Ο Κάρλσον είναι από τις υπερβάσεις που έπρεπε να κάνει ο Άρης
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός 24ώρου ο Άρης θα ανακοινώσει την απόκτηση του Νταβίντ Μόμπεργκ Κάρλσον κι έτσι θα απελευθερωθεί λευκός καπνός από την καμινάδα έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας (τουλάχιστον) τριών εβδομάδων. Η τετελεσμένη απόφαση αποχώρησης από την Ιαπωνία και η απόρριψη κάθε σεναρίου επαναπατρισμού ήταν οι δύο από τους τρεις βασικούς άξονες της συζήτησης με τον Σουηδό ποδοσφαιριστή και τον εκπρόσωπό του. Προφανώς η κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεών του ήταν η σπουδαιότερη.
Οι ετήσιες απολαβές του 29χρονου στην Ουράβα (σ. σ. αθλητική εταιρία η οποία ανήκει στον όμιλο μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας) ανέρχονταν στα 850.000 ευρώ. Καθώς το συμβόλαιό του επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβρη του 2024, συνολικά προβλεπόταν να εισπράξει άνω των 1.25 εκατ. ευρώ. Στο ιαπωνικό Πρωτάθλημα επιτρέπεται η συμμετοχή πέντε ξένων ποδοσφαιριστών. Αφού οι σχέσεις του Κάρλσον με το club είχαν κλονιστεί και δεν ήταν στο πλάνο του Πολωνού προπονητή Ματσέι Σκόρσα, ιεραρχικά ήταν o έκτος. Αυτή τη συγκυρία εκμεταλλεύτηκε ο Άρης προσφέροντας μονοπάτι απόδρασης από τη χώρα της Άπω Ανατολής. Γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε μια win win κατάσταση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο Άρης προσθέτει στο δυναμικό του έναν καλό ποδοσφαιριστή, κυρίως όμως έναν δυναμικό χαρακτήρα. Ρίχνοντας μια ματιά στον ποδοσφαιρικό βίο του, το συμπέρασμα που αναδύεται είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να πάρει ριζοσπαστικές αποφάσεις αν νιώσει ότι δεν του ταιριάζει το περιβάλλον. Το 2013, η μεταγραφή του στη Σάντερλαντ ήταν η πρώτη από τις συνολικά 14 της αγγλικής ομάδας και το κόστος αυτής ανέρχονταν στα 1.7 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε κατόπιν συμφωνίας του τότε τεχνικού διευθυντή, Ρομπέρτο ντε Φάντι με τον Πάολο ντι Κάνιο ο οποίος ήταν στην τεχνική ηγεσία. Στο παρθενικό παιχνίδι του με τη Σάντερλαντ – για το Asia Trophy – είχε σκοράρει στη νίκη επί της Τότεναμ. Έναν μήνα αργότερα, ο εκκεντρικός Ιταλός τεχνικός απομακρύνθηκε από τον πάγκο του club και ανέλαβε τη θέση του ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Γκουστάβο Πογέτ. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έσβησε το όνομα του Κάρλσον από το μπλοκάκι του και λίγους μήνες μετά ο Σουηδός πήγε δανεικός στην Κλιμάρνοκ. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το επωφελές συμβόλαιό του κι έδωσε εντολή αποδέσμευσης στον ατζέντη του Περ Γιόνσον. Έτσι πήγε στη Νόρτζελαντ.
Μερικά χρόνια αργότερα, στη Σπάρτα Πράγας, η ανισορροπία μεταξύ της αγωνιστικής πορείας της ομάδας με τη βαθμολογική θέση οδήγησε σε διαδοχικές αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και δίχως να καταλάβει τον λόγο, ο Κάρλσον βρέθηκε για κάποια παιχνίδια στη δεύτερη ομάδα. «Δεν ήρθα εδώ για να γίνω τσιρλίντερ ούτε να παίζω στη δεύτερη κατηγορία, ούτε επίσης να χρησιμοποιούμαι στο αριστερό άκρο της άμυνας στη διάρκεια των προπονήσεων. Αποκτήθηκα για να έχω ρόλο επιθετικού winger, να δημιουργώ αλλά και να τελειώνω φάσεις. Ο νέος προπονητής θέλει να παίζουμε αμυντικά. Δεν είμαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος παίκτης στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζει με τη λογική του προπονητή», είχε πει «σημαδεύοντας» τον τεχνικό Βάτσλαν Γίλεκ.
Η κανονικότητα επέστρεψε μετά την απομάκρυνση του τελευταίου, ο Κάρλσον γύρισε στην 11αδα και εξελίχθηκε σ’ ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των οπαδών της Σπάρτα. Υπό την καθοδήγηση του Πάβελ Βρμπα, ο Σουηδός βρήκε ξανά τον εαυτό του δίχως να σημαίνει αυτό ότι του χαρίστηκε ο Τσέχος προπονητής. «Ο Κάρλσον μπορεί να είναι ο καλύτερος αλλά και ο χειρότερος παίκτης στο γήπεδο», είχε πει ζητώντας από τον Σουηδό μεγαλύτερη σταθερότητα στο παιχνίδι του. Ο 29χρονος επιβεβαίωσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και με την απόφαση που πήρε σχετικά με το μέλλον της συνεργασίας του με την Ουράβα καθώς η «εντολή» εύρεσης συμβιβαστικής λύσης βγήκε από τα δικά του χείλη, πριν καλά-καλά προδιαγραφεί το περιορισμένο μέλλον της σχέσης του με την ιαπωνική ομάδα.
Δεν αμφισβητείται ότι ο Άρης προχώρησε σε σημαντική υπέρβαση για να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίον έχει δαπανηθεί ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του, πέραν των συμβολαίων του ιδίου. Ο Κάρλσον αγωνίζεται κυρίως στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης αλλά μπορεί να παίξει τόσο ως εσωτερικός μέσος όσο και στην αριστερή πλευρά καθώς το αριστερό είναι το καλό πόδι του. Κι αυτό έγινε από γινάτι καθώς στα χρόνια που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του, ο πατέρας του (σ. σ. υπήρξε αθλητής του floorball), τον είδε να χρησιμοποιεί μόνο το δεξί και τον προέτρεψε να μάθει να χρησιμοποιεί και το αριστερό. «Μόνο έτσι θα μπορέσεις να γίνεις επαγγελματίας», του είχε πει, υπενθυμίζοντάς του το όνειρο της Γκέτεμποργκ. Προϊόντος του χρόνου, ο Κάρλσον αγάπησε την Άρσεναλ αλλά η Γκέτεμποργκ ήταν ο πρώτος έρωτάς του. Τον «ξεπέρασε» όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της (στα τμήματα υποδομής) σκοράροντας περί των 50 γκολ ανά σεζόν. Κι έτσι ήρθε η αναβάθμιση στην πρώτη ομάδα.
Ερχόμενος στον Άρη, ο Νταβίντ Κάρλσον ήδη γνωρίζει ότι το πακέτο των αγωνιστικών ευθυνών είναι αρκετά μεγάλο, όμοιο της προσδοκίας που υπάρχει για την αγωνιστική πορεία του. Είναι σε εξαιρετική ηλικία, ίσως, στην πιο παραγωγική για κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Ήδη φρόντισε να μάθει αρκετά πράγματα για τη νέα ομάδα του, στην πραγματικότητα, η παρουσία συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών έπαιξε ρόλο στην τελική απόφασή του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.