ΠΑΟΚ: Αλί Σαμάτα, ο «ήρωας» της Τανζανίας που μικρός σκέφτονταν να γίνει στρατιωτικός (vids)
- Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, μέλος πολύτεκνης οικογένειας
- Ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία της Τανζανίας
- Μικρός ήταν εξτρέμ και ελέω του Κριστιάνο Ρονάλντο
- Το γκολ που ίσως άλλαξε τη ζωή του και τον έστειλε στην TP Mazembe
- Στο Κονγκό έπαθε... υπερκούποση, «πυροβολούσε» κατά βούληση και ήρθε η ώρα της Ευρώπης
- Στην Γκενκ «έχτισε» το ευρωπαϊκό του όνομα, το ιστορικό γκολ στο Ανφινλτ
- Στην Αστον Βίλα πήγε με 11 εκατομμύρια ευρώ
- Οι Τανζανοί φίλαθλοι έστελναν μηνύματα σε συμπαίκτες του στη Βίλα ώστε να τον βοηθήσουν!
- Ο «Σαμαγκόλ» σκόραρε (και) στον τελικό του Λιγκ Καπ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι
- Η Φενέρ έδωσε έξι εκατομμύρια για να τον πάρει, ακολούθησαν Αντβέρπ και ξανά Γκενκ
- Κοντά στα παιδιά και τη νεολαία, δεν ξεχνά τις ρίζες του
- Ο Αλί Σαμάτα με αριθμούς
- Οι τίτλοι του
- Οι προσωπικές του διακρίσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν από το μηδέν αλλά με πολύ δουλειά, επιμονή αλλά και τύχη, δυστυχώς ή ευτυχώς χρειάζεται και αυτή, φτάνουν τελικά στο στόχο τους. Που κάποιες φορές δεν είναι ξεκάθαρος από την αρχή, ωστόσο οι συγκυρίες και τα δεδομένα της ζωής μας οδηγούν στο πεπρωμένο μας.
Ο Αλί Μπουάνα Σαμάτα βρίσκεται πλέον στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα καθώς «φλερτάρει» με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και είναι πολύ πιθανό να στελεχώσει την «ασπρόμαυρη» γραμμή κρούσης.
Αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Τανζανίας είναι και ο πρώτος ποδοσφαιριστής της αφρικανικής χώρας που έπαιξε στην Premier League, κάτι που έκανε περήφανους όλους τους συμπατριώτες του και και τον αναγόρευσε σε «λαϊκό ήρωα».
Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, μέλος πολύτεκνης οικογένειας
Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έχει έξι αδέρφια και είναι το δεύτερο μικρότερο παιδί της φαμίλιας, μεγάλωσε στην Νταρ ες Σαλάμ, την πολυπληθέστερη πόλη και παλιά πρωτεύουσα της χώρας του. Το όνομά της σημαίνει «Οίκος της ειρήνης ή «Λιμάνι της ειρήνης» και επειδή ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, από μικρός ανέπτυξε το αίσθημα της ευθύνης.
Δεν είναι τυχαίο πως πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την μπάλα σκέφτονταν να γίνει στρατιωτικός, αφού όπως ο ίδιος είπε στο παρελθόν και σε ανύποπτη στιγμή επιθυμούσε να τον βλέπουν στον δρόμο και να λένε: «Να κάποιος που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Ηθελα να κάνω κάτι για τον απλό κόσμο».
Ξεκίνησε από τη δεύτερη κατηγορία της Τανζανίας
Ωστόσο τον «κέρδισε» το ποδόσφαιρο, ίσως και από σπόντα. Πιτσιρικάς έπαιζε με τενεκεδάκια στους δρόμους της γενέτειράς του, μαζί με τους πέντε αδερφούς του (όλοι μεγαλύτεροι) και την παρέα τους. Ηταν αυτό που λέμε τα χρόνια της ανεμελιάς, μέχρι που σε ηλικία των 16 ετών ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας Mbagala Market του πρότεινε να ενταχθεί στο ρόστερ της. Δεν είχε τίποτα να «χάσει» και έτσι ξεκίνησε από την 2η κατηγορία της Τανζανίας.
Με ποιο σκεπτικό όμως; Ο πατέρας του έπαιζε επίσης ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία (όπως και τα αδέρφια του), αλλά τα παράτησε γιατί δεν είχε οικονομικό όφελος και έπρεπε να βιοποριστεί, για αυτό άλλωστε και εντάχθηκε στα σώματα ασφαλείας.
