Wyscout/Παναθηναϊκός: Tο αγωνιστικό προφίλ του Φίλιπ Τζούρισιτς
- H θέση και ο ιδανικός ρόλος
- Τα δυνατά σημεία
- Απειλεί με δημιουργία, καλές κινήσεις στη περιοχή, μέτριες εκτελέσεις
- Πρέπει να μπει στην ανασταλτική νοοτροπία του Παναθηναϊκού
- Το συμπέρασμα
Mία από τις μεταγραφικές προτεραιότητες του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι είχε να κάνει με την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή που θα καλύψει το ποιοτικό αλλά και το ποσοτικό κενό που υπάρχει στο ''10'', είτε στο 4-3-3 του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όπου ο ένας εκ των δύο εσωτερικών μέσων έχει αυτόν τον ρόλο, είτε στο 4-2-3-1, το οποίο αναμένεται να δούμε σε πιο ενεργό ρόλο φέτος σε σχέση με την προηγούμενη διετία.
Ο εκλεκτός του Τριφυλλιού είναι ο Φίλιπ Τζούρισιτς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως wonderkid, έγινε η πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2013 με τους ''αετούς'' να δαπανούν 8 εκατομμύρια ευρώ αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δικαιώσει τις αρχικές προσδοκίες, έχοντας αρκετούς αποτυχημένους δανεισμούς, μέχρι να βρει το καλό του αγωνιστικό κοστούμι στην Σασουόλο του μετρ της τακτικής, Ντε Τσέρμπι, πριν το ραντεβού με έναν σοβαρό τραυματισμό την σεζόν 2021-2022 και την μέτρια περσινή του παρουσία στην κάκιστη Σαμπντόρια που υποβιβιβάστηκε.
Ο Παναθηναϊκός ποντάρει στην εμπειρία, στην προσωπικότητα, στις παραστάσεις και την ποιότητα του διεθνούς μέσου και προσδοκά κάτι ξεκάθαρο. Να πάρει στο χορτάρι τα πράγματα που έδινε ο Τζούρισιτς στη Σασουόλο, περιμένοντας ένα δυνατό come back του 31χρονου άσου στις καλές χρονιές.
Πέρα από το βιογραφικό και τους αριθμούς συμμετοχών, γκολ και ασίστ που λένε κάποια πράγματα για το ''ποιόν'' του, στο σημερινό σημείωμα με την βοήθεια του Wyscout θα σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό προφίλ του Τζούρισιτς, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του, έπειτα από παρακολούθηση παιχνιδιών, στοχευμένων βίντεο και την εξέταση των στατιστικών του σε μια σειρά από ειδικές κατηγορίες.
H θέση και ο ιδανικός ρόλος
Ο 31χρονος άσος βάσει των χαρακτηριστικών και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται είναι ένας μεσοεπιθετικός που ενώνει την μεσαία γραμμή με την επίθεση, ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο γραμμές.
Κατά καιρούς έχει αγωνιστεί ως εσωτερικός μέσος σε 4-3-3, έχει παίξει και στο αριστερό ''φτερό'' αλλά λόγω της αδυναμίας του στο ανασταλτικό κομμάτι σε θέσεις που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στον αγωνιστικό χώρο, ο ιδανικός του ρόλος είναι αυτός πίσω από τον επιθετικό.
Σε 4-2-3-1 ή σε 3-4-2-1, όπως για παράδειγμα συνέβαινε στη Σασουόλο, σε έναν σαφώς πιο ελεύθερο ρόλο, με περισσότερες ελευθερίες και επιλογές περισσότερο βασισμένες στο ένστικτο και λιγότερο στη τακτική, είτε αυτές αφορούν την δημιουργία, είτε την εκτέλεση.
Τα δυνατά σημεία
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον Παναθηναϊκό να κινηθεί για την απόκτησή του; Πρώτο και κύριο το υψηλό ποδοσφαιρικό iq του ποδοσφαιριστή και έπειτα η υψηλού επιπέδου τεχνική του κατάρτιση.
Ο Τζούρισιτς... χαϊδεύει την μπάλα, είναι άψογος χειριστής της, το έμφυτο ταλέντο του είναι ξεχωριστό, όπως και η σκέψη του, ειδικά όταν πρέπει να παίξει κάθετα, ακόμη και αν κάποιες φορές αυτό που έχει δει, αυτό που έχει διακρίνει στο μυαλό του, δεν υλοποιείται στη πράξη λόγω μίας όχι και τόσο καλής μεταβίβασης. Λόγω βιασύνης.
Είναι κάποιος που αναλαμβάνει ευθύνες μέσα στο παιχνίδι, δεν φοβάται να βγει μπροστά, να προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω, το κάτι διαφορετικό, με φουλ επιθετική σκέψη είτε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα είτε σε καταστάσεις τρανζίσιον. Καλός στο 1vs1, το ψάχνει αρκετά, με καλή αποτελεσματικότητα στα περάσματα.
