νίκη της η Μπαρτσελόνα θα σκαρφάλωνε στην πρώτη θέση, τέλη Απριλίου…Την ίδια σεζόν η Γρανάδα είχε κερδίσει εντός έδρας 1-0 τη Σεβίλλη, 1-0 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και 2-1 τη Βαλένθια, αλλά και είχε πάρει ισοπαλία 2-2 εκτός έδρας από τη Βιγιαρεάλ του Έμερι.

Δεν διαγράφουμε τη φετινή του κακή σεζόν με την Εσπανιόλ. Αλλά όταν ένας προπονητής δίνει τέτοιες μάχες και φέρνει τέτοια αποτελέσματα κόντρα σε Σιμεόνε, Βαλβέρδε, Ζιντάν, Έμερι, Μαρτσελίνο, Λοπετέγκι κ.α., αν μη τι άλλο δεν μπορεί να υποτιμηθεί…

Άσχετο: Η παραμονή του Κόλεμαν στον πάγκο του Ατρόμητου μπορεί να σημαίνει και παραμονή του Αγκιμπού Καμαρά στο Περιστέρι! Ο Βρετανός προπονητής είναι φαν του Αγκιμπού, ο δε Αγκιμπού είναι φαν του Κόλεμαν! Και του είχε πει ο Αγκιμπού του Κόλεμαν στο τέλος της περασμένης σεζόν, ότι εάν έμενε (ο προπονητής) θα ήθελε να μείνει κι ο ίδιος (ο Αγκιμπού) στον Ατρόμητο! Αναμένεται πλέον η απόφαση του Ολυμπιακού, δηλαδή του Μαρτίνεθ, για το τι θα κάνει με τον νεαρό κεντρικό μέσο.

Η φωτογραφία της ημέρας: Θα μπορούσε να είναι του χρόνου με ασπρόμαυρη φανέλα! Η, με κιτρινόμαυρη, όχι του Άρη!…

Ιτούρμπε

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.