Κάτι ανάλογο είχε και εκείνος στο μυαλό του, αλλά το μέλλον πάντα κρύβει εκπλήξεις και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου... φέρει και που θα σε οδηγήσει. «Ο Τζαμαλί Κισόνγκο (σ.σ. υπεύθυνος της Mbagala Market που τον 'ανακάλυψε') ήταν αυτός που με έφερε στο αληθινό ποδόσφαιρο και με αποτράβηξε από τους δρόμους», είπε ο ίδιος μετά από χρόνια για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής του.
Μικρός ήταν εξτρέμ και ελέω του Κριστιάνο Ρονάλντο
Αρχικά ήταν εξτρέμ, επηρεασμένος και από τον Κριστιάνο Ρονάλνο που αποτελούσε το είδωλό του, αλλά με την πάροδο του χρόνου πέρασε στην κορυφή της επίθεσης. Η... φήμη του άρχισε να διαδίδεται και όλα άλλαξαν όταν ο σύλλογος που έπαιζε απέκτησε νέα ιδιοκτησία, μετονομάστηκε σε African Lyon και ο καινούργιος του ισχυρός άνδρας θέλησε να την ανεβάσει στα «σαλόνια».
Τότε μάλιστα ήταν που άρχισε να αμείβεται με περίπου 55 ευρώ, σημερινά χρήματα, μηνιαίως και πήρε την οριστική απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μπάλα. «Πληρωνόμουν, άρα ήταν δουλειά», είπε σχετικά μεταγενέστερα.
Το γκολ που ίσως άλλαξε τη ζωή του και τον έστειλε στην TP Mazembe
Οπως είπαμε είχε ήδη «μετατοπιστεί» στο «9» και το καλοκαίρι του 2010, αφού νωρίτερα βοήθησε την African Lyon να προβιβαστεί, έκανε το εγχώριο «άλμα» με προορισμό την Simba SC. Ως παίκτης της και σε μόνο μία σεζόν βρήκε 15 φορές δίχτυα σε 27 αγώνες, το γκολ όμως που ίσως άλλαξε την καριέρα του ήταν με αντίπαλο την TP Mazembe για το Champions League της Αφρικής, που για την ιστορία σημείωσε στις 3 Απριλίου του 2011.
Το club του Κονγκό συγκαταλέγονταν εκείνα τα χρόνια στις «υπερδυνάμεις» της ηπείρου και είναι χαρακτηριστικό πως μερικούς μήνες πριν έπαιξε με την Ιντερ, στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων. Οι άνθρωποί του εντυπωσιάστηκαν από τον «σκάρτα» 20χρονο Σαμάτα, τον «σκάναραν» και το καλοκαίρί του ίδιου έτους τον απέκτησαν ως αντικαταστάτη του Ντιόγκο Καλουγιτούκα, που ήταν το «βαρύ τους πυροβολικό» και έφυγε τότε με μεταγραφή για την Αλ Αχλί.
Στο Κονγκό έπαθε... υπερκούποση, «πυροβολούσε» κατά βούληση και ήρθε η ώρα της Ευρώπης
Ο Σαμάτα λοιπόν βρέθηκε μόνος του σε μία ξένη χώρα και η άφιξή του στο Λουμπουμπάσι... εκτόξευσε τις ποδοσφαιρικές του «μετοχές». Εγινε το πρώτο βιολί, σκόραρε κατά βούληση, κατέκτησε τίτλους όπως το Champions League Αφρικής το 2015 (plus τέσσερα πρωταθλήματα) και τον Γενάρη του 2016 έφτασε η μεγάλη στιγμή να έρθει στην Ευρώπη.
Η Γκενκ κατέβαλε περίπου 800.000 ευρώ για χάρη του και αυτόματα απέκτησε τον καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή του 2015 που παίζει στην ήπειρο, όπως ανακηρύχθηκε τότε. Πλέον λογίζονταν ως ένας star.
Στην Γκενκ «έχτισε» το ευρωπαϊκό του όνομα, το ιστορικό γκολ στο Ανφινλτ
Στο «Cegeka Arena» ξεδίπλωσε το ταλέντο του, προσέθεσε νέους τίτλους στο παλμαρέ του, έπαιξε στις διοργανώσεις της UEFA και παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του βελγικού πρωταθλήματος.
Μάλιστα στις 5 Νοεμβρίου του 2019 σημείωσε ένα γκολ που έμεινε στην... ιστορία, καθώς βρήκε δίχτυα κόντρα στη Λίβερπουλ, σε ματς για τους ομίλους του Champions League.