Απειλεί με δημιουργία, καλές κινήσεις στη περιοχή, μέτριες εκτελέσεις
Στο επιθετικό κομμάτι ο Τζούρισιτς ψάχνει την ουσία μέσα από το κάθετο παιχνίδι και τις κινήσεις του στην αντίπαλη περιοχή. Στις καλές του σεζόν στη Σασουόλο(2019-2020 και 2020-2021) είχε 0.17xGoals και 0.25xGoals ανά παιχνίδι, όταν για παράδειγμα ο Μπερνάρντ φέτος έμεινε στο 0.11xGoals, καθώς δεν απειλούσε. Με 2.4 και 3.61 επαφές στη περιοχή ανά παιχνίδι ήταν σε θέσεις κομβικές ενώ στο κομμάτι της δημιουργίας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο με 0.21xAssists και 0.19xAssists ανά παιχνίδι.
Η εκτέλεση δεν είναι στα δυνατά του σημεία και αυτό το διακρίνεις με ευκολία αν παρακολουθήσεις τα τελευταία 100 του τελειώματα. Επειδή το διάβασα σε ένα σχόλιο στο προηγούμενο κείμενο, να ξεκαθαρίσω κάτι:
Τα analytics έρχονται να πιστοποιήσουν πράγματα που βλέπεις πάνω στο χορτάρι, είναι συμπληρωματικά, δεν έρχονται για να... ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε. Καμία ομάδα στον κόσμο δεν λειτουργεί μόνο με το technical scouting, ακόμη και η Σάλτσμπουργκ που ζει και βασιλεύει μέσα από την εκμετάλλευση των data, έχει πιο ψηλά το traditional scouting.
Προφανώς και υπάρχει ποιότητα στα τελειώματα, προφανώς τελειώνει διαφορετικά μια φάση ο Λεβαντόφκσι και διαφορετικά ο... Αχιλλέας Πούγγουρας. Ναι είναι πολύ σημαντικό το σε πόσες ποιοτικές εκτελέσεις θα βρεθεί κάποιος(xGoals) και μας δείχνει πράγματα αλλά η ποιότητα στην εκτέλεση, ο τρόπος που εκτελεί κάποιος δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι σημαντικός.
Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, ο Τζούρισιτς δεν είναι κάποιος με ευχέρεια στο σκοράρισμα, σπαταλά καλές στιγμές με κακά τελειώματα για αυτό και οι αριθμοί του είναι χαμηλά παρά το γεγονός πως είναι απειλητικός. Μπορεί στην Ελλάδα να βρει καλύτερες επιλογές, μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερη συγκέντρωση και πιο ποιοτικές αποφάσεις αλλά μέχρι στιγμής τα τελειώματα δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Από κει και πέρα, έχει κινήσεις φορ μέσα στη περιοχή και χάρη σε αυτές έχει σκοράρει αρκετά από τα γκολ της καριέρας του. Μπορεί να διαβάζει τις καταστάσεις, εντοπίζει τα κενά ανάμεσα στους αμυντικούς, σε αυτά τα κενά... χώνεται και απειλεί τον αντίπαλο πορτιέρε. Με την μπάλα δεξιά ή αριστερά, πατάει στη περιοχή, γίνεται ο έξτρα παίκτης και αυτές οι κινήσεις έλειψαν αρκετά πέρσι από τον Παναθηναϊκό.
Πρέπει να μπει στην ανασταλτική νοοτροπία του Παναθηναϊκού
Στο ανασταλτικό κομμάτι είναι αξιοπρεπής στο να καλύψει τον χώρο του σε οργανωμένη άμυνα, ''χάνεται'' κάπως στο τρανζίσιον και γενικά όπως αναφέραμε και στην αρχή, η άμυντική του νοοτροπία δεν είναι στα προσόντα του. Λογικό αν σκεφτεί κανείς το προφίλ του ποδοσφαιριστή.
Το ζητούμενο είναι να μπει στην ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού, σε μια λειτουργία όπου όλοι... πεθαίνουν και μάχονται για κάθε μπάλα. Στο 4-4-2 με το οποίο πιέζει ψηλά το Tριφύλλι δεν είναι εκείνος που θα κάνει πιο πιεστική την ομάδα στο build up του αντιπάλου, δεν είναι aggresive στα μαρκαρίσματά του και εκεί πρέπει να βάλει το... χεράκι του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Το συμπέρασμα
Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν πολύ ποιοτικό μέσο, περισσότερο δημιουργό και λιγότερο εκτελεστή, με σπουδαίες παραστάσεις και εμπειρίες, προερχόμενο από μία μέτρια σεζόν στην Ιταλία.
Σε σχέση με τις υπάρχουσες επιλογές, προφανώς και αποτελεί αναβάθμιση, καθώς εκεί μετά τον Μπερνάρντ, το Τριφύλλι είχε τον Κλεϊνχέισλερ ή τον Μαντσίνι που μπορεί να αγωνιστεί σε αυτή την θέση.
Το ζητούμενο για το Τριφύλλι ήταν να βάλει σε αυτή την θέση υψηλή δημιουργία και εκτέλεση, να βάλει μεγάλη ποσότητα ουσίας. και το χορτάρι θα δείξει το αν ο Τζούρισιτς θα καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων του συλλόγου και στα δύο αυτά κομμάτια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.