Η Γκενκ ηττήθηκε τότε 2-1, αλλά εκείνο το τέρμα του αναδείχθηκε ως το κορυφαίο της σεζόν για το club. «Η φάση του συγκεκριμένου γκολ ήταν εντυπωσιακή. Τη θυμάμαι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα ασίστ από κόρνερ, αλλά κατάλαβα από τη στιγμή που ξεκίνησε ο συμπαίκτης μου να εκτελεί το κόρνερ, πού θα καταλήξει η μπάλα. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η μπάλα σε εμένα ήταν ιδανικός, έδωσα δύναμη με το κεφάλι μου και κατάφερα να την κατευθύνω εκεί όπου ήθελα. Ολοι ανυπομονούσαμε για εκείνο το παιχνίδι. Κάθε ποδοσφαιριστής από μικρό παιδί έχει όνειρο να αγωνίζεται στο Ανφιλντ», ανέφερε ο ίδιος μεταγενέστερα για τα όσα συνέβησαν στο 40' της αναμέτρησης.
Στην Αστον Βίλα πήγε με 11 εκατομμύρια ευρώ
Το όνομά του άρχισε πια να «φιγουράρει» ως μεταγραφικός «στόχος» πολλών συλλόγων, κυρίως της Αγγλίας. Η Αστον Βίλα και η Λέστερ «μονομάχησαν» για χάρη του, αφού έδειχνε και να ταιριάζει στο εκεί στυλ ποδοσφαίρου. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παίκτη ιδιαίτερα ικανό με την μπάλα στον αέρα, δυνατό και ταχύ.
Η πρώτη «κέρδισε» τη σχετική κούρσα και στις αρχές του 2020 έφτασε στο νησί, έναντι περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. Μικρή παρένθεση. Ο ίδιος είπε πως έμαθε για το ενδιαφέρον της Βίλα μόλις δύο ημέρες πριν υπογράψει!
Οι Τανζανοί φίλαθλοι έστελναν μηνύματα σε συμπαίκτες του στη Βίλα ώστε να τον βοηθήσουν!
Το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ήταν ιδανικό, καθώς βρήκε δίχτυα στο τότε αγώνα με την Μπόρνεμουθ και την ίδια στιγμή στην Τανζανία επικρατούσε... παροξυσμός. Ηταν το «καμάρι» της χώρας, σε σημείο που συμπατριώτες του «βομβάρδιζαν» με μηνύματα στα social media τους άλλους παίκτες της Αστον Βίλα, όπου και τους ζητούσαν να τον βοηθούν μέσα στο γήπεδο για να τα πηγαίνει καλά!
Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε δημόσια να σταματήσει αυτό γιατί έρχονταν σε δύσκολη θέση, ενώ τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως είχε κατά πολύ ξεπεράσει σε δημοφιλία και τον Χασίμ Ταμπίτ, τον μπασκετμπολίστα της Τανζανίας που το 2009 πήγε στο NBA για τους Μέμφις Γκρίζλις και έπαιξε μετέπειτα σε Πόρτλαντ, Χιούστον, Οκλαχόμα. Από τη μία στιγμή στην άλλη μετατράπηκε σε έναν «λαϊκό ήρωα», αφού στην πατρίδα του η Premier League είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και η εκεί παρουσία του αποτελούσε εθνικό γεγονός. Σε κάθε αγώνα της Αστον Βίλα απλοί άνθρωποι συγκεντρώνονταν μαζί μόνο και μόνο για να τον δουν/καμαρώσουν εν δράση.
Ο «Σαμαγκόλ» σκόραρε (και) στον τελικό του Λιγκ Καπ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι
Εκείνα τα χρόνια και ελέω του παρελθόντος του άπαντες, από το Βέλγιο ακόμα, τον φώναζαν «Σαμαγκόλ», ενώ με την Αστον Βίλα έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του Λιγκ Καπ, όταν έπαιξε στον τελικό της διοργάνωσης αλλά έχασε 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Σε ένα ματς που βρήκε δίχτυα, αλλά πλέον έδειχνε να μην «κολλά» και το καλοκαίρι του 2020 συνέχισε στη Φενέρμπαχτσε. Αρχικά ως δανεικός για μία σεζόν, μέχρι που ένα χρόνο μετά η ομάδα της Τουρκίας ενεργοποίησε την οψιόν που διατηρούσε και τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή, έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ.
Η Φενέρ έδωσε έξι εκατομμύρια για να τον πάρει, ακολούθησαν Αντβέρπ και ξανά Γκενκ
Ωστόσο μερικούς μήνες μετά το club τον παραχώρησε δανεικό στην Αντβέρπ και έτσι επέστρεψε στο Βέλγιο, ενώ εκείνο το διάστημα... συστήθηκε στο ελληνικό κοινό όταν σκόραρε στην ήττα 2-1 που γνώρισε από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το Europa League. Με ανάλογο καθεστώς φόρεσε πέρσι ξανά τη φανέλα της Γκενκ και πλέον ενδέχεται να τον δούμε με την «μαυρόασπρη» του ΠΑΟΚ.
Την ίδια στιγμή όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές έτσι και ο Σαμάτα έχει τα... χούγια του. Σε ανύποπτο χρόνο λοιπόν μίλησε για τα δικά του και όπως αποκάλυψε παλαιότερα έβλεπε πριν τα παιχνίδια στιγμιότυπα μεγάλων σκόρερ της υφηλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά την άφιξή του στο Μπέρμιγχαμ σχολίασε ότι «κάποτε ήθελα να παίζω σαν τον Ντρογκμπά, τώρα βλέπω βίντεο του Κέιν».
Κοντά στα παιδιά και τη νεολαία, δεν ξεχνά τις ρίζες του
Παραπάνω σταθήκαμε σε μία φράση του, όπου στο παρελθόν ανέφερε πως θέλει να τον κοιτούν οι συμπατριώτες του και να λένε «να κάποιος που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς». Δεν έγινε στρατιωτικός όπως σκέφτονταν, αλλά πρόκεται για έναν άνθρωπο που δεν ξεχνά τις ρίζες του παρότι παίζει σε top επίπεδο και είναι «φτασμένος», αν μπορούμε να το πούμε σε απλά ελληνικά.
Πριν από λίγα χρόνια και μαζί με τον φίλο του Αλί Κίμπα, γνωστό συμπατριώτη του μουσικό, άρχισαν να «τρέχουν» τον οργανισμό «Sama-Kiba Foundation» με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αγοράσουν βιβλία και σχολικά ή αθλητικά είδη για τη νεολαία της χώρας τους. Παράλληλα συμμετέχει και σε άλλες αντίστοιχες ενέργειες ή ιδρύματα και παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος.
Ευρύτερα είναι «παρών» όποτε μπορεί σε δράσεις αλληλεγγύης και κυρίως σε ότι αφορά τη νεολαία. «Θα ήθελα κάποια στιγμή να χτίσω μία γέφυρα που θα ενώσει με το ποδόσφαιρο όλα τα παιδιά της Τανζανίας. Νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω αρκετά ώστε να παίξουν επαγγελματικά στην Ευρώπη», σχολίασε πριν από μερικά χρόνια.
Πατέρας δύο παιδιών, το 2019 παντρεύτηκε τη σύντροφό του που είναι μαζί από την εφηβική τους ηλικία (το γιόρτασαν με...dab) και από πολύ μικρός έγινε ένας άριστος οικογενειάρχης. Ιδιαίτερα θρήσκος, όποτε μπορεί συμμετέχει (και) σε φιλανθρωπικούς αγώνες.
Χόμπι του; Ισως τα αμάξια, καθώς συχνά πυκνά αναρτά στα social media σχετικές φωτογραφίες, όμως η ουσία είναι πως τόσο σαν παίκτης όσο και σαν άνθρωπος αφήνει το «στίγμα» του. Πλέον «παίζει» αρκετά το ενδεχόμενο να τον δούμε σύντομα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλί Σαμάτα με αριθμούς
Γκενκ: 227 αγώνες/82 γκολ
TP Mazembe: 133 αγώνες/85 γκολ
Αντβέρπ: 39 αγώνες/9 γκολ
Φενέρμπαχτσε: 33 αγώνες/6 γκολ
Simba SC.: 27 αγώνες/15 γκολ
Αστον Βίλα: 16 αγώνες/2 γκολ
Εθνική Τανζανίας: 68 ματς/22 γκολ
Οι τίτλοι του
Πρωτάθλημα Βελγίου: 1 (2019)
Πρωταθλήματα Κονγκό: 4 (2011, 2012, 2013, 2014)
Σούπερ Καπ Βελγίου: 1 (2019)
Σούπερ Καπ Κονγκό: 2 (2013, 2014)
Champions League Αφρικής: 1 (2015)
Οι προσωπικές του διακρίσεις
Καλύτερος Αφρικανός Ποδοσφαιριστής που παίζει στην Αφρική: 1 (2015)
Μέρος της καλύτερης ομάδας της Αφρικής: 1 (2015)
Πρώτος σκόρερ του Champions League Αφρικής: 1 (2015)
Πρώτος σκόρερ Βελγίου: 1 (2019)